Witam, czy system audio Bose jest w jakis szczegolny oznaczony? Widzialem juz 2 ogloszenia aut, ktore niby ma Bose, ale nie widac bylo zadnego napisu na glosnikach
Printable View
Witam, czy system audio Bose jest w jakis szczegolny oznaczony? Widzialem juz 2 ogloszenia aut, ktore niby ma Bose, ale nie widac bylo zadnego napisu na glosnikach
Mam u siebie na pokładzie takie granie i znaczek "BOSE" jest tylko na głośniku niskotonowym w tylnej półce. Na pozostałych nie ma żadnych oznaczeń:)
mozesz wkleic fotke?
Napisy BOSE są napewno na głośnikach w desce rozdzielczej (tych nad bocznymi nawiewami) co widać na załączonej fotce
http://lanciateam.nazwa.pl/foty/blac.../1/Black01.jpg
Jesli takie wykonanie komponentow jak w 147 to faktycznie nie ma sie co chwalic :)
To ja się podepnę pod temat.
Chciał bym poznac waszą opinię. Gdzieś na jesień tego roku chcę kupic nową 159 i moje pytanie: Czy przy konfiguracji zabrac Bose czy wziąśc standardowe głośniki i za te pieniądze wymienic je samemu na coś lepszego.
Dodam że teraz w 156 mam półroczną tubę Vibe CBR12 Active Evo 1300W i chciał bym ją przełożyc do nowej 159.
Przyznam że byłem przekonany do zakupu Bose, ale po postach w tym temacie mam wątpliwości.
Dzięki za odpowiedź.
Kolego, problem z Bose w Alfie 159 nie polega tak naprawdę na instalacji Bose. Użytkowałem i użytkuję kilka systemów tej firmy i wiem, jaki to mniej więcej poziom. W mojej Alfie Bose gra raczej słabo, natomiast jak widać zresztą po komentarzu powyżej, niektórzy sobie bardzo to chwalą. Postanowiłem sprawdzić u źródła w Bose i problem jest następujący: Bose dostarcza dla Alfy gotowe systemy, które kiedyś tam zostały zoptymalizowane i wyregulowane. Jeśli planujesz zakup 159 w wyższej wersji to dostaniesz w standardzie nawigator. I ten właśnie nawigator (montowany od końca 2009) jest źródłem problemu i złej jakości sygnału podawanego do wzmacniacza Bose. Bose poinformowało mnie, że wspólnie z Alfą pracują nad problemem, ale decyzja, jak to zostanie rozwiązane względem reklamujących klientów jest po stronie AR.
Kolego skoro masz na stanie taką zacną tubę, to pewnie jesteś fanem konkretnego basu, który wprawia w wibracje samochód i wszystko w promieniu 100m :P Jeśli tak jest, to nawet nie masz się co zastanawiać... Bose w 159 na pewno zawiedzie Twoje oczekiwania i zmarnujesz te 3,5tyś zł. Lepiej samemu zainwestuj w jakieś audio.
Ja kupiłem używane auto w którym Bose już było. Jak dla mnie ten zestawik jest ok, gra na prawdę bardzo czysto i przyjemnie dla ucha (nawet na vol.40 czyli tyle co fabryka dała;)). Z tym że ja to jakimś zapalonym melomanem nie jestem i gdybym brał auto z salonu to pewnie ze standardowym nagłośnieniem. Słucham w zasadzie tylko radia... nawet nie sprawdzałem jeszcze jak działa CD czy USB w schowku:P
Dzięki za odpowiedz. Co do głośników to nie mam wątpliwości że kupię je sam. Za te pieniądze to skompletuję coś porządnego. Tylko teraz czy przy standardowym nagłośnieniu są zamontowane tweetery, albo czy jest miejsce na nie, jakieś zaślepki czy coś? Bo chciał bym żeby były to zamontowane jak orginały.
Mam jeszcze jedno pytanie trochę z innej beczki:
Czy pod te wyjście USB w schowku mogę podłączyc np. dysk HDD w kieszeni 2.5 sata, powiedzmy 200gb i czy to jest port USB 2.0? Czy jest on ograniczony do jakiejś pojemności i czy musi byś w fat, fat32 czy ntfs, a może nie ma różnicy? I czy są jakieś ograniczenia co do wielkości odtwarzanych plików? Oczywiście podłączone do fabrycznej navi
Pewnie nie, bo przy 25 jest już nie do wytrzymania.. więc poziomu 40 sobie nie wyobrażam.. ;) Pewnie to różnica softu między opcją z navi i bez..
Czytałem swego czasu Twoją krucjatę z tym problemem (ja nie mam navi, u mnie system gra poprawnie - zestaw audiofilski to nie jest, jednakże gra znacznie lepiej aniżeli 'standard') - zrobiłeś krok naprzód, czy nadal nie dali Ci jednoznacznej odpowiedzi (czyt. nic nie robią)?
---------- Post added at 07:44 ---------- Previous post was at 07:38 ----------
Poszukaj informacji o Blue&Me na forum - jest tego sporo.
Po krótce - to fajny dodatek, jednakże borykający się z wieloma ograniczeniami i małą ergonomią obsługi (w kwestii obsługi Media Playera, bo jako zestaw głośnomówiący działa zacnie).
w 147 bose nie było do 2002 r a od 2003 juz jest i napis jest na gwizdkach w drzwiach czyli wysokim tonie...do tego w nadkolu jest głośnik 20cm basowy i brzmi bardzo ładnie...
baz - mam 2001 i bose z napisem na wysokotonowkach :)
Ja mam 2000r i mam BOSE, a w bagazniku mam niskotonowy woofer 13cm a nie 20cm.
Z powyższego można wywnioskować, że może być Alfa 159 z BOSE na pokładzie, ale nie musi mieć logo BOSE na maskownicach na podszybiu...
Dobrze rozumuję?
Pozdrawiam.
- Rafał
Ja mam tylko logo na tylnej półce.
U mnie opisy BOSE są na podszybiu..
Z tego co piszecie to były dwie wersje oznaczeń systemu BOSE, z napisami na przednich głośnikach w desce rozdzielczej i z napisem tylko na głośniku niskotonowym w pólce tylnej. Możliwe że po lifcie producent zrezygnował z oznaczeń na przednich głośnikach.
A moze chodzi o to ze w sedanach jest tylnia polka z glosnikami wiec sa i napisy BOSE
ja mam 159 SW wiec tilniej polki nie mam wiec napisy Bose mam na przednich gwizdkach na podszybiu
poza tym w bagarzniku po otwarciu lewego schowka na glosniku basowym widnieje napis BOSE
a jesli chodzi o poziom dzwieku to u mnie wykres jest napewno do 40 w naviconect
Mam w swojej 159 system Bose z telefonem i navi. Aczkolwiek w ustawieniach audio nie wszystkie opcje są aktywne, np: Equalizer, czy Loudness. Czy może mi ktoś powiedzieć dlaczego?
Pozdrawiam.
- Rafał
Pisałem już oo tym w tym temacie, ale niestety przez moją nieuwagę zamieściłem post w złym dziale (moderator albo nie zauważył moich 2 próśb o przeniesienie, albo mu się nie chce) dlatego Podepnę się tutaj. Gdzie dokładnie w Berlinie jest przeznaczone miejsce na Subwoofera? Czy jeśli go nie mam, można coś standardowego tam wsadzić? Czy wiązka kabli mimo braku suba jest zawsze obecna?
Ja mam tez napis tylko na subwooferze / wzmacniaczu na tylnej polce. Wyglada to jak na zdjeciu. Jak otworzy sie bagaznik to widac na gorze wzmacniacz i sub - jest dosyc spory (troche ogranicza to mozliwosci bagaznika (przez co np nie da rady polozyc dwoch kol jedno na drugim), ale cos za cos.
Moze jest tak jak ktos napisal ze pozniej zrezygnowali z umieszczania znaczku Bose na kazdym glosniku (np w ex147 mialem na kazdym glosniczku napis Bose).
Z doswiadczenia powiem ze mam porownanie systemu w 159:
1) bez bose
2) Bose na fabrycznym radiu/navi
3) Bose z niefabrycznym kombajnem z mozliwosciami zaawansowanej regulacji parametrow kazdego glosnika, rozmieszczenia zrodla dzwieku i equalizerem
O ile Bose gra lepiej (przede wszystkim czysciej nawet na max ustawieniach nie ma znieksztalcen) niz podstawowe audio z pkt 1), o tyle w polaczeniu z jakims dobrym sprzetem gra o niebo lepiej niz z fabrycznym radiem.
Mam pewne doswiadczenia z racji hobby i poniekad 2 profesji (dj) wiec czesto w aucie odsluchuje sety / kawalki muzyczne o niskim stopniu kompresji mp3 320 lub wav i Bose daje rade.
Fajnie tez slychac koncerty w efekcie przestrzennym.
Ja u siebie mam naklejki z napisem Bose na tylnych "głośnikach" przy popielniczkach pasażera.
Abidibi: u siebie tzn w 159 ? czy w GT ? bo pytanie dotyczylo 159. Z tego co widac po wypowiedziach to w kazdym modelu Bose jest oznakowane troche inaczej. Z tego wychodzi ze w 159 tylko sub jest opisany ew pod koniec byl.
Chłopaki...
Mam w planach poprawić standardowy system audio w alfie. Ostatnio wpadłem na pomysł aby zakupić jakieś markowe radio i do tego dorobić zestaw Bose. Jest jeszcze pomysł żeby samemu poprawić cały system ale nie sądzę żebym zmieścił się w takim samym budżecie. Warto inwestować w BOSE?
Zależy kto co lubi. Jedni narzekają inni, chwalą. Ja wrzuciłem bose bo zależało mi na fabrycznym wyglądzie i nie zagracaniu bagaznika skrzyniami od woofera. Dla mnie dźwięk jest ok, brakuje mi tylko trochę głębi głośnika basowego. Poza tym za cene uzywanego bose jestes w stanie skompletować lepszy zestaw audio do auta.