Witam
Drobne pytanko , czy multifunkcja ma jakis bezpiecznik , jak tak to jak go znalesc , lub jaka moze byc przyczyna padniecia multifunkcji , wszystko bylo oki wylaczylem zaparkowelem , wlanczam chce podglosci muze wrr nie dziala .
Printable View
Witam
Drobne pytanko , czy multifunkcja ma jakis bezpiecznik , jak tak to jak go znalesc , lub jaka moze byc przyczyna padniecia multifunkcji , wszystko bylo oki wylaczylem zaparkowelem , wlanczam chce podglosci muze wrr nie dziala .
Jak ściągniesz AIRbega kierowcy masz tam połączenie sprawdź je następnie wyciągnij radio i sprawdź czy tam wszystko gra.
Przyciski Ci świecą?
przyciski swieca , a czy to cos ma gdzies jakis bezpiecznik ?
Podświetlenie ma bezpiecznik. No ale funkcje przycisków już nie.
Jeden przycisk Ci tylko nie działa mimo że wcześniej działał?
Może się microswitch popsuł.
Jak wdusisz z całej siły to działa?
opisze cala sytuacje , mam pelna multifunkcje 8 guziczkow , z connect +, podjechalem pod firme wszystko dzialalo , kilka min pozniej musialem przestawic auto chcialem zmienic glosnosc i lipa juz niedzialalo , dodam ze autko jest napewno bezwypadkowe i poduszki tez sa wszystkie orginalne .
Przy mocniejszym naciskaniu nic niestety niedziala ,
wszystkie przyciski niedzialaja
wszystkie sa podswietlone
No to dziwny przypadek...
Moje typy to albo wtyczka za connect nav
albo taśma airbag
też jak kupiłem to nie działały przyciski na kierownicy. Podświetlenie było. Oddałem do elektryka i raz dwa naprawił :)
ale magik elektryk nie mowil co to bylo ?
no nic w czwartek bede w zamosciu i bede robil caly serwis wiec mam nadzieje ze bedzie tam jakis magik i zrobi to tez od reki
bardzo przepraszam za bledne informacje , przyciski przestaly sie swiecic ! i teraz nie wiem czy przestaly sie swiecic odrazu czy po pewnym czasie , ale moze teraz diagnoza bedzie jakas konkretniejsza ?
gdzie jest ten bezpiecznik od podswietlenia ?
7,5 A
F51
Oznaczony jako SELESPEED
bardzo dziekuje za szybka odp , jutro bede szukal !
ok to tez nie byl bezpiecznik ;( niestety bo okazalo sie ze to byla TASMA hmm to odrazu wyjasnilo czemu przestal dzialac klakson i pojawienie sie bledu poduszki powietrznej ;( #
oki nic prostrzego wymienic :) nowa tasma 600 zloty no dobra no problemo klakson sie przyda ! , bylem w salonie alfy chcialem zeby mi to zrobili , zamowili czesc wszystko oki i co sie okazuje k...... niepasuje !!!!! bo okazalo sie ze jakies tam zabki nie pasza i mi w salonie rozkladaja rece nie no poprostu zaczolem sie smiac !!!!
bardzo prosze o pomoc mieszkam w wiedniu ale no problem gdzies na slask podjechac ! moze byc tez lubelskie ! ludzie znacie kogos kto sie na takich rzeczach zna ???? bo mi powiedzieli ze trzeba wymienic wszystko w kolumnie no poprostu ich wysmialem , kazda czesc sie odkreca ale osobna ich kupic nie mozna ???
ludzie pomocy !!!!
---------- Post added at 19:38 ---------- Previous post was at 19:37 ----------
czy taka tasme mozna jakos zregenerowac ??? lub jak mozna dobrac pasujaca do mojego auta ???? jak tego w salonie niepotrafili ?
A masz zdjęcia swojej starej?
Może ta będzie pasować
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...47_156_gt.html
mnie bardziej ciekawi strona od kolumny kierownicy bo ta wlasnie nie pasowala nie mam zdjecia swojej starej bo zostawilem auto na dwa dni w serwisie przez jeden dzien znimi tam wysiedzialem bo ustawialem z nimi czujnik skrentu bo mi sie przestawil jak zmienialem kierownice ! oczywiscie musialem im powiedziec jak to sie robi bo pierwszy raz o tym slyszeli ze to sie da ustawic !!!!! szkoda ze nie mialem komputera sam bym to w domu zrobil , na nowa tasme musialem poczekac , przyszla nastepnego dnia , niepasowala i bez pytania debile skrecili wszystko ze stara ale przynajmniej jeden madry wytlumaczyl mi co i jak niepasowali i jak moja wyglada !
ta co niepasowala to od strony kolumny kierownicy na wewnetrznym koleczku ma dwa klinki ( one chyba odpowiadaja za odbijania kierunkowskazow czy cos takiego )
http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-14...592293870.html
a jak sie nie myle to ta co do mnie bedzie pasowal jest ta ( ten mechaniczyna z serwisu tlumaczyl mi ze u mnie te klinki sa na czubeczku kolka wewnecznego a nie na bokach )
http://moto.allegro.pl/tasma-w-kiero...3.html#gallery
pytanie tylko teraz takie czy to jakas roznica jaki ja mam silnik ???? czy ta
http://moto.allegro.pl/tasma-w-kiero...3.html#gallery
pojdzie tez u mnie pod wzgledem silnika ? jak myslisz ?
bo z tego co widze to z opisu powinna pasowac .
i jeszcze po czym poznac czy ta tasma bedzie obslugiwala pelna 8 klawisza multi funkcje ?
Ja zawsze sprawdzam po numerze części względem numeru nadwozia czy będzie pasować czy nie.
W ASO z tego co pamiętam taśma jest sprzedawana razem z dźwigienkami wycieraczek i kierunkowskazów.
A tych zestawów jest kilka:
m.in. do wersji z VDC lub bez, z multifunkcją lub bez, z komputerem pokładowym lub bez no i z tempomatem lub bez.
kurcze problem tylko jest taki ze ta tasiemka tylko laczy klakson poduszke i multifunkcje , vdc i czujnik skretu jest za tasiemka od strony kolumny , a tempomat ma osobne dojscie gdzies z glebi kolumny , w aso taki zestawik kosztuje do mojego 1300 zloty , wiec jak sobie tak pomysle hmmm 100 zloty ryzyka i moze zaoszczedze 1300 ;) , chyba sobie zaryzykuje ;) , te debile w aso kazali mi tez wymienic czujnik skretu bo mowili ze sie go nieda ustawic !!!! a jednak sie dalo ! dam znac co i jak !
bo regenerowac to sie tego nie da ?
Podaj nr VIN to powiem jakiej części potrzebujesz. Jak widać można kupić samą taśmę Air-Bag a nie tak jak błędnie myślałem razem z manetkami.
Załącznik 25139
zar93700003169185
---------- Post added at 21:15 ---------- Previous post was at 21:13 ----------
w serwisie zamawiali mi czesc po vinie i tez nie pasila !!!!
46748582 obecny numer części która pasuje do Twojego auta.
Chociaż 51723595 też niby powinna pasować, ale to część późniejsza i pewnie taką zamówili.
o kurnia masz niezle informacje ;) bardzo dziekuje za pomoc !!! bede sie dowiadywal