-
156 JTD Nie odpala!!
Witam, zaczelo sie od tego ze jak jechalem to auto zaczelo mulic sie strasznie ale po nacisnieciu gazu do oporu jakby przdmuchalo i lecial dalej,pozniej znowu to samo,jak stanalem na swiatlach to zgasl,udalo mi sie go jeszcze odpalic.Pojechalem dalej,po jakim czasie to samo,dojechalem na miejsce i jak juz stanalem to juz nie odpalil.Pomyslalem ze to jakis syf w filtrze paliwa(mozna powiedziec ze juz czas na wymiane) wiec zalalem nowy filtr i wymienilem.Cyklem go kluczykiem ze 3 razy i odpalilem.Odpalil ale zgasl od razu(przed wymiana filtra tylko krecil)Pomyslalem ze zapowietrzyl sie wiec probowalem odpowietrzyc odkrecajac wtryski po kolei i krecac az poleci paliwko i zakrecalem.Jakby cos to dawalo bo zalapywal przy tym ale w koncu sie nie udalo.teraz tylko kreci i nic.Probowalem na hol zeby zalapal ale nic kompletnie.Teraz jeszcze wyskoczyla czerwona lampka silnika i nie gasnie po przekreceniu kluczyka.Chetnie wyslucham kazdej opini
-
po pierwsze podlacz pod kompa bedziesz wiedzial co to za blad po drugie to modl sie zeby od tego holu nie przeskoczyl ci pasek rozrzadu!!!
-
Nie ma co opiniować,trzeba podpiąć pod kompa i odczytać błędy,bo są na pewno.Jeżeli przedstawisz numery powyższych wtedy będzie możliwa pomoc.Jest kilkanaście możliwości nie odpalania i najlepiej sprawdzić jakie,bo w ciemno można wymieniać podzespoły i utopić ponad tysiąc zł,a efektu nie będzie widać.
-
-
Witam ja miałem podobny problem zachowywał się jak zapowietrzony lub jak by nie dawał paliwa okazało się że do wymiany czujnik ciśnienia na listwie i regulator ciśnienia. Wymieniłem te dwie rzeczy i problemy ustały. Silnik alfy jtd to dobra włoska konstrukcja tylko kto tam włożył niemiecką elektronike
-
sprawdź czujnik położenia wału. u mnie może nie mulił ale odpalał gasł aż w końcu odechciało mu się.
a czy w twoim przypadku autko kopci?
-
zauwazylem ze od ok miesiaca puszcza calkiem spora chmure czarnego dymu podczas przyspieszania,wczesniej podczas redukcji chyba az taka nie byla
-
akurat to normalne w dieslach u mnie tak samo puszczał dymek. a co mechanik mówi na ten temat?
-
A więc tak:
-jtd odpowietrza się sam "przekręcenie kilka razy kluczykiem" nie potrzeba grzebać przy wtryskach
- skoro wymieniałeś filtr paliwa, sprawd również pompkę, może podaje za małe ciśnienie
- czy EGR masz zaślepiony? jeśli nie, to dymienie wskazuje na zapchany EGR ewentualnie kłania się katalizator
- a na koniec opcja szukaj na forum i ŚWIECĄCA SIĘ MARCHEWA pozdrawiam
-
Jeżeli pali się marchewa i występują takie objawy jak mulenie i gaśnięcie to stawiam na czujnik położenia wału, możesz również wyczyścić czujnik ciśnienia doładowania, prosta sprawa. Jednak jak prawie każdy tutaj proponuje "podłącz pod kompa" a wszystko Ci powie. Ap ropo filtra i ewentualnego zapowietrzenia układu paliwowego, proponuje następnym razem przeczytać instrukcje "JTD" odpowietrza się sam!. Aha i nigdy więcej nie odpalaj JTD na hol chyba że chcesz do tego wszystkiego dorzucić jeszcze trochę $. Pozdrawiam.
-
podlaczalem kompa,pokazal tylko blad przeplywomierza,ktory skasowalem od razu,nie wiem czy jak mozna skasowac to to nie to,ogolnie nic wiecej nie pokazal,moze ktos napisze co dokladnie sprawdzic i jak to zrobic to podlacze sie jeszcze raz
-
pomoze ktos?
---------- Post added at 20:23 ---------- Previous post was at 20:19 ----------
dodam ze dzis odkrecilem jeden wtrysk,zeby dac do sprawdzenia,moze jutro zdarze wszystkie odkrecic.Chyba ze jest jakis sposob na sprawdzenie w warunkach domowych?
Przed wtryskiem jak odkrecalem to podaje paliwo,wydaje mi sie ze dalej nie podaje juz wtrysk,na samostart prawie lapie,ale nie daje rady