Jakie wrażenia z prowadzenia na polskich drogach?
Printable View
Jakie wrażenia z prowadzenia na polskich drogach?
Julka QV,
jeżdziłem w ten weekend. Wrażenia bardzo pozytywne. Pierwszy raz jeździłem z oponami z niskim profilem. Wpadłem (tylko) w jedną, glebszą dziurę przez nieuwagę - był hałas (i twarde uderzenie) :P - te nasze "cudowne" drogi....
trzeba też wspomnieć o niesamowitych wrażeniach wizualnych, szczególnie z ciemną turbinką echhh.... :)
Nie jest tragicznie. W porownaniu do 16 trzeba troche wiecej uwagi i liczyc sie ze zmniejszonym komfortem. Rekompensuja to wlasciwosci jezdne na rownej drodze
Ciemne turbinki są piękne... Ale dla mnie 18" to już perwersja :).
ale jak tam perwersja radosławie, troszke tutaj zazdrosc przez ciebie przemawia, byc moze zbyt praktycznie podchodzisz do rzeczy, przeciez posiadacz alfiny jest z definicji ekscentrykiem wiec zadna perwrsja nie ma tu zastosowania, przeciwnie im wiecej ekspresji tym lepiej,
felgi to 20-30% wyglądu, co prawda wzor trojramienny nie jest jakims super ale jak sobie popatrze w garazu na sąsiednie wieksze auta na malutkich felgach np starsze A6 na 15' (duza kaczka na krotkich nozkach) to moje wozidło wygląda bardzo ofensywnie,
reasumując - to nie pewrersja ze duze felgi, to perwersja ze dziury w jezdniach, rozwiązanie takie ze powoli, ekologicznie jezdzimy na dziurach i szybko, sprawnie na nielicznych autostrach, i tak juz pozostanie do usranej s....., tak sobie mysle ze jak pewnego dnia obudze sie w kraju bez dziur na ulicach to znaczy ze zostalimy zaanektowani przez kraj sąsiedni, znanego producenta aut, ale pewnie to nie nastąpi, dziura w drodze jest tak polska jak psia kupa na chodniku, jak tanie wino, jak wąsy,jak smierdzący panowie, smutne panie, kibole, rasizm, antysemityzm itp itd, jest poprostu esnencją polskości
jjokocha dobrze mówi ja uważam ze dobra felga to nawet 50 % wygladu i porównuje to zawsze do kobiet w pięknej szpilce a w filcach lub domowych bamboszach :) perwersja to powozic mito na balonowej 15ce hahah :)
Jazda na 18 jest całkiem OK. W poprzednim Audi miałem kola 225/45/17. Trzymały idealnie, a co do komfortu jazdy to oczywiście trochł było twardo. Moje obawy,że w Julce na większych kolach może być istotnie gorzej, okazały się całe szczęście bezpodstawne. Dziury w drodze i tak trzeba omijać, a im więcej zakretów i dość szybko, tym większa przyjemność z jazdy. Julka jedzie jak po szynach.
Felgi 18" sa piekne. Kompletnie nie nadaja sie do uzytkowania w miejscu mojego zamieszkania (Wro/Wawa). Dlatego bez wahania kupilbym je ponownie. :)
Z tą Warszawą to trochę przesadzasz :) .... fakt wybieram lepsze drogi dojazdu, ale nie żebym się bał że je pokrzywie, bo szczerze to takich miejsc w stolicy nie znam .... a po krawężnikach nie jeżdżę :)
Co innego Wrocław ... faktycznie sporo brukowanych ulic, a i pozostałości po zimie jakoś więcej niż w stolicy :)
Moja trasa do pracy:
Podwale -> dluga -> bankowy -> marszalkowska -> konstytucji -> pulawska -> malczewskiego -> Curie -> samochodowa/magazynowa -> domaniewska -> postepu.
A teraz policz ile dziur jest po drodze ;) Nie mowie o hardcorach typu Magazynowa czy poczatek Malczewskiego od Pulawskiej.
Fakt, ze Wr to inna liga :)
Trasa którą dość często pokonuje w okolicach i w samej stolicy wygląda o niebo lepiej ... być może dlatego że kończy się w centrum :) gdyby nie przebudowa modlińskiej to bym śmigał z zamkniętymi oczyma :)
Juz za 2 tygodnie bede szczesliwym :) posiadaczem pieknych 18 oczywiscie montuje tez logo alfy :)
http://velgenland.nl/velg/2023_evolu...chebouten.html
i oponki
http://www.opony.com/parametry-opony...r18-92-w-xl-fr
Juz przymiezalem i fele super pasuja :)
mam nadzieje ze jak do polski przyjade w maju to dziury we wrocku beda zalatane hahah :)
pozdro!!!
Felga ładna, rozważałem zakup takich.
U mnie 18'tki tez spokojnie daja rade w Julce. Mialem wczesniej 17'tki z opona o profilu 45 w Stilo i bylo twardo troche ale malo to bylo istotne bo w zakretach sie trzymal samochod jak przyklejony. Julka pomimo 18'tek i profilu 40 nie jest twardsza od wczesniejszego Stilo (napewno zasluga nowych opon miedzy innymi). Generalnie ja bym sie nie bal 18'tek i kolejny raz tez smialo bym je wybral :)))
przejechałem juz ca.1kkm na 18" i oto co widzę:
1. komfort-nie ma tak duzej roznicy jak mozna sie było spodziewac, na dziurach delikatnie bardziej skacze ale to mała roznica, natomiast na szybkiej i rownej drodze wyrazne pewniejsze trzymanie toru jazdy, (choc zbyt pewnie podeszłem do sprawy razu pewnego i mało nie skonczyłem w rowie jadac 90km/h na zakrecie) auto ma wyraznie wiekszy przeswit, mniej narazone podwozie na uszkodzenia bo jest teraz wyzej
2. zuzuycie-paliwa oczywiscie, ciekawy fakt ze jadac wolno do 80km, po raz pierwszy na wyswietlaczu zauwazyłem 4,7l/100km, jadac szybciej zuzycie wieksze o 0,5-0,6l/100km, srednie zuzycie na trasie wynosi teraz 7,1(kielce-wawa, predkosci do radomia ok 80-100km/h potem nawet 180 do grujca)
3. zamulenie- tak to nazwe, auto jest wyraznie za słabe na te felgi (są ciezkie a 105hp to zbyt mało) o ile na zimowych 16" wciskając gaz np na 6tym biegu pow 3,5rpm dało sie przyspieszc to tutaj wychodzi to srednio, nawet na wyswitlaczu czesto pojawia sie strzałka w dół, sugeujaca redukcje biegu,
wiec - nie ma strachu o twardosc, brak komfortu itp, paliwa nieco wiecej choc to zalezy od "nogi", natomiast moc tego silniczka nie uzasadnia meczenia "go" i kierowcy na duzych kołach, czekam na technologie lpg do tego cuda, wtedy wszystkie mankamnety zostaną osłodzone przez redukcje kosztów toczenia
Ciekaw jestem jakim cudem auto stoi wg Ciebie wyżej? Przecież srednica koła na zewnątrz nie ma prawa się zmienić ( oczywiście zawsze się ciut zmienia, ale w zakresie 0.5 - 2.0%). Jeśli zalozyles zbyt duże felgi to rzeczywiście auto traci moc a wskazania predkosciomierza i przebiegu są zafalszowane...
jeżeli wcześniej miałeś 16" czyli 195/55 to wysokość opony wynosi 107,25mm, dla 18" jest opona 215/45 czyli H opony=96,75mm (różnica 10,5mm). różnica w feldze = 2" czyli 2*25,4mm=50,8mm / 2 (bo to jest wymiar średnicy) = 25,4mm-różnica w wysokości (10,5mm)=14,9mm. O 14,9mm auto stoi wyżej niż na 16-tkach :)
Tak wiec taka różnica wymaga min. zmian w sofcie auta... A na marginesie to dramat przy mocy ca. 100KM... Założenie 16-ek do mojej starej Corsy kompletnie zabiło chęć tego auta do jazdy, a tu mowa o 18"...
Ja mam teraz oryginalne 16 zimowe 205/55 R16... i jak juz pisalem wczesniej planuje szybko zakupic felgi 18 i opony 225/40 R18 92 W
Duzo strace mocy na tym? bo przeciez wielkosc kola sie nie zmieni prawda?
W ksiazce od Julki tez opcjonalnie podali taka wielkosc opony przy moim silniku...
W G taki rozmiar kol jest montowny fabrycznie, wiec nie widze przeszkod ;)
A oto kalkulator:
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
rozmiar 225/40/18 205/55/16 225/45/17
średnica koła 637.2 mm 631.9 mm 634.3 mm
różnica w średnicy koła 0mm -5.3 mm -2.9 mm
różnica w prędkości (%) 0% -0.84 % -0.46 %
50 km/h 49.58 km/h 49.77 km/h
100 km/h 99.16 km/h 99.54 km/h
150 km/h 148.74 km/h 149.31 km/h
Odgrzewam ten post na temat 18-stek w Mito. Autem jeździ żona i daje radę bez żadnego problemu. Komfort w zasadzie do zaakceptowania, chyba że ktoś bardzo przyzwyczajony jest do "balonów" na 15 calach. Rożnica w komforcie między 17 a 18" w zasadzie nie do rozróżnienia. Wygląd - każdy oceni wg siebie (zdjęcia jeszcze na letnim obuwiu).
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...ca_zony-20.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...ca_zony-19.jpg
QV i zwykłe zaciski hamulców ?
Tu masz dokładny opis tego auta : http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...nica_zony.html
Miciak został zakupiony w tej konfiguracji w salonie w Belgii i następnie po 6 miesiącach sprowadzony przeze mnie do Polski, myślę że wizualnie jest OK na zewnątrz jak i wewnątrz.
mam 18 na lato w Julce- super wygladaja i wbrew temu, co niektorzy strasza- jezdzi sie spoko, chyba ze mieszkasz w okolicy z bardzo dziurawa droga, ale na normalne miejskie warunki jet OK.
Cześć,
stoję przed wyborem opon do felg 18 w swoim Mito. Wg książki powinno być 215/40/18 ale modeli jest mało i są droższe niż np 225/40/18, których jest też więcej. Czy ktoś próbował upchnąć ten większy rozmiar do Mito i czy da się na tym jeździć bez problemu ?
8 mm większa średnica koła no i szersze o te 10mm, więc może coś przy skręcie obcierać, bo luzy przy 18" to są niewiekie
ano właśnie, to nie będę kombinował. Dzięki
Ja mam 225/18 i nic nie obciera
Autor pytał w temacie i o mito i o giuliettę
Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Mają dobre opinie wśród kierowców jak czytam, fajnie, że mi poleciłeś, mocno je rozważę bo myślałem nad Nexen N'Fera SU1, które również mają świetne opinie a różnica w cenie nie tak duża- niecałe 80 zł.
A z tym ubezpieczeniem jak to jest? U jakiegoś sprzedawcy kupowałeś czy producent daje niezależnie gdzie się kupi? Ja np. chciałem kupić na oponeo albo jakoś tak
Najlepiej zapytać na infolinii sklepu lub dystrybutora.
Jeśli kupisz 2 lub 4 szt powinieneś dostać taką kartę , która wraz z fakturą zakupu stanowi ubezpieczenie od przebicia, uszkodzenia opony (nie dotyczy wandalizmu)- zawozisz koło do dystrybutora Falken-a i po 1-3 dniach odbierasz koło z nową oponą- tak miałem w bravo- na drodze leżała blacha - rozcięło oponę na 50% obwodu. Zawiozłem koło i po 3 dniach odebrałem z nową oponą - nikt mnie o nic nie pytał.
i jeszcze jedno - opony made in Japan.
Teraz w Julce mam 18- stki FK 435 i też są zajebiste.
Potwierdzam w Mito 215/40 R18 i nic nie obciera :)
a to wiem bo też mam teraz takie ale myślałem nad 225 ale faktycznie 8 mm różnicy po obwodzie to dużo i nie będę nic kombinował.
Nie wiem też ile w tym prawdy ale podobno ubezpieczyciel może odmówić odszkodowania w jakiś sytuacjach jeśli były opony niezgodne z zaleceniami producenta, czyli większe, mniejsze itd. Sam ostatnio miałem szkodę na drodze i faktem jest, że ubezpieczyciel bardzo mocno przyglądał się oponom ale miałem wszystkie takie same i zgodne z zaleceniami producenta.
Panowie , może by tak zdjęcia waszych MiTo ubranych w 18'' . Szukam 18'' do Mito na lato , coś po za oryginałami ;-)
"Turbinki" są fajne, ale bardzo dużo ich na drodze... Nawet w mojej 159 mam założone turbiny z Giulietty... :)
Natomiast w Micie mam z katalogu oryginalnych, ale raczej żadko spotykanych 18...:cool:
Załącznik 189258Załącznik 189259 (oczywiście lato)
A obecna alternatywa na zime 17"...
Załącznik 189260