hej mam problem ze swoja alfa 147 1.9 jtd 2002, na wolnych obrotach silnik pracuje dosyc głośno, coś klepie i stuka od strony rozrządu i paska, po dodaniu gazu wszystko cichnie...co to moze byc? z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
hej mam problem ze swoja alfa 147 1.9 jtd 2002, na wolnych obrotach silnik pracuje dosyc głośno, coś klepie i stuka od strony rozrządu i paska, po dodaniu gazu wszystko cichnie...co to moze byc? z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi
Hej! Miałem podobny przypadek. Na wolnych obrotach było słychać głuche stukanie za przednim, prawym kołem, po dodaniu gazu podejrzane dźwięki znikały :) Jak się okazało, uszkodzone było koło napędowe paska urządzeń pomocniczych. Skruszała guma amortyzująca w kole napędowym i przy wolnych obrotach silnika koło latało we wszystkie strony, a przy okazji zniszczyło mi pasek napędu urządzeń pomocniczych. Wymiana w warsztacie samochodowym 1 godzina :)
Dzięki wielkie za wskazówkę. Dziś mechanik mi będzie z tym robił . Zamówiłem oryginalne koło z aso za 420 zł .
U mnie od wczoraj też tak ... dodam nawet minimalnie gazu (na luzie) i już cichutko ... chyba też się wybiorę do mechaniora ... wydatki :/
No ale 8000km zrobiłem Alfą ;)
mi od roku jak odpalę po nocy, albo dłuuugim postoju też coś metalicznie cyka.. podejrzewam że może to być napinacz + pasek PK... bo jak pochodzi chwile i "pasek się nagrzeje" to przestaje...
tak więc hałasów, odgłosów jest pewnie tyle ile silników i wszędzie może być co innego..
u mnie też podobnie było stuki jak by jakieś łożysko sie roznatywało jak chwilę pochodził to było ok, wymieniłem rolkę prowadzącą i jest ok
No a u mnie na jałowym cały czas, nawet jak się rozgrzeje. Najmniej słychać jak stoję "z górki" czyli dziobem w dół trochę ;)
W sobotę mechanik to będę wiedział - mam nadzieję, że się nie rozleci do tego czasu ;)
Na pewno coś jest nie tak, bo w niedzielę jeszcze było ładnie, a we wtorek od rana już taka "niespodzianka" (a temperatura powietrza nawet wyższa rano niż w niedziele była).
Mam nadzieję, że nie będzie aż tak drogo - mam w zamyśle jeszcze zimówki kupować ...
ja za pasek i rolkę dałem 115zł pasek continentala i rolka SKF
sam mialem do niedawna problemy z metalicznymi dzwiekami, problemem byl padajacy napinacz paska urzadzen pomocniczych - wielorokowego czy jak tam to nazywaja :)
u mnie slychac tez jakies klekotanie i stukanie, mysliscie, ze to ten sam problem ? :)
Pewnie nie, biorąc pod uwagę fakt, że wszyscy wypowiadający się w tym temacie mają silnik JTD, a Ty masz TSa. -_-' Złośliwy mógłby powiedzieć, że stuki i klekotanie to wariator albo, co gorsza, panewka, ale że złośliwy nie jestem, powiem - nagraj, wrzuć na youtube, wrzuć na forum, a my ocenimy.
wariata z rozrzadem robilem w sierpniu - komplet. ok, nagram jutro
filmik, jezeli jest ok, to ok, jezeli nie to prosba o pomoc, o co tam moze chodzic...
http://www.youtube.com/watch?v=rcZ8IK4oPrs
Pasek wielorowkowy Ci nie drga lub skacze?
czarna magia dla mnie to co mowisz :))
Sprawdź, czy od strony rozrządu (stojąc do auta przodem po lewej stronie silnika), ten pasek, który tam pracuje (będziesz go widział jak chodzi podczas pracy silnika), czy czasem nie chodzi na "boki", podskakuje lub drga zbyt mocno.:)
chopy to jest to ?Cytat:
napinacz paska urzadzen pomocniczych - wielorokowego czy jak tam to nazywaja :)
http://motogop.com.pl/pl/napinacz-pa...-jtd-jtdm.html
bo u mnie niestety też się odzywa :/
na jałowych słychać stuki a po dodaniu gazu normalnie.
wymiana kłopotliwa ? da się w warunkach garażowych zrobić ?
pozdrawiam,
Adam
Tak to jest napinacz paska wielorowkowego użądzeń pomocniczych. Do wymiany potrzebujesz klucz 15 (najlepiej oczko) oraz 13 (nasadka) do dokrecenia napinacza i dużo siły, żeby poluzowac napinac własnie śrubą na klucz 15 - luzuje sie ciągnąc tą śrube do góry, ale trzeba miec własnie dużo siły i kogos kto zdejmie pasek, albo jakis mały podnosnik tupu żaba, czy stojaczek:) co by podeprzec ten klucz własnie stojakiem i pompując do góry wykonamy to samo, tylko, że bedziemy mieli wolne rece i bez siły:)
Hej
Ostatnio zauważyłem, że też mam jakby metaliczny dźwięk na wolnych obrotach. Na zimnym i rozgrzanym silniku.
Wydaje mi się, że cichnie przy dodaniu gazu ale pewności nie mam, bo nie miał kto stanąć przy silniku a z kabiny ledwo słychać...
Zarzucam filmik http://www.youtube.com/watch?v=zq04c4DODVk
Czy to może być ten "napinacz paska wielorowkowego użądzeń pomocniczych"?
Uspokójcie mnie, że to nie rozrząd.
Pozdrowionka
u mnie ten pasek jest ok, raczej cos mi z rozrzadem nie pasuje, dodatkowo calyczas ostatnio buczy przy dodawaniu gazu, na kazdym biegu i tak jakby przestala byc zrywna, troche ją muli... nie mam pomyslu o co chodzi, ani kogos kto mi to moze sprawdzic... masakra...
Może rozrząd jest źle założony. Jak ktoś robił "na oko" a nie na blokadach...
U mnie już po problemie - wymienione koło pasowe pompy wspomagania + napinacz + rolki, do tego przetarta linka hamulca i robocizna ... 820zł w warsztacie zostało ... no nic, kolejna rzecz, która - mam nadzieję - do końca życia alfy już będzie OK ;)
u mnie drga i stuka osłona silnika (ta z napisem JTD). Denerwuje mnie!
Zdjecie nadkola to 10minut roboty i juz widac czy to kolo pasowe , widac tez wiekszosc paska i mozna ocenic czy z paskiem alternatora cos jest nie tak. Nie ma co gdybac i czekac , ja poczekalem z takim problemem dzien za dlugo i rozerwalo mi pasek w czasie jazdy a zaraz po zdjeciu nadkola wszystko bylo oczywiste , kolo pasowe stracilo tlumik drgan.