Witam,
Mam pytanko. Podobno jest jakiś sposób by odłączyć spryskiwacze reflektorów. Wie ktoś może czy da się to zrobić i jeśli tak, to czy mógłby podać na to sposób?
Pozdr
Printable View
Witam,
Mam pytanko. Podobno jest jakiś sposób by odłączyć spryskiwacze reflektorów. Wie ktoś może czy da się to zrobić i jeśli tak, to czy mógłby podać na to sposób?
Pozdr
wg mnie trzeba odłaczyć zasilanie od pompki spryskiwaczy. Jest osobna do spryskiwaczy reflektora i osobna do szyb
A jak to zrobić? Podobno jest też jakiś patent z odłączeniem bezpieczcznika? Tylko który to...
A jakbyś odłączył wtyczkę od pompki spryskiwacza reflektorów? Na pewno znajduję się ona w zbiorniczku płynu.
Ta. Tylko jak ją znaleźć? Strasznie tam ciasno, a ja nie mam pojęcia czego szukać dokładnie i jak to wygląda.
ja po prostu wypiąłem pompkę ( wyjęcie wtyczki od pompki ) od lamp przy zbiorniczku i już
http://img04.allegroimg.pl/photos/or.../71/1466247158
To ta po lewej czy po prawej? Zrobiłeś to nie zdejmując żadnych dodatkowych elementów?
ciasno jak diabli jest - to fakt
ale same kable z kostką można czymś złapać i po prostu wyciągnąć
( ja mam GT - nie pamiamęt ile miejsca jest w 156 )
ta mniejsza po prawej
To powiedz jeszcze czy to ta po lewej czy po prawej i pędzę działać!
Załącznik 21047
mała po prawej tak jak pisałem wcześniej
Nie zauważyłem :). Dzięki!
niby w instr. pisze rys 1 , bezp 72 , 20 A
tylko coś rysunku nie mogę odszukać takiego w instr. więc mnie łatwiej było wypiąć pompkę
Załącznik 21048
błąd w instrukcji !!!!
jest odwrotnie !!
rysunek 72
a bezpiecznik 1
Bezpiecznik jest w schowku przed pasażerem, jak juz ktos chce wyłączyć to lepiej założyc w obwód bezpiecznika wyłącznik i gdzies zamontować (wedle uznania).
Inna sprawa, że jak zabrudza sie klosze tych xenonów to naprawdę gówno widać.
ja akurat nie mam xen a mam spryski i dla tego zdecydowałem się na wypięcie
a w instr. on line chyba jest błąd i zamiast nr rysunku jest nr bezp a zamiast nr bezp jest nr rysunku
http://aftersales.fiat.com/ELUM/main...00&isExaminer=
tak coś mi się widzi
Przerosło mnie to wypięcie. Nie umiem wyjąć tej p****** kostki, kabla czy co to tam jest. chyba pozostaje bezpiecznik
no to otwieraj schowek
Załącznik 21049
1 - wyjmij
i tak jak myślałem - jest błąd w instr. - zamienione numery rysunków i bezp. ( wg rozpiski to niby miał być bezp nr 72 na rys 1 a jest bezp 1 na rysunku 72 )
Akcja bezpiecznik zakończona powodzeniem
a tak z ciekawości zapytam, czemu ma służyć odłączenie sprysków reflektorów? oszczędność płynu czy jak?
bocian masz rację błąd jest w instrukcji, nr bezpieczników zamienione z numerami rysunków, kiedyś to zauważyłem, myślałem że mam jakąś trefną ;-)
dance - dokładnie - mnie się nie chce płynu dolewać co kilka dni
bo w obecnych warunkach na szybę psikam często i jak by mi jeszcze spryski na lampy brały to bym co trzeci-czwarty dzień płyn musiał uzupełniać przy mojej częstotliwości czyszczenia szyby
o qrka mi płynu na jakieś 2-3 tygodnie starcza ze spryskami lamp. Naprawdę często psikać musisz.
Przecież ile kto pryska na szyby zależy od warunków w jakich eksploatowane jest auto, brudzą się częściej szyby to trzeba częściej spryskiwać je, to logiczne i nie ma się czemu tu dziwić że jednym starcza na miesiąc innym na 3-4 dni. Mi tez dużo ubywa ale takie są warunki, więc trzeba dolewać i psikać. Pozdrawiam.
dzięki za wykład, teraz tylko sprawdzę ile czasu potrzebuję na wypryskanie całego zbiornika, chyba że pompka siądzie.
Tym testem w 100% zaspokoję swoją ciekawość.
Zawsze można na czas spryskania szyb wyłączyć na chwilę światła, wtedy pryska tylko na szybę ( z wiadomych względów nie polecane w nocy ;) )