Witam ,czy jest możliwość renowacji bądź zakupu obudowy kluczyka do Alfy 159 ? . Z chromowanej części kluczyka zchodzi ''chrom'' co czyni go bardzo nieładnym . Może ktoś z Was przerabiał podobny temat.
Printable View
Witam ,czy jest możliwość renowacji bądź zakupu obudowy kluczyka do Alfy 159 ? . Z chromowanej części kluczyka zchodzi ''chrom'' co czyni go bardzo nieładnym . Może ktoś z Was przerabiał podobny temat.
Ja zdrapałem ten niby-chrom i pomalowałem srebrną farbą.Na pewno wygląda lepiej.Robiłem to z pół roku temu i trwałość tego zabiegu nie jest zbyt długa.Zaczyna sie troche przecierać.Może gdyby farba była lepsza?Mam drugi nowy,nieużywany chyba czas sie na niego przerzucić.
mozesz kupić nowy kluczyk, ale to wydatek ponad 600zł... :)
Możesz kupić całą obudowę na ebay-u i przełożyć elektronikę. Koszt zakupu razem z przesyłką coś koło 200PLN.
Jemu chodzi raczej tylko o wyjmowany grot razem z tym kółkiem na brelok.
Na eBayu też ciężko będzie trafić niewytarty ten plastikowy chrom.
A i tak za jakiś czas znów się wytrze
ja mam dwa kluczyki, jeden od po 5 latach używania przez Niemca wytarł się całkowicie. Drugi jest nowy ( i ten używam) ale już widzę, że po kilku miesiącach zaczyna schodzić ten pseudo chrom...trochę tandetne jak na auto klasy premium ;)
Może jakiś lakier używany przez modelarzy np pod kolor nadwozia?
chyba problem jest stąd, że montuje sie tam metalowe kółko, które zdziera chrom...gdyby zamiast kółka zastosować np.skórzany pasek, to problemu by nie było...
A czy można przeprogramować kluczyk tak żeby bagażnik otwierał się po 2 kliknięciach nie 1. Bardzo często zdarza mi się ze mam otwarty bagażnik przez przypadkowe przyciśnięcie np. siedząc z kluczykiem w kieszeni. Najczęściej dzieje się to gdy sięgam do kieszeni i wtedy nie ma problemu ale często dzieje się to przypadkowo i muszę na to uważać. Do tego kluczyk działa na naprawdę dużą odległość. Z nową baterią jak pracowałem na 5-tym piętrze to otwierałem auto stojące na parkingu ze 200m w lini prostej.
Przeróbka kluczyka może być trudna, ale myślę, że sprytny elektronik potrafiłby wpiąć przed elektrozamkiem klapy urządzonko, które ignorowałoby pierwszy impuls (reset "licznika" powiedzmy po 2 sekundach). Wtedy jednak zawsze musiałbyś otwierać bagażnik dwukrotnie - nawet ze środka.
Obudowa kluczyka którą odnalazł Łukasz78 na ebay-u to rewelacja .Nie przypuszczałem nawet że można kupić nową obudowę i po przełożeniu mieć w zasadzie nowy kluczyk.Dzięki
Mam ten sam problem ze zużytym jednym kluczykiem, wprawdzie drugi jest całkiem nowy ale nie chcę go używać.
Zastanawiam się nad renowację tego pierwszego i chyba go pomaluję jakąś dobrą farbą.
Wicie czego mi brakuje, miałem kiedyś Bellę 146 i wyjątkowy kluczyk w kolorze czerwonym.
To zaraz wyróżniało markę, miało swój charakter. Nie wiem czemu od tego Alfa odeszła. tego mi brakuje.
Więc chyba wyczyszczę tę resztkę pseudochromu i główkę kluczyka pomaluję na czerwono jakimś dobrym lakierem. I tak ten kluczyk nie wygląda za dobrze więc na pewno nie będzie gorzej.
ale czemu nie używasz nowego? ja tez mam jeden zniszczony przez poprzedniego własciciela, a drugi nowy i używam właśnie tego nowego. Chcesz nowy zostawic dla następnego własciciela?
nie. na początek spróbuję zregenerować ten.
Podlacze sie pod temat i z gory Sory wielkie za to , wyciagam ta druga czesc kluczyka i proboje wlozyc do zamka drzwi i wchodzi tylko kawalem i tak samo jest z centralka , co jest grane ?
Pewnie grot jest z innego auta
jak to z innego to mozliwe i pasuje do centralki czyli do tej obudowy ?
---------- Post added at 22:17 ---------- Previous post was at 22:16 ----------
zapas i oryginal , chociaz zapasu chyba nie sprawdzalem , a jesli to co mowisz jest prawda to co to oznacza ?
Nic nie oznacza .Moze kluczyk byl zdekompletowany.I tak wszystko leci guzikami.Dorwal gdzies grot i zlozyl na sztuke i wsio.
wiec co teraz ?
---------- Post added at 22:24 ---------- Previous post was at 22:23 ----------
mozna to dokupic czy dorobic ?
Mozna wszystko.Dwie opcje.Zamowic wg dokumentow w Alfie i zabulic.Badz poszukac magika ktory go dorobi na podstawie wkladki zamka
---------- Post added at 22:28 ---------- Previous post was at 22:26 ----------
Badz ustawi Ci wszystkie zapadki pod grot ktory masz.Tylko pozostaje kwestia czy oba masz identyczne ???Groty
zamek jak zamek ale i tak centralka w ciemnej dupie bedzie bo tej dorobic sie nie da
Nie wierze.Tego nie skonstrulowali Marsjanie
chodzi mi o ta do ktorek wkladasz klucz , pewnie droga sprawa
inteligentna konwersacja . dobra dzieki szkoda czasu
poszukac jakiejs uzywki do testow podrzucic jakiemus magikowi aby sie obeznal jak i co...A potem dopiero grzebac w swojej
---------- Post added at 22:46 ---------- Previous post was at 22:44 ----------
Niema co sie napinac.To nie przypomina zamka do sejfu,z jakimis super zabezpieczeniami.
Logiczny...
---------- Post added at 22:54 ---------- Previous post was at 22:50 ----------
allegro.pl/alfa-romeo-159-brera-stacyjka-i2039378993.html
Prosze bardzo...allegro.pl/alfa-romeo-159-brera-stacyjka-tanio-i2086201576.html
allegro.pl/stacyjka-alfa-romeo-159-brera-i2064830615.html
Material do badan...:P
Odmrażam kotleta. Może na dzień dzisiejszy ktoś posiada dostęp do takiej obudowy kluczyka?
calkiem niedrogo
Wręcz okazja, jak ktoś zdecyduje się zamówić to chętnie dołączę do zakupu, zawsze to na przesyłce będzie taniej.
To jest licytacja jednej sztuki. Więc cena na pewno się zmieni.
Ogrzeje kotleta.
Wie ktoś może jak rozebrać kluczyk na części pierwsze? Chodzi mi dokładnie o ten "chromowany" element z grotem. Jeśli dałoby się rozebrać to tak żeby był sam srebrny plastik to można by spróbować metalizacji próżniowej
Ma ktoś może obudowę do sprzedania lub pomysł na renowacje?
Podpinam się do pytania. Irytuje mnie ta cześć chromowana kluczyka.
Szukałem na aukcjach ale nic nie znalazłem.