Witam mam pytanie czy głosnik o głebokosci montarzowej 70mm wejdzie w drzwi naszych AR 145, i czy trzeba uzywac dystansow???
Printable View
Witam mam pytanie czy głosnik o głebokosci montarzowej 70mm wejdzie w drzwi naszych AR 145, i czy trzeba uzywac dystansow???
o tego suzkalem :) tylko teraz kwestia tego ze glebokosc to 60mm a jak dam dystanse to bez problemu wejda 70mm ??? (bo tam nie doczytalem sie czy to z dystansem czy bez
Oczywiście że z dystansem się da można i nawet 80mm.
a ja mam magnaty 6x9 i zastanawiam się gdzie je upchnąć w 145
chyba opchnac? Najlepiej na allegro. Nie ma sensu montowania takich glosnikow.Cytat:
Napisał alfasound_mania
Czemu tak uważasz?
zamontowanie dobrego przedniego systemu oczywiscie tylko ze wzmacniaczem w zupelnosci wystarczy
Na tył w drzwi można dać sobie jakieś subwoofery.
sub ma byc w bagazniku. W tylnych drzwiach tez bym nic nie montowal.
Chodziło mi o jakiś głośnik 165mm basowy. :mrgreen: Ale chyba w przypadku 145 jest tam miejsce tylko na głośnik 135mm.Cytat:
Napisał bladx
pierwsza podstawowa sprawa to nie powinno byc zadnych innych glosnikow w samochodzie oprocz systemu przedniego. Za bas odpowiedzialny jest sub ktory ze wzgledu na rozmiary ma miejsce tylko w bagazniku .
A moim zdaniem tył też jest dobrym miejscem na głośniki, występuje lepszy efekt otoczenia muzyką. A właśnie w 145 jest dobre ulokowanie miejsc na głośniki, a nie tak jak w 146 w dolnej części drzwi. Każdy dobrze nagłośniony samochód ma także w tylniej części zamontowane nagłośnienie.
dziwi mnie to ze uwazasz ze z tylu sa nie potrzebne glosniki ja uwarzam ze sa i to bardzo... Ja od samego poczatku planowalem i wstawie glosniki do tylu, niewem czemu nie mial bym wstawiac, jadac z tylu naprawde potrzeba tych glosnikow, montuje Sinuslive 165mm a do tylu 135mm i bedzie wypas :D A jeszcze takie male pytanie koledzy jak tam z tylu w 145 waszych tez tak glosno jest jak u mnie ??? macie jakis pomysl na wytlumienie, ja myslalem o piance montarzowej....
Gapcio. Jaki masz wzmacniacz ? Madz w radiu wyrownania czasowe zeby zgrac prace przoduz tylem?
co do głośników w tylnich drzwiach 146 to przyzanje nie jest to najlepsze rozwiązanie... jednak trzeba przyznać, że całkiem nieżle ten fabryczny sprzęt sobie tu radzi... Jeżeli komuś mało to polecam "coś" mocnego w półkę pod wzmacniaczem (4kanały) a wolne miejsca w "piecu" przeznaczyć na suba! Przeżyłem to na własnym żołądku i efekt jest genialny... dlatego ta koncepcja zawta w najbliższym czasie w mojej 146... :mrgreen:
dwa kanaly na przod i dwa na suba tak bedzie leiej glosniki na polce beda tylko zagluszac bas z bagaznika.
Moim zdaniem pólka to niezbyt trafione miejsce na instalacje głośników. To by mogło być dobre gdyby te głośniki były od dołu jakoś obudowane, a tak to subwoofer i jeszcze głośniki nad nim chyba trochę nie bardzo ;// tak ja uważam.
Witam. Odnawiam temat, chce wymienic tylnie głośniki. Jaka jest głębokość montażowa tych glosniczków???
A jakie głośniki chcesz zamontować ? (marka i model)
zastanawiam sie nad tym SKLEP BOSCHMANN NOWE BASS GŁOŚNIKI 13cm!GW+FV S+ (607641188) - Aukcje internetowe Allegro
Chce tam wstawić głośniczek basowy.
A to do 145 o kurde nie wiem ale wydaje mi się że jest tam więcej miejsca niż w 146 bo tam nie ma opuszczanej szyby.
dlaczego boschman ??? wejsc powinny bez problemu
basu z tego nie będzie kolego :) za mały rozmiar i widać to po zakresie przenoszenia :)
to co proponujecie w miejsce tylnich głośników?
hmm wiesz bym się zastanawiał nad przerobieniem pod głośniki 6x9 cala elipsy pasmo jest od około 35hz a to już znacząco tylko bym musial przepatrzec czy dalo by rade wsadzić je jakimś sposobem jak nie to zostaw co tam masz i rob polke na tyl a tam elipsy to już coś i mały koszt w miarę porównując do suba ktory napewo bedzie lepszy jednak zastanawiam sie czy nie dało by się tam elips wmontować to by moglo dac bardzo dobry efekt ktos może mógłby jakies zdjeci z zdjęta zaślepką i głośnikiem hmm bo moze przy malej robotce uzyskamy cos znaczacego :)
no w bagazniku juz mam skrzynke jbl i wzmacniacz ale chodzi mi tylko o te male glosniczki bo one psuja mi caly efekt, potrzebuje po prostu cos co nie bedzie pierdzialo. Moge je w sumie odlaczyc, ale jednak wolałbym zeby coś tam też grało.
Ja mam sub w bagażniku, zestaw Hertz DSK 165 z przodu, a z tyłu seryjne głośniki i jest cacy. Nadążają za resztą zestawu:). Dodam, że radio to Sony CDX-620U.
Całości brakuje środka pasma, ale to przez brak wygłuszenia drzwi;).
ja bym proponowal dac tam glosniczki 13 powerbass i bedzie cacy bo i tak tuba robi za bass
hmm to zmienia postać rzeczy jezeli masz skrzynke :)) to proponuje głosniki średnio tonowe te beda wg mnie wystarczajace ale bym proponowal z firm helix lub magnat rozsądna cena za bardzo dobra jakość
HELIX DB 52.1 - DARK BLUE - SYSTEM - ZWROTNICE (599719074) - Aukcje internetowe Allegro
a te to dla mnie super : MAGNAT PRO 1320 FV+GW 24-M SUPER JAKOŚĆ SUPER CE (599745432) - Aukcje internetowe Allegro wiem cena duza ale to juz AF :) jak nie to bierz inne magnaty sa tansze od 70zł Pozdrawiam
Głośniki już kupione. Nawet całkiem nieźle grają. Kupiłem takie phonocar PHONOCAR 2/074 GŁOŚNIKI MIDBASOWE 130mm 25W RMS (607776155) - Aukcje internetowe Allegro
weszły bez najmniejszych kombinacji. Nawet jeszcze troche miejsca zostało między blachą i magnesem, śmiało można zamontowac cos o głębokości 6 cm.
Ja u siebie mam tak:
Przód:
2x tweetery po 100W przy lusterkach
2x 17cm średniotonowe 170W (Jakaś mniej znana niemiecka firma ale grają super)
Tył:
2x 17cm średniotonowe 170W (Jakaś mniej znana niemiecka firma ale grają super)
Tylna pólka:
2x tweetery po 150W Jackson Car HiFi (amerykańska firma ze średniej półki)-Niepodłączone
2x 13cm średniotonowe po 400W Jackson Car HiFi-Niepodłączone
2x 22cm niskotonowe po 300W Jackson Car HiFi
Wszystko to lata na Pioneerku DEH-3000MP oraz końcówce mocy RTO o stałej mocy wyjściowej 700W, to do niej są podłączone te niskotonowe z tylnej półki. Bagażnik odgrywa rolę "pudła rezonansowego" A całość gra po prostu świetnie.
Chciałbym sie podpiąć pod ten temat i go odnowic zeby nie zaczynać podobnego ;P
Chce zrobic prezent mojej kochanej 146 i zafundować jej nowe głosniczki do przodu drzwi i tylnich drzwi , w bagazniku juz została zamontowana skrzynia basowa aktywna ;] ________NR1 W POLSCE__AKTYWNA 30CM__2000W__TUNING (609032727) - Aukcje internetowe Allegro
wiec co Przyjaciele byście mi zaproponowali ?? bo w sumie nie wiele sie znam ;] wiem jedno ! ...ma byc głosno ! a na pytanie czego słucham ..odpowiedz jest prosta ! WSZYSTKIEGO ;P hehe
na same głośniczki chce wydac w granicach 300-400 zł za oba komplety :) kupie cos sensownego?:)
Pomóżcie Pomózcie :D
Jak już się tak podpinamy pod temat to chciałby się upewnić, czy do 155 na przód głośniki 100mm?
powiedzcie mi koledzy drodzy.
Mam fabryczne głośniki w moim autku. 2 przód + 2 tył + 2 tweetery w słupkach.
Czy wymiana głośników na lepsze (ale też nie niewiadomo jakie - np magnat lub blaupunkt) bez montowania wzmacniacza i tuby basowej da jakieś lepsze efekty? Będzie to lepiej grało czy dać sobie na wstrzymanie?
owszem bedzie lepiej gralo Ja na poczatku smigalem na Glosniczkach fabrycznych, potem jak zmienilem na lepsze (Vibe) to odczulem roznice lecz kncowka mocy w radiu juz nie dawala rady, a teraz to jest o 100% lepiej jak zalozylem wzmaka :)
---------- Post dodany o godzinie 14:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 14:43 ----------
A twoje parametry glosniczkow to moce MAX czy RMS
Gopcio a jakie kupować żeby pasowały z oryginalnymi maskownicami?
mógłbyś podać wymiary? byłbym wdzięczny :)
powiem ci ze niewiem ja orginalne maskownice odrazu wywalilem bo co zamknolem drzwi to odpadaly