Witam mam pytanie zakupuje nowy silnik i chcialbym w nim zrobic rorzad kompletny daje linka z czesciami to bedzie caly rozrzad czy cos jeszcze brakuje? http://allegro.pl/rozrzad-alfa-romeo...626090386.html oczywiscie wariator dokupie osobno
Printable View
Witam mam pytanie zakupuje nowy silnik i chcialbym w nim zrobic rorzad kompletny daje linka z czesciami to bedzie caly rozrzad czy cos jeszcze brakuje? http://allegro.pl/rozrzad-alfa-romeo...626090386.html oczywiscie wariator dokupie osobno
- pasek od balansu, to przeciez silnik 2 litrowy.
mam taki silnik 2.0 TS wiec to co w linku bedzie wszystko czy cos jeszcze? a jak z firma tych czesci...?
Ale tam już jest ten pasek i napinacz w zestawie.
---------- Post added at 13:24 ---------- Previous post was at 13:23 ----------
Osobiście mam podobny zestaw (chodzi o producentów) w mojej Ti i moim zdaniem możesz śmiało montować. Mechanicy tez mają o tym dobre zdanie.
a pompa wody bugatii???
Skoro pisałem, że zestaw jest ok to pompa też... Jeszcze można by dać pompę SKF lub ruville ale ta jest w porządku.
Pompa spokojnie wystarczy taka. Gdzieś nawet czytałem, że pompy w TS nie trzeba wymieniać bo jest "dożywotnia" i nie napędzana paskiem rozrządu więc i nie ma potrzeby wymieniać. Czy ktoś z Was może naprawiał wariator? Daje to rezultaty? Widziałem u TaniegoFiata zestawy naprawcze;-)
dzięki Belfer;-)
pasek rozrządu lepiej dayco bo gates ma połokrągłe zęby i nie pasują na koła rozrządu - wyślizgują sie...
pompa wody bugatti jest ok
INA lubuje się w łożyskach wysokoobrotowych (igiełkowe itp) więc rolki powinny być dobrej jakości, pasek rozrządu wg mnie lepszy byłby Dayco jak kolega wyżej napisał a co do pompy powinna być git :)
Odgrzewam temat, bo w sumie powyżej jest napisane co będzie ok,
a ja chcę wiedzieć co będzie najlepsze. A więc do 2.0TS potrzebne są:
1. Pasek rozrządu: Najlepiej Dayco, bo ma ząbki trapezowe, takie jak oryginalny pasek, a nie półokrągłe jak np. robi Gates.
2. Pasek na wałek wyrównawczy (balansowy): Dayco
3. Rolka napinająca pasek rozrządu: INA - ponoć idą na pierwszy montaż. Prawda to? Chyba nie... włosi by niemców wzieli...
4. Rolka napinająca pasek balansowy (wyrównawczy): INA
5. Rolka prowadząca pasek rozrządu: INA - ponoć idą na pierwszy montaż.
Opcjonalnie:
6. Wariator: Koniecznie pozmianowy o nr 55202772
7. Pompa wody: SKF, bo ma metalowy wirnik. Plastikowy się w 3.0V6 łamały.
Wszystko ok?
Ina nie szla na pierwszy montaz, jak sie nie myle to Ruville,
Czego by nie założyć to praktycznie wszystko wytrzyma to 60 tyś. km.
Grzesiu, a ile będzie kosztował Cię ten silnik? Ja mam duże problemy ze swoim i też myślę o kupieniu innego. Ponoć sprowadzają angliki na chodzie i sprzedają na części. Ile zapłacisz za przekładkę, tak około. ?
silnik kosztowal 2300zl robocizna z rozrzadem okolo 500 zl po znajomosci ogolnie wiecej za robote mozesz zaplacic, no i czesci jak uszczelki pod kolektory olej plyn rozrzad to koszt okolo 1000 zl okolo 4 tys trzeba liczyc niestety i tak nie wiesz co kupisz tracac tyle kasy
Odświeżam temat i proszę o ewentualne poprawki i uzupełnienia:
1. Pasek rozrządu: DAYCO;
2. Pasek na wałek wyrównawczy (balansowy): DAYCO;
3. Rolka napinająca pasek rozrządu: INA/RUVILLE;
4. Rolka napinająca pasek balansowy (wyrównawczy): INA;
5. Rolka prowadząca pasek rozrządu: INA;
6. Wariator: koniecznie pozmianowy o nr 55202772;
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Regu...5202772/12350;
7. Pompa wody: BUGATTI;
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Pomp...56-166-TS/8917
8. Pasek wieloklinowy: DAYCO.
9. Dwa simeringi, które można by przy okazji wymienić - o które chodzi?
10. Olej VALVOLINE: 5W40 czy 10W60?
11. Filtr oleju: JAKI?
Tak będzie dobrze?:)
Wg mnie setup bardzo dobry wybrałeś. Dayco INA tonszlo nawet na pierwszy montaż zdaje sie. Filtry jabosobiscie uzywam filtrona kupe lat i nie narzekam. Wymiana oleju co 10 tyś. A simeringow to ja nie kojarze. Chyba ze ktores ci sie poca. Byly przypadki ze jak janusze odkrecali kolo pasowe walu to zle dokrecali i klin scinalo. I silnik dead.. Takze mozna przedobrzyć . jak ci nic nie leci to zostaw je stare.
wysłane z WC
O.K. Dzięki!
Jak to naprawdę jest z tą pompą Bugatti?
Opinie ma dobre, ale czy przekłada się to na ilość kkm?
Wytrzyma 25 czy 60 tys.:-)
Wg mnie wytrzyma spokojnie. Z tego co czytam forum sporo osob to montuje
wysłane z WC
Co powiecie o firmie: Febi Bilstein, Mapco, Hutchinson, Quinton Hazell, Breda Lorett jako dawcy elementów rozrządu?
Znalazłem "takie cóś" w iParts i nie mam pojęcia, co myśleć...?
Lepiej nie kombinować i zabrać to, co napisałem wcześniej?
Febi zawsze stosowałem (paski, rolki) i chwalę sobie, bardziej niż Dayco, ale przecież to Alfa 166, więc wolę zapytać co się sprawdza...:)
Nie kombinuj i bierz co chciałeś wcześniej.