Witam mam pytanie odnosnie wymiany maglownicy, czy ktos to robil i czy jest na tyle miejsca aby ja wyjac bez opuszczania sanek.
Dzieki.
Printable View
Witam mam pytanie odnosnie wymiany maglownicy, czy ktos to robil i czy jest na tyle miejsca aby ja wyjac bez opuszczania sanek.
Dzieki.
Robili mi w serwisie,ale byłem przy tym,nie opuszczali sanek.
Witam. Chciałbym dołączyć sie do tematu. W serwisie powiedzieli ze mam do wymiany dróżek w przekłądni kierowniczej który podobno nie podlega wymianie gdyż w naszym aucie jest on integralną częścią przekładni kierowniczej. A moje pytania to: czy jest to prawdą i w jaki sposób wymienić uszkodzony drążek?
Jeżeli dobrze myślę to demontaż w warsztacie i wysyłka do firmy zajmującej się regeneracją.
Proszę o wyjaśnienie mi tej zawilej kwestii.
Nie wymieniałem osobiście samego drążka,ale da się ;) http://moto.allegro.pl/nowy-drazek-k...583360988.html
ASO twierdzi, że drążek jest integralną i nierozbieralną częścią całej przekładni, ale użytkownicy 159 dowiedli, że to nieprawda;)
Witam ponownie drążek już zamówiony spodziewam się go tym tygodniu postaram się go wymienić.
Mam pytanie do "alfa 159" wymieniłeś a jaki kupiłeś i ile kosztowała wymiana no i gdzie to zrobiłeś? Zastanawiam się czy w ASO są w stanie to zrobić. Mój kosztował 95 zl. Pytam bo zastanawiam się czy wymiana nie jest trudna i czy sam jestem w stanie sobie z tym poradzić? + ustawienie zbieżności kół ale to już na pewno w warsztacie.
Wymieniałem w warsztacie " Pana Kazia".Miałem zapieczony przegub kulowy. Sama wymiana bardzo prosta - tak jak wymiana końcówki drążka którą też trzeba oczywiście zdemontować .Dla fachowca 20 min.pracy plus zbieżność.
---------- Post added at 09:21 ---------- Previous post was at 09:18 ----------
Sorki,uzupełniając odpowiedź- drążek zakupiłem na allegro chyba w podobnej do podanej przez Ciebie cenie. Pozdrawiam.
Cześć,
Mam na 90% do wymiany magiel - drżenia kierownicy podczas kręcenia na parkingu, które czasami przenoszą się wręcz na całą budę. Do tego hałas jakby coś tarło (nie jest to buczenie pompy). Kierownica nie chce odbijać prawidłowo - odbija skokami i nie zawsze wróci do punktu centralnego.
Pompa była sprawdzana i jest OK. Zbiorniczek raczej też OK, nic nie buzuje, płynu też nie ubywa, więc wszystko wskazuje raczej na magiel. Byłem u mechanika i powiedział mi, że są 3 wersje magli w 159, w tym jedna nieregenerowalna. Po szybkich oględzinach poinformował mnie, że niestety właśnie taką mam :( (podobno ona jest jakoś zgrzewana itd.). Nowy magiel w ASO kosztuje około 2200 brutto.... Kontaktowałem się z jedną firmą koło Torunia, specjalizującą się w regeneracji magli i powiedzieli, że mogą spróbować, ale znają temat i nie dadzą gwarancji, że uda im się coś zdziałać (generalnie odradzali :-) )
1. Czy faktycznie występuje wersja maglownicy, której nie da się naprawić?
2. Czy mogę założyć inną wersję maglownicy ? (jakaś używka, zregenerowana z allegro)
Pozdrawiam
Dzięki za odpowiedź. Masz może namiary na kogoś sprawdzonego w tym temacie?
Pozdr
Jest firma w Krakowie, która daje na naprawę rok/dwa gwarancji. Niektóre ASO u nich regenerują.
http://www.maglownice.polskareklama.pl/
Ja miałem u nich robić, ale w końcu została wymieniona na nówkę.
a robił ktoś u nich?
http://allegro.pl/alfa-159-maglownica-przekladnia-kierownicza-w-wa-i1682184909.html
Dzięki za namiary, pod linkiem jest firma z Łodzi :-) To są "oni", czy jednak ktoś z Krakowa?
PS. Dzwoniłem do tych z "linku" i powiedzieli, że faktycznie mogę mieć taką, której nie da się zregenerować... No cóż, dalej są sprzeczne informacje.
Rozmawiałem z kolesiem (bardzo niesympatyczny), powiedział że "jak ktoś to złożył, to da się też rozebrać" i tyle info w tym temacie... Nasuwa mi się myśl, że i owszem da się jakoś zregenerować, ale jak później będzie z trwałością takiego magla to ch** wie :confused:
Kurde - może się sypłem ;) Firma z Łodzi nie daje rady tym maglom. Poszukam jeszcze raz tej z Krk. Zaraz dopiszę linka...
Mam pewien problem i myślę, że to może być maglownica. Mam chyba jakiś mikro-wyciek: co jakiś czas pod autem jest kropelka albo dwie oleju o zabarwieniu brązowo - czerwonym. Podejrzewam, że może to być olej z przekładni kierowniczej. Spojrzałem pod auto i krople zwisają spod tej duże tulei dolnego wahacza z lewej strony auta :/ Te kropelki pojawiają się na kostce już od jakiegoś pół roku. Zbiorniczek mam wymieniony na pozmianowy, pompa mi nie wyje, kierownica odbija prawidłowo, czuję jedynie podczas kręcenia na postoju takie lekkie tarcie/gumowanie, które już wielokrotnie było tu omawiane.
Czeka mnie w najbliższym czasie regeneracja maglownicy rozumiem ? Czy przy takim małym wycieku da się coś z tym jeszcze zrobić, czy maglownica na stół tak czy owak ?
Olej pojawia sie w tym miejscu (zdjęcie do góry nogami - zamieszczałem wprost z telefonu)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...013/07/169.jpg
Ma taki kolor:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...013/07/170.jpg
Pomyślałem, że napiszę, bo komuś może to pomóc zaoszczędzić trochę pieniędzy. Miałem mikroskopijny wyciek z maglownicy, o którym pisałem we wcześniejszym poście. Raczej nie uśmiechało mi się z tego powodu wymieniać maglownicy, bo z jakością regenerowanych bywa to różnie, a oryginał jest po prostu bardzo drogi. Szwagier przysłał mi ze stanów taki preparat o nazwie NO LEAK firmy Golden Eagle.
Poniżej zamieszczam zdjęcie i link:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/03/358.jpg
http://www.goldeagle.com/brands/no_leak/
Na początku podchodziłem do tego raczej sceptycznie, ale mimo to jakieś 2 miesiące temu zdecydowałem się na zaaplikowanie tego. w tym celu wyssałem strzykawką około pół litra oleju ze zbiorniczka wspomagania (tyle ile mniej więcej wynosi objętość butelki NO LEAK) i wlałem to do zbiorniczka. Efekt jest taki, że przestało cieknąć. Od około tygodnia po zaaplikowaniu podkładam sobie zawsze pod samochód karton, by kontrolować na bieżąco. Nie cieknie. Wspomaganie działa normalnie, nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów.
Oczywiście mój wyciek był bardzo niewielki i podejrzewam, że przy totalnie zniszczonych maglownicach to nie poskutkuje. W każdym razie uważam, że warto spróbować.
Ciekawy patent. U mnie to wygladalo jak na zdjeciu, wiec nie wiem na ile by pomoglo, ale jest to na pewno ciekawa opcja jak ktos ma maly wyciek. Bardzo wazne jest zeby gumy ochronne byly szczelne i na te dokrecane, metalowe opaski (w zadnym wypadku nie plastikowe), najlepiej dac troche silikonu zeby je dodatkowo uszczelnic, bo jak do srodka do listwy dostanie sie woda, czy sol to kaplica.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...014/03/366.jpg
i mnie dopadlo,dzis zauwazylem plame,cieknie w miejscu jak u Mariusza,ale jak auto odpalone to dosyc ostro kapie,kropelka za kropelka
i teraz pytanie kupic uzywke z malym przebiegiem czy regenerowana?a moze ktos ma sprawna na sprzedaz?i czy silnik i rocznik ma znaczenie?
I czy mozna tak jezdzic czy natychmiast wymieniac,tzn auto na codzien potrzebne a czas oczekiwania jakis tam bedzie.
Kup płyn do wspomagania na dolewkę i kontroluj stan. Jeśli dolewasz pół litra na 10 km to raczej nie pojeździsz z tym. Musisz po prostu uniknąć pracy pompy na sucho. W moim przypadku dolewałem litr płynu w ciągu 20 km, więc pospieszyłem się do warsztatu i wymieniłem przekładnie na używaną. Załatwiał mi to warsztat, który wziął przekładnie od swojego stałego dostawcy. Na razie przejechaniu 25 kkm jest ok. Koszt całkowity naprawy 1100 zł.
Panowie pomóżcie:)kapie z tulejki wachacza,dol tulejki mokry góra sucha,maglownica sucha,pod gumami sucho,gdyby cieklo w gumach bylby olej,nigdzie niewidac wycieku,siedzimy w kanale auto odpalone zero wycieku,tylko dół tulejki mokry ,nigdzie wiecej,poradzcie gdzie szukac jak ?czary?od gory patrzac nic,od dolu tylko dól tulejki
Czy czasem nie kapie ci z dolnej tylnej tulejki? Jeśli tak to podobno jest to tuleja z poduszką olejową. Może z niej dlatego kapie?
Dziękuję Ci bardzo.potwierdziles słowa mojego mechanika.jestem juz spokojniejszy.dzieki.szkoda ze kupiłem juz magiel:)
Masz jeszcze ten magiel?
Witam,Czy jest możliwość samodzielnej wymiany uszczelnienia w miejscu gdzie z magla wychodzi kolumna kierownicza ? Widoczne na foto :) No i czy da się dostać taką pojedynczą uszczelkę ?
Załącznik 199988
Jak wyjąć magiel ??? odkrecone wsio, luzu dość sporo, jednak wałek co i idzie na kierownice uniemożliwia demontaż....
Niestety i mnie dopadła klątwa maglownicy. Wyciek przy drążku. Na razie mały, ale wole nie czekać.
Przegrzebałem całe forum alfy (i kilka innych marek) i mam pytanie:
ci z was którzy regenerowali maglownicę - gdzie to robiliście? i czy jesteście zadowoleni?
Mnóstwo wpisów o regeneracji, ale mało konkretnych firm.
A o każdej z nich tyle samo negatywnych opinii w necie co pozytywnych.
I mam zagwozdkę.
Na nową mnie nie stać, do używek mam ograniczony dostęp (alfa nie jest zbyt popularną marką w świętokrzyskim, a bez osobistego obejrzenia nie chcę kupować), zostaje regeneracja.
Rozmawiałem z zaufanymi mechanikami, powiedzieli, że w naszym pięknym województwie nie mogą polecić nikogo, kto by to ogarnął, więc szukam po kraju.
ktoś coś?
Pozdrawiam
Panowie czy w 159 można kasować luz na maglownicy?
Wysłane z mojego HTC One A9s przy użyciu Tapatalka
Panowie pytanie , muszę wymienić maglownicę AR 159 2.4 JTDm pytanie polega na tym (zastanawiam się regeneracja , używaka ) Czy są różne rodzaje maglownic ? Czy w 1.9 i 2.4 różnią się i czy jak są rózne rodzaje można stosować je zamiennie (czy pasuję na otwory itd ?)
Odświeżę temat, również mam pytanko czy maglownice stosowane w 159 są zamienne? Przynajmniej te z diesla, ponoć po lifcie maglownice były poprawione, czy da się tą poprawioną maglownicę założyć do przedlifta? (chyba, że to nie prawda z tą rzekomą poprawą).
Witam mam do wymiany maglownice zaczęła stukać (drążki kierownicze nowe), polecacie jakaś firme która regeneruje maglownice.
Wymieniał ktoś sam maglownicę? Jak z tymi saniami? Trzeba opuszczać czy nie?
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
Nie trzeba opuszczać. Wyjdzie bokiem. Co do regeneracji to maglownica regenerowana w auto rege ciekla z miejsca gdzie przkreca się przewody od pompy wspomagania. Była peknieta w tym miejscu.
Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka
Ktoś może regenerował swoją
tutaj:
Łódź: https://www.google.com/search?q=łódź...a%20maglownice
albo tutaj:
Częstochowa: http://www.regeneracjaprzekladni.pl
??
Mi mechanik wymieniał maglownicę bez opuszczania sanek. Tak więc nie trzeba ich popuszczać.
Mnie czeka wymiana. Będę robił sam, tylko wolę wiedzieć na co się nastawiac. Patrząc na ilość problemów z regenerowanymi poszukam chyba używki po małym przebiegu.
Wysłane z mojego SM-A320FL przy użyciu Tapatalka
Szanowni Kierowcy - Mam dość nietypowe pytanie.
Czy w AR159 maglownica występowała z różnymi przełożeniami?
Mam wersje JTDm 150KM 2006 . Tęsknię za sprytem jak w poprzedniej 147.
Tam wystarczyło chyba trochę ponad pół obrotu i skręt był max lewo/prawo (wiem że kąt skrętu był mniejszy ale mimo wszystko auto było bystre).
Czy macie jakieś doświadczenie? Może podajcie przykładowy VIN wersji GTA - sprawdzę po numerach w ePER.
Jako że zaczęła mi stukać prawa strona maglownicy przymierzam się do jej regeneracji/wymiany.
Pytanie 2. Trochę partyzantka - Czy może da sie z zewnątrz obrócić tuleję która ma luz o 90stopni. Tak aby luz był góra dół a nie w kierunku pracy?
Mam swój przydomowy garaż- zakładam mimo wszystko że samemu lepiej nie rozbierać magla. Mam rację? Z wolnym czasem u mnie słabo.
Dzięki za info