Witam mam na oku tą ALFE, co o niej myślicie jest dostępna od zaraz. nigdy wcześniej nie miałem samochodu tej marki. Proszę o rady.
Printable View
Witam mam na oku tą ALFE, co o niej myślicie jest dostępna od zaraz. nigdy wcześniej nie miałem samochodu tej marki. Proszę o rady.
jak masz taką kasę, to może pomyśl o 159?
hmm a będzie to wszystko co jest w tej :P chyba nie :)
Wygląda rewelacyjnie po FL super bez dwóch zdań hmm,trochę kasy to jest, ale myślę ze jest tego warta aczkolwiek, jeśli masz już tyle to chyba poczekałbym miesiąc dwa dorzucił i kupił 159 8)
pozdrawiam
Jakos lepiej jezdzilo mi sie 156 niz 159. Teraz sie czuje jak w audi i nie ma tego co jest w GTA
BANANA :lol: :lol: :lol: :lol:
smakowity kąsek, za poważne siano, ja też bym był za 159, teraz dorzucisz troszke pieniazkow, ale pozniej bedzięsz miał nowszy, i nowej generacji model do sprzedania!
ale 156 po fl, to prawie ideal! po co ruszali te tylnie lampy caly czas mnie to zastanawia, takie glupstwo a mi się to nie podoba bardzo!
koledzy nie sugerujcie sie cena ona i tak jest nizsza niz jest na tej sronie dlamnie jest za 31tys, interesują mnie wasze opinie na temat tego modelu a nie 159 :)
pozdrawiam Michał
Jeżeli technicznie jest ok to tylko brać, o ile nie chcesz M-Jeta jakiegoś :) Ja też wolałbym wypas 156 niż 159, lżejsza i zgrabniejsza jest.. no i ładniejsza, taka bardziej sexy ;)
Jestem jak najbardziej za, ma już JTS-a tak jak 159, myślę że to jednak będzie lepiej służyć
niż TS..
ta alfa z aukcji jest piękna. Zawias ma delikatny jak każda ale to jedyna niedogodność.
Silnik JTS podobno mniej trzeba piłowac i auto podobno idzie od samego dołu juz.
xxx
Daruj sobie ironie Mick.. Takie czasy, unifikacja. A co do tego silnika to tylko blok jest zapozyczony a reszta osprzętu jak i całe auto to ALFA z "krwi i kości"
Jak byśmy tak do tematu podchodzili to trzeba na MINI mówić BMW na JAGUARA .. Ford itp itd..
Tak 159 to Alfa i mam w planach taką kiedyś kupić, ale czekam na lifting ma być po nim 100kilo lżejsza :) No i musi jeszcze nią ktoś z 2 lata pośmigać bo o nowej mogę pomarzyć ;)
mi tez się podoba ale na jaguara mówie ford i co drugi jak sobie popyla po warszawie i siedzi dumny to mnie śmiech bierze że przepłacił za Forda Mondeo a pod maskapewnie 2.0 D :P
Alfa 159 to oczywiście piękne auto ale z jazda jaka zafundował mi kolega nie dostarczyła mi takich emocji jak przejazd 2.5 V6 w budzie 156:D.
Z drugiej strony odstraszać może ilość postów z pytaniami o usterki 156. Jeżeli kolega ta 156 z aukcji może kupic za 30 k to nie ma co mu doradzać zakupu 159 bo jej w tej cenie jeszcze raczej nie kupi.
jezeli nie przeszkadza ci taki silnik! to jest to dobry wybor
Przepraszam dlaczego miałby mi przeszkadzać ten silnik ? wo gule co znaczy skrót "Ti".
Czy te auto jest aż tak awaryjne, jak kolega mówi ? prosze o podsumowanie.
kupuj! :mrgreen:
TI, - ‘Turismo internazionale’ limitowana seria ze sportowym zacięciem .
Pakiet Ti zawiera
felgi T-670 (oczywiście z unikalnym znaczkiem TI !) i opony 215/45/17 F1 GOOD YEAR
Tylny spojler GTA
Sportowe nakładki pedałów
Fotele sportowe -skórzane
Zawieszenie sportowe
Wnętrze, podsufitka i deska rozdzielcza w czarnej tonacji
Zegary pokładowe z czarnym tłem podświetlone czerwonym światłem
Podłokietnik z tyłu
specialne progi aluminiowe z logo ''Ti''
Przyciski sterujące radiem na kierownicy
Koło kierownicy i dzwignia zmiany biegów obszyte skórą
Trzeci tylny zagłówek
Siatka przytrzymująca bagaż w przestrzeni bagażowej
Fotel kierowcy z manulanie ustawianym odcinkiem lędźwiowym
Brak oznaczenia wersji na klapie bagażnika
Są to cytaty z innych tematów :wink: Napisali to Korczu i SEm.
Osobiście bardziej podoba mi się 156 fl TI niż "szara" 159, które stoją w podobnym przedziale cenowym.
Jeśli natomiast cena 31.000 zł jest autentyczna, to nawet bym się nie zastanawiał. Obejrzeć dokładnie i brać.
Pozdrawiam.
- Rafał
z awaryjnoscia to jest tak...Cytat:
Napisał jasiu87
Mersedes sie psuje !
Audi sie psuje !
VW sie psuje!
skoda,opel,peugeot,lancia,fiat,renault,subaru,land rover,volvo,ikarus :mrgreen: suzuki,jaguar,bmw :DDD ,kamaz,toyota,nissan...itd.....tez sie psują...
Jak dbasz tak maszja mam 2 alfy od 2 lat 156 i od 8 miesiescy 147 wogole nie sprawiaja mi problemu.Samochod trzeba pielegnowac tak jak wielka miłosc bo w przeciwnym razie ona uschnie!!a samochod sie zepsuje.
aha,a czym jezdzi twoj kumpel ze wysnuł tak błyskotliwą teorie???przy okazji pozdrów go od Korcza Alfaholika :D
ALFA ROMEO SIŁA PASJI
Wersja TI Pozezja...alfa romeo Piekno w swietnym wydaniu.
Tak bym to podsumował.
Na pierwszy rzut oko zadbany i ładny model ale zawsze lepiej zobaczyć na żywo przejechać się itd , zwróć uwagę na zawieszenie w alfach lubią wahacze drażki stabilizatora padać.
życzę udanych zakupów :) zobaczysz ile będziesz miał frajdy z jazdy alfa romeo
dokładnie pomacać :oops: ,powąchać :P ja tak miałem ze była juz nagrana czarna V6 ale jak przyjechałem to na zywo myslałem ze sie popłacze ;//Cytat:
Napisał Kosiar
Witam wszystkich. Poważnie zastanawiam się nad kupnem 156, ale komukolwiek tego nie powiem to wszyscy odradzaja, że zawieszenie się sypie, z serwisy nie będę wyjeżdzał, non stop elektronika pada itp itd!? Ile jt w tym prawdy drodzy posiadacze i użytkownicy 156. To że zawieszenie delikatne to zdaję sobie sprawę, ale czego poza tym mam się bać, na co dokładnie zwrócić uwagę, czy ewentualnie jak upoluję jakiś model mogę liczyć na któregoś z klubowiczów znających się na rzeczy, że pojedzie ze mną oblukać :D. Proszę o obiektywne wypowiedzi, a nie zaślepione miłością :)
Pozdrawiam
Poczytaj troche te tematy, znajdziesz tam sporo cennych rad
Alfa nie jest bardziej awaryjnym samochodem od innych marek wiec jak przy kazdym aucie wiele zalezy co kupisz, bo mozesz kupic trupa a mozesz kupic tak jak ja i cieszyć sie tylko z jazdy juz od 3lat :)
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...ighlight=zakup
http://www.forum.alfaholicy.org/topi...b8c6ba5d#52882
Paweł156, Dzięki za info ale forum już przstudiowałem ( nikt nie chce na starcie dostać zjebki od moda ). Ile kosztuje zawieszenie przód, ile tył, rozrząd do diesla 1.9, 2.4 bo te silniki mnie tylko interesują, jak z zamiennikami np w IC!?
http://allegro.pl/item300089728_alfa...estrowana.html
Co sądzicie o tym, lub o tym:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C4200018
PS
Widze ze kol Paweł156 jt z krk, moglbys polecic jakis warsztat, serwis gdzie tanio robia takie rzeczy typu rozrzad czy moze ty sam robisz!?
Jak musze robić w Krakowie cos z autem to robie na płaszowie-nie daleko tandety u p.Maćka Radwana tel.501 747 374, a jak nie musze to robie na śląsku :)
Ale p.Macka polecam bo robi w rozsądnych cenach i solidnie.
Co do cen zawieszenia, wahacz górny około 170zł, dolny od 275złdo chyba 500zł, ale ja kupilem za 330zł i jestem zadowolony, rozrząd koło 350zł do 2.4JTD, zawieszenie tył nie mam pojecia bo jeszcze nic nie robiłem. Amortyzatory są tańsze na przód, od 195zł za sachsa, przez 230zł za Kayabe do prawie 450zł za bilsteina B6 lub B8, tył droższy np. kayaba od 320zł. Sprzegło do 2.4JTD Valeo około 600zł.
W IC jest drogo,sprawdz sobie ceny w sklepie który wyświetla sie na gł stronie forum, kupilem tam juz troche rzecz i mieli w dobrych cenach.
Z tych ogłoszeń to obie wygladają dobrze, ale wiedomo ze to dopiero mozna stwierdzić po sprawdzeniu auta, polecałbym 2.4JTD jesli lubisz szybszą jazdę :)
Paweł156,tu mam dylemat hehe bo najbardziej chcialbym ustrzelic egzemplaz po lifcie z silnikiem 2.4, SW i z bananową skórką hehe czyli z tych dwóch zrobiłbym jeden heheCytat:
Napisał Paweł156
Co do serwisu krk a slask to mi wszystko jedno bo mieszkam mniej wiecej w polowie miedzy krk a katowicami, a do IC mam dosc spore znizki, ale ewentualnie porownam ceny w obu. Patrząc na te ceny ktore podales to nie jt taki koszmar jak sie mowi. (rozrzad to podales z wymiana czy same czescie i bez pompy wodnej!?)
PS
Zakładając ze ten 2.4 ma te 100k przebiegu to przy takim przegladzie co trzeba powymieniac i jaki jt mniej wiecej koszt takiego przegladu w ASO, czy trzeba go robic w ASO czy samemu tez sie da rade!?
same czesci bez pompy, pompe chyba tylko w TSach trzeba wymieniac co jakis czas, robocizna za rozrzad koło 150złCytat:
Napisał goofy2
w ASO bylem tylko raz w pszczynie i wiecej nie pojade :) partacze wiec jakie ceny to Ci nie powiem ale na pewno wyzsze niz u mechanika nie autoryzowanego. Samemu to sie nie zabieram za naprawy bo nie mam takich umiejetnosci ani mozliwosci, niech mechanik sie meczy zna sie na tym w koncu :)
Oprocz rozrzadu to wymieniłbym na Twoim miejscu wszystkie płyny, hamulcowy, chłodniczy, olej, filtry, no i to co bedzie konieczne jeszcze-moze jakis wahacz.
Musze dodać ze znam ten "Autohaus" gdzie stoi ta Alfa nawet ja oglądałem sam miałem na nia chrapkę bo :P TI, ale odpada jezdze tylko klekotami I tylko 5 garowymi ,wiec zbieram dalej pieniążki na Brere
Nie bardzo kolego rozumiem co napisałeś :DCytat:
Napisał Alfion