Witam.
Czy wymienialiscie zarowki podświetlenia zegarow,wczoraj mi siadlo,podświetka tylko połowe. Macie może jakąś instrukcje demontażu, bo nie chce robic na siłe i coś połamać :? I jeszcze jedno: jakie tam sa żarowki??
Dzieki i Pozdrawiam
Printable View
Witam.
Czy wymienialiscie zarowki podświetlenia zegarow,wczoraj mi siadlo,podświetka tylko połowe. Macie może jakąś instrukcje demontażu, bo nie chce robic na siłe i coś połamać :? I jeszcze jedno: jakie tam sa żarowki??
Dzieki i Pozdrawiam
podłączam sie do pytania, tylko ze jak wymienic w 155??
tez musze powymieniac ale boje sie o jakies plastiki na tym mrozie.. :?
Witam Panów
nie wiem czy w czymś to pomoże, ale kiedyś wpadłem na stronkę Fnta-Teamu.
W tej chwili znajduje się tam opis jak zrobic podświetlenie zegarów lecz w 156.
Możeci spróbować tam poszukać. Oto adres:
http://www.fanta-team.org/porady.php?tid=18
Pozdro Paweł
Nie ma żadnego problemu. Najpierw delikatnie ściągnij plastikową osłone, która dolega do szybki od zegarów (z tego co pamiętam jest przykręcona dwoma śrubmi). Kiedy osłonę ściągniesz będziesz miałe zestaw wskaźników przykręcony kolkoma srubami do deski (uważaj na śruby bo lubią spadać gdzieś niewiadomo gdzie). Wyciągnij całe wskaźniki (nie ma problemu z kablami bo są tylko elektryczne połączenia). Jak wyściągniesz to będą widoczne zaślepki od lampek od podświetlenia. Wyciągnij je i najlepiej na stacji kup wg wzoru koszt ok 1zł/szt. powodzenia
jacool
Zmieniał ktoś kolorki diodek?, bo ten zielony kolor mnie drażni, kojaży mi się z Cinquecento którym jeżdże w pracy. jestem ciekaw jak to wygląda.
w 155 to zaden problem odkrecasz ampulem 2 srubki u dolu licznika i juz masz caly licznik na wierzchu przy wyjmowaniu podnies do gory /od strony kierownicy/ jakies 3cm i lekko pociagnij tez 3cm i juz jest twoj jak go obrocisz masz wszystkie zarowki na wierzchu/ w sumie to najlepiej wyjmowalny licznik jaki mi sie w zyciu trafil
[ Dodano: 2006-03-04, 19:58 ]
uwaga zarowki nie sa jednakowej mocy
piotrix a wiesz moze gdzie powinny byc silniejsze a gdzie słabsze?? bo chyba mi sie juz wszystko pomotało :|
te czerwone to inna moc a czarne inna sprzawdz na starych zarowkach jaka tam jest moc glownie chodzi ze np kontrolka swiatel drogowych jak za duza moc to bedzie oczy w nocy meczyc a wiadomo ze wszystkie ostrzegawcze czerwone maja byc mocne i wyrazne.jezeli nikt jeszcze u ciebie ich nie wymienial to wg.wzoru starych.gdzies mialem rozpiske co jaka gdzie ale nie moge tego znalezc,cholera skrzaty zawsze wszystko chowaja jak cos jest potrzebne :D :D
No delikatnie mnie kur.... wzięła. Postanowiłem dziś wymienić sobie żaróweczki pod licznikami (jedna się przepalila, a druga nie łączyła). Wyciągłem licznik, zmieniłem żaróweczki, podłączyłem, przykręciłem i zero problemu. Przekręcam kluczyk i co ? Podświetlenie działa, tylko ku.... NON STOP świeci mi się diodka od poduszki powietrznej, jak zawsze gasła po paru sekundach teraz się ciągle świeci. Czy to ja coś sp.... czy wylazła jakaś wada. Przecież ja tylko wyciągłem liczniki i wymieniłem żarówki. I teraz nie wiem co to może być, coś w licznikach, komputerze czy czujuniku poduszki. Będe wdzięczny za pomoc.
cholera ja nie mam czasu tego zrobic, no i czekam na lepsza pogode. poszła mi tylko jedna zarówka i z jesnej strony zegary sa troche ciemniejsze, ale wszystko jeszcze widac :mrgreen: ale po poscie Emenems'a wystraszyłem się naprawy :mrgreen:
Pozdrawiam
Nie chciałem zakładać nowego tematu, ale sądze że wątek jest dość zbliżony. Co o tym sądzicie? Oferta jest chyba dość ciekawa, bioróc pod uwage że orginalny zielony kolorek podświetlenia jest dość mdławy
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=94505179
Emenems gdzies na forum pisalem, ze mam taki sam problem!!
Poradziles sobie z tym jakos?
Bo jeszcze ktos sie bedzie bal jechac, albo ktos mi powie, ze sie rozwalilem gdzies alfa i sie wstydze przyznac :)
A co do kolorowego podswietlenia to czasem nie kupujcie diod. Kupilem czerwone i dalej swieci na zielono :P
Te liczniki sa nie do przebicia :D
A co do zegarow to ja bym sie mogl skusic na czarne z czerwonymi cyframi, ale na moim liczniku jest max 260 km/h, a pozatym nie wiem jak odkrecic wskazowki :)
Juz probowalem :P
Niesforną Diodkę poduszki naprawił mi mechanik/elektryk (nie chwalił mi się jak to zrobił). Co dobiałych zegarów i koloru podświetlenia to zacząłem się zastanawiać. Dlatego że liczniki bede miał podświetlone na powiedzmy niebiesko, a nawiewy, manetki itd ciągle na zielono. Wydaje mi się że niezbyt by to pasowało.
hehe
ja na poczatku myslalem, ze jakis styk uszkodzilem, ale moze to cos z napieciem zarowek skoro nie tylko mi sie to przytrafilo. bo to chyba nie przypadek ze nam obu sie to zdarzylo :) sprobuje wyjac wszystkie zarowki :)
a co do zegarow to racja, szkoda, ze alfa zrobila zielone, przeciez kolor alfy to czerwien ;/
Twoja Alfa to który rocznik ? Co do diodki to jedź do mechanika co ma uprawnienia do napraw instalacji poduszek powietrznych. Taka naprawa to 15min i zapłacisz za to pare złotych. Naprawde drobiazg.
zebym ja wiedzial kto w mojej wiosce ma takie uprawnienienia :D
to gdzie on Ci grzebal? przy zegarach tylko czy w poduszce tez? :)
rocznik 97 :)
To tak jak moja Alfa. A grzebał przy zegarach.
mam takie pytanko; czy w 155 zegar (czasowy) jest podswietlany? bo odkad kupilem samochod to nie swieci w dzien to pol biedy ale w nocy zerknac ktora godzina to niemozliwe. jesli jest podswietlany to jak go naprawic wie ktos moze?
to super bo u mnie nie swieci i przy pelnym sloncu cos widac tylko.Moze ktos wie jak to naprawic?
lukasz pewnie Ci sie diody przepalily, jak auto jest zgaszone (czyli diody tez) to pod dobrym katem, przy dobrym swietle tez widac. tylko problem jest taki, ze te diody sa tam wlutowane... przynajmniej w 145. wiem bo chcialem wymienic je na czerwone :P
nie sa wlutowane :D juz naprawilem 15min roboty i 2 zl za zarowki a prawie rok sie zbieralem :oops:
Hmmm u mnie byly wlutowane - mowa o tych o zegarka cyfrowego :)
Grzebales tam grabo?
Białe żarówki podświetlają całą deskę, wyświetlacz ilości kilometrów i zegarek. Wlutowane diody podświetlają kierunkowskazy, oraz cały dolny pasek z ikonami informacyjnymi. Przynajmniej tak jest u mnie.
PS. Zmiana koloru żarówek nic nie da, bo prześwitujące plastiki w tarczach są zielone. Żeby uzyskać inny kolor niż zielony (oraz różnych odmian zielonego) trzeba wymienić całą tarczkę. Jest coś takiego na allegro, mozna włożyć np. niebieskie podświetlenie. Niestety, liczniki będą nam ładnie świecić na niebiesko, ale pokrętła wentylacji, manetki, i reszta przycisków będzie na zielono. Dwukolorowe podświetlenie raczej nie wchodzi w rachube.
Emenems, ale teraz akurat mowimy o Zegarze ( tym z godzina) i tam u mnie wyglada tak samo jak przy kierunkowskazach - wlutowane didoy.
Kiedys w swoim Cinquecento zmienialem podswietlenie, watka na patyczku (taka do czyszczenia uszu) nasaczonym benzyna ekstrakcyjna, delikatnie scieralem zielona farbe (pod nia jest biala) i wtedy kolor podswietlenia zalezal od koloru zastosowanych diod.
Praca niezwykle niewdzieczna i upierdliwa, najgorsze jest to ze nie mozna przyspieszyc i byc niedokladnym, kosztuje to cyferblat wskaznika - raz za mocno sie przycisnie i koniec...
Cierpliwym dlubkom co maja luksus zwany samotnymi wieczorami polecam zabawe :mrgreen:
W galeczkach powinny byc zielone kapturki na zaroweczki, albo zielone iluminatory, mozna latwo wykonac nowe pistoletem klejowym w formie z gipsu, uprzednoi przetartej czyms tlustym. Laski kleju sa dostepne w roznych kolorach, tyle tylko ze nie sa tak sztywne jak plastik.
a moze ktos jakis schemat gdzie jaka zarowka o jakiej mocy bo troszke pomylilem przy wymianie i nie swieci tak jak powinno
pozdrawiam
U mnie był ten sam problem z poduszką. wyjołem wymieniłem żarówki i włożyłem i sie świeci ciągle. Co do mocy dałem wszystkie jednakowe i jest dobrze. Jak ktoś wie jak naprawić tą kontrolke poduszek niech pisze :roll:
Ech chłopaki ile to już razy na tym forum pisaliśmy o wymianie żarówek i błędzie poduszki.Cytat:
Napisał Antek
Podczas wymiany żaróweczek w podświetleniu tablicy w 145/6 nie można trzymać kluczyka w stacyjce :!: Najlepiej zostawić go w domu..
Kluczyk w stacyjce zamyka obwód, i kiedy odłączamy kable od zegarów wywala błąd poduszki.
Jedyny sposób na usunięcie błędu to wizyta w ASO i podpiecię pod komputer.
czyli jakie??Cytat:
Napisał Antek
ja tez sie do dyskusji podlacze... :)
ja mam problem tego typu ze nie wiem jak wymienic podswietlenie pokretełek do grzania , nawiewu itepe..
Mam 146 w wersji po lifcie.. a wszystko co znajduje to ze starszej wersji instrukcje ;/
odkrecilem sróbki "na górze aledalej cos trzyma konsoletke na wysokosci pokręciszków.
Może bawił sie ktos juz w to ?
odnosnie kontrolki poduszki .. tez wymienilem dzis popalone diodki w liczniku... i u mnie sie nic nie pozmienialo odnosnie kontrolki poduchy ... (jak świecila non stop tak świeci dalej) :)
co sadzicie o czyms takim ??
http://moto.allegro.pl/item262127925...5_146_hit.html
Takie jakies te cyferblaty za bardzo volkswagenowskie.
Ale to nie tylko tyczy się LPG, popatrz ile z osób, którzy mówią 'stać mnie na benzynkę więc nie zakładam lpg' kupuje jakieś tandetne zamienniki (przepływki, sondy, o całej reszcie nie będę gadał jak używane opony, bo to nie ma w związku z mocą:D) lub używane, nie do końca sprawne części - ich samochody mimo że na benzynie, to nie osiągną fabrycznych parametrów. Ktoś taki również w montażu instalacji podejdzie w podobny sposób a potem narzeka. Nie wspomnę już o przypadkach gdzie powodem źle działającej instalacji był po prostu opłakany stan samochodu... jak to ma działać jak kogoś nie stać na podstawowe elementy układu zapłonowego, czy zwykłą przepływkę?
ja jak wymienialem zrobilem na chwile eksperyment polegajacy na tym ze zmienilem kolor podswietlenia zegarów tak że do temperatury 97-100km/h swiecilo sie na zielono a powyżej 100 wpadalo w taki czerwonawy roz a pozniej w czerwony odcien - wygladalo tak jak by auto ostrzegalo mnie o przekroczeniu bezpiecznej predkości to samo zrobilem na obrotomierzu na tym samym poziomie... i wygladalo z kolei ze auto pokazuje najlepsza pozycje do shift up - hehehe lekko za kolorowo jak dla mnie wiec ostatecznie zostawilem zielone.
zdejmij pokrętła kombinerkami, pod pokrętłem siły nawiewu masz śrubę, tak samo pod materiałowymi panelami po lewej i prawej stronie konsoli.
tylko przy wymianie żarowek na nowe sprawdź czy świeca bo czasem nie łączą i trzeba poruszać nimi
Dzięki panowie za szybkie odp