Witam
Do wymiany mam oba górne wahacze z przodu. Co polecacie? Jaki producent? Są jakieś FAST za 150 albo TRW za 250 od sztuki. Co Wy zakładacie? Prosiłbym o ewentualne linki do stron jeżeli kupowane na allegro albo gdzieś w internecie.
Printable View
Witam
Do wymiany mam oba górne wahacze z przodu. Co polecacie? Jaki producent? Są jakieś FAST za 150 albo TRW za 250 od sztuki. Co Wy zakładacie? Prosiłbym o ewentualne linki do stron jeżeli kupowane na allegro albo gdzieś w internecie.
Ja kupowałem od Puotka za 198 zł za szt Trw i są ok:)
był na ten temat spoooory wątek, użyj szukajki.
Jeżeli jesteś oszcżędny i będziesz to robił sam polecam wymiane samych gumek- pod warunkiem że sworzeń jest w porządku.
W podwieszonych nawet pisałem, mam Vema za 150zł/szt i jak na razie po przebiegu ok 4tys jest ok. Ogólnie jest sporo na forum w różnych tematach.
TRW da się kupić poniżej 250zł/szt, a Vema za ok 150zł/szt. Różnica nie jest duża, a te wachacze mocno dostają na polskich drogach, więc lepiej mieć lepsze. Przy dolnych wydaje mi się, że lepiej kupić Vema, gdyż różnica w cenie jest już znaczna, a one tak nie lecą na dziurach.
Ta szukajka to jest jakaś sprawna inaczej. Jak się nie trafi nazwą w sedno to pozamiatane, zawsze używam zanim założę nowy wątek.
200 zł za wahacz od TRW to satysfakcjonująca cena. Tuleje kupiłem, następnie okazało się, że są luzy na sworzniach. Nie będę robił sam, bo geometrii nie wykonam, a to też muszę zrobić. Dzięki za info.
---------- Post added at 20:35 ---------- Previous post was at 20:33 ----------
Puotek to forumowicz czy allegrowicz?
Jak zawieszenie to tylko firma LEMFÖRDER i nic wiecej naprawde polecam nie jest tanie ale jakosciowo zaj......sta
To, że Lemforder robi świetne części zawieszenia to chyba wszyscy wiedzą, ale wyczaruj tu przednie górne wahacze do 166 Lemfordera to cię w ramki na forum oprawimy.
zgadza sie u mnie w pracy nie ma LEMFÖRDERA mamy tylko OCAP/TRW/MOOG ALE rozmawialem ze sprzedawca to prawdopodobnie bylo by to do zalatwienia ale prosto od dostawcy
Zgrad napisz do mnie na priv jeśli jesteś jeszcze zainteresowany w poniedziałek sprawdze Ci ceny wahaczy TRW, DELPHI i VEMA.
Trochę odświeżę temat.
Co sądzicie a tym wahaczu górnym?
http://moto.allegro.pl/nowy-wahacz-w...631327628.html
SLR to badziewie. Jak Hart, może trochę lepsze.
Czyli mówisz, że SLR albo Fast odpada. To może Vema?
Fast jest porównywalny z Vemą, ale i tu i tu dupy nie urywa;-) Górne kupiłbym TRW ze względu na większe uszkodzenia a dolne Vema lub Fast.
Miałem górne i dolne Vema. W górnych po przejechaniu ok 25000 poleciały tuleje(wymiana na SIDEM), w dolnych po 40000 poleciały też tuleje(wymieniam teraz na TEKNOROT).
Gdzie najtaniej dostanę wahacze TRW? Ktoś na forum chyba pisał, że poniżej 200 zł idzie znaleźć. Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam
Chyba podróbki TRW :)
kolego ja kupowałem jakiś miesiąc temu delphi za 220 zł u znajomego w sklepie i myśle że dostaniesz je w podobnej cenie u każdego znajomego sprzedawcy a teraz zamówiłem od innego majstra co z włoch wozi części i niestety dużo korzystniej to wypada niż masz w polsce kupować więc bo cały komplet przodu łacznie z łożyskami to ok 400euro wyszło tylko nie powiem ci co za firma bo nie pamietam
Czekam na odpowiedź w sprawie wytrzymałości VEMA bo w sumie 25 tyś i tylko tuleje do wymiany mnie zadowala. Tylko właśnie, co ze sworzniem, nie wiadomo po jakich drogach te 25 tyś. Jakbyś sobie przypomniał namiary to daj znać jakoś nie długo, bo będę zamawiał.
40 tys. km temu robiłem całe zawieszenie. Z przodu góra oryginały (czyli pewnie TRW), dół VEMA. Z tyłu różne tuleje niestety nie znam pochodzenia, bo części kupował mechanik. Musiałem wymienić w między czasie tuleje przy zwrotnicy (prawdopodobnie były to tuleje polskie, nie pamiętam nazwy firmy).
Na wiosnę planuję ponowną wymianę całości (oprócz wahaczy, tulei i stabilizatorów zrobię też sworznie do ustawiania zbieżności i zetki). W tej chwili jeszcze da się jeździć nawet dość szybko, ale już czuć, że zawieszenie nie jest z pełni sztywne (zwłaszcza tył).
rok temu w lipcu wymienilem wahacze (calość) miały byc trw ale w maju okazało się, że to qpa czy cos takiego. Podobno jest to straszna kupa. Wczoraj robiłem przeglą od wymiany 40 000 km i ani grama luzu, a nie oszczędzam zawieszenia, omijam warszawskie korki jak tylko się da (kostka brukowa itp.) Więc chyba nie firma ma wływ na trwałość wahaczy a partia produkcyjna, na którą się trafiło
Witam
Moje doświadczenia:
1.TRW przód , góra + dół eksploatacja w Warszawie 1,5 roku i wymiana , ceny wszyscy znamy
2.FAST przód , góra + dół eksploatacja w Warszawie 1 rok i wymiana , j.w.
3.Tył , zestaw naprawczy z allegro , tylko ten droższy uzgodniony z panem przez telefon.
tyl to ja naprawilem za 6 zloty. kiedys w jakims sklepie w warszawie z roznymi gumami znalazlem jakies gumy do chyba zawieszenia do zuka i jak sie okazalo idealnie pasowale w wahacze poprzeczne.
Wymieniłem w końcu na VEMA i jest jak na razie dobrze. Chyba odzywają się trochę dolne, ale baaardzo rzadko także póki co spokój. Zawieszenie chodzi cichutko:) Koszt wymiany 3/4 1500zł plus wymiany.
koledzy mam pytanko czy po wymianie wahaczy górnych przód ustawia się zbieżność i kąty ???
Możesz pojechać zweryfikować dla świętego spokoju, ale na 99% nie będzie potrzebna żadna regulacja
Ja kupowałem tylko oryginalne. I to polecam. Raz miałem zamiennik fast i szybko padł. Drogi nasze są kiepskie i najlepszy jest oryginał.
Tylko TRW innych się nie opłaca zakładać według mnie,
pozdrawiam
nie zakładałem innych niż trw wymieniłem cały przód 19000 km temu zero luzu a przynajmniej 12000 km po poznaniu;((( i jedyna rzecz jaka grzechocze to końcowy tłumik