Witam wszystkich zakupiłem niedawno felgi do mojej Belli 5X100 no i potrzebuje pierścienie centrujące nawet już sobie zamówiłem ale sprzedający pyta o średnice wewnętrzną i zewnętrzną pierścieni może ktoś mądry z forum pomoże.Dzięki z góry i pozdro
Printable View
Witam wszystkich zakupiłem niedawno felgi do mojej Belli 5X100 no i potrzebuje pierścienie centrujące nawet już sobie zamówiłem ale sprzedający pyta o średnice wewnętrzną i zewnętrzną pierścieni może ktoś mądry z forum pomoże.Dzięki z góry i pozdro
Wewnętrzny to rozmiar twojej piasty w AR czyli - 58,1mm
Zewnętrzny to wielkość otworów centrujących w felgach które chcesz założyć.
Nie, wymiar wewnętrzny pierścienia to 58.3mm co do reszty zgadzam się. Wymiar zewnętrzny musi być ok - 0.1mm średnicy otworu w feldze
Skoro ja sobie robię jaja to idź i zmierz o ile masz takie pierścienie na feldze. Jak założysz wymian 58.1 na piastę, która ma 58.1? Może to nie będzie dobre porównanie ale to tak samo jakby włożyć rurę calową na drugą calówce - niewykonalne. Wiem jaki mają wymiar bo sam potrzebuje 2 pierścieni a które wczoraj mierzyłem suwmiarką z tym że ja mam je aluminiowe a nie plastik proponowany na allegro.
Revol84, powiedz że na piastę 58.1 i tylko zmierz średnicę otworu w feldze
piasta alfy ma wymiar 58,wiec pierscien musi miec 58,1,kazda felga od alfy oryginalna tyle ma
http://www.rozmiaryfelg.pl/alfaromeo.htm
no i?
wejdz na aukcje jakich kolwiek pierscieni i zobacz jakie podaja wymiary wewnetrzne do alf.moze zmien suwmiarke albo kup elektroniczna,wprowadzasz kolege w blad a to moze miec bardzo powazne skutki gdyz jego kolo bedzie mialo luzy na piascie a jjest to niedopuszczalne,zreszta nigdzie nie kupi pierscieni o takiej srednicy chyba ,ze sam sobie utoczy
Bo podaje się wymiary otworu i piasty a nie wymiary pierścienia? Ta dyskusja jest bez sensu tak tak Ty wiesz lepiej :)
dziekuje
Czyli co w końcu bo sie pogubiłem mam zamówić na piastę 58,1 mm i otwór w feldze zmierzyć sam tak ??
---------- Post added at 08:31 ---------- Previous post was at 08:28 ----------
5,83 mm wewnętrzne wymiary pierścienia??
Wymiary swoją drogą a powiedzcie jak i gdzie kupić pierścienie tak by nie trafić jakiegoś szajsu, szczególnie że moje mają być cieniutkie(luz jest niewielki)? Na allegro tego od groma jest tylko nie wiem czy można brać takie po 5zł/szt, z drugiej strony jeśli droższe mają być takie same to szkoda przepłacać ;)
58.,3mm
revol - a te co kupiłeś to z jakiego autka były ?
Skopiowany tekst z 1 lepszej aukcji z allegro:
"Do zamówienia pierścieni potrzebne są dwa wymiary:
* średnica wewnętrzna otworu w feldze
* rozmiar zewnętrzny średnicy piasty"
Wcześniej jeździły na 156 też na pływakach tylko ten ktoś nie używał pierścieni niestety i nie miał w komplecie
Ja zgubiłem jeden pierścień i zamawiałem na allegro. Musisz podać wymiar piasty czyli 58,1 i średnice otworu w feldze.
dzięki jurto zmierzę i podam jeszcze raz dzięki za podpowiedzi dobrze mieć takich mądrych kolegów hahh PozdRO
Gdzie kupię pierścienie 66,5 na 65,1? Tylko na zamówienie?
Robią tak cienkie na zamówienie. Jest też możliwość wprasowania pierścieni na stałę w felgi przez firmę,która zajmuje się sprzedażą tych felg.
Ja bym pomyślał od innej strony. Taki cienki pierścień zdjąć z piasty to już może być spore wyzwanie. Ja mam wytoczone też dość cienkie z 58,4 na 60,1 i przy każdej wymianie koła trzeba dłubać nożykiem, żeby pierścień zszedł. Spodziewam się, że gdyby nie zdejmował kół kilka razy w sezonie i jeszcze parę razy przegrzał piasty ostrzejszymi hamowaniami to mogłoby być jeszcze gorzej.
W takiej sytuacji można by dać felgi do napawania, ale nie po całym obwodzie, a tylko cztery punkty np. o szer. 1cm i przetoczenie tego pod konkretny wymiar. Przez to, że felga z piastą stykają się na sporo mniejszej powierzchni to ryzyko zapieczenia jest niewielkie, nawet przy dokładnym spasowaniu, a funkcję centrowania cały czas spełnia.
Za odpowiednią kasę to ludzie nawet podgrzewacz ognia zrobią... Tylko powstaje pytanie, jak to będzie działało. Zrobisz, jak chcesz ale przy takiej grubości (raczej "cienkości":) ) musiały by być z tytanu lub inoxu, żeby nie dostały odkształceń podczas ostrej jazdy oraz demontażu i montażu.
To brzmi trochę lepiej ale za to tytan jest mało elastyczny. Musisz uważać przy demontażu/montażu, żeby ich nie wyginać mocno bo mogą pęknąć dość niespodziewanie.
Chyba jednak wprasuję na słałe pierścienie w felgi.
moze jestem w bledzie(mysle o producencie felg),ale jesli chodzi o felgi toora to maja otwor 66,6 ,ciezko na jakielkowliek aukcji takie trafic bo wykonanie ich graniczy z cudem,dlatego wielu stosuje tutaj pierscienie 67mm ,co prawda ciezko sie felge zaklada ale da rade,ale prawdopodobienstwo uszkodzenia pierscieni przy kazdorazowej wymianie felg bardzo duze.
Czy pierścien o grubości 0,7 mm może być plastikowy? Taki proponuja mi w sklepie,twierdząc że nie działają na niego żadne siły.
Źle w poście napisalem,chodziło mi o 0,7mm:-)
W poprzedniej alfie miałem pierścienie z tworzywa i dwa sezony bez problemu jeździłem. Felga trzyma się na śrubach i tu jest ich aż 5, więc nie widzę problemów i kombinowanie nie ma sensu.
Proponuję najpierw liznąć nieco teorii i praktyki w kwestii mocowania kół a potem wypowiadać się w temacie, bo można komuś więcej szkody niż korzyści takimi "poradami" zrobić... Już było w jednym z wątków dokładnie opisane po co są kołnierze i pierścienie centrujące. Poza tym kolega pytał o bardzo nietypowe pierścienie.
Rzeczywiście bardzo cienkie te pierścienie. Ale takie z tworzywa można potraktować jednorazowo, albo od razu zamówić więcej. Znajomemu pękł,tylko, że normalnej grubości pierścień, nie chciało mu się kupować i zakłada koło na pękniętym. Tego akurat nie pochwalam, ale któryś rok już tak jeździ. Ja po tych zabawach kiedyś z pierścieniami teraz kupuję tylko felgi pod wymiar oryginału.
Ja chyba zrobię tak jak mi proponuje jedna firma,że wprasują aluminiowe pierścienie na stałe w felgi.
Tak będzie chyba najbezpieczniej.
Druga możliwość to rozwiercenie felg i wstawienie większych pierścieni ale jakoś nie chcę rozwiercać nowych felg.
Jak potrafią wprasować to lepsza opcja niż rozwiercanie. Przy rozwiercaniu już nie będzie to monolit, tj. wg mnie ich struktura się trochę naruszy.
odgrzeję temat.
Mam toory 17'' i mam wprawdzie pierścienie centrujące 57.1, ale one zbyt głęboko osiadają w feldze i jak wulkanizator nie ma wprawy to później mam bicie. Moze mam prawidłowy pierścień? jest na nim tylko jeden wymiar - właśnie 57.1. Czy może mi ktoś napisać jakie kupić pierścienie do tych felg?
Załącznik 211743Załącznik 211744