czy znacie jakies bardziej dostepne plyny do spryskiwaczy ? tutela oryginalna jest bardzo dobra ale ciezko ja dostac poza ASO. oczywiscie chodzi mi o plyn rownie wysokiej jakosci...
Printable View
czy znacie jakies bardziej dostepne plyny do spryskiwaczy ? tutela oryginalna jest bardzo dobra ale ciezko ja dostac poza ASO. oczywiscie chodzi mi o plyn rownie wysokiej jakosci...
Szczególnie polecam tobie i sam leje płyny do spryskiwaczy SONAX XTREME i zwykły SONAX (ten pierwszy jest fioletowy drugi zielony, różowy, pomarańczowy lub żółty).
Z bardziej przyziemnych cenowo to polecam jeszcze płyny do spryskiwaczy marki Autoland.
lidl he he
teraz mają nawet zimowy 5L za 5 albo 6zł
działa
Ja używam koncentratu Sonax Xtreme, bardzo dobry, dobrze usuwa owady i jest prawie bezwonny, a przy okazji ekonomiczny bo za 17 zł(+koszt wody destylowanej) mam 25l płynu, a to wystarczy mi na przynajmniej 2 lata ;) W zimę leję gotowy płyn, również Sonax Xtreme.
w selgrosie kupuję płyny 'Jan', zarówno zimowy, jak i letni w cenach odpowednio 12 i 9 za 5L, ładnie pachnie, dobrze myje i zimowy rzeczywiście jest zimowy (-22) i minionej zimy nie zamarzł
napisałem z usmiechem bo już szukanie sensacji w zakupie płynu na szyby to lekka przesada
rozumiem dbanie o auto itp ale płyn do sprysków ? a wlej co chcesz i będzie ok
najtańszy - przy spryskach reflektorów w zimę 5 litrów potrafi wyparować w 5-6 dni
płyn do sprysków też ważna sprawa
ojciec chciał zaoszczędzić 2zł i kupił tańszy - śmierdział gorzej niż denaturat, zostawiał zacieki na szybie i wycieraczki zostawiały smugi, co wieczorem było zmorą
przede wszystkim warto dobrze umyć szybę
przy poprzednim aucie stosowałem 'chemiczną wycieraczkę' i przyznam, że na boczne szyby była rewelacyjna, ale na przdnią już niebardzo, bo wycieraczka robiła czasem 'zaparowane' mazy
Jest jeszcze ziomowy i letni Aura z Biedronki :P ale ostatnio jest niby ten sam płyn zimowy ale już inna bańka i zamiast dobrego płynu zimowgo jaki był wcześniej dali nowego śmierdziucha tragedia i lipa...
Podobno Organika robi płyny dla Biedronki...ale teraz co dali pod koniec zimy to szkoda gadać...
a te z lidla są ok
no ok - ale żeby od razu tematy na forum były ?
ja akurat nie traktuje płynu do sprysków jako płynu eksploatacyjnego więc jego klasy zmywalności , lepkości , rozpuszczalności itp g... mnie obchodzą - ma być i tyle
i byle nie 100% denaturat bo mi uszczelki rozwali
a reszta to marketing
smugi - to robi wycieraczka a nie płyn
dobra ( nie zużyta po zimie ) wycieraczka to i samą wodą da radę i smug nie zrobi ( dla tego wolę co 6 mscy założyć marketowe wycieraczki za 15zł i nie mieć smug )
Bocian podobnie myślę.
W zimie to albo Biedronka albo Tesco... zależy gdzie jestem
A w lecie tak samo. Tyle, że czasem dolewm kranówki jak nie ma nic pod ręką.
Smugi to nic inneo jak wycieraczki. Sam wymieniam na te z marketów od czasu do czasu
To nie jest najlepszy pomysł: http://londynek.net/newslajt/Sama+wo...?jdnews_id=215
Ja Wam tylko opiszę swoje spostrzeżenia i doświadczenia. Płyn do spryskiwaczy....coś na co większość nie zwraca uwagi, a jak się okazuje mam wrażenie, że rdzewiejące krawędzie dachu nad szybą przednią i "wyżarte" lusterka, to nie tak do końca wina materiałów użytych przez producenta, ale właśnie nieszczęsnego płynu do spryskiwaczy. Sam mam nadjedzone lewe lusterko, kilku moich znajomych też, a prawe praktycznie nie ruszone. Jak zauważyłem dachy w Fiatach/Alfach najczęściej korodują tam gdzie wycieraczki i pęd powietrza wyrzucą płyn na dach. To takie moje spostrzeżenia może dla niektórych osób wydadzą się śmieszne:), ale poobserwujcie sami, zobaczymy, czy nie dojdziemy do podobnych wniosków.
Ja kupuję najtańszy :).
ja to co w sumie dystrybuuje czyli na codzien KRAFT (wychodzi niecale 5 zł za banke) a na dlugie podróze sonax extreme:)
shrek - poczekaj - za rok będą inne badania wskazujące że kierowcy AR są bardziej narażeni na ataki kosmitów
takie badania to dla mnie tylko ciekawostka
JFC - zgadzam się , dla tego pisałem żeby nie były za bardzo % bo może narobić szkód , lepiej dwa razy popsikać słabszym niż potem mieć parciejące uszczelki po mocnym płynie ( jak pracowałem w fabryce szyb sam. to używałem sam zaebistego środka do mycia szyb ale używałem go tylko ręcznie na szmatce - nigdy do sprysków bo był po prostu za "mocny" )
dziwny wątek... leje się kazdy płyn, jaki mozna kupić na normalnej stacji. Nie popadajmy już w takąś groteske:)
Przy takich ilościach jak u mnie szedł zimą to tylko Lidl - chociaż zapach trochę "trąca".
Latem kupowałem na statoil, ale jak zobaczyłem cene w Lidlu 3,99zł za 5L to też już został Lildowy.
Zima taki zeby nie zamarzl ;) Najczesciej sonax bo taka mam fantazje.
Latem co mam pod reka - do tego ze 2 razy w roku wycieraczki motgum i jest spokoj - nie ma smug, nie skrzypi, nie tlucze sie stwardniala guma.
Jeśli chodzi o płyn na zimę to warto się zastanowić, ale lato to najlepiej do wody dodać szampon do włosów, dobrze wymieszać i do zbiorniczka. Super czyści szyby. A jak wcześniej koledzy napisali bardzo ważne, jak nie najważniejsze są dobre wycieraczki.
ja w zime przetestowalem chyba kilkanascie roznych plynow. i zawsze efekt taki sam. w okolicy -10stC marzly na szybie a jak bylo jeszcze zimniej to marzly od razu w spryskiwaczach. nie wazne jaka marka plynu zawze bylo to samo. dopiro po kilku km jazdy jak auto troche zlapalo temperature to wszystko wracalo do normyl.
Ze przy mrozie marznie na szybie to standard - szyba zimna jest a cienka wartwa plynu zamarza zanim zdazy wyparowac.
Natomiast w spryskiwaczach jeszcze mi nigdy sonax nie zamarzl zima - nawet przy temperaturach daleko przekraczajacych -10 czy -15.
Nie kazdy plyn trzyma deklarowana temperature zamarzania, choc jest z tym coraz lepiej. Ale i tak zdarzaja sie kwiatki majace na butelce -32 a zamarzajace przy -3 :mad: