poszukiwany beta tester oprogramowania AlfaOBD dla Mito oraz dla Gullietty.Cytat:
I'm adding support for Mito and Giulietta, do you know someone who
will want to test it?
zgłoszenia na ten adres
--
info@alfaobd.com
--
poszukiwany beta tester oprogramowania AlfaOBD dla Mito oraz dla Gullietty.Cytat:
I'm adding support for Mito and Giulietta, do you know someone who
will want to test it?
zgłoszenia na ten adres
--
info@alfaobd.com
--
co to jest beta tester?
Jest to osoba, która sprawdzi czy oprogramowanie poprawie współpracuje z komputerem danego modelu - czy działają wszystkie funkcje itd.
to osoba która dostanie licencje na ten program.autor posiada alfe 159 oraz Gulliette czyli zgłaszający sie to nie taki wariat, program słuzy do diagnostyki a nie do tuningu czy sterowania silnikiem. program jest "produkowany" juz od 2 lat. takich beta testerów dla tego modelu jest kllku, ważne aby to było kilka osób , ponieważ wiadomo że poziom przygotowania technicznego testujących jest rózny. większa ilość osób ma te problemy niwelować. alfe 147 TS i JTD sprawdzało około 8 osób, 3 z naszego forum, jednym z nich była moja skromna osoba.Cytat:
Pewnie wariat który na swoim aucie będzie testował ich oprogramowanie sterujące komputerem
Ja mogę. W prawdzie mam jakiegoś FES-a i jakieś darmówki ale chętnie obczaję.
Mam ELM 327. Moje mito jest bez MA -jest ecu boscha ME 7.9.10.
czyli mowa o euroscanie? to jesteście do tyłu bo CDIF/2 już ogarnie Giuliette..
- zgłosiłem się ale 147 już nie potrzebują, szkoda, zawsze 220 zł w kieszeni.
No i testuję ten program, pomagam znaleźć błędy i wygląda to obiecująco.To że można odczytac wszystkie parametry to standard ale najwięcej radochy dają funkcje pozwalające włączać i wyłaczać różne urządzenia od świateł po wtryskiwacze z poziomu lapciaka a self-test tablicy przyrządów jest dość widowiskowy:). W tej chwili programik obsługuje ECU silnika, ABS, tablicy przyrządów, wspomagania i body compa. Jeżeli udałoby się uruchomić zmianę konfiguracji body compa to będzie miodzio. No i julka też jest w menu.
- a działasz na tej najnoszej wersji 1.5.1 tzw.
- chyba beta-testerzy mają numer wersji o 1 do przodu.Cytat:
27.08.2011: Version 1.5.1 is available. More beta support of Alfa Mito, Giulietta, Fiat Grande Punto, Punto Evo.
- szkoda tylko że autor nie potrafi z body komputera (BC) wyciągnąć LOGIN CODE do immobilizera.
- coś takiego by się przydało do zaprogramowania transpondera kluczy.
Ta wersja o której piszesz z 27 08 pojawiła się właśnie po moim teście i poprawiono kilka bugów.Dziś dostałem kolejną 1.5.2 z kilkoma kolejnymi zmianami.
Czy login code o którym piszesz to to samo co numer na karcie kodowej??
Ten ostatni jest potrzebny (prawdopodobnie, bo jeszcze nie sprawdziłem) do wykonanania niektórych operacji serwisowych.
Odnośnie kluczy -nie wiem czy o tym samym piszemy ale w sekcji BC jest cos takiego jak "Key & remote storage"
- dokładnie to samo, bo tak na prawdę to jest LOGIN , czyli hasło wejścia do podprogramu obsługi kluczy, pilota i nie tylko.Kod:Czy login code o którym piszesz to to samo co numer na karcie kodowej??
No więc do niektórych operacji (min własnie do wprogramowania klucza) potrzebne jest własnie podanie loginu z karty kodowej, ale wyciągnięcie kodu chyba nie jest takie proste. Aczkolwiek nie testowałem tej opcji bo procedura spowoduje wywalenie aktualnego klucza. Zresztą próbowałem zachęcić twórcę do wprowadzenia pewnych opcji ale możliwości są ograniczone.
- uważąj na opcje programowania kluczy, można łatwo wykasować bezpowrotnie wszystkie klucze, ponieważ program obsługi
w pierwszej kolejności kasuje klucze a potem dopiero się pyta czy anulujesz operacje i chcesz wyjść z tego programu.
- tez zrobiiłem ten błąd i musiałem wyjmować BC.
- z tego tez chyba powodu autor programu FES nie doda tej opcji do swego programu ( i chwała mu za to, mamy AlfaOBD ).
- program alfaOBD nie ma takiej opcji.Kod:ale wyciągnięcie kodu chyba nie jest takie proste.
- też pisałem do autora ale mi odpowiedział że nie ma dokumentacji technicznej do takiej operacji.
- wyciąganie LOGIN-u robi się poprzez kabel ELM327 z opcją security.
- coś na ten temat wiem, ponieważ znam kogoś z forum kto obecnie pisze program do wyciągania LOGIN-u z body komputera (BC) firmy Marelli.
- program ma być gotowy pod koniec listopada.
- ciekawe jakiej firmy jest BC w Mito ?
BC w mito jest z delphi (architektura small 2)
- i dlatego tez kolega trochę narzeka, twierdzi że w przypadku Mito szybciej jest wyciągnąć BC.Kod:Software module 59 - Fiat Grande Punto BSI Delphi
Memory device is serial eeprom 93c86 SMD8 package.
Expected file size is 2048 bytes.Use PCF7936 or Silca T14 - JMA TP12 transponder or remote key with PCF7946.
Module also shows PIN code and transponder has to be matched with car.
IMPORTANT NOTE
when you program remote key type2:in key there are 2 SMD chips - PCF7946 and OTHER chip.If OTHER chip is with 10 or 16 pins,PROGRAM REMOTE AS TYPE 1.If OTHER chip is with 8 pins,PROGRAM REMOTE AS TYPE 2.
Vehicles equipped with this unit:
Fiat: Grande Punto, New 500, Fiorino
Alfa Romeo: Mito
W programie pojawiło się kilka nowych modułów których nawet nie mam jak sprawdzić ze względu na wersję.
Obecnie jest: ABS, airbag, BC, klima, wskazniki, silnik, skrzynia, ksenony, radar cofania, radio, wspomaganie, zawieszenie i convergence (?? chyba bluetooth).
Jest zabawa :-).
Wreszcie wyłączyłem (włączony przez nieuwagę i wkurzający) alarm pasów.
Jeszcze tylko czekam na możliwość włączenia tego cholernego tempomatu ;-).
A da się bo Grande/Mito/Julka elektronikę mają tą samą a ktoś w puntolocie to rozkminił
alfaOBd ma mimo wszystko kilka wad, np. w airbagu podaje błędy kodami n1, n2, n3..., w klimatyzacji szczególnie bi-zone nie obsługuje wszystkich niuansów ale i tak jest bardzo dobrze. za to chyba jako jedyny z programów z niższej półki cenowej podaje opcje do zmiany pamięci w airbagu, za to go lubię, z trybu Extended na Reduced. http://img823.imageshack.us/img823/3271/92964784.th.jpg http://img202.imageshack.us/img202/5417/23708668.th.jpg
Co do tempomatu do którego uparcie powracam to FES 3.2 obsługuje tą funkcję(podobnie jak i przeciwmgielne).