Hehe ;] No ale kto powie że 75 nie jest prawdziwą alfą? FWD w alfie też są fajne ale nie tak jak RWD ;]
FWD tez nie gardze hehe ;]
Printable View
Niby prawdziwa Alfa, ale jednak sedan = dupowóz :D.
Jaką historię? Bo może coś przeoczyłem... Pomijając 155 i jej rolę w DTM nic mi szczególnie do głowy nie przychodzi. Nie wiem, czy pamiętacie, ale był taki konkurs na najlepszą Alfę z okazji 100-lecia w zeszłym roku:
1. GTAm
2. 8C Competizione
3. Duetto
4. Giulietta (nie nowa :) )
5. Alfasud
6. 156 GTA
7. 159 Alfetta
8. 8C 2900 B Le Mans
9. Giulia 1600 Sprint Speziale
Ile naliczyliście sedanów? Bo ja jednego...
Chodzi o tę pierwszą i owszem była berlina, ale pierwszą wersją było coupe. Możemy zaliczyć jako 0,5. 1,5 na 9 to nadal słabo :).
Tipo 116 była sedanem jak w morde strzelił.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/05/322.jpg
http://th.interia.pl/40,b79b947201674307/giuliaGTAb.jpg
Jakoś sedany dwudrzwiowe widzę.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...011/05/323.jpg
Zdjęcie mówi samo za siebie, a raczej plakat.
jeszcze pozostaje pytanie, na ile w ogóle taki konkurs jest wymierny
Giulia 1600 Sprint Speziale - The Spider, Sprint and Sprint Speciale Giulias introduced together with the Giulia sedan in 1962 were rebadged and updated versions of earlier Giulietta models (series 101), now with a 1.6 litre instead of a 1.3 litre engine. Easiest to distinguish from a Giulietta is the Spider, which featured a bonnet bulge to clear the slightly taller engine. The Sprint coupe was also available for a short time with the 1.3 litre engine as the Sprint 1300 - essentially a Giulietta Sprint with a different name. Most models were discontinued in 1964. The Sprint Speciale continued until 1966.
GTAm - The Alfa Romeo GTA is a coupe automobile manufactured by the Italian manufacturer Alfa Romeo from 1965 to 1971. It was made for racing and road use. In 1962, the successor for the very popular Giulietta series was introduced. This car was the Alfa Romeo Giulia, internally called the "Series 105". The coupé of the 105 series, used the shortened floorpan from the Giulia Berlina and was designed by Bertone.
Giulietta - The first Giulietta model was a coupé, the Giulietta Sprint, introduced in late 1954. This was followed by a sedan in spring 1955 and in mid 1955, the open two-seat Giulietta Spider, featuring convertible bodywork by Pininfarina.
http://www.alfacentenary.co.uk/Vote.aspx
Na zdjęciu jest Giulietta SZ, która sedanem raczej nie jest :).
Wszystko wiki - dalej nie chciało mi się szukać.
Podałem dość mocno luźny przykład, którego bynajmniej nie uważam za wyrocznię (brak w zestawieniu Tipo 33 Stradale uważam za jakieś grube nieporozumienie). Za to oczekuję twardych dowodów, jakie to sedany tworzyły historię Alfy Romeo poza 155 w DTM :). Ale coś czuję, że zaraz fiergloo zrobi wykład z różnic pomiędzy 2-drzwiowym sedanem i coupe :D. W sumie chętnie się dowiem :).
krótka piłka, sonda z pytaniem jak w temacie, co sądzicie
jestem raczej nowicjuszem w środowisku AR, ale od zawsze kojarzyły mi się z berlinami, mam też w głowie całą gamę tych wozów we włoskich policyjnych wersjach
Głupie pytanie na forum, gdzie dla większości Alfa Romeo to 156 i może z 2 inne modele... ;)
Dla mnie to są ciągle dwudrzwiowe sedany- wyraźnie widać 3 bryły nawet w pierwszej Giulieccie dwudrzwiowej.
A SSka jest w sumie trudna do sprecyzowania.
I dalej uważam, wbrew jakimkolwiek rankingom wszystkich Alf, że historię to głównie robiły sedany, a jeden w szczególności> Giulia, a drugi wcale nie mniej-> Alfetta T116. Alfa 6 rozpoczęła erę silników Busso.
Nikt tu nie twierdzi przy tym, że TZ, Montreal, Alfetta 158/159 czy 33 Stradale historii nie robiły, bo robiły. Ale bez sedanów tej marki nie widzę.
fiergloo - a Gtv i GT to też sedany? ;)
Załącznik 27196Załącznik 27197
Giulia? jak najbardziej, co do pozostałych 2 można by mocno dyskutować...
To nie są sedany, podobnie jak FIAT Coupe głównie przez linię dachu.
Tylko jak ja widzę wyraźnie wystający tyłek z auta to nie nazwę go coupe. O nazywaniu czterodrzwiowych płastugowych sedanów "coupe" czego Alfa na szczęście jeszcze nie robi nie wspomnę.
podwozie 116 zaczęło swoją karierę w sedanie, rozwojowa wersja 162 też-AR90, potem 75 aż trafiło pod ES30.
V6 Busso to kawał historii i to był silnik przede wszystkim dla sedanów.
Polemizować to my nie mamy o czym, bo to nie będzie polemika, tylko prezentacje swojego zdania przez 50 stron- wyrosłem z tego już jakiś czas temu.
Wcale nie, uważam, że masz sporą wiedzę, więc mógłbyś się przy okazji podzielić, choć trochę zbaczamy z głównego tematu wątku...