Mam takie pytanie, czy w celu obniżenia zawieszenia wymienia się tylko sprężyny na krótsze?? Mnie akurat interesuje procedura odwrotna:)
Printable View
Mam takie pytanie, czy w celu obniżenia zawieszenia wymienia się tylko sprężyny na krótsze?? Mnie akurat interesuje procedura odwrotna:)
w najblizszym czasie bede mial oryginalne sportowe obnizone zawieszenie do alfy 166 montowane jeszcze w nimczech. bede je mial nie bawem.
zeby w 166 obniżać zawieszenie trzeba być nienormalnym ;)
W wersji Super jest fabrycznie -30mm, zmieniałem teraz na niby sportowe Jamexy i jest ok. Znacznie lepiej niż stare fabryczne, nieco twardsze więc nie wali brzuchem o ziemię.
no tak... bo przecież co tam ze auto buja się na każdym zakręcie, ma być miękkie i tyle...
to samo można powiedzieć o chipowaniu... toż to idiotyczne, przecież można sobie kupić szybsze i bardziej sportowe auto a nie jakieś badziewne diesel'e chipować...
nooo chyba że ty używasz swojej do lansowania się żółwim tempem po mieście, to wtedy fakt, 166 i obniżanie jest bez sensu, no chyba że dla jeszcze większego szpanu...
Ja mam obniżoną 166 i stoi na czerwonej sprężynce (nie mam pojęcia jakiej firmy) i żółtym amortyzatorze o regulowanej twardości Koni-ka. i jeździ się super autko trzyma się na zakrętach bardzo fajnie i jest pewne w prowadzeniu, ale jak zawsze medal ma dwie strony trzeba uważać na dziury..
co do Twojego pytania:
to może być tak że ktoś wymienił tylko sprężynki a amory zostawił standardowe a może być że został cały zestaw wymieniony tak jak u mnie.. Musisz na spokojnie sprawdzić jak wyglądają sprężyny i amorki ( w jakich są kolorach, ewentualnie jakie są na nich oznaczenia) bo inaczej będzie to ciężko stwierdzić..
chłopcze w zółwim tempie to ty bedziesz sie poruszał na tym swoim -30 na naszych wszechobecnych bezdrożach zeby czegos nie uszkodzic ;)
nie chce tu nikogo urazić ale spójrzcie jakie mamy drogi, ile jest fragmentow co mozna bez stresu sie poruszac a ile które w kólko lepią.. po prostu szkoda auta na takie rzeczy, zwłaszcza ze 166 jest już bardzo niska w serii.. z tego co ostatnio patrzałem nawet jeszcze sporo niższa od okulara w avangardzie..
a ty będziesz na zakrętach lusterkami zadzierał o asfalt :P
Tak jak pisałem, w Super jest -30 fabrycznie i nie ma tragedii, o ile sprężyny są w miarę działające. Dodatkowo sportowe sprężynki są twardsze i nie przysiadają tak jak zwykłe. Ja byłem pełen obaw i rozważałem wymianę na zwykłe, ale ostatecznie założyłem czerwone Jamexy -30 i auto prowadzi się o niebo lepiej.
Mam wersje 2.4jtd i auto stoi bardzo wysoko jak dla mnie ,z tyłu w nadkola można głowę wsadzić ,na wiosnę też chyba się pokuszę o jamexy .Co do polskich dziur , po prostu trzeba bardziej uważać na przednią część zderzaka.A niższe auto lepiej się prezentuje nawet na czarnej feldze :cool:
ten samochod potrzebuje dobrego amortyzatora z bilstein b6 prowadzi sie bardzo dobrze u mnie ze sprezyna oryginalna, ale auto siedzi dosc nisko .Komfort jest zachowany, wybieranie nierownosci na wysokim poziomie .Ma ktos z was moze polaczenie jamex-bilsteinb6 bo chcialem sie dowiedziec jak auto sie zachowuje lub eibach pro kit-bilstein b6 lub b8
Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz , mianowicie siła ugiecia , jezeli na fabrycznych sprezynach autko stoi na wysokosci x i przy przejechaniu przez próg zwalniajacy sprezyna ugina sie przykladowo o 70 mm to czy przy krótszych o -30 mm ale twardszych sprezynach ugnie sie o 40mm czy naprzyklad tylko 35mm skoro sa twardsze ? Czy ktos kot montował krotsze -30mm dobił kiedys do konca ? biorac pod uwage tylko sprawne sprezyny i amorki.
Moja w oryginalnym pakiecie TI niby fabrycznie obniżona, ale jak założyłem Pro kit Eibacha -30 to było widać różnicę wysokości. Same sprężyny może nie były by takie złe ale w pakiecie, bilstein b6 , poliuretany i lacze 235/40/18 to już zrobiło się trochę twardo. Wróciłem do starych sprężyn ale nie dlatego, że było twardo bo to mi akurat nie przeszkadza, tylko zawiecha nie trzymała kątów i zdzierało mi opony od wewnątrz!!
a jestes pewien ze to przez springi ,jesli tak to dobrze wiedziec bo kiedys slyszalem ze lubi scinac opony do wewnatrz w momencie jak nie zastosuje sie wachaczy oryginalnych ricambi dolnych, bo podobno wystepuja rozne wersje tych wachaczy a zamiennik jest jeden taki sam na wszystkie wersje silnikowe pisal o tym kolega z forum ale nie wiem ile w tym prawdy
W sumie nie byłem pewny ale tak nie którzy pisali na forum i próbuję wyeliminować wszystkie możliwości . Ale po powrocie na standard dużo się nie zmieniło, z tyłu się okazało że były padnięte tuleje zwrotnicy wymieniłem i kąty są git. Z przodu dolne wahacze firmy "vema" i kąty leżą gorzej niż z tyłu zamiast 0,20 to 1.50". Tylko wtedy ani teraz nie mam odniesienia jak to wygląda po zmianie springów!!
Także przed taką operacją dobrze by było pojechać na geometrię zobaczyć jak to wygląda i po obniżeniu też pojechać wtedy mamy odniesienie jak jest przed i jak po!!
pytam dlatego bo kiedys tez pewnie bede musial zalozyc springi i oryginaly sa w cenie eibach pro kit ale to jeszcze odlegly czas a zawieszenia jeszcze nie ruszalem ale zmienialem opony i po 50 tys mialem lekko sciete do wewnatrz przod i tyl
225/45/17 przez wiekszosc przebiegu obserwowalem opony i bylo ok teraz mam juz nalatane 15tys na nowych i opony nie sciete , ogolnie uwazam ze za jakis czas pewnie przyjdzie czas na zawieszenie dopiero mam 104tys a kupilem jak miala 40tys i jezdze po w miare rownych drogach
wymieniajcie i dajcie znac jak sie auto zachowuje i jak wyglada, co do wymiany przod standardowo jak w kazdym aucie z tyly juz wieksze problemy wyciagnac trzeba kanape tylnia ,polke odkrecic, pasy i z dolu poluzowac zawieszenie 2 sruby pionowe dlugie tak zeby opadlo na dol i wtedy amor zejdzie bez problemu przy skladaniu uwazac na polke bo pekaja uchwyty
obniżona bella wygląda tak http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ontario-3.html
u mnie wygląda to tak
sprężyny apex
http://img208.imageshack.us/img208/7153/18850867.th.png
a amortyzator jaki masz do tych sprezyn i o ile obnizaja te apexy
B8 dotarly dzis do mnie, jutro wioze wszystko do Pablo Garage wiec w przyszlym tygodniu bedzie hulac :) Wrzuce wtedy fotki jak to wyglada
Ja mam tak padniete sprezyny ze nie dosc ze auto na byle nierownosci dobija do konca, kola tylne stoja jak kaczka (zawiecha ok) to jeszcze auto jest baaardzo niziutko, wiec mysleze ze nawet po zalozeniu sprezyn obnizajacych auto sie podniesie :P tez poprosze foty i wyniki z geometrii.
A ja bym poprosil o boczne zdjecia 166 na w miare swierzym seryjnym zawieszeniu i na jamexach tak dla porownania.
Tak wyglądała moja na springach pro-kit eibach -30
http://mahony2008.fotosik.pl/albumy/817688.html
tył troche za mocno jakby siedzi, ginie klin 166
moja też siedzi niziutko. aktualnie mam problem z zawieszką bo coś mi trzeszczy, no ale to raczej inny temat.
ja akurat rozważam opcje wymiany zawieszki na standartowe. wkurza mnie, że na wszystko trzeba uważać. głupi krawężnik i nie podjedzie. jak parkujesz to tyłem bo przód zachacza. przedni zderzak mam zendera więc niżej leży i moża czasem pozamiatać. przez zaspy nasze kochane, których aktualnie i naszczęście nie ma jest jedno wielkie tarło.
fakt, że fajnie wygląda. siedzi tak jak na waszych forkach więc pewnie wiecie o czym mówię, ale próbuje sobie odpowiedzieć na pytanie czy warto dla lansu się tak męczyć...
u mnie są jakieś białe sprężyny. kupiłem już w takiej konfiguracji, także nie wiem jaka firma itd. obstawiam, że są u mnie amortyzatory o normalnym skoku, bo jak najadę na hopkę, to czuję dość duży skok zawiasu.
nie podjąłem jeszcze decyzji, nie wiem jakie są ceny amortyzatorów, ale w przypadku niskiego zawieszenie, powinno się wymieniać cały komplet, bo przy naszych nierównościach taka konfiguracja jak moja bardzo szybko wypieprza całość.
dla kolegi który zastanawiał się nad ugięciem sprężyny stadart i niskiej:
każda ze sprężyn ma inne maksymalne ugięcie, więc ugięcie można przyrównać tylko na procentach, bo wartość będzie inna.
witam kolegę z bydgoszczy .)
Witam,
a jak mogę sprawdzic czy moja wersja jest -30mm czy normalna? Alfa jak w opisie.
Pomierzyc prześwit czy jak? Np eper nic o ty nie mówi...
Też przymierzam sie do wymiany sprężyn i chciałbym żeby było jak w fabryka przykazała.
Moja Alfa na obniżonym zawieszeniu wygląda tak
Załącznik 20777
To moja chyba nie jest obniżana bo na zdjęciu jest na letnich oponach 225/50 R17 i chyba wiecej miejsca zostaje w nadkolach (tyłem sie nie sugeruj bo wlasnie troche niżej siedzi)
Kubicze a jaki masz rozmiar opon?