Witam!
Przeglądam od jakiegoś czasu ogłoszenia i zauważyłem że jest dostępnych sporo wersji tych aut.
Czy jest może jakaś strona żeby poczytać sobie czym poszczególne wersje różnią się od siebie?
Printable View
Witam!
Przeglądam od jakiegoś czasu ogłoszenia i zauważyłem że jest dostępnych sporo wersji tych aut.
Czy jest może jakaś strona żeby poczytać sobie czym poszczególne wersje różnią się od siebie?
Nowe - to na stronie alfy
Używane auta:
- impression - podstawowa
- progression - średnia
- distinctive - najwyższa :)
Tak po krótce
Dobre i to... dzięki :)
A wersja TI czym się odróżnia od reszty? ( poza ceną )
Z zewnątrz:
- progi
- felgi 19"
- oznaczenia "TI"
- niższe/twardsze zawieszenie
- chromowane nakładki na lusterka
Wewnątrz (w odróżnieniu od standardu):
- inne/sportowe fotele
- inne wykończenie konsoli centralnej (ciemne)
- inne zegary
- czarna podsufitka
- wyprofilowana kierownica + inna gałka zmiany biegów (wszystko obszyte czerwoną nicią)
- nakładki na pedały
Franek widziałem kilka TI bez chromowanych lusterek ,i nie wiem o co cho...?? Zmienili ten gadżet pózniej ??
Fakt rafter, że zdarzają się wersje TI bez chromowanych lusterek. Szczerze mówiąc nie wiem od czego to zależy (tzn. kiedy były okresy z chromem i bez niego).
O ile pamiętam, to nawet obecnie oferowany pakiet TI nie posiada chromu na lusterkach i felg (sic!).
Ja mam niby progression, możesz mi podać konfigurację :) tej wersji, bo niby wiem co mam ale może się czegoś dowiem...
Powiedzcie mi proszę jak ma się do tego wersja exclusive.
Krótka dyskusja w tym temacie jest w wątku http://www.forum.alfaholicy.org/159_...e_zegarow.html
Dyskusja bardzo krótka ale bez żadnego szczegółu. Jeżeli ktoś posiadalby rozpiske wyposażenia wersji exclusive to bym był bardzo wdzięczny
Myślę, że po szczegóły mógłbyś udać się do kolegi noe9, który był żywo zainteresowany tym tematem. A że było to na początku grudnia to być może już znalazł gdzieś informację w tej kwestii.
No właśnie i nie zgadza sie, bo mam sterowanie radiem z kierownicy więc ten opis chyba z czapy.
(1) A nie wpadłeś na to, że pierwszy właściciel mógł domówić taką opcję przy zakupie do standardowego wyposażenia?! (2) A wziąłeś pod uwagę, że wersje wyposażenia mogą się nieznacznie różnić w zależności od rocznika, a w niektórych sytuacjach nawet rynku, na którym są sprzedawane?
Nie wiem czy ta druga uwaga dotyczy Ciebie (opisy wyposażenia pochodzą z polskiego rynku, nie wiem skąd Twoje auto pochodzi), natomiast pierwsza jest bardzo prawdopodobna.
EDIT: Też mam Progression i z opcji pojawiło się u mnie m.in. sterowanie radiem z kierownicy, roleta tylnej szyby, skórzana tapicerka...
Panowie, a w ktorej opcji pojawia sie aluminiowe wykonczenie kokpitu? Czy tylko w Distinctive (Sport Plus), czy tez bylo dostepne w nizszych wersjach np. na zamowienie.
Dziekuje za wyjasnienie. Wyglada na to, ze jestem skazany wlasnie na taka :)
Spotkalem sie kiedys z opinia, ze te panele mozna zamowic i stad tez moje pytanie.
Tak jak mówi kolega wyżej, przy czym w TI było tzw. "szczotkowane aluminium" w ciemniejszym kolorze jak poniżej:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/03/175.jpg
Spokojnie Franek bez krzyków"!?"
(1) A wziąłeś pod uwagę że zapytałem o to pierwszego właściciela"?!":) (2) Pewnie że mogą ale cały ten wątek jest powołany na potrzeby wyłapania tych subtelnych a czasem mniej subtelnych różnic? - Auto z Polski :)
Dlatego napisałem:
Link do strony podany przez raftera dotyczy jakiegoś konkretnego MY i IMO miało charakter jedynie posiłkowy.
Jeżeli chcesz dokładnie poznać standardowe wyposażenie swojego auta, to musisz znaleźć specyfikację MY swojego samochodu i tam to będzie napisane.
PS. Jestem jak najdalej od krzyków;)
No to dobrze bo nie ma co krzyczeć :). Więc właśnie wyposażenie auta zależy od wielu czynników 1) wersja 2) rocznik 3) własna ekstra konfiguracja 4) pochodzenie 5) co wynegocjuje salon u dostawcy (przypuszczenie) - ale biznes jest raczej taki aby kupić najtaniej najdrożej sprzedać a to się z tym gryzie 6) przypadki indywidualne nie ujęte 1-5. Więc nie wiem czy jest sens coś klasyfikować :)
Dokładnie (dlatego pisałem "było").
Obecne 159 TI jest dość zubożone w stosunku do tego z pierwszych roczników.
diablo
daj numer nadwozia to spróbuje sprawdzić twoje wyposażenie
Proszę bardzo:
ZAR93900007146671
Witam!Chciałbym prosić o pomoc.Nie wiem czy dobrze trafiłem ale mam do sprawdzenia nr VIN.Korzystałem z forum ale nigdzie nie mogę znaleźć narzędzia do pełnego jego rozkodowania (sprawdzałem m.in. ePer).Chodzi mi głównie o wyposażenie.Nr VIN to ZAR93900007063216.Jestem zainteresowany kupnem tego samochodu i chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej niż to co jest opisane na stronie sprzedawcy.Z góry dziękuję za odzew.Pozdrawiam.
Pozwolę sobie na odgrzebanie starego tematu - w mojej 159SW Exclusive z końca 2006r. jest aluminiowe wykończenie kokpitu i aluminiowe wstawki na kierownicy. Niestety nie dogrzebałem się informacji, czy była to opcja standardowa dla tej wersji wyposażenia, czy dostępna za dopłatą. Niestety nie jest to wspominane "szczotkowane alu" z TI, ale zdecydowanie lepsze to niż lipny plastik :)
Ja mam wersję HIGH i też aluminiowe wstawki..
Wszystkie wersje Distinctive i Exclusive miały aluminium. Progression i poniżej miały plastik. Ile mi wiadomo w 2006 Exclusive od Distinctive różnił się Nawigacją i Felgami 18". od 2009 zdaje się Nawigacja była w standardzie w wersji Distinctive bo wyzbywali się stanów magazynowych (w 2010 po kolejnym lifcie zmieniono na inny model)
Progression, Exclusive, Distinctive.. niema czegoś takiego w eperze.. i chyba jedynie w PL istniał taki podział oferowanych 159-tek.. wiec niewielki procent jeżdżących po kraju.. a reszta ma się nijak do tych różnic wyposażenia.. :)
ja mam distinctive i 17''
Wszystkie Distinctivy z rynku polskiego miały w standardzie navi ale po lifcie z 2008 roku , wcześniej tylko za dopłatą . Panowie sprawdżcie czy Wasze wersje te zwane Exclusive czy High to samochody z rynku polskiego . Jeżeli pisalem, że Distinctive tylko miało ryflowane aluminium na konsoli to chodzilo mi wyłacznie o rynek polski .Na innym rynku Distinctive mogło nie być wogóle oferowane a jego odpowiednikiem było np.Exclusive .
O ile mi wiadomo na rynku polskim nie było wersji Exclusive
Podłączę się pod temat bo nie znalazłem odpowiedzi. Czy ktoś z Was orientuje się dlaczego w niektórych modelach 159 występują inne pokrętła sterowania klimatyzacją? W niektórych ogłoszeniach z 2007-2008r jest panel z pokrętłami, a w większości ogłoszeń z okresu 2005-2008 panel jest "przyciskowy". Zamieszczam zdjęcia żeby trochę zobrazować. To chyba nie jest efekt faceliftingu który z tego co czytałem był w 2008r.
Zdjecie nr 1: panel z pokrętłami, zdjęcie nr 2: panel "przyciskowy"
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...rsje-159_1.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...rsje-159_2.jpg