Witam mam problem ze spryskiwaczami ksenonów nie działaja spryskiwacz szyby działa a na lampy nic nie pryska
Printable View
Witam mam problem ze spryskiwaczami ksenonów nie działaja spryskiwacz szyby działa a na lampy nic nie pryska
najpierw sprawdz czy masz wlaczone swiatla (bez swiatel mijania spryski nie dzialaja)
nastepnie sprawdz bezpiecznik (jest za schowkiem, nie musisz calego wyjmowac, tylko taka mala klapka tam jest, wystarczy ja pociagnac)
jesli wszystko bedzie ok sprawdz pompke (wyciagnij ze zbiorniczka i podlacz "na krotko")
Ok dzięki
---------- Post dodany o godzinie 18:21 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 18:19 ----------
A powiedz czy spryskiwanie świateł działa w tej samej chwili jak spryskuje szybę ??
to nowy nabytek i dlatego nie wiem jeszcze nie doszedłem do tego
Zawsze ci psiknie na światła jak są włączone, w tej samej chwili na szybę. Jak wyłączone światła masz tylko ci psiknie na szybę. Pozdrawiam.
A jak nie psika, to zamień ze sobą pompki spryskiwacza, może jedna jest spalona.
(jakby była spalona to warto kupić taka sama ale od VW bo jest tańsza niż do AR)
W moim przypadku wyglądało to w ten sposób, iż miałem wypięty bezpiecznik w schowku. Po włożeniu nowego bezpiecznika okazało się, że spryskiwacze wysuwają się ale z powrotem już się nie chowają. Jest możliwość rozebrania spryskiwacza i wymiany gumki która prawdopodobnie pod wpływem płynu do spryskiwaczy puchnie i uniemożliwia schowanie się go z powrotem, lecz jest to rozwiązanie krótkotrwałe. U mnie pochodziło trzy miech i znowu szlak je trafił. Nowy sprysk bez głowicy kosztuje ok 100 zł szt. (ASO)
ha :cool:
Psika razem ze spryskami szyb, bez zadnych opóźnień, w A4 mam po 1 sek, ale np w głupim golfie czy octavii, można sobie opóźnienie samemu ustawić.
W 156 spryskiwacze reflektorów działają w tym samym momencie co i na szybę, ale tylko przy włączonych światłach
no to jak w końcu ?
ja w 156 nie miałem sprysków lamp to nie wiem
jeden pisze że po dłuższym , inni że zawsze ( pomijam oczywistość włączonych świateł )
( nawet jak tylko lekko się cyknie na szybkę to od razu leje też na lampy? )
przed FL działają od razu, po FL może być inaczej bo zmienili sterownik czasowy.
---------- Post dodany o godzinie 10:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:10 ----------
pewnie ktoś to rozłączył lub wyciągnął bezpiecznik żeby płynu nie marnować. Ja rozwiązałem ten problem montująć przekaźnik zwłoczny (regulowany) za 30 zł i pryska mi dopiero po 1,5 sek przytrzymywania dźwigni.
Może ja mam jakiś inny przekaźnik, ale u mnie włączają się po chyba 2 sekundach.
W 156 FL, przynajmniej żonki, działają kretyńsko, (pomijając tych co mają zamontowane opóźniacze), w momencie włączania spryskiwacza szyb siłowniki już zaczynają się wysuwać, jak szybko puścisz to nie zdążą psiknąć.
U mnie prze FL działa w tej samej chwili na szyby i na światła.
u mnie wlaczaja sie razem, ale sprayski swiatel sa na 2 sekundowym przekazniku, tzn ze wlaczaja sie razem ale po 2 sekundach na swiatla nie psika tylko na szybe
nie wiem dlaczego ale u mnie nie zawsze dziala. czasami dziala za kazdym razem a czasami nie. nie wiem dlaczego, pewnie przekaznik czasami nie trybi
Tak jak pisaliście w schowku był wysunięty bezpiecznik wsunołem i wszystko lata jak powinno no i pryska po jakiś 2 sekundach tak jak koledzy piszą moja Bella to 2003r po FL środka dzięki za pomoc Pozdrawiam