Witam chciałbym się dowiedzieć co ile powinno się wymieniać rozrząd w silniku 1.6 T-Spark 105km. Moja instrukcja obsługi jest po włosku i nie mogę się doszukać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Printable View
Witam chciałbym się dowiedzieć co ile powinno się wymieniać rozrząd w silniku 1.6 T-Spark 105km. Moja instrukcja obsługi jest po włosku i nie mogę się doszukać.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Instrukcja podaje, że co 120000 lub co 5 lat, ale myślę, że warto robić to co 60000. W przypadku jazdy głównie po mieście lub w innych ciężkich (dla samochodu i silnika) warunkach co 3 lata.
Czasem trzeba wymieniać częściej. Zależy to np od jakości oleju i częstotliwości jego wymian. Czasem gdy na czas nie wymieni się oleju wariator pada dość szybko...
Tylko że u kolegi nie ma wariatora.
No tak, warian 105km :) doczytałem
Dzięki za odpowiedzi już wiem że muszę wymienić rozrząd w mojej belli.
120000km na rozrządzie można spróbować zrobić pod warunkiem, że jest to pierwszy rozrząd (fabrczyny) Później to najlepiej wymieniać co 60000 km. Zmiana wychodzi yaniej niż remont silnika :)
Ja bym nigdy nie zaryzykowął 120tys ....u mnie fabryczny padł przy 62tys bodajże i były zabawy z FAP o zwrot kasy za remont silnika.
Looney podobnie jak u mojego wujka z tym, ze ma TS 1.6 120KM.
Koledzy ja sprowadziłem moją 147 z Włoch z przebiegiem 153 tys.
I co się okazuje rozrząd nie był jeszcze zmieniany od nowości.
Jutro stawiam auto na warsztat w celu wymiany kompletnego rozrządu.
oj nie badz tego taki pewnien
moim zdaniem musial byc wymieniany nawet jak byl od nowosci w Italii to kiedys na jakims serwisie musieli to zrobic
Skąd pewność że nie był robiony od nowości?
u mnie w 2.0 TS kupiłem z napranym przebiegiem lekko ponad 200 koła poprzednik twierdził że na rozrządzie zrobione jest gdzieś 45 tyśi odka był robiony ja zrobiłem może ze 3 koła i jak gwizdło śfistrło patent zgasł a jak teraz rozrusznik świszczy pięknie kręci ale niam czym zakręcic hehe zembów to z połowe zjadło pasek nie zerwany ale przeskok dobry był, może ktoś doradzi jaki komplet do 2.0 TS'a reasumując niecałem 50 tyś mechanik twierdził co to oglądał że żle był zalożony pasek balansujący czy jego rolki, jakoś tak powiedział i temu tak szybko się posypał, ale czy niecałe 50 to znowu tak szybko przy naszych kochanych TS'ach ... następny to po 40 chyba zrobię, planuje tak się uwinąć żeby mnie półtora koła zkosztowała zabawa, rozrząd piątkę, planowanie zawory i ew popychacze w najgorszym z 7 stówek i mechanik obiecał mi to za 400 złożyć.
Przezorni wymieniają rozrząd w TS'ach co 40-50 tys.km.
Większość co ok. 60 tys.km.
Ryzykanci jeżdżą więcej :)
Witam,
Mam pytanie do co rozrządu i tak się przyglądam zestawom na alledrogo i kilka jest w miare ok.
http://allegro.pl/ina-rozrzad-pompa-...801209055.html
Zestaw Ina z pompą wody Kraft
http://allegro.pl/skf-rozrzad-pompa-...828739824.html
Zestaw SKF z pompą wody Kraft
http://allegro.pl/ina-rozrzad-pompa-...625802849.html
Zestaw INA z pompą wody INA
Pytanie moje co jest montowane na linii oraz czy polecacie pompę wody Krafta czy lepiej brać pewną INA.
A może macie kogoś polecić, co ma zestaw rozrządu sprawdzony w dobrej cenie ?
Kolego Nemiks jestem z Krakowa i też szukałem rozrządu w tym sklepie z pierwszego i drugiego linku na ul. Bieńczyckiej, radze zadzwonić i zapytać bo mnie polecili zestaw Firmy Gates pasek + rolki za 269 zł i pompa kraft za 77 zł pompy lepszej nie trzeba bo 60 tys to każda wytrzyma, zawsze możesz kupić zestaw CONTITECH to już najlepsze rozwiązanie ale droższe.
A pompy nie wymienia się co 2 rozrząd tzn 100-120 tys ?
Polecasz ten sklep z Krakowa ?
Pompe kraft nową mogę za pół ceny sprzedać.
Pompa to nie koszty i lepiej ją wymieniać wraz z rozrządem bo jest taw ( złośliwość rzeczy martwych) i może ja trafić tuż po wymianie rozrządu, a co do sklepu to polecam i rozrząd jak już to gates. a ten trzeci sklep też jest w Krakowie Sołtysowska 1 i też polecam aczkolwiek to nie sklep tylko bardziej sklep pośredniczący.
Ja biore zawsze komplet i do lancii i do alfy w autosklepie24. Daje vin, chlopaki dobieraja. Znamy się wiec pisze lub dzwonia ze ten to taki a taki, ten lepszy bo cos tam, ten ma cene korzystna ale ma.slaby element i takie tam. Juz kilka razy bralem rozrzad u nich i jak dotad wpadki nie ma. Auta jezdza (u mnie) i nie ma problemu.
Przyznam, ze nie chce mi sie biegac po sklepach. Nie mam czasu.[emoji6]
Czesc :) z tego co slyszalem to gates sie zepsuł i dlatego polecaja cos innego np. INA badz SKF ale to nie po rozmowie kims z tego sklepu tylko tak ogolnie z oceny uzytkowinkow i inn6ch sprzedawców. I szczerze sklaniam sie ku INA z pomoa wody INA.
Ja nic nie słyszałem by gates się popsuł ale dla pewności można dołożyć te 40 zeta na CONTITECH i po kłopocie a to co piszesz że INA jest dobry to nie wiem nigdy tego nie zakładałem.
Panowie w przyszłym tygodniu umówiony jestem na wymianę rozrządu w moim TSie (105PS) Jaki z tych zestawów polecacie:
http://allegro.pl/ina-rozrzad-pompa-...801209055.html
http://allegro.pl/gates-rozrzad-pomp...837527767.html
http://allegro.pl/rozrzad-pompa-alfa...420856354.html
+ jaka pompa wody: Ruville, Airtex czy Dolz ?
rozrząd kupiony. Zestaw Gates + pompa wody Airtex
Witam kolegów, mam pytanie chce wymienic rozrząd w ar 147 1.6 105KM chce to zrobic sam wiem ze trzeba blokady wałków chyba szare do tego silnika, robilem juz rozrzady ale w innych autach, czy tu muszę zwrucic jaką szczegulna uwage ? A co myslicie o tych blokadach z allegro za 40 dyszki zdaja egzamin, czy muszę mieć ten kluczyk do napinacza by go ustawić czy obejdzie się bez niego, może ktoś z kolegów napisze co już sam robil i doradzi co i jak będę wdzieczny.
na wszelkie blokady z alledrogo (szczególnie w promocyjnych cenach) bym uważał
lepiej rozejrzyj się po forum kto ma dobre (sprawdzone) do pożyczenia / wynajęcia
wyjdzie taniej i lepiej
sam kupiłem kiedyś tanie do 3.0 i standardowy objaw po wymianie - telepanie na wolnych obrotach...
co prawda TS nie jest tak wrażliwy na ustawienie wałków (bo są dwa a nie cztery ;) ) ale jak robisz dla siebie to po co robić kiepsko...
choć sam kiedyś awaryjnie na szybko bez blokad w 146 zrobiłem i jeździło ...
Te blokady z allegro są mega lipne. Kupiłem sztukę za grosze właśnie, a okazało się, że mechanik w międzyczasie pożyczył dobrej jakości z serwisu fiata. Różnica była duża. Nie polecam.
To gdzie dostane dobrej jakości ? Ma ktos wypożyczyć z okolic Krakowa, nie za darmo. A pytałem o ten klucz mimo środowy do napinacza czy musi on byc ? Czy obejdzie sie bez niego i na co zwracać szczególną uwagę przy takiej robocie.
No i jakiej firmy rozrząd kupic + pompe.
A jak już pytałem jakieś inne pułapki mogą mnie czekać przy wymianie czy już bez problemu ?
I jaki rozrząd wybrać bo sprzedawca mnie namawia na GATES za 198 zł cały kit a ma jeszcze SKF za 233 i INA za 230 do tego pompa GRAF za 110 co poleca sprzedawca i ma jeszcze KRAFT za 67 i SKF za 145 zł co koledzy wybrać ?
do zabawy przydadzą się jeszcze blokady wałków (choć kiedyś ustawiłem bez nich), warto wymienić uszczelniacze wałków. Ja jestem zwolennikiem zestawów Contitecha a pompa wody to tylko SKF lub Ruville.
Przy rozbieraniu warto sprawdzić rolkę prowadzącą paska wielorowkowego
Blokady bede mial tylko z tego co wiem to te co sa na alu za 35 to ponoć nie bardzo pasuja, zobaczymy jak to wyjdzie.
zanim zdemontujesz pasek to załóż blokady i sprawdź znacznik na kole zamachowym (od strony sprzęgła, powinien pokrywać się z pierwszą kreską od przodu samochodu) w ten sposób zweryfikujesz jakość blokad. Moje kupione na znanym portalu (jedne z tańszych) okazały wbrew obiegowemu przekonaniu, bardzo dobrze dopasowanymi.
Dodatkowo pamiętaj o poluzowaniu śrub mocujących koło zębate na wałku ssącym, dokręcasz je dopiero po naciągnięciu paska ale przed zdjęciem blokad.
Robisz pełne dwa obroty wałem (klucz 19 na kole pasowym, kierunek prawo) i sprawdzasz ustawienie naciągu paska na znaczniku.
Z doświadczenia wiem, że wstępnie należy ustawić napinacz tak aby znacznik znajdował się lekko ponad otworem kontrolnym, po wykonaniu obrotu wałem znacznik będzie centralnie na środku otworu.
I o to kolego mi chodzilo wielki dzieki za info...
ja kupowałem u nich http://allegro.pl/listing/user/listi...us_id=37260334
zestaw Gates +pompa Airtex 351 pln. Jak nie wiesz jaki konkretny zestaw kupić dobiorą Ci po VINie.
Ja mieszkam koło tego sklepu i juz kupiłem zestaw Gates i pompa Graf całość 300 rozrząd 190 a pompa 110..
Przymierzam się do wymiany rozrządu w moim 1.8 T Spark, przebieg 111 tyś km. Samochód mało jeździł, olej FUCHS 5W30, wariatora nie słychać przy odpalaniu ale nie wiem czy nie lepiej zmienić go od razu z rozrządem czy to przesadna profilaktyka ? Wariator występuje w ogóle w zamienniku czy tylko oryginał ?
A jaki rozrząd polecacie do 1.6 120KM ? No i co z wariatorem, bo cały czas o tym myślę... trochę klekota. Czy on może się zepsuć? :D Jaki jest koszt wymiany rozrządu z wariatorem?