Witam wszystkich mam problem z powracajacym bledem P0190 praktycznie codziennie przy pierwszym odpaleniu silnika a gdy sie rozgrzeje problem znika prosze o porady.
Printable View
Witam wszystkich mam problem z powracajacym bledem P0190 praktycznie codziennie przy pierwszym odpaleniu silnika a gdy sie rozgrzeje problem znika prosze o porady.
kolego chyba masz do dupy czujnik cisnienia paliwa na listwie wtryskowej. chyba ze sie myle to prosze prostowac(jak cos to mam taki czujnik)
No wczoraj pojawil sie 2 blad cieszyl bym sie jak by to czujnik byl do wymiany moze czyszczenie tylko czekam jeszczeZałącznik 25529 na inne opinie
po190 jest to czujnik na listwie wtryskowej(ten czyscilem i nie pomoglo musialem wymienic ) a p0191 to regulator ciśnienia paliwa na pompie wtryskowej cr (ten wystarczy wyczyscic, ale ciężko go wykrecic),jeszcze takie proste pytanie wymieniles filtr paliwa???
Filtr paliwa nowy wymieniany 3miesiace temu regulator na pompie nowy wymienialem 2 miesiace temu
Witam mam podobny problem z dieslem 1.9 jtd 110KM. problem polega na tym iż ciężko pali czy zimny czy ciepły prawie bez znaczenia, w czasie jazdy jak przekroczy 3 tyś obrotów wchodzi w tryb awaryjny. komputer widzi błąd p0191 za duże ciśnienie na listwie wtryskowej. Wymieniłem czujnik położenia wału, czujnik ciśnienia na listwie, regulator ciśnienia no i dzisiaj pompa wysokiego ciśnienia a jeszcze filtr paliwa chodź nie dawno wymieniłem. Już nie wiem co dalej chyba tylko wtryski. Ma ktoś jakiś pomysł?
Ja sie zastanawiam po co robic diagnoze silnika np FES jak i tak sie puzniej nie wie co do wymiany musial bym isc kolego w twoje slady ale nie mam kasy na to i dla mnie to bezsensu wymienic polowe ukladu wtryskowego i i tak jest to samo bylem kiedys w paru serwisach i tez dokladnie nie umieli sie okreslic jaka przyczyna wymienili by mi pul samochodu i na koncu by powiedzieli ze to wszystko bylo potrzebne wiedz czekam na jakiegos magika na forum az mi okresli dokladnie co jest do wymiany.
no ja bardzo się nie wykosztowałem bo te części posiadałem z poprzedniej rozbitej alfy ale wtrysków nie posiadam bo to 110 km a poprzednia była 105. Ale w następnym tygodniu sprawdzę wtryski i się okaże.
wtryski powinny ci podejsc bo nawet od 2.4jtd pasuja do 1.9jtd (niby)
No kolego moze kasy na czesci nie wydales ale pewnie na mechanika i czas ktory straciles no i nic z tego bo stale to samo wiedz po co ta diagnostyka jak i tak komp prawdy nie powie
Właśnie co z tej diagnostyki jak i tak nie wiadomo o co chodzi. No w większości sam wymieniałem myślałem ze to pompa wariuje ale nic z tego mam jeszcze taki mały pomysł ze to jest gdzieś nie szczelność ale wycieków nie ma chodź może gdzieś łapać powietrze i dlatego ciśnienie z chodzi. Musze znaleźć dobrego mechanika od diesla i tyle bo sił mi już braknie.
Ja szukalem mechanikow i nic tak jak pisalem ze naj lepiej by mi pul samochodu wymienili i pewnie w koncu by chodzil samochud wartny jest okolo 7000 a naprawa pewnie by kosztowala tez cos kolo tego jak mechanik by naprawial na chybil trafil jak kolego znajdziesz przyczyne u siebie to napisz
No i przyszly wysokie temp i samochud sie naprawil i bedzie wszystko ok az do jesieni chyba moja AR to samochud tylko na lato moze w koncu ktos odgadnie czemu pozdrawiam
No widze ze nikt nie pomoze mi chocby strzelajac dzisiaj sprawdzilem wtryski sa ok
Siema ja na razie nie mam czasu żeby dalej dłubać w alfie ale zalałem 30 litry lepszego paliwa i trochę się poprawiło z zapalaniem ale dalej wchodzi mi w tryb awaryjny jak mocniej ja przycisnę.
No teraz cieplo sie zrobilo to moja chodzi normalnie ale zauwazylem ze jak jej depne bo podlogi to chmurka dymu za mna
Witam. U mnie również się pokazał błąd P0191. Sprawdzałem wtryski- są ok, teraz będę wymieniał regulator ciśnienia, przy odpalaniu jest cały czas otwarty i pompa długo nabija ciśnieniem listwę. A swoją diagnostykę zacząłem od wymiany filtra paliwa i wyjęciem i przeczyszczeniem pompki paliwa z baku- troszkę się tam syfu nazbierało. W weekend będę dopiero wymieniał, wtedy powiem czy pomogło.
Witam ktoś mi gdzieś pisał ze błąd P0191 to regulator na pompie cr wiedz pewnie do czyszczenia albo wymiany ja wymienilem na nowy bo mechanik okreslil ze to moze być przyczyna i kasa nie poczdamie wydana wiedz teraz nie wiem co mam wymienić moze pompe ale to bardzo kosztowny wydatek a co będzie jak to tez sie okaże tez nie potrzebne wiedz zapraszam wszystkich do dyskusi w tym temacie i porad żebym sie nie wykosztowal nie potrzebnie a i czy fes można sprawdzic wtryski i pompe
Misiek718, ja już zamówiłem regulator, ale dopiero w sobotę będę go wymieniał, wtedy powiem czy to pomogło, na razie żyje tylko nadzieją, że to jego wina:)
Witam Dafi a co Ci się działo z samochodem? wchodził Ci w tryb awaryjny?
Objawy miałem takie, że po 3 tysiącach obrotów po prostu gasł. Chwilkę odstał i odpalał, ale coraz z większymi problemami. Po podłączeniu pod kompa pokazał mi się błąd P0191. W sobotę się okaże, czy to była jego wina. Dam znać jak wyszło
Życzę ci żeby to był regulator ciśnienia wymiana prosta i szybka
no panowie nie życze żebyście mieli to samo co ja a mianowicie ciężkie odpalanie i gaśniecie auta koło 3 tyś, wymieniłem reg ciśnienia, czujnik ciśnienia, wyczyscilem pompe w baku, bylem w serwisie boscha w rzeszowie na regulacji ew. naprawie wtrysku diagnoza jeden padnięty teraz wymieniłem pompe wysokiego ciśnienia i dalej dupa, po zalozeniu innych wtryskow auto odpala diagnoza w rzeszowie sknocili robote .... teraz szukam kompletu wtryskow do 1.9 jtd 105KM narazie wydalem jakies 1400zł i auto stoi 3 tydzien ...qqqrwaaa
Witam no cóż u mnie problem zniknął jak wymieniłem pompę tankowałem tylko sprawdzone paliwo i mu przeszło alfa chodzi jak dawniej. Jak coś od 105 KM silnika mam wszystkie części. Ale moim zdaniem duża wina leży w paliwie
kolego jak masz wtryski do 105KM jtd cf2 to wbij do mnie na priv albo tu bo chce kupic komplet
Witam wszystkich AR caly czas mi gasnie i szarpie na zimnym silniku podczas jazdy po przekroczeniu 2500obr jak sie silnik rozgrzeje dobrze to wrzystko ok wczoraj podlaczylem do kompa i jest nowy blad prosze o porade cojest grane 1671Załącznik 28957
Witam, masz problem z ciśnieniem paliwa, wrzuć logi z fes z mierzonym ciśnieniem paliwa, docelowym ciśnieniem paliwa (gazolu) i obrotami silnika. Poszukaj nieszczelności w układzie niskiego ciśnienia, popraw wszystkie szybkozłączki, obejrzyj przewody paliwowe w komorze silnika, pod samochodem i na zbiorniku paliwa. Kilka postów wcześniej wspomniałeś, że alfa dymi, jaki jest ten dym, czarny, siwy?
Kolego dym jest czarny i te bledy i szarpanie tylko na zimnyn silniku i obrotach powyzej 2700 obr a jak silnik juz zlapie temp okolo 60 stopni problem znika i pojawia sie na 2 dzien przy ponownym starcie samochodem dodam ze mam pekniety waz od interkulera do kolektora sacego wiedz morze przez to ten dym caly czas chodzi mi po mysli pompa CR ale boje sie ze wymienie i bedzie to samo
Dziurawy wąż wyjaśnia dymienie. Obejrzyj dokładnie silnik pod kątem przecieków paliwa. Masz jakieś problemy z rozruchem?
AR pali super nawet przy -25 super Regulator na pompie CR nowy pewnie nie potrzebnie a te logi kolego to mam zrobic na zimnym wtedy jak mi tak wariuje czy na rozgrzanym silniku logi wrzuce za tydzien bo pracuje w delegacji i od poniedzialku do soboty nie ma mnie w domu
Logi zrób na zimnym i na ciepłym.
http://chomikuj.pl/skalski71 Koledzy tu sa logi na zimnym silniku prosze o opis
W pliku z nr 1 co się stało pod koniec próby, zgasł Ci i próbowałeś go odpalić?
Tak zgasl i nie moglem odpalic za 5 razom sie udalo silnik sie rozgrzal i bylo wszystko ok i tak jest codziennie
Przy próbie rozruchu zdecydowanie za małe ciśnienie, ale co ciekawe ciśnienie spadło gdy wkręciłeś silnik w okolice 3000 rpm, wtedy też otwarcie regulatora mamy na 0 %. Dziwna sprawa. Sprawdziłbym kostkę regulatora i przewody, regulator - ECU. Mam jeszcze pytanie, gdy obroty zaczynają spadać w pewnym momencie między 2500 a 1400 pojawia się 0. Jakiś błąd przy kopiowaniu?
Nic kolego nie wiem czy to błąd kopiowania ogólnie to dziwne na kostkę czy kable bo jak silnik sie rozgrzeje to problemu nie ma a jak jest zimny i sie jedzie delikatnie czyli do 2000obr i pedał gazu sie trzyma bez ruszania czyli w jednym położeniu to samochud sam przyśpiesza i zwalnia i chwilami marchewka a nie raz nie a np w niedzielę odpaliłem i świeci sie marchewka pedał w podłogę a tu zero reakcji dopiero po 1 minucie pracy silnika kontrolka zgasła i silnik reagowal na gaz moze jeszcze kolego inne logi mam zrobić moze mi pomożesz jakos myślę ze to moze coś z pompa wysokiego ciśnienia
Witam dzisiaj zrobilem nowe logi prosze o pomoc czym zimniej tym gorzej http://chomikuj.pl/skalski71
W poprzednim poście napisałeś, że czasami nie ma reakcji na pedał przyspieszenia. Trzeba by spojrzeć jakie FES odczytuje położenie pedału przyspieszenia w takiej sytuacji. Ewentualnie pomierzyć potencjometr pedału gazu. Dzisiejsze logi wyglądają całkiem przyzwoicie, zastanawiają tylko te zera, które pojawiają się ni z gruszki, ni z pietruszki w kolumnie "prędkość obrotowa". Czujnik położenia wału masz ok? Już doczytałem, że czujnik zmieniłeś na nowy. Zajmij się w takim razie pedałem przyspieszenia.
Kolego w logach tych co silnik zimny caly czas swieciala marchewka i silnik chyba byl prawie caly czas w trybie awaryjnym bo nie chcial sie wkrecic na obroty pedal w podloge i jazda gorsza jak maluchem pocentromet gazu dziala ok od 0-100% sprawdzalem czujnik polozenia walu mechanik wymienial czyscil caly zbiornik paliwa regulator na pompie CR nowy filtr paliwa nowy to sie tylko dzieje jak silnik jest zimny i caly czas blad cisnienia paliwa jak silnik zlapie temp ok 60 stopni problem znika odrazu dzisiaj troche pogrzebalem i moze znalazlem na listwie wtryskowej tam gdzie jest czujnik cisnienia 2 rurki co ida do wtryskow byly leko dokrecone nie wiem czy tam sa uszczelki czy jest tylko uszczelnienie storzkowe ale dobry obrót kluczem 17 zrobilem zeby je dociagnac byly to rurki od 1 dwóch wtrysków od strony kierowcy mam nadzieje ze to to ale jutro dopiero bede wiedziec bo jak pisalem silnik musi byc calkiem zimny mam nadzieje ze to to bo juz duzo nie potrzebnie pieniedzy stracilem Tu sa log po dokreceni przewodow zrobilem je na szybko na cieplym silniku http://chomikuj.pl/skalski71 na postoju a to zero obrotow to moze przez to ze jak jestem podlaczony z FES i puzniej zapalam to sie FES wiesza tak mi sie wydaje