Witam!Mam taką zagwozdkę.Jakich wymiarów powinno byż pióro wycieraczki tylnej szyby w 159 SW i jak się je wymienia bo instrukcja jest raczej mało pomocna a niechciałbym przy pierwszej wymianie czegoś popsuć.Pzdr.
Printable View
Witam!Mam taką zagwozdkę.Jakich wymiarów powinno byż pióro wycieraczki tylnej szyby w 159 SW i jak się je wymienia bo instrukcja jest raczej mało pomocna a niechciałbym przy pierwszej wymianie czegoś popsuć.Pzdr.
wymiar taki jak stare... w sklepie, gdzie się zaopatruję w materiały ekspolatacyjne nie mogli nic znależć (gotowca)- chyba że z serwisu, ale wtedy tylna wycieraczka występuje z całym ramieniem i cena była dość spora - kupiłem pasującą wycieraczkę Boscha (na długość), zdemontowałem, docięłem gumę (razem z blaszkami) i wymieniłem. ot cała fiilozofia
Na allegro jak ktoś nie chce kupować całości można kupić gumki np Wurtha po 70 cm i sobie dociąć i wymienić.
Mam je w innym aucie i są ok.
apropos, czy ona nie jest dokładnie taka sama jak w seicento?
tego nie wiem, zobacz sobie długości.
guma wycieraczki 32,5cm, dziś wymieniałem wystarczy kupić byle jaką wycieraczkę, wyciągnąć i dociąć gumę a potem ją wymienić.
dokładnie, tak jak mówiłem min o gumkach Wurtha
no wlasnie nie jest i nie wiem o co w tym chodzi
kupilem nowe ramie z piorem do tylu - od fiata pandy (takie samo jest do seicento)
dlugosc 330cm - wiec niby rowniez OK
zalozylem na czyste auto - nie chcialem jezdzic wycieraczka po suchej szybie i nie chcialem tez brudzic auta - wiec mowie - na swoj "pierwszy raz" poczeka do deszczu..
stare ramie z piorem trafilo do kosza - nowe dumnie jezdzilo na klapie..
pierwszy deszcz i co? masakra - pioro stoi pod katem ok 85st i nie chce dalej isc - haczy o gorny spojler - wiec w deszczu szybko je odkrecalem aby nie spalic silnika
smieci juz dawno wywiecione.. i mam problem.. probowalem zeszlifowac od gory ta obudowe wycieraczki - ale to nic nie daje.. uzyskalem dojscie do moze 88st
teraz mam problem - nowa serwis cos ok 100zł.. szwagry.. 100zł! za uzywke..
czy moze ktos kupowal cos takiego? alledrogo link
jesli tak - prosze o info, bo mam obawe przed zakupem, gdyz dlugosc podaja 330cm - wiec znow. .taka jak w pandzie.. nie mam nawet jak zmierzyc ile powinno miec..
a moze wlasnie chodzi o "grubosc" czyli wysokosc samej koncowki na koncu ramienia.. ile "odstaje" od szyby do zewnatrz
te tamie z aukcji to typowy chinczyk robiony na wzor oryginalu...wiec powinno pasowac
Na pewno będzie, kupiłem identyczne na Allegro i i jest git.
Chciałbym odświeżyć temat. Dziś oglądałem dedykowaną gumę do tylnej wycieraczki Boscha ale jest dużo większa. Może ktoś polecić sprawdzone rozwiązanie? Czy ta do Seicento się nadaje?
Ja kupuje wycieraczkę markową(np. Bosch), taką zwykłą byle guma nie była za krótka.Przekładam gumę, ewentualnie docinam i po robocie. Max 10 min i wycieraczka jak nowa za 2 dyszki.
Wystarczy popytać w ASO za niecałe 40 zł z przesyłką otrzymacie kompletny produkt z ramieniem
Nr części: 60685160
O to bardzo ciekawe, ja pytałem w Carserwisie w Warszawie to cena była, delikatnie powiedziawszy zaporowa, 160pln. W którym ASO jest taka cena? Chętnie sam zamówię.
Co powiecie na to ?
http://www.ve-ga.pl/product-pol-5020...lna-ramie.html
Ja kupiłem wycieraczke w makro za 9 zł o dł ponad 40 cm, przeciąłem w odpowiednim miejscu i wymieniłem samą gumę. 4 min roboty i po sprawie. Po co od razu wymieniac cale ramie?? Za dużo szukania i pieniędzy i zachodu z tym kupnem. A zbiera bardzo dobrze. Szyba umyta i polerowana dodatkowo niewidzalna wycieraczką Autolandu i jest naprawde ok. Polecam takie rozwiązanie najprostsze, najszybsze i najtansze.
Sam chetnie wole takie rozwiazanie, ale nie moge namierzyc wlasciwej gumy. U mnie jest ona wprowadzona w pioro na bardzo waskiej prowadnicy/wypustce, w dodatku bez zadnej blokady - gume moge poprostu wysunac 'malym palcem'.
Mozesz podeslac zdjecie jak to u Ciebie wyglada ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Co do gumy to kup tanie, dlugie pioro aby mialo dwie dlugosci, by byla na zapas, oraz by miala 7 skrzydelek, niby dla lepszego odprowadzania wody. Zdejmij same tylnie pioro, nie cale ramie. Potrzebny bedzie maly, plaski srubokret. Tam sa w srodku sa dwa usztywniajace preciki. Wyjmij gume odginajac troche zatrzaski, wloz te preciki do nowej przycietej gumy i wkladaj powoli zatrzaskujac sukcesywnie na calej dlugosci, troche wciskając. I gotowe. Zdjec mi sie nie chcw teraz robic bo zimno ;p
Czy wam też tylna wycieraczka w SportWagonie nie zbiera nic z szyby pomiędzy godziną 10 a 2, czyli na górze szyby?
Fakt, że szyba jest tam mocno "zagięta", ale nie wiem czy ten typ tak ma, czy może moje ramię wycieraczki źle dociska coś gdzieś.
U mnie zbiera ok na całej powierzchni swojej pracy. Z tyłu wymieniam samą gumkę mniej więcej co pół roku. Koszt 4zł w sklepie motoryzacyjnym za gumkę 70cm, wystarczy dociąć i przełożyć - minuta roboty.
Ok, czyli kolejny punkt na liście dupereli do ogarnięcia... kiedyś :)
Jakie tam ogarniecie na kiedys? Toz to chwila roboty, tylko co wycieraczki kupic w sklepie. Ja tam jestem pedant z szybami. Jeszcze piach na podlodze zniose, kurz scieram zawsze ale jak nie ma czasu to przeżyję, ale szyby i lusterka musza byc czyste. Zawsze :D
Po prostu jedna ze 100 rzeczy którymi kiedyś trzeba się zająć, a które są duperelami, typu nie działa podgrzewanie fotela pasażera (sorry pasażer, mi jest ciepło :D ) - to miałem na myśli :)
Mi słabo zbiera tylko przy samej górze, dosłownie jakies 2 cm, pomiedzy godziną 11 a 1, a jak poleje płynem to za chwile zbiera. Może macie do wymiany całe ramie, bo sprężyna już niedomaga i nie dociskają gumy odpowiednio??
Czy aby wymienić samo pióro konieczny jest najpierw demontaż ramienia? W instrukcji jest tylko o wymianie całego ramienia, a nie chcę czegoś uszkodzić (kupiłem samo pióro).
nie trzeba demontować ramienia.