Czy ktoś z Was wie, jak sprawdzić ( czy się da ) rzeczywisty przebieg w 159 poza danymi na wyświetlaczy i hodometrze ?
Printable View
Czy ktoś z Was wie, jak sprawdzić ( czy się da ) rzeczywisty przebieg w 159 poza danymi na wyświetlaczy i hodometrze ?
jeśli była serwisowana w ASO to dzwonisz tam gdzie była serwisowana i jak dobrze pójdzie to Ci powiedzą, a poza tym to nie wiem. może pod kompem coś da się znaleźć ale prawdopodobnie jak ktoś chciał przebieg ukryć to zrobił to fachowo i pod kompem pewnie też nic nie wykryjesz...
Musiałby zrobić bardzo fachowo. W większości wypadków da się wyliczyć rzeczywisty przebieg pomimo kombinacji z licznikiem i hodometrem. Ale do tego trzeba już dużej wiedzy i odpowiednich narzędzi.
sama ingerencja w hodometr nie jest łatwa i większość oszustów bazuje tylko na liczniku ze względu na koszty pełnego :tjunu"
DPF zapisuje przebieg
Niezależny od tego z licznika na zegarach i z odometra
Co prawda nie w Alfie ale silnik 1.9 mjtd
na liczniku 115kkm (nie mam screenu)
wg. odometru 230kkm - patrzymy screen
ilosc zmiany oleju (nie widać tutaj): parametr 'oil change counter': 9 (czyli 9* 30kkm lub 9*25kkm)
ostatnia zmiana oleju: 230kkm - na screenie
optycznie - auto wygląda na dużo większy przebieg (kierownica, pedały, wnętrze tj fotele itd) niż 115kkm
Załącznik 26982
Przepraszam, ale muszę się wtrącić. O czym wy u diaska piszecie bo ja nie wiem. Proszę którego kolwiek forumowicza z tego postu który użył słowa " hodometr" i "odometr" o sprecyzowanie tłumaczenia i przedłożenia go na zastosowanie realne w pojeździe. Bo z tego co czytam albo piszecie o czymś o czym nie mam pojęcia i z miłą chęcią poczytam albo lejecie wode...
jeden napisze źle, a inny powtórzy...
Nie ma hodometra :) Jest odometer - z angielskiego: licznik kilometrów.
Zdaje się, że HODOMETER to stara nazwa, obecnie używana to ODOMETER.
- to tak jak z tym Osiowaniem Proxy, jeden żle przetłumaczy a inni powtarzają.
- a może używać polskiej nazwy: krokomierz.
Nie czepiam się nazwy, niech zwie jak zwie ale interesuje mnie technologicznie zróżnicowanie tych dwóch przebiegów..
Mama rozumieć, że licznik w desce to jedno a pamięć komputera to drógie ?
Drugie.
Tak są to oddzielne i niezależne informacje.
Jak to zinterpretować ? Przebieg na wyświetlaczu 83000, odczyt z FES: odometr: 5831 km ? , Ilość inspekcji 5, przebieg od ostatniej wymiany DPF 85000 km ? Auto przywiezione z Holandii, poleasingowe rocznik 2007 czy przebieg 83000 może być wiarygodny ? Dlaczego odometr pokazał tylko 5831 km ?
sprawdź czy komputer jest od tego auta. ja tak miałem w jednym egzemplarzu który sprawdzałem przed zakupem.
Odometr olej, bo jeszcze nie widziałem diesla po 2002 roku w którym ten pokazywałby właściwie.
No chyba że byłoby 0 km to wtedy wskazywałby na ingerencję.
Skup się na tym co pokazuje DPF i inspekcja olejowa.
85 tyś to raczej przebieg przy którym była ostatnia regeneracja DPF a nie przebieg przy którym wymieniono ten element.
Zresztą jeśli auto jest poleasingowe to powinny być faktury z ASO.
Zobacz jeszcze jaki przebieg zapisuje inspekcja olejowa i wtedy porównuj to do stanu na zegarach.
Cuore testowałem ostatnio nowe Bravo 1.9jtd 120km 2008r. które ma jakos 35tysiaków dopiero nakulanei fes (każda wersja) pokazuje prawie dokładnie tyle ile jest na liczniku.
Jest tam też taki parametr ecu data programed (czy jakos tak) na pierwszej stronie i tam jest zapisana data programcji sterownika ecu. Teraz pytanie jak kots miał cos grzebane to czy tam ta data sie zmieni. Bo u mnie na autentycznych przebiegach które mam i testowałem to pokazuje zawsze taki rocznik jaki jest rok auta.
Sprawdzanie Odo w Fiatach to osobny temat. FES jak wiadomo to program dedykowany pod Fiaty a nie Alfy.
Niemniej Alfa 159 1.9 16v z 2007 roku którą ostatnio sprawdzałem miała w Odo bzdury, a DPF i inspekcja olejowa pięknie pokazywały.
Co do programowania BC
Jest ich kilka w zależności od auta, m.in
Centralka od ABS/ASR/VDC
Centralka od silnika
Panelu klimatyzacji
Zegarów VDO czy innych
no i też body od sieci CAN
W każdym z nich FES pokaże datę programowania i nie może ona być późniejsza niż data produkcji auta.
Może być sytuacja że programowanie 2002 rok a auto 2005 ale nie odwrotnie.
kiedys też mi fes pokazywał bzdety z przebiegami w alfach, ale zmieniłem mu w ustawieniach na inny sterownik silnika oraz cos tam było z tym odometrem, tylko dokładnie niewiem co. W każdym razie miał odometr dla fiata osobny, a niżej w parametrach był odometr alfa/lancia i ten mi już pokazywał przebiegi takie jak na licznikach.
podeślij vina i aktualny przebieg.
Szczerze mówiąc jeszcze nie mialem 159, w której odometr w istotny sposób odbiegałby od wskazań licznika - jest różnica rzędu 500-2000 km przy tym przebiegu, ale nie ma opcji, żeby były takie historie. Moim zdaniem ktoś coś mieszał w centralce i to 5831 km to jest przebieg liczony od zerowania centralki (czyli od momentu ingerencji w nią).
Fabrycznego kompa w ASO.
Żaden program na laptopa nie zastąpi examinera.
Ja to bym interpretował tak - auto jeśli miało inspekcje w ASO, to robili je co 30 tysięcy km mniej więcej. 5 inspekcji daje conajmniej 150 tysięcy km.
Przebieg na wyświetlaczu - 83000 km, hodometr 5831 - ktoś kiedyś zresetował centralkę i hodometr zaczął liczyć od zera - teraz jest 5831 km po korekcie.
Od ostatniej wymiany DPF-a - 85000 km - nie wiem co to jest za parametr, bo w examinerze jest zapis brzmiący "Ostatnia wymiana DPF" i podany jest kilometraż, kiedy SERWISANT wybrał w examinerze taką wymianę. ALE wtedy automatycznie przepisywana jest wartość z hodometru. Czyli kiedyś to auto przy 85 tysiącach km miało wymieniony DPF ;)
Ogólnie raczej bym się nastawiał na przebieg bliższy 150 tysiącom km. Po wnętrzu nie poznasz.
Witam po sąsiedzku.
Miałem podobny dylemat przy zakupie używanego Fiata Croma. Niestety FES bardzo różnie pokazuje przebieg z centralki silnika - hodometr. Potrafi pokazać różne wartości w zależności od wersji programu, natomiast pokazuje poprawnie przebieg z licznika, body, klimatyzacji i chyba jeszcze z innego miejsca. Nie chce mi się wierzyć, że ktoś zadał sobie tyle trudu przy cofaniu licznika, żeby zmienić przebieg w tylu urządzeniach. Ponieważ kupiłem auto z grudnia 2005, z przebiegiem 110 tysięcy, co wydaje się mało realne to pojechałem do ASO i poprosiłem o podłączenie do examinaera - pokazał przebieg w centralce silnika, zgodny z innymi urządzeniami w aucie - 110000 km. FES często pokazuje przebieg dużo mniejszy, który należy pomnożyć przez jakąś liczbę. Można zrobić, a nawet należy eksperyment - zapisać stan licznika i podzielić go przez przebieg z FES - otrzymamy liczbę określającą współczynnik, następnie należy przejechać kilkaset kilometrów i powtórzyć dzielenie, jeśli uzyskamy taki sam lub bardzo podobny wynik, to wszystko jest w porządku, natomiast, jeśli hodometr będzie stał w miejscu lub pokazywane liczby bedą losowe to na 99,99% licznik był kręcony. Na koniec jeszcze jedna uwaga, nasz eksperyment musimy wykonywać bezwzględnie na tej samej wersji FES!!!
hmmmm wszystko to przestudiowałem co tu koledzy napisaliście i ja też mam pytanie bo kurcze na liczniku 110kkm :) fajnie by było gdyby się okazało że jest to realne, więc zaczynam szukać pierwsze co DPF 107kkm :) no dobra może różnica w oponach czy coś ale wartości na odometrze to już jakaś bajka :D kurde 5 tys z groszami?? poźniej gdzieś dalej na następnym tyle samo:) inspekcja olejowa pokazuje na 116 coś na liczniku o co kaman??
Nowoczesne systemy mają informację o km-ach przekazywane po CAN-ie do wszystkich sterowników na pokładzie. Info najlepiej wydobyć np. ze sterownika świateł. Główne info dostępne na ten temat to kość licznika,która najczęśniej jest czyszczona a przebieg dostosowany do potrzeb klientów. DPF i wymiany oleju mają się nijak do tego, bo kasowanie inspekcji robi się samodzielnie FES-em czy to po 1000 czy po 50000tys. km. a cykl jest zliczany jako cykl.
Panowie, czy ktoś sprawdzał czy rzeczywiście przebieg jest zapisywany w sterowniku xenonów? Gdzie jeszcze moge odczytać przebieg dla porównania z licznikiem?
Również dołączam się do prośby o opisanie w jaki sposób korzystając z programu FES/MES odczytać przebieg który zapisany jest w "centralce" DPF czy ksenonów.
Z góry dziękuję :)
A czy używał ktoś innego programu niż FES/MES? Dziś zainstalowałem demo MaxiEcu (dziwne jakieś, w cokolwiek nie kliknę wyskakuje komunikat, aby zakupić pełną wersję i nic się więcej nie dzieje) oraz PCMSCAN. Ten drugi potrafi więcej, ale nie mogę znaleźć tam parametru odometr. Chciałbym przekonać się jaką wartość wyświetli inne oprogramowanie niż MES.
mam pytanie, dzisiaj byłem w ASO viamot na diagnostyce komputerowej, m.in sprawdzili mi przebieg, który pokrył sie idealnie co do km jak na komputerze (123 tys)pokładowym, natomiast w MES robiłem kilka dni wcześniej i miałem 120 tys.
Mam takie pytanie czy możliwym jest aby examiner miał 100% zgodność co do przebiegu z kontrolki, a mes tak sie mylił jak to jest?
Z góry wielkie dzięki.
MES czasami pokazuje co chce. U mnie akurat jest różnica 1k km Ale u innych różnie bywa. Sugeruj się tym co pokazuje examiner.
Wysyłane z mojego Xperia Neo V za pomocą Tapatalk 2
W MES przebieg podawany jest z dokładnością do 3%. Jest napisane w opisie parametru, po prawej stronie.
to examiner praktycznie w 100%?, przynajmniej u mnie jest co do jednego KM.
Examiner czy mes. Czytają z ecu bądź licznika a to można zmienić. Nie opieraj na tym autentyczności przebiegu
to tak na prawdę na czym można się opierać?
- - - Updated - - -
albo inaczej, same parametry jakie mi odczytali
odczyt wartości KM 123076
Upływ czasu od ostatniego przeglądu 122500
data ostatniego przeglądu 2013.09.17
ilośc przeglądów 4
odczyt zakresu usług 35000 km
zakres dni 365
dni minione od ostatniej usługi 46
temperatura wody 51 stopni
to sa same dane z jednej centralki
jak macie czas ewentualnie zerknijcie na załącznik, w którym dostałem historie napraw od 2011 roku razem z zapisem przebiegu.
Tak na szybko - 4 przeglądy - to by oznaczało, że samochód ma max. 35 tys x 4 przeglądy = 140 tysięcy kilometrów, realnie robi się za granicą przeglądy co 30 tysięcy kilometrów - czyli 30 x 4 = 120 tys km. Ostatni wpis z załącznika to 122 tysiące kilometrów i ewidentnie przegląd - komplet filtrów łącznie z filtrem paliwa plus tarcze/klocki hamulcowe - to byłoby więc 4-te kasowanie inspekcji serwisowej. Poprzedni przegląd jest przy 90980 km, co wyraźnie wskazuje, że przeglądy były co 30, a nie co 35 tysięcy kilometrów.
A ja widziałem przy 120k 6 serwisów. Polski salon i wszystko się zgadza. Ja wierzę tylko w historię serwisową.
Btw. ilość serwisów też się da zmienić :D