Ostatnio coraz mocniej myśle nad nabyciem 33 z silnikiem z tytułu wątku i zbudowanie z niej zabawki na weekendy/tor. Jednak potrzebuje na start poprawić smarowanie tego silnika, może ktoś już przerabiał temat poprawy wydajności pompy oleju?
Printable View
Ostatnio coraz mocniej myśle nad nabyciem 33 z silnikiem z tytułu wątku i zbudowanie z niej zabawki na weekendy/tor. Jednak potrzebuje na start poprawić smarowanie tego silnika, może ktoś już przerabiał temat poprawy wydajności pompy oleju?
W PL chyba nikt a tak by było trzeba zagadac z tymi z AHM
ja bede walczyl z pompa w 8v dam znac o efektach:) ps wakow do 8v ladnych ktos nei ma na oddanie?:( boxer oczywiscie
Mi jeden został. 2 tłoki jak by co mam głowice z 16V i takie inne gadzety do 33 ;)
Na wysokich obrotach(a chyba one są najważniejsze:P) wydaje mi się,że pompa będzie miała co robić,można podnieść ciśnienie oleju przez podłożenie podkładki pod sprężynę od bypassa.A kwestia trybów i ich stanu to takie rzeczy dorabia się,oczywiście z użyciem odpowiednich procesów technologicznych.No i nie wiadomo co z obudową,jeśli wyrobiona to będzie pod górę:).Bo oprócz tego to już tylko chyba wymiana pompy na inną,ale trzeba kombinować ostro.
Są jakieś realne szanse by używaną zdobyć w stanie do używania? Zastanawiam czy zużycie może zależeć od czegoś jeszcze oprócz przebiegu. Bo Jesli np. poszukać wśród "szrotowych" to teoretycznie pojawiają się wraki w SKP z przebiegami nieprzekraczającymi 200 kkm.
A może są szanse na nową?
Moja pompa ma juz chyba pod górę. Dobrze rozgrzana Selenia Racing 10w-60 wskazuje na obrotach biegu jałowego poniżej 1 bar. A trakcie jazdy ciśnienie jest odbiciem prędkości obrotowej (3 bar - 3k rpm itp.)
Na klasycznym 10w40 już się boję jeździć :-)
Pytanie odnośnie pompy oleju zrodziło się stąd, że jeśli wezmę się już za 33 1.7 16V to dostanie pod maskę Eatona m62 a wtedy potrzebne dobre ciśnienie oliwy bo układ korbowy będzie miał już z dołu co robić.
kompresor:) mniam:) na jaki efekt finalny liczysz ?:>
Ile chcesz dmuchac to? Panewki wg Ciebie to wytrzymaja czy pozmieniasz pare partsow w silniku?
Jak chcesz przyzwoitego ciśnienia na niskich obrotach to trzeba zmieniać pompę,bo tłoczy za mało oleju w rezultacie duża cześć ucieka przez szczeliny powodując spadki ciśnienia.
Na razie myślę i kombinuję ;] Potencjalny egzemplarz powiedzmy że namierzony zostaje kwestia dogadania z właścicielem ale myślę że w razie czego nie będzie problemu, buda blacharsko dobra, widać że miała kiedyś zrobioną dobrze blacharkę, nie ma ognisk korozji, podłoga progi, nadkola zdrowe, jedynie jest dwukolorowa siwo-niebieskawa ale to mało przeszkasza, ważne że auto kompletne, silnik i tak do rozebrania i odbudowy bo na jednej głowicy przeskoczył pasek więc mu się bebechy poprawi ;]
Co do samego dmuchania, wstępny plan zdjąć ciut z wysokości denko tłoka tak z 1,2-1,5mm tak żeby ciut go odprężyć, ewentualnie grubsze uszczelki pod głowice a ile dmuchać, nie więcej jak 0,5-0,6bara.
Na razie to tylko plany, ale że jak już raz coś mi do pustej łepetyny zawita to nie chce odejść więc zapewne zostanie zrealizowany najbliższej zimy, wtedy mam więcej czasu wolnego który mogę poświęcić na motoryzacyjne pasje.
Chcialbym to zobaczyc, z kompresorem jeszcze Boxera nie bylo, turbo juz ktos robil, ale wg mnie poprowadzenie ukladu wydechowego przy boxerze dokladajac turbo i dolozenie tym samym kilogramow da podobny efekt jak kompresor i te pare koni mniej uciekajace na pasku, ale za to bedzie ciagnal juz od startu, takze zycze Ci powodzenia!
Podpowiem pompa olejowa pasuje od 145/146 BX do 33, miałem obie w rękach tylko numerami się różnią nic po za tym. Chodzi mi jak 33-kę masz ostatniego wydania to są indetyczne pompy.
A co dostępności spytajcie się tutaj http://www.borowski.kalisz.pl/ jak się pytałem niecałe dwa lata temu to była dostępna na zamówienie koszt ok.650pln.
Dowiedziałem się, ze warto zadzwonić i zapytać w Tucholi, gdzie jest fabryka produkująca hydraulikę siłową -jak to przeważnie bywa- niektórzy specjaliści pootwierali swoje firmy... i mam dwie opcje:
http://www.hydrotor.com.pl/
http://silowniki-tuchola.pl/index.php?id=1
Ciekawy temat. Czyli co właściwie trzeba zrobić z tą pompą żeby było ok przy bardziej obciążonym układzie korbowym? Może półkę niżej, co trzeba zrobić z pompą żeby było ciśnienie ok przy seryjnym silniku?
Musi miec wieksza wydajnosc objetosciowa-przy tej samej ilosci obrotow musi przepchnac wiecej oleju i to by bylo wszystko :P.Czyli z sama pompa za duzo sie w tej kwestii nie namodzi-geometria trybow na to nie pozwala,obudowa i pare innych szczegolow.
OK, czyli nie można zrobić nic żeby było przyzwoite ciśnienie. Wie ktoś może w takim razie od jakich obrotów zaczyna się znośne ciśnienie?
Uou! Fajnie to wyglada wg mnie :)
Selenia 10w-60; olej rozgrzany do 105 stopni (spokojna jazda 95-100 stopni) - ciśnienie mierzone w miejscu oryginalnego czujnika (został zastąpiony "bączkiem" VDO):
800 rpm - poniżej 1 bar
potem wraz ze wzrostem obrotów wskazówka obrotomierza prawie identycznie idzie ze wskazówką ciśnienia aż do momentu osiągnięcia 4,5 bara. No może ciśnieniowa o pół bara ją wyprzedza (2000 rpm 2,5-28 bar, 3000 rpm 3-3,2 bar).
Na świeżym oleju ciśnienie na wolnych powyżej 1 bar.
Na zimnym opiera się zawsze o 5 bar. Zaczyna maleć dopiero od temp. oleju w okolicach 70 stopni a to nastepuje po ok 10 km spokojnej jazdy wiosną/latem. Zimą naturalnie później.
Na autostradzie olej dochodzi do 110 a czasami lekko powyżej 110 stopni :) Wtedy IMO olej jest już rzadki jak woda.
Standardowy 10w-40 (Agip, Selenia) trzyma o ok. 0,3-0,5 bara mniej przy każdych obrotach i wg mojego doświadczenia szybciej ulego "zużyciu" w sensie, że po krótszym dystansie (2000-3000 km) na wolnych ciśnienie spada poniżej 1 bar. Ale to może byc przypadłość mojego silnika (rozczeńczanie oleju paliwem)
Przebieg ok 200 kkm. Stan silnika stabilny, bez wycieków ale nigdy nie otwierany i byc może nie tylko pompa nadaje się już do przeglądu (IMO za bardzo czuć mi paliwem w oleju)
OKI, dzięki za odpowiedź :) czyli wychodzi na to że należałoby nie spuszczać silnika poniżej 2 tysi żeby przyjął w miarę przyzwoicie obciążenie na panewki. Chociaż przy 2,5 chyba też nie ma fajerwerków. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, skoro jest taki problem z ciśnieniem jak te silniki wytrzymują zwiększone obciążenie powyżej fabrycznych parametrów. Co mnie jeszcze zastanawia, gdzieś trafiłem na bokserka którego uturbili, więc ciśnienie automatycznie spada w układzie i dodatkowo nagrzewa bardziej olej co nie najlepiej wpływa na całość, więc jak te silniki to wytrzymują?
Uturbiona AR Sprint z silnikiem 16v: http://www.youtube.com/watch?v=Ljky2...eature=related
a tu 33:http://www.youtube.com/watch?v=ByawG...eature=related
ale koleś dodał tylko 2 filmy jakieś 2 lata temu i już więcej nic więc ciekawe czy coś się jeszcze rozwijało w tym temacie...
W takim silniku proponuje (za Guy'em Croft'em co bawił się silnikami DOHC FIATA) pompę zewnętrzną napędzaną paskiem najlepiej zębatym. Dobierzesz pompę pod wydatek i ciśnienie jakie chcesz otrzymać zamocujesz i już. Dostęp do magistrali olejowej masz w boxerku idealny (gwintowany korek na środku bloku tuż przed kołem zamachowym, oczywiście zaślepiasz kanał od starej pompy), taka pompka upchnie się na poziomie miski pod cylindrami.
Szacunek za tą odpowiedź, krótko zwięźle i na temat. Powiedz jeszcze coś na temat kosztów takiej zewnętrznej pompy, gdzie to można dostać, czy są to patenty dedykowane czy na zasadzie uniwersalnych i jedyne co nas ogranicza to ilość potrzebnych barów i miejsce?
A tak korzystając z okazji wiemy już, że w 33 ciśnienie jest jakie jest. Jakie byłyby odpowiednie wartości dla tych silników?
W sensie: dla seryjnego silnika sugerowane ciśnienie? Dla silnika z turbosprężarką? Dla silnika z kompresorem? Skoro zewnętrzna pompa dobierana jest do żądanego ciśnienia to fajnie byłoby poznać wartości :) Tak nawiasem, tym sposobem uzyskujemy właściwie suchą miskę olejową i pod maskę dochodzi zbiorniczek wyrównawczy z olejem.
http://www.youtube.com/user/LukaszB10#p/u/1/-QsxBoUHTqE
Wow od 0-100 ok. 6-7 sec! Ale to idzie! I jeszcze jaka symfonia boxera!
Pięknie chodzi tylko co to wnosi do poprawy wydajności pompy???
Suchą też da radę zrobić,Cała stronka z takimi klamotami
Oki, dzięki ponownie za info. Po wstępnym rozpoznaniu ceny pomp zaczynają się od 250 dolców w górę + napęd i cały osprzęt. Jak na poprawę seryjnej 33 trochę dużo, jak na rozwiązanie problemu w jednostce zabawowej cena całkiem rozsądna. Temat mamy chyba ogarnięty :)
Grzesiek
coś wymysliłeś w tej materii??
Ja z kolei w TSie (1.8) chciałbym zwiększyc ciśnienie