Witam.
Mam pytanie do was. Trafiła mi się opcja zakupu 18 z oponami. Jestem ciekawy czy wejdą one bez problemu do AR 147 ze standardowym zawiasem? Czy jest ktoś na forum, kto ma 18 u siebie w 147?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdro :)
Printable View
Witam.
Mam pytanie do was. Trafiła mi się opcja zakupu 18 z oponami. Jestem ciekawy czy wejdą one bez problemu do AR 147 ze standardowym zawiasem? Czy jest ktoś na forum, kto ma 18 u siebie w 147?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdro :)
Podejrzewam, że wejdą tak samo jak i do Gtv ale osobiście nie chciałbym jeździć "wozem drabiniastym" uważając na małe kamyki na drodze. Zakładając 18" koła będziesz musiał mieć opony bo bardzo niskim profilu. Jeśli masz możliwość to po prostu przymierz koła i sam się przekonaj bo to zależy od wielu rzeczy czy będziesz mógł na tym jeździć. Pomijając już sam fakt kosztu nowych opon w razie "W"
Wejda w GTA są 18" o ile się nie mylę. Aż tak strasznie twardo nie będzie. W TI jest lekko utwardzone zawieszenie i na 17" nie jest tak źle wiadomo trzeba uważać na dziury itp ale nie ma tragedii.
No właśnie. Sam się zastanawiam jak to będzie wyglądało. Teraz mam 16 z oponami 205/55, w tych 18 są 225/40. Fajnie gdyby ktoś miał jakieś foto poglądowe
jasne, że warto :)
auto pięknie się wtedy prezentuje. Oczywiście jeżli dobierzemy coś pod AR 147 :)
tylko uwaga na dziury :)
Jednak nie do końca tak to wszystko fajnie wygląda. Pytanie dotyczyło seryjnego zawieszenia - i tu sprawa wygląda inaczej. Wejść oczywiście wejdą tyle, że nie będzie to wyglądało tak jak na foto z linku. Tamten samochód miał sportowe zawieszenie (niższe). W przypadku seryjnego będą spore przestrzenie w nadkolach i będzie to wyglądało znacznie gorzej. Felgi 18" w 147 mogą wyglądać fajnie ale zawieszenie do tego musi być koniecznie obniżone.
W GTA są 17" felgi.
Tak wyglądają te koła. Jutro jadę je obejrzeć.
Załącznik 23398
Bez obniżenia będzie lipnie wyglądało. Nie wiem jak tam drogi w Warszawie i okolicach ale na Opolszczyźnie bym ich nie zakładał. Szkoda felg, opon, czasu i kasy ale to tylko moje zdanie.
Sprawdź tylko czy maja rozstaw 5x98 i otwór centrujący 58,1.
No to spoko. Fakt pozostaje jeden - bez obniżki na zawiasie będzie to wyglądało słabo. Najszybszą opcją jeśli amortyzatory są w dobrym stanie byłby zakup sprężyn z Ti.
Ja mam w 147 18" z oponą 225/40 i powiem krótko bez obniżenia zawieszenie Alfa wygląda śmiesznie do tego stopnia, że ze zmiana na letnie koła czekałem do momentu aż na aucie pojawi się sportowy zawias...
http://allegro.pl/show_item.php?item=1547451742
a było zapytać i bym poszedł do Bartosza ( mam do niego ok 150metrów ) i zobaczył albo nawet zabrał je na serwis do sprawdzenia jak byś chciał
Spoko. Nie wiedziałem, ale skoro go znasz to zapewne wiesz, ze kupiłem te koła mocno okazyjnie. Jeszcze tylko musze kupić dwie opony i wrzucam je na samochód.:)
Co do prześwitu, to moim zdaniem nie będzie tak źle, ale pożyjemy zobaczymy. Generalnie gleby w przyszłości nie wykluczam :)
Pozdro.
Skoro zacząłem ten temat to pociągnę go do końca.
Felgi oddałem do prostowania, dwie są idealnie proste, jedna minimalnie skrzywiona, druga trochę bardziej. W piątek odbiór i montaż. W weekend pewnie wrzucę zdjęcia.
Nie dawało mi spokoju jak to będzie wyglądać na standardowym zawiasie i znalazłem taka 147 na 18.
Załącznik 23830
Jęsli u mnie będzie wyglądać tak samo to będe mega zadowolony i obejdzie się bez gleby. :)
Brawo za odwagę:) . Ja bym nie założył 18ek na warszawskie ulice .
Raczej wyglądać będzie tak:
Załącznik 23855
tak
Załącznik 23856
lub tak
Załącznik 23857
Jak pisałem wyżej u mnie zaraz po tym jak się pojawiły na seryjnym zawieszeniu zostały ściągnięte i wróciły dopiero po zmianie zawieszenia...
Mam nadzieje, że bedzie to wygladało jak na zdjeciu które znbalazłem a nie na tych od Ciebie. Rzeczywiscie na tych Twoich to dramat. Ech... Pozostaje mi czekanie do piątku.
U mnie niestety wyglądało niemal identycznie jak na tej pierwszej fotce
A to zdjęcie które znalazłeś to nie jest przypadkiem niższa wersja zawieszenia? Coś w typie Ti?
osobiście uważam, że na obniżonym zawieszeniu ładnie prezentuje się alfa na alu 18, sam osobiście posiadam w swojej 18 35/225 i świetnie się prezentuje.
fotka:
Załącznik 23876
edit
kupiłeś taką czy sam robiłeś ?
Koła zamontowane. Według mnie nie ma tragedi z prześwitem i obejdzie się bez gleby.
Wrzuciłem foty zrobione na szybko. Może komuś sie przyda :)
Jest tylko jeden problem. Koła są wyważone, nic nie sciąga a mimo wszyskto strasznie huczą. Nie wiem co to może być
Załącznik 23986Załącznik 23985
Załącznik 23984
http://www.forum.alfaholicy.org/images/misc/pencil.png
opony ;), porobiły się na nich 'schodki' i to przez to, mam tak u siebie
Opony a dokładnie ich jakość.
Jesli to jest seryjny zawias to wg mnie to nawet fajnie pasuje.
Tylko ciągle sobie nie wyobrażam jak na 18tkach dziury tudzież szyny wybiera ...
Też obstawiałem opony, bo felgi są prościutkie i wyważone. Czeka mnie w takim razie zakup jeszcze dwóch opon(na tyle juz mam) czas na przód. Przerzuce jeszcze tylne na przód i zobacze czy będzie poprawa. Tak czy inaczej przednie miały być wymienione, ale wstrzymywałem sie z tym ze wzgledu na glebe, ale skoro obnizać nie bedę to trzeba wymienić opony i śmigać.
Co do komfortu to nie jest źle, myślałem, że będzie gorzej.
W bagażniku masz poprzednie koła? Bo dupa niżej niż u mnie na serii :)
Jeszcze dekielki jakieś dorzuć :D
u mnie było wyzej na 18 na seryjnym zawiasie http://polskajazda.pl/Samochody/Alfa_Romeo/147/4694 w aktualnej mimo ze diesel to stała jeszcze wyżej straszna koza hahah u Ciebei nawet jakos to nowmalnei wyglada może masz inne springi niz seria hmm? jakies -20mm
wczoraj na pare dni założyłem 18" Toory od ojca z GT i samochód wygląda jak traktor, prześwit około 12cm..
Jutro postaram się autem na chwile wyjechać z garażu i zrobić fotkę.
Pozdrawiam