Idzie lato, czas na nowe opony.
Skłaniam się do zakupu asymetrycznych Dunlopów SP Sport.
Chociaż zastanawiam się też nad jakimiś z bieżnikiem kierunkowym, bo pozytywnie o nich piszą.
Jakich Wy używacie?
Printable View
Idzie lato, czas na nowe opony.
Skłaniam się do zakupu asymetrycznych Dunlopów SP Sport.
Chociaż zastanawiam się też nad jakimiś z bieżnikiem kierunkowym, bo pozytywnie o nich piszą.
Jakich Wy używacie?
jak uda mi się upylić swoje to kupie Pirelli P Zero.... tyle że ja jeżdżę dynamicznie i szybko więc potrzebuje czegoś konkretnego :D
kierunkowych typu choinka nie polecam (są dość głośne podczas eksploatacji).
Ja jak fundusze pozwolą pokuszę się o Opony Continental ContiSportContact 2 205/55R16
Ukazał się nowy test opon letnich ADAC 2011.
175/65 R14:
http://www.adac.de/infotestrat/tests...cePageId=31821
http://www.oponeo.pl/artykul/test-op...rze-175-65-r14
195/65 R15:
http://www.adac.de/infotestrat/tests...cePageId=31821
http://www.oponeo.pl/artykul/test-op...rze-195-65-r15
Test ACE 2011
205/55 R16:
http://www.oponeo.pl/artykul/test-op...rze-205-55-r16
ja osobiście nie kupiłbym opon asymetrycznych. Dlaczego? Z jednego powodu, jeśli zawieszenie w 166 zacznie się zużywać to może się okazać że opona wewnątrz bardziej się ściera. Zanim to zauważysz może być już mocno przytarta i jeśli będzie to opona asymetryczna nie zmienisz jej wewnętrzną stroną na zewnątrz - wtedy pozostaje zakup nowej opony, nawet jeśli stara jest całkiem ładna a ma startą jedną krawędź. To są moje spostrzeżenia co do opon asymetrycznych, oczywiście może być i tak że przejeżdżą cały swój żywot bez problemów ale jeśli coś się wydarzy zawsze mamy jakieś pole manewru przy oponach symetrycznych.
to trzeba przyznac ze asymetryczną szybciej zjada tylne zawieszenie w 166 jak jest nieco zuzyte
ja polecam Ci Pirelli P7 Cinturato..rok temu miałem problem z kupnem a raczej wyborem opon i kupiłem takie
sprawują się świetnie w rozmiarze 205/55 R16...no i oczywiście Italiańskie są :-)
poczytaj opinie
pozdrawiam
A więc tak posiadam BRIDGESTONE TURANZA ER 300 225/45/17 91W. Super oponka. Bardzo dobra mieszanka gumy, dzięki czemu wolno się zużywa. Trzymanie super. Trochę twarda ale dzięki temu wytrzymalsza, polecam!!!
Myślę, że warto wybrać sobie ze 3-4 modele biorąc pod uwagę testy (np ADAC) tego konkretnego lub zbliżonego rozmiaru i te kategorie w nich, które są dla nas ważne (dla jednego głośność, dla innego zużycie, mokro, sucho itd). A później (uwaga krypotreklama :) ) napisać do kolegi Roman156 z forum aby przedstawił ich ceny i wziąć najtańszą z nich.
Bo czy naprawdę przeciętny kierowca odczuje różnicę w ułamkach punktów wyrażaną w tych testach ? większe pewnie tak, ale naprawdę trzeba by mieć spore doświadczenie i zjeździć masę modeli opon żeby samemu bez podpierania się testami oceniać.
Czasem w sklepach lokalnie dadzą dobre ceny na ciekawe opony - ja w zeszłym roku kupowałem w Maxx pod Tyczynem (bo widzę że Kolega z Rzeszowa) - mieli tanio stosunkoowo Vredesteiny na przykład - około stówki mniej na sztuce niż w innych okolicznych sklepach. A kiedyś z kolei w Handlopex'ie pobili wszelkie promocje z wysyłkowych sklepów.
Ja zamówiłem barum bravuris 2 w rozmiarze 225/45/17 W z tego względu że znajomy zrobił mi na nie bardzo dobrą cenę:)
Ja tez jade po oponki jutro i jeszcze sie nie zdecydowalem. Widzialem tylko ze w miejscu do ktorego jade jest promocja na Michelin Energy Saver slyszeliscie moze cos o nich ADAC napisal warunkowo polecane ale co to do cholery oznacza hmm
Szukam opon miękkich, takich które dobrze wybierają i tłumią nierówności - polskie drogi to 99% nierówności.
I mają być ciche. Rozmiar 225/50/R16.
Ostateczna decyzja to albo Dunlop SP Sport 01 albo Uniroyal RainExpert.
Ktoś z Was ma jakies doświadczenia z tymi oponkami?
Ja wlasnei wczoraj kupilem Uniroyal Rain Expert ale poki co nic nei moge powiedziec- przejechalem tylko 10km z predkoscia 50km/h gdyz okazalo sie ze mam peknieta tylna belke :( za tydzien powinienem juz byc w stanei sie wypowiedziec ;)
witam mam zamiar kupić opony letnie. Zastanawiam się nad rozmiarem 225/55/R16. Nie wiem, czy 225 nie będą za szerokie i czy nie będą trzeć z jakiejś strony. Jeżeli ktoś miał do czynienia z tym rozmiarem, to proszę o radę - mam alfę 166
Ja mam założone 215/55/16 letnie i wydaje mi się że 225 na 16" będzie trochę za szeroka .Producent zaleca na felgę 6,5J 16" rozmiar 205/55 ,a na 7J 16" 215/55 .Dopiero na 7,5J 225/45 R17 .
Witam, bylem dzisiaj na przekladce opon. Oryginalnie mialem 205/55/16 ale uslyszalem, ze lepiej zalozyc 215/55/16 i takie opony kupilem, pojechalem je zalozyc a w serwisie mi mowia ze te opony kategorycznie NiE bo sa za duze i teraz nie wiem co robic. Czy moga zostac 215/55/16 czy faktycznie sa one niedopuszczalne i musze je zmienic na 205/55/16 ? Czy ktos jezdzi na 215?
Jak kupilem swoaja 166 to stala na 215/55/16 ale ze chcialem nowe opony to kupilem jak fabryka nakazuje 205 , roznicy w prowadzeniu nie zauwazylem
kategorycznie to oni są pojebani...
różnica jest 11mm co daje 1,71% różnicy od oryginału gdzie dopuszczalna(zalecana) granica jest 2%
lekko ci będzie prędkość zawyżać co nie robi żadnego problemu w normalnym użytkowaniu auta...
wejdź sobie tu i wpisz jaki masz rozmiar i jakie byś chciał założyć a wszystkiego dowiesz się poniżej
http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
rozmiar 215/55/16 Alfa Romeo zaleca co prawda jako zimówki, więc nie powinno się nic stać nawet gdy będą to opony letnie.
Ja mam takie zimówki, i jeździ się na nich bardzo dobrze. Zresztą o czym my mówimy, do 166 niektórzy pakują 18-stki i są zadowoleni. Jedź do innego zakładu, zamontuj i jeździj bez obaw.
Dzieki za szybka odpowiedz, te 1.7 % to tak naprawde brak bledu bo jak wyczuc 1,7 km roznicy przy 100 km na godzine? Chyba nie odczuwalne, a wiec bez obaw zostaja 215 :)
Ja w zeszłym roku zakupiłem zimówki 215/55/16 i jestem bardzo zadowolony,żałuje że nie kupiłem takich opon pięć lat temu jak wpadła w moje posiadanie 166.
tez mam 215/55 ponoć to był rozmiar dostępny w opcji dla v6
Problem w tym, że w tej chwili ten rozmiar jest mało popularny, a co za tym idzie cena jest niekorzystna. Taniej wychodzą już 225 i lepiej z ich dostępnością.
dziwni ci kolesie z wulkanizacji hehe. szkoda, że 16 cali bo na 17 auto nabiera zupełnie innego wyglądu....a z tym komfortem tez nie jest az tak zle jak sie czesto czyta na forum ;)
Ja bezproblemowo założyłem 225/55/16.
No dziwni dziwni tlumaczyli to, ze nie nadaje sie ten rozmiar tym, ze w jakims katalogu nie ma podanego tego rozmiaru wobec czego nie nadaja sie niby te opony do tego auta ale nie podajac w ogole jakiegos sensownego wytlumaczenia. A oponki Brigstona bieznik 7 mm rok produkcji 4407 udalo mi sie kupic za 100 zl sztuka dla tego zdecydowalem sie m. in. na ten rozmiar.
Ja mam założone 215/55 na tył ,przy feldze 16 cali na 6,5J to opona jest lekko nadęta ,w porównaniu do 205/55 na przodzie wygląda to kiepsko ,a 215 jest tylko 6mm wyższa .Może na feldze 7J było by lepiej z tą oponą .Jak dla mnie Alfetta najlepiej się prezentuje przy zestawie 225/45/17 na glebie .
Ma ktoś do sprzedania oryginalne felgi ze 166 2.5 mogą być z oponami?