duzo z tym roboty?? da rade samemu? trzeba sanki odkrecać??
byłbym wdzięczny za jakeis wskazówki
Printable View
duzo z tym roboty?? da rade samemu? trzeba sanki odkrecać??
byłbym wdzięczny za jakeis wskazówki
Ja sanek nie wyjmowałem ale robiłem to przy okazji wyjętej skrzyni więc miałem ułatwioną robote ale myślę że powinieneś dać rade bez luzowania silnika, czasowo myślę starczy 2 godziny nawet nie...
Pogimnastykujesz się troche odkręcając bajery przy pedałach :)
czyli kolumne wytargać z maglownicy ze środka samochodu a potem działać pod maską??
ogolnie to w jtd jest pełno miejsca pod maską tylko widze ze najpierw to ja musze to webasto wymontować ale ono i tak nie działa wiec wywale je na zawsze...
Całej kolumny wyjmować nie musisz, wystarczy odkręcić ją tam przy pedałach, pozbądz się płynu z układu, rozepnij przewody pod maską, następnie odkręć magiel wszędzie gdzie się czegoś trzyma :) i wysuń, (najlepiej przez wnęke lewego koła).
Od wnętki koła wygląda to wszystko jak na załączonym obrazku:
a kolumna ciezko wychodzi z magli?? jest tam jakas zawleczka czy sama wyskoczy??
byłem dzis u mechanika i krzyczy mi za to 200zł ale on chce sanki wszystko odkręcac wiec moze sam bym sie za to zabrał..
Nie wiem czy jest tam jakaś zawieczka czy nie, przy pedałach odkręcał kolega ja siedziałem w kanale, ale nie było większego problemu z tym żeby to wszystko zeszło.
Odkręcanie trawersy wydaje mi się że mija się z celem, spokojnie sam dasz sobie rade.
a Ty widze ze do regeneracji swoją oddawałes? bo taka czysta
Tak regenerowałem magiel, drązki kierownicze vema + ori harmonijki.
to ile Cie to wyszlo jesli mozna wiedziec?? same te harmonijki to niezła drożyzna bo zamienników chyba brak
miała luzy czy sie lało z niej??
miałem luzy z lewej strony, harmonijki 99 zł drazki nie pamietam, a regeneracja 500 zł z roczną gwarancją,
miał bym w cenie harmonijki gumowe i ich drążki ale to pewnie jakies chińskie to sobie darowałem i kazałem nie zakładać od nich, mimo to z ceny zejsc nie chcieli...
Witam. Właśnie zacząłem nierówną walkę z maglownicą... odkręciłem dwie śruby trzymające ją od dołu. z końcówkami drążków walczyłem dobre 2h ale się udało. Mam pytanie dotyczące odpinania kolumny kierowniczej, czy jak zdemontuje ten plastik w kabinie to tam będzie możliwość rozpięcia tego? Czy może od dołu? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.
Zdjęcie zapożyczyłem z internetów http://www.forum.alfaholicy.org/atta...d=170492&stc=1
Pozdrawiam.
musisz się dostać od środka, na łączeniu jest wkręcona śruba mniej więcej tam gdzie zaznaczona strzałka na zdjęciu.
Odwieze nieco temat.
Autko po stluczce lakierniczo mam juz ogarniete.
Przy okazji ze wpadlo troche siana zabieram sie za wymiane sprezyn no i chce wymienic u siebie cieknaca maglownice.
Pytanie moje tyczy sie połączenia kolumny kierowniczej wewnatrz kabiny z maglownica.
Rozumiem , że zamocowane jest to na wieloklina i zabezpieczone jakas srubka?
1. Czy trzeba to jakos odpowiednio ustawiać (połączenie maglownica-kolumna)? Czy jest tylko jedna pozycja w ktróej da rade skęcić owe połączenie?
2. Czy ciasno to siedzi? Czy trzeba sie przygotowac na użycie jakiejs siły żeby rozłłączyc te dwa elementy?
Jak ktos ma jakieś rady chetnie przeczytam.
Niby robota nie wyglada na skomplikowana, ale zawsze warto uzbierac jak najwiecej info.
Tam masz śrubę na 13 klucz i nic nie ustawiasz,po prostu inaczej Ci nie wejdzie.Możesz mieć lekki opór ale spokojnie schodzi.Wymieniałem 2 i żadnych problemów.Gorzej z tą blachą na około w podłodze jest.Potrafi się tam śruba urwać a jest ich 4 z tego,co pamiętam.Wiem,że z nimi był jakiś kłopot i trzeba się z nimi delikatnie obchodzić,bo lubią się urwać.Dobrze podlej je wd.
Dodam tylko od siebie z doświadczenia.
1. Odkręcasz na zablokowanej kierownicy, żebyś sobie nie obrócił jej potem przypadkiem, co mogłoby skutkować problemami z czujnikiem skrętu (jeśli występuje) i taśmą airbag.
2. Po wyjęciu magla, a najlepiej jeszcze przed demontażem, zmierz sobie ile wystają końcówki. W przypadku zakupu używki lub regeneracji można się naciąć, że jest o jeden obrót przestawiona. Złożyć złożysz, ale skończy się problemami z maglem i skrętem.
No fakt.A i tak po założeniu innej musisz ustawić zbieżność.Te 4 śrubki są chyba na 10 długi sztorc klucz.Tam masz ruchy kolumną góra-dół.Dojście paskudne,trzeba się lekko wygiąć.
Dzieki Panowie za cenne info. Wiadomo po montazu auto jedzie na zbieżnosci itp.
Moto ta blacha o ktorej piszesz jest to jakis element odkrecany, ktorego nalezy sie pozbyc podczas wyjmowania magla z kabiny?
Pare razy tam nurkowalem w tych pedalach ( czujnik stopu, pompka sprzęgla) i fakt ze dojscie fatalne, ale do ogarnięcia:D
Narazi emagiel do mnei jedzie (uzywka, ale regenerowana przez poprzednika wiec pewnie troszke pojezdzi).
Podczas odkrecania rozumiem ze kiera ustawiona na wprost? zablokowana, i po wyjeciu starego magla mierze ile wystaja drazki po obu stronach magla? W nowej ustawiam tak samo (lub bardzo podobnie i jade na regulacje zbieznosci)?
Temat nie wydaje sie skomplikowany bo odkrecic trza niby tylko 2 sruby od magla+ koncowki i kolumna, no i przewody wiadomo olejowe...
zobaczymy troszke sie obawiam o dostep do srub od magla, bo nie mam kanalu a moim raczkom daleko od chinskiej budowy:D
Ja też robiłem bez kanału.I z góry masz dojście,tylko chyba przez 2 przedłużki do nasadki i 19mm nasadka.Ta blacha to właśnie jest osłona podłogi nad maglem i trzeba zdjąć,bo bez tego nie wyjdzie..Odsuwasz wykładzinę od góry i masz tą czarną blachę.Jedna pod drugą jest wsunięta.Robiłem to z 1,5 roku temu i też dokładnie nie pamiętam.Miskę podstaw i olej zleci bo i tak nowym go zalewasz.A wyjmowałem od prawej strony.Chyba trzeba jeszcze zdjąć nadkola te od strony drzwi,żeby dojście do przewodów z lewej strony było i z prawej,aby magiel wysunąć.Między maglem a wózkiem masz podkładki (tam gdzie śruby)to ich nie pogub.Jeszcze masz śruby od oczek do węża wspomagania na samym maglu.No i podkładki miedziane do węży-4szt.Ja w swojej wygrzałem i założyłem z powrotem.Nic nie cieknie.Przewodów nie pomylisz,bo są innej średnicy.Więcej nie pamiętam.Jak sobie przypomnę,to dopisze.
Na maglu jest przykręcona osłon termiczna w okolicach wydechu, przed wytarganiem magla trzeba ją odkręcić, 2 śruby 10mm bodajże.
Ok panowie. Jeszcze raz dzieki za rady. Jakos pomalu mysle ze ogarne
wysłane z WC
Osłona termiczna to jest w benzynie. Klekoty nie mają tam nic.Przynajmniej się z tym w dieslu nie spotkałem .
Ogarniesz na spokojnie.