Witam , proszę o informację czy akumulator 12V74Ah Bosch S5 będzie odpowiedni do mojej Alfy159 1,9 jtdm 16v 150kM
Printable View
Witam , proszę o informację czy akumulator 12V74Ah Bosch S5 będzie odpowiedni do mojej Alfy159 1,9 jtdm 16v 150kM
Spokojnie wystarczy. Ważny jest też prąd rozruchowy i tutaj nie powinno to być mniej niż 700A.
plecam Centra Futura 77Ah 760A CA770 (należy do EXIDE Technologies S.A) - ma nieco lepsze parametry od podanego przez Ciebie, cena porównywalna
Bardzo dziękuję za informacje.
Polecam akumulator VARTY SILVER DYNAMIC 77 Ah i prąd rozruchu 780 A. Po wymianie auto zupełnie inaczej odpala i silnik nabrał większej kultury pracy i przestały sie zapalać niemal wszystkie kontrolki podczas rozruchu. Poprzedni był bosch 74 Ah 680 A i po 3 latach użytkowania padł ale wcześniej dostarczył mi wielu kosztownych problemów :(
Witam
Zamierzam wymienić aku w mojej belli
jest troche na forum informacji ale jednak prosze o poradę....
Mam w belli oryginalny aku o parametrach: 60Ah i prądzie 540A
Czytałem na forum że polcany jest aku o prądzie powyżej 700A
tropiąc dalej temat wskoczyłem na stronkę:http://www.varta-automotive.pl/
i do mojej alfy polecany jest aku ten o którym pisałem wcześniej lub : 63Ah i prądzie 610A
Skoro każdy na formu poleca jednak większy prąd rozruchu niz 700A nasuwa mi sie pytanko.
Czy nie będzie miało to złego wpływu na alternator i na inne podzespoły jeśli wymienie na aku o prądzie większym niz 700A???
pozdrawiam
Ponawiam pytanie....
Zna ktoś temat i może pomóc ????
Większy aku (o ile się zmieści) nie ma wpływu na podzespoły. Mógłby mieć nawet 500Ah i 10000A rozruchu. To rozrusznik pobiera potrzebny prąd, a nie akumulator wpycha ile ma ;)
Zakładaj śmiało 700tke
Ja z ciekawości sprawdziłem u siebie jaki mam aku i jest to Centra Plus 62Ah z prądem rozruchowym 540A. To chyba trochę za mało jak na mój silnik? Aku jest jeszcze na gwarancjia, ale zastanawiam się nad wymianą na jakiś mocniejszy przed zimą.
Podczepię się chamsko pod temat :P
Otóż ja również muszę zmienić akumulator. Obecnie mam w aucie oryginalny AR Exide 90Ah 440A. Takie baterie są tylko w ASO (550zł).
Szukając zamiennika opierałem się na wymiarach zewnętrznych. Mniejsza o parametry. Jakiej firmy akumulator (i jaki model) powinienem według was kupić?
Robię zazwyczaj krótkie trasy po mieście. Dłuższe wyjazdy raz w miesiącu.
Można wyczytać, że "Bosch" to nie ta jakość co niemiecki Bosch. Varta? Centra? Banner? Moll?
Moll M3 Plus 85Ah 710A - 530zł
Centra Futura 85Ah 800A - 480zł
Bosch S5 85Ah 800A - 475zł
Moll Kamina Start 80Ah 640A - 460zł
Varta Silver 85Ah 800A - 450zł
Banner Power Bull 80Ah 700A - 440zł
http://www.aukcjoner.pl/gallery/004445333-2.html#I2
1,9jtdm 16v - aku 70 Ah.
Małe przebiegi - w tygodniu głównie w mieście - weekend trasy po 200km.
Daje rade:)
Hej,
Według katalogu to do ciebie podchodzi taki
Prąd rozruchowy, EN [A]: 540
Pojemnośc akumulatora [Ah]: 60
Długość 242 mm
Szerokość 175 mm
Wysokość 190 mm
Oto czego się dowiedziałem w Centrum Akumulatorów:
Bosch - to Varta z naklejką Bosch. Nie opłaca się kupować, gdyż płacimy za logo oraz mamy utrudnioną ewentualną procedurę reklamacyjną.
Centra - ok, byle nie Futura, której produkcja powędrowała za granicę i mają obecnie jeden z większych współczynników reklamacyjnych.
Varta - najlepszy wybór, nie wracają, są "świerze". Blue zdecydowanie ok. Silver jak ktoś lubi dopłacić.
Banner - ok, o ile z Austrii. Wiele modeli produkowanych jest jednak gdzie indziej i wtedy to już nie ta jakość.
Moll - olewają polski rynek. Nie warto.
Myślicie, że sprzedawca mówił tak, bo chciał mi wcisnąć towar? Nic z tego ;) Sprawdził moją baterię i stwierdził, że nie jest najnowsza, ale zdecydowanie nie jest trupem. Powiedział, że sugerując mi wymianę, naciągnąłby mnie. Zaproponował ładowarkę mikroprocesorową, która z jednej strony przedłuży żywot obecnej baterii, z drugiej pomoże trzymać nową w dobrej formie (co zaleca się przy moich krótkich przebiegach).
Ja w styczniu zeszłego roku szukałem varty do 156ki bo żona ma silver'a w 147 i jest super ale nie udało mi się w dobrej cenie na moim terenie, a za to boscha owszem, też silver chyba nawet ciut taniej wyszedł mnie niż varta więc przed zakupem warto poszperać bo różnie bywa z cenami.
jak tak patrzę jakie polecacie akumulatory to ja mam jakiś dziwny w takim razie bo ma 90Ah i 440A (naklejka AR)... a właśnie czy nic się nie stanie jak siedzi aku o takiej dużej pojemności? (kurcze w ciągniku rolniczym 6garowym 6,5l pojemności mam 110Ah... i jakoś kręci ;]) bo kiedyś elektryk mi mówił że niby jak aku ma za dużą pojemność to po pierwsze alternator nie będzie go doładowywał (skróci się jego żywotność) a po drugie to właśnie można uszkodzić alternator. co o tym myślicie?
A jak ma niby uszkodzić alternator? :D Nie wiem jak z niedoładywowaniem, coś w tym może być. Ale żeby skracał żywotność? Mój przez 5 lat jest niedoładywowany i ledwo, ale zipie :) 5 lat to mało?
Co do Twojego aku, to mam taki sam - to standardowa bateria AR. Wymienisz bez problemu na odpowiednik 80-85Ah (700-800A).
to jaki w koncu ten akumulator? W sensie jakie parametry? YonasH czy Ty w końcu coś zakupiłeś? Też się przymierzam i na pewno będzie to Varta tylko nie wiem jakie parametry
Na różna rynki, pod rożne opcje wyposażeniowe były montowane różniste pojemności aku. Ja w swojej miałem taki sam jak Twój 90/440 made by Exide. Niestety "wylał się" przed końcem gwarancji a w ramach zastępstwa ASO wyciągnęło z magazynów aku o identycznej pojemności made by Magnetii Mareli. W moim przypadku ePer wyraźnie wskazywał na "numerek" aku o podwyższonych parametrach i taki zastosowali. Widocznie u Ciebie też jest powód dla którego dostałeś 90/440.
Ja olałem parametry obecnego oraz zalecane w katalogach (~65Ah 550A) i dopasowałem do rozmiarów fizycznych.
Obecny (90Ah 440A) ma wymiary 310x175x195mm. Większy nie wejdzie. Poszukałem więc takiego samego o najlepszych parametrach :) Padło na 2cm niższą Vartę.
Odpowiadając wprost: jeśli wejdzie w "korytko" to będzie ok :)
rozumiem, czyli całkowicie nie istotne są parametry akumulatora? a nic się nie sfajczy jak zapodam aku o wyższych parametrach? :)
Może być większy. Aku nie wpycha swojego prądu na siłę ;) - to urządzenia go pobierają, tyle ile potrzebują.
No ja będę mógł się ustosunkować za jakies 3,5 roku.. bo dobry aku powinien wytrzymac 4 lata mysle.. tyle ile fabryczny, który wyrzuciłem.. :) ..a opinie sprzedawców często nie są zbyt obiektywne.
Wierzę mu, bo generalnie robił dużo bym wydał u niego... jak najmniej ;) A poświęcił mi w sumie z pól godziny czasu.
Czy ktoś z Was wymieniał już aku w 1.9 JTDM 16V? jaką daliście pojemność i jakiego producenta polecacie?
W moim aucie wymieniany był akumulator przez poprzedniego właściciela niedawno przed sprzedażą. Mam Magneti Marelli z prądem rozruchowym 61 o ile się nie mylę. Z tym że dużo ludzi poleca do tego auta akumulator z większym prądem rozruchowym - np. 70, gdyż podobno wpływa to na lepsze odpalanie auta (bez telepnięć, bez dłuższego wduszania przycisku start/stop). Pisał o tym m.in. buli668, który robi w akumulatorach i zna się na tym dobrze.
To jaki aku polecacie, tak żeby był zbliżony wymiarami do oryginalnego i nie było problemów z zamontowaniem.
Prąd rozruchowy jaki mnie interesuje to minimum 700A.
wartości 61, 70, 80 itp.to nie prąd rozruchu, tylko pojemność akumulatora w Ah...
Jasne. Chodzi mi o wymiary zamiennika. Jeśli już ktoś kupował i zna temat niech powie jaki kupić żeby najlepiej pasował, a prąd rozruchowy jaki mnie interesuje to minimum 700A.
Pytanie.
Mogę wymiany dokonać sam ? Robić jakieś podtrzymanie zasilania? Czy po prostu wyjąć stary, włożyć nowy i wszystko będzie ok?
Witam!Jestem przed decyzją co do wymiany akumulatora.Samochód jak w profilu.Chciałbym się dowiedzieć, który z akumulatorów byłby korzystniejszy dla mojego samochodu: Varta Silver Dynamic E44 czy Centra Futura CA852.Samochód przez większą część czasu stoi pod chmurką:-( a jeśli jeździ to raczej krótkie dystanse (jak na Warszawę) + korki.Raz na jakiś czas dłuższa trasa (ok 200-300km).Biorąc pod uwagę powyższe założenia co byście zaproponowali z tych dwóch baterii czy może jeszcze coś innego.Pzdr.
74 Ah będą OK?
Dobra ale abstrahując tu od nazw firm. Mi chodzi o konkretne parametry czy 700 A i 74 Ah będzie OK?
dziś sprawdziłem z ciekawości jaki mam akumulator i dostrzegłem tylko 540A :( czyli tutaj chyba leży przyczyna takiego trochę telepania i szarpania przy rozruchu i słychać że rozrusznik ma ciężko...
Szczerze, miałem fabryczny o takiej pojemności ale to zjawisko rzekomego telepania było mi obce.