http://www.alfanews.pl/2011/06/08/fi...#ixzz1OlhZMSFH
jestem za, w sumie takiej jednostki, szczegolnie w drugim wariancie brakowalo :) po lekkich modach juz byloby dobrze, moze wrzuca tego klekota do nowych alf
Printable View
http://www.alfanews.pl/2011/06/08/fi...#ixzz1OlhZMSFH
jestem za, w sumie takiej jednostki, szczegolnie w drugim wariancie brakowalo :) po lekkich modach juz byloby dobrze, moze wrzuca tego klekota do nowych alf
Mogliby więcej z niego wyciągnąć, a nie tylko 240KM ;/
Mogliby nad V6 w benzynie popracować :P.
Przecież masz prawdziwe wło..., ehm AMERYKAŃSKIE V6 :)
240 koni to ostatnio standard w 3 litrowych dieslach.. nie wysilili się za bardzo nasi konstruktorzy..
W Maserati też??!!<szok> Może i do Ferrari wsadzą to są odpowiednie auta do diesla:P
A ja Wam powiem tak. Wszystkie diesle z Alfy Romeo powinny być natychmiast wycofane.
Jeśli to wprowadzą do jakiejś Alfy to będzie jakiś tam krok do przodu, ale z tego co widzę to oni bardziej planują montować w innych autach ze swojej grupy...no chyba, że szykuje się następca 166 :)
Plus za to, że pomysł i konstrukcja włoska :D
Panowie przecież wyraźnie jest napisane, że wariant mocy 240KM jest do Jeepa. W osobówkach na pewno będzie więcej, zakładam też, że w Alfie będzie wyżej niż w Lancii :)
Generalnie najwyższy czas na diesla 3.0V6! Konkurencja (audi, bmw...) chyba największą kasę robi właśnie na 3 litrowych dieslach.
Ta jednostka prawie na pewno trafi do nowej Alfy 169 i na pewno będzie w nowej Lancii Themie!
Jest to niewątpliwie spory krok w dobrą stronę,tylko trochę spóźniony...
A no mogły być ;) Ale jednak konstruktorzy fiata używali tą jednostkę do tamtego roku (w 147). Czy rzecz biorąc 16v TS były używane od 1996-2010. 14 lat? Moim zdaniem to dużo, na tak "awaryjny" i według niektórych beznadziejny silnik. Wystarczy dbać i mieć dobrego mechanika... To już jest dużo dla tego motoru ;)
// Co do tematu:
Podejrzewam, że gdyby go wsadzili do alfy to napewno go podkręcą do jakiś 270 koników i wtedy będzie dobrze ;)
VM Motori to włosko-amerykańska spółka: http://en.wikipedia.org/wiki/VM_Motori
Według plotek ten silnik ma być montowany m.in. w Giulii i w SUVach.
W Alfie będzie 270KM, Cinek zrobi z tego 310KM. Tylko trzeba będzie szperę quaifa ładować :D
W aktualnym Caarsie jest test Jeepa z tym silnikiem, chociaż bardziej koncentrowali się na samym Jeepie niż na silniku, ale jest ok. Najbardziej jednak ostatnio mnie rozwaliła informacja, że AUDI wypuściło 3,0TDI o mocy 313kM! BMW też ma coś zbliżonego, ciekawe na ile odważy się FIAT:)
Te 240 pewnie z jednej turbiny, jak zrobią Twin jak np. BMW to pewnie 300 pęknie bez problemu.
Ja tylko błagam, by na tylnej klapie bagażnika obok napisu Giulia nie widniało V6 CRD, bo "CRD" odkleję od razu i pozostawię samo "V6" :P
A tak na poważnie to mam prośbę - dajcie nam, użytkownikom ropniaków żyć, bo gdyby nie DIESEL POWER, Alfy prawdopodobnie by nie było, albo byłaby odsprzedana Hindusom albo Chińczykom.
Prawda jest taka, że FIAT od kilku lat współpracuje GM nad silnikami diesel'a, tak samo, jak współpracuje z Chryslerem nad benzynową V6-ką o nazwie Pentastar -> http://www.johnstonchryslerfiat.com/...v6-engine.html
Z wiki: "In January 2011, VM Motori launched its brand new engine 3.0L V6. With 241 CV and 550 N·m (410 lb·ft) the A630 is among the best diesel engines in its class. As result of the collaboration with Fiat Powertrain Technologies the engine features the Multijet2 technology for improved performance, fuel economy and NVH. The first application of the 3.0L V6 is the 2011MY Grand Cherokee."
Nowy diesel 3.0 V6 od VM waży około 220kg (źródło: http://www.italiaspeed.com/2011/cars...tori/1102.html), czyli sporo, poza tym jest dosyć duży, więc tym bardziej ciekawi mnie czy uda się go upchnąć pod maską AR Giulia, czy tylko w SUV'ie od AR oraz Jeepach i Chryslerach.
Pozdrawiam,
Nie będzie CRD, czy Saab z wysokoprężnym 1.9 ma na klapie z tyłu JTD? Nie.
Co nie zmienia faktu, że będzie tam ten sam silnik co w Jeepie CRD. Trzeba się będzie przyzwyczaić- ja jako iż lubie benzyniaki już się pogodziłem z Pentastarem V6 w koncernie FIAT, bo na włoskie V6 nie ma co liczyć.
Krążą plotki o 3.6 V6 we Fiacie Freemont.
fiergloo Pentastar 3.6 V6 w Fiacie Freemont zastępuje starą jednostkę 2.7 V6. Jak na tak spory pojazd, to benzynowy silnik IMO adekwatny.
Czy ktoś z kolegów orientuje się co ta firma VM Motori sobą reprezentuje ?? Chodzi mi czy ich silniki są znane ,sprawdzone ,pracują w jakiś innych markach samochodów bo ja kiedyś chyba tylko o eksploatacji w pojazdach ciężarowych słyszałem .
Zgadzam się z niektórymi przedmówcami , że te 240 KM to nie jest moc docelowa. Będzie z pewnościa dużo więcej, choć nie koniecznie już na samym poczatku kariery tego silnika w innych autach koncernu. Ważne jest, że powstała taka jednostka, będzie z pewnościa rozwijana i modernizowana. Czas wziąść się za silniki benzynowe bo jeden 1.8 TBI nie wystarczy tym bardziej, że konkurencja (np. TSI) też ma się czym pochwalić. W następcy 159 przydałby się silnik o pojemności ok. 2.2 - 2-4 l benzynowy i mocach rzędu 250-300 KM (w co najmniej 2 wariantach mocy) aby możliwe było konkurowanie z niemieckimi autami (zwłaszcza bmw). Przydałaby się równiez dieslowska podwójnie doładowana dwulitrówka o mocy rzędu 200-220 KM. Mniejsza pojemność, niższe spalanie i niższa masa (prowadzenie) niż w przypadku 2.4 JTD a osiągi byłyby porównywalne. Oczywiście 2.4 JTD można również rozwijać i jest to moim zdaniem lepszy kierunek niż ładowanie dużej 3 litrówki do auta wielkości 159 lub nie dużo większego. 3 litrówka bardziej psuje do auta wielkości 166 czy do Suv-a, choć niemcy z powodzeniem upychają 3 litrowe diesle do BMW 3 i Audi A4 (ale np. w Passacie zrezygnowali z silnika większego niż 2.0 l).
nie biednemu tylko człowiekowi który woli wydać dajmy na to 100tys na samochód do jazdy na codzień niż 200tys na auto którym wyjedzie raz w tygodniu i to w dodatku na lawecie żeby dojechać na parking przy autostradzie, tam pobawić się 2 godzinki i wrócić..
są są ;) często takich widuję w Holandii pędzących na tor w Zandvort ;)
Panowie nie róbcie OT
Rozumiem ,że ten nowy diesel bedzie łączony z Q4 ,bo nie wyobrażam sobie tych 550 Nm przenoszonych tylko na przód .No i ciekawe ile to wszystko do kupy zaważy :confused:
Dzisiaj widziałem Range Rovera w wersji sport(!) ciągnącego na haku przyczepę :) (kwintesencja sportu) z 3,0 V6. Właściwie przez jakieś 40 minut razem poruszaliśmy sie w korku. I większość aut z tym silnikiem właśnie tak będzie jeździć.