Dziś wymieniałem filtr powietrza, po wyjęciu z puszki która mieści się w beznadziejnym miejscu, wyciągnąłem mokry do połowy filtr powietrza, czy tak w Waszych alfach jest???
Printable View
Dziś wymieniałem filtr powietrza, po wyjęciu z puszki która mieści się w beznadziejnym miejscu, wyciągnąłem mokry do połowy filtr powietrza, czy tak w Waszych alfach jest???
Ja niedawno wymieniałem i był suchutki.Myśle,że u Ciebie jest gdzies nadpęknięta obudowa lub jakaś nieszczelność i poprostu podcieka w którymś miejscu.
pęknięta osłona nadkola lewego?!
Jeżeli już,to chyba prawego.
Zwał jak zwał, strona pasażera.
Wymieniałem na przełomie listopada i grudnia.Temperatura oscylowała w granicach zera.Zresztą pogoda chyba nie ma tu nic do rzeczy.Gdzieś musi być jakaś nieszczelność.Sprawdz ten nowy w jakim jest stanie,albo pojezdzii jeszcze troche i dopiero zobacz.DAJ ZNAĆ.
witam.
W mojej 159 sw tez ostatnio wymianialem filtr powietrza i rowniez byl do polowy mokry. generalnie byl w tragicznym stanie. zobaczymy jak bedzie teraz
No właśnie, a ludzie u mechanika powiedzieli że często widzą filtry w takim stanie zawilgocone, oczywiście w autach gdzie filtry są tak 'mądrze' położone, latem zweryfikuję tą osłonę dokładnie, zgodnie z tym co sugerują wyżej koledzy że może gdzieś jest pęknięty... A co w Twoim przypadku obejrzałeś tą osłonę? Co powiedzieli spece?
Witam.
A zauważyliście może w obudowie filtra od spodu dwie małe dziurki przytkane jakby zaślepkami które to się cały czas ruszają???:confused:
Może to przez te dziurki dostaje się woda. :confused: A tak wogóle to ciekawe po co one są ?? Jak przykładałem rękę to z tych otworów wydobywa się powietrze, czyli coś z nich dmucha. Czy ktoś mógł by mi wyjaśnić ide tych otworów???
Pozdrawiam
Chyba będę musiał go dokładniej obejrzeć:)
Panowie, po co się tak rozpisujecie. Filtr powietrza MUSI być suchy i koniec !! Jeżeli filtr był wilgotny to absolutni nie dopuściłbym do dalszej eksloatacji bez odnalezienia przyczyny. Ja mam filtr suchy i nie zastanawiałem się nigdy nad tym czy są gdzieś jakies dziurki czy nie. Prawdopodobnie wynika to z nie prawidłowo domkniętej obudowy filtra.
No masz rację, jednak temat jest taki że ludziki z serwisu powiedzieli mi że to normalne bo jest tak ch...owo umiejscowiony i to się zdarza ale nie słyszeli żeby coś się przez to stało.
panowie, jakie są zalecenia do częstotliwości wymiany filtra powietrza?
tęż mam luźne te zaślepki, ale nie odnotowałem terkotania...ciekawe, czy nie powinny być jakoś lepiej ( na stałe) osadzone?
Też się zastanawiałem czy w mojej 159 -tce nie wlatuje woda do filtra przez rurę która jest od razu za grillem - wlot jest ustawiony do góry. Jest to możliwe??
Przy wymianie filtra okazało się, że stary był z błota !
Dolna pokrywa puszki ma dziurę, kupić jej nie można, trzeba kupić całą puchę w aso 700zł używka 350 tylko żeby zamontować to chyba zderzak trzeba zdjąć :(
Koszmar....
Mam niestety to samo ale u mnie dziurka jest na tym mocowaniu ktore powinno tam byc;/ bede sie to staral jakos pospawac dopasowac kawalek plastiku z czegos bo nie jest duza:) jak udalo mi sie kiedys w poprzedniej pospawac zbiorniczek plynu chlodniczego to i z tym sie da rade;D jak zawitala obecnie do mnie odwilz to filtr tez sie mokry zrobi... choc mozliwe ze to z wilgotnosci powietrza roztopow i wody rzucanej z pod kol innych aut albo deszczu ktory tam ostro wpadal...
wymienialem ostatnio filtr i takze byl mokry. przyczyna- porwana uszczelka dekla i przekrecone 2 sroby mocujace.nie ma jak aso :) wypelnilem miejsce po uszczelce silikonem i skrecilem. podparlem takze od dolu ta oslone aby dobrze dolegala do reszty i mysle ze bedzie ok. przy okazji wyczyscilem te 2 zaslepki , zeby sobie bez oporow chodzily.
Czy koledzy od mokrych filtrów, mają osłony pod silnikiem?
Mają mają przynajmniej u mnie jest na miejscu. Niedługo będzie u mnie kolejna wymiana i jestem ciekawy w jakim stanie będzie tym razem filtr
Wydaje mi się że filtr jest nisko i długa droga, praktycznie w pionie nie pozwoli na zassanie wody do silnika :/ Bo też trochę mam strachu.
mam oslone pod silnikiem. mialem kilka aut i pierwszy raz spotkalem sie z takim debilizmem aby filtr ulokowac w takim miejscu. przewaznie to byly auta z grupy vag no ale tu jest inaczej he,moze dla tego zeby caly czas piescic nasze belle:rolleyes:
Ja przy wymianie filtra chciałem założyć stożek, czar prysł gdy zorientowałem się gdzie idą przewody dolotowe;)
Ja wspomniane dziurki zalepiłem po prostu taśmą. Nie ma możliwości, żeby przez dziurę nie wpadała woda. Jeżdżę i jest ok.
Mnie przy okazji wymiany oleju w qtronicu w aso zalepili dziurę w obudowie fitra gratis :)
A jak z myciem podwozia po zimie ? można spokojnie pojechać umyć tak żeby tam nie dostała sie żadna woda ?
No właśnie ja też z stożkiem kombinowałem bo nie chciałem płacić tyle kasy za puszkę i to używkę :) ale w końcu dorwałem tanio to założyłem:)
a jaki chciałeś kolego włożyć??:) ja byłem za airboxem w obudowie więc nic by się z nim nie działo w dodatku podłączonym pod orii zasys powietrza w zderzaku i byłoby super :) tylko nie wiedziałem czy mi auta nie zamuli albo nie udusi :D bo jak się pytałem tu to mówili koledzy że pojedzie :)
a myślałem nad tym dlatego że airbox ma własną obudowę i widziałem że można potem nawet samą obudowę kupić za grosze gdyby się z nią coś stało :) i nie trzeba by było kupować całej puszki bo co dzwoniłem za puszkami z 159 to ludzie mówili że to jak świeże bułeczki schodzi :)
odświeżę temat,
wczoraj przy wymianie mechanik powiedział mi że mój filtr powietrze jest mokry,
czy ktoś miał podobny przypadek w dieslu 2.0? jakieś przyczyny?
Jest sporo takich przypadków. Z reguły winna jest nieszczelna obudowa filtra powietrza. Mógł sprawdzić, czy nie jest gdzieś pęknięta.
Standart jak w kazdym samochodzie w zależności od uzytkowania 30-40 tysięcy
Na połączeniu puszki z rurą wlotu powietrza tam jest oring i często przy demontażu jest on gubiony a nowego nikt nie zakłada i tak powstaje nieszczelność a wiadomo że jak zasysa powietrze to i jeśli jest woda to idzie razem i filtr mokry.
Sprawdź sobie to połączenie .