Czesc Panowie,
Na codzien mam alfe 156 1.8 TS i chcialem sie zapytac o silniki V6 w AR166. Czy tak jak w przypadkow da sie sprawdzic przebieg w centralce ? w TS przez to de facto nie da sie oszukac przebiegu a czy w V6 istnieje takie cos ?
Printable View
Czesc Panowie,
Na codzien mam alfe 156 1.8 TS i chcialem sie zapytac o silniki V6 w AR166. Czy tak jak w przypadkow da sie sprawdzic przebieg w centralce ? w TS przez to de facto nie da sie oszukac przebiegu a czy w V6 istnieje takie cos ?
Co ci po przebiegu jak np. ktoś w czasie eksploatacji wstawi inny silnik. Wszystko da się oszukac :P
Nie patrzcie na przebieg tylko na stan auta.
Tak da sie sprawdzic przebieg z odometru. W wiekszosci aut faktycznie lepiej patrzec na stan niz na przebieg ale skoro w alfie mozna sobie sprawdzic czy licznik nie jest cofany to czemu tego nie zrobic...
witam, może ktoś pomoże w sprawie odometru, na liczniku mam dokładnie co do cyferki 173 308 km przebiegu, a po podłączeniu pod kompa w fiatecuscan pokazuje 27262,1km , o co chodzi ?
Prawdziwy przbeig to: 272 621 km.
a to dziwne ponieważ u mnie Hodometr: 15 912,1 km czyli według tego co piszesz ma przejechane 159 121 km, a licznik wskazuje około 122 tys km.
No to pewnie ktos cofnal o 30 tys choc troche dziwne takie cos... Ja mam na Hodometrze 164 tys a na liczniku 162... Z tego co sie orientowalem to niewielkie roznice sa dopuszczalne jednak to co pokazuje Hodometr to rzeczywisty przelot samochodu. Co wiecej gosc od ktorego uzyskalem informacje stwierdzil ze pierwszy raz widzi alfe z prawdziwym przbiegiem... Co akurat nie jest dziwne bo nie tylko w polsce oszukuja na kazdym kroku. Po prostu trzeba sie miec na bacznosci i faktycznie patrzec glownie na stan a nie na przelot auta bo w polsce oryginalny przbeig to zadkosc.
u mnie bylo na hodometrze 44tys a na liczniku tez 44 tys jak kupowalem pare lat temu
Niewielkie różnice są normalne,
Ja też mam jakieś niewielkie różnice, nie pamiętam teraz dokładnie ile ale przebieg oryginalny :)
pomyłka
czy ten przebieg jest oryginalny?
Załącznik 28084
tylko że na liczniku ma 63311km a auto wygląda naprawdę bardzo ładnie + 1 właściciel i mówi że używał autko tylko do spotkań w firmie, teraz niewiem czy gość kłamie, czy komputer głupoty pokazuje a może da się też i to zaprogramować lub twoja teoria się nie sprawdza
---------- Post added at 04:40 ---------- Previous post was at 04:36 ----------
mój kolega miał passata b4 z przebiegiem 650000km i w aucie wszystko latało a w tej alfie nigdzie niema luzu
Jedno jest pewne ... Nikt by nie programowal hodometru w gore... Poza tym jest to ciezkie do zrobienia z tego co wiem i dlatego jak kreca to sam licznik... Mozliwe ze komputer jest uszkodzony, mozliwe ze pochodzio z innego auta. Ciezko powiedziec. Ale w 60 tys w 11 lat ciezko uwierzyc. Jednak nie ma co zachodzic w glowe... Wazniejszy od przebiegu jeststan auta i jesli on jest w porzadku to nie ma sie co zastanawiac. Pozdrawiam.
na pierwszej stronie masz jeszcze parametr data programcji ecu porównaj go z rocznikiem samochodu.
Co do wartości na liczniku i w ECU mogą się one nieznacznie różnić... Jeśli stan autka jest odpowiedni to przebieg może być realny ;)
Faktycznie miedzy hodometrem a licznikiem powinny być niewielkie, u mnie 102 tys licznik 103,5 tys
Można to sprawdzić tylko podłączając się pod kompa,innej metody nie ma?!
Nie ma... Co ciekawe alfy sa jednymi z niewielu aut gdzie hodometer jest ciezko "skorygowac" i malo kto to robi... Kolejny plus naszych samochodzikow.
na liczniku mam 196tys a hodometr pokazuje 932 tys ... chyba nie mozlwie zeby auto tyle przelatało
diesel... podejrzewam ze przy takim przebiegu to auto nadawało by się dawno jedynie na złom a 2 tygodnie temu zmieniałem fabryczne amory z tyłu
do Hajdi147
W niektorych alfach hodometer nie zawsze pokazuje prawde...
Sprobuj zrobic test...
Spisz sobie przebieg z hodometru i z licznika. Przejezdzij np. 100km - ponownie spisz tu i tu... Znowu jezdzij i znowu spisz.
Zobacz jaka jest zaleznos miedzy wynikami.... Czy wzrost hodometru i licznika jest taki sam.
Pewnie nie bedzie.
Przelicz ilukrotnie wiecej hodometr nalicza i pomnoz to raz wartosc licznikowa... Wtedy dowiesz sie czy licznik nie zostal cofniety...
Calosc odnosi sie do sytuacji kiedy.hodometr pokazuje jakies wielkie przebiegi
Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2
Podobno jeśli licznik był cofany to czasami mogą dziać się takie cuda i komputer może wtedy pokazywać przebiegi z kosmosu :)
Na forum już kiedyś spotkałem takie opinie ze jak cuda w hodometrze to znak że przebieg był kombinowany, u mnie w dieslu różnica miedzy komputerem a licznikiem mieściła się w granicach 3 000 jak nie mniej,
wymieniałem ostatnio żarówki podświetlenia licznika w mojej 166.. Podłączyłem z powrotem kostki, włożyłem licznik, włączyłem zapłon. Patrzę, a tu przebieg się skasował.. Jaka może być przyczyna?
Wartosc hodometr zle pokazuje i nie należy sie tym kierowac ;]
mógłby mi ktoś pomóc ?
odometer to zagadka... ja mam swoją alfę od jakichś 5 lat, jeżdżę tyle co nic, kupiłem z przebiegiem ok.87tyś, teraz mam 99tyś, a odometer pokazyje 2795,0. Pytałem o przebieg w dwóch różnych ASO przy okazji jakichś napraw, mówili że oryginalny. Alfka w stanie bez zarzutu. co ciekawe maksymalne obroty powyżej 10000 ;)
Ledwo dotarta :-)
FES ma jeszcze sporo błędów i obsługa ECU w naszych V6 jak widać pozostawia wiele do życzenia. Warto zgłosić ten problem autorom programu.