Panowie mam pytanie.
Czy do 156 1.9 JTD 105KM bez klimy można włożyć klimę? bo zamierzam jeździć autem przynajmniej dwa lata a jeżdżę w dalekie trasy i by się klima przydała.
pozdr
Printable View
Panowie mam pytanie.
Czy do 156 1.9 JTD 105KM bez klimy można włożyć klimę? bo zamierzam jeździć autem przynajmniej dwa lata a jeżdżę w dalekie trasy i by się klima przydała.
pozdr
Da się dołożyć klimę. Pytanie tylko czy Ci się będzie to opłacało? Sporo elementów jest do zamontowania ze strony samej mechaniki klimatyzacji, dalej elektronika sterowania nawiewem, jak pamiętam to alternator o większym prądzie znamionowym. Do tego dochodzi kwestia zakupu samego osprzętu klimatyzatora - musi być sprawny, żaden trup. Nie wiem czy kosztowo (dodając jeszcze sam koszt montażu oczywiście, odgrzybienia układu, uzupełnienia czynnika roboczego) będzie to opłacalne.
orientowałem się to całą klimę kupi już za 1000 zł plus robota mechanika to 200zł u znajomego.
a co masz na myśli pisząc " całą klimę " ? ( bo dla jednego rozrząd np to pasek a dla innego pasek , rolki , olej , filtr itp )
wszystko co jest potrzebne.
znalazłem aukcję o to ona
http://allegro.pl/klimatyzacja-klima...479530138.html
i czy to wszystko ?co potrzebne by ją założyć
osuszacz kup nowy ( to nie majątek )
a ile nowy kosztuje?
a co jeszcze nowego można kupić?
pasek wieloklinowy napewno dłuzszy bedzie potrzebny (:
to panowie powiedzcie co można jeszcze kupić i porady żeby się nie wkopać
wszystko powinno być świeżo zdemontowane bo jeśli do wnętrza układu dostało się powietrze i dłuższy czas tam pozostawało to śmiało można wyrzucić to wszystko na złom.
Na pewno będziesz miał problem z wiązkami kabli, jest tego trochę do podciągnięcia dlatego najlepszą opcją jest kupić graty blisko zamieszkania żeby w razie czego podjechać jeszcze po jakąś brakującą duperelę i od razu podpatrzeć jak to wszystko jest zmontowane (najlepiej porobić sobie foty przed demontażem).
Witam mam pytanie: czy da się założyć pasek klinowy do z wersji bez klimy do takiej, która takową posiada. Pytam się bo siadła mi sprężarka rolka, sprzęgło w niej i chce pójść na skróty i założyć taki pasek. Jest szansa??
aha rozumiem.czyli najlepiej pojechać kupić i żeby koleś przy mnie wymontował i natychmiast zakładać.
chodzi o to, żeby przewody, skraplacz, czy parownik w środku nie zardzewiał (z uwagi na parę wodną w powietrzu - po to daje się osuszacz) bo zaraż sprężarka się zatrze. Poza tym warto sprawdzić na działającym silniku czy ten układ jest w ogóle sprawny i szczelny, bo potem wydasz drugi 1000 na diagnostykę i usuwanie usterki.
rozumiem,bliżej wiosny zacznę się rozglądać.
można zamknąć
przepraszam , odp do usunięcia.
Witam , mam pytanie odnośnie klimy, nie załącza się mi ta blaszka która powinna się obracać wraz z tym paskiem na sprężarce, czy to oznacza że skończył się czynnik? Czy takie coś może spowodować jakieś problemy, klimy nie używałem wcześniej i nie zauważyłem czy działała czy nie i dlatego pytam, co może to spowodować że nie kręci. Sprawdzałem dziś przy temperaturze 9 stopni C.