witam wszystkich mam problem z moją Alfą 159 1,9 JTDm 120km
mianowicie podczas jazdy przy 1,5tys obrotów szarpie... sytuacja dzieje się niezależnie od biegu:( powyżej i poniżej samochód zachowuje się normalnie... zna ktoś przyczynę?
Printable View
witam wszystkich mam problem z moją Alfą 159 1,9 JTDm 120km
mianowicie podczas jazdy przy 1,5tys obrotów szarpie... sytuacja dzieje się niezależnie od biegu:( powyżej i poniżej samochód zachowuje się normalnie... zna ktoś przyczynę?
Najprościej to wyczyść EGR :) Jak nie pomoże to będziemy drążyć dalej
Ok więc pochwalę się że od dłuższego czasu mam ten sam problem z tym że u mnie jest silnik 150KM.
W moim przypadku zaczeło się od szarpania, nierównych wolych obrotów i doszło do do tego że samochód przy ok 1,5tyś obrotów gasł w biegu bez przyczyny bez jakichkolwiek błędów na komputerze
Diagnoza Serwisu - Zapchany / niedziałający EGR. Wstępnie EGR został wyczyszczony co na pewien czas rozwiązało problem gaśnięcia i nierównych wolnych obrotów ale nie rozwiązało problemu szarpania.
Po kilku tygodniach jako że udało mi się wynegocjować nowy EGR z wymianą za 500zł wymieniłem EGR w skromnej nadziei że rozwiąże to problem szarpania - Nie pomogło, co gorsza problem z wolnymi obrotami powrócił
W między czasie sprawdziłem sterowanie klapami kolektora (W końcu 150KM z 2005 roku) kolektor stary ale sterowanie działa dobrze. Niestety problem nierównych obrotów i szarpania nie został rozwiązany.
Dwa dni temu na parkingu przy bardzo niskich obrotach auto zgasło, dzisiaj zgasło przy dojżdżaniu do świateł jak wracałem z pracy.
Podsumowywując nowy EGR z podkładką, Klapy działają, auto szarpie / działa nierówno na wolnych obrotach czasami. Zauwżyłem też delikatny zapach spalin jeżeli przygazuje mu na postoju. Może nieszczelność w układzie?
A w jakim stanie DPF? Stopień zapchania, kiedy ostatnio wypalany itd.
ja zauważyłem ze u mnie te problem sie pojawia tuż przed wypalaniem DPF-u, po wypaleniu go na trasie wszystko zanika i znowu mam sprawny samochód.
Dość często robię trasy więc DPF raczej odpada, nigdy nie miałem do tej pory problemu z nim, pozatym zdarzyło się że robiło tak zaraz po powrocie z trasy.
Wtryski... ostatnio nalałem do zbiornika STP do czyszczenia wtrysków tak dla pewności, ani poprawy ani pogorszenia nie zauważyłem. Auto ma tylko 113k
no to mnie nie pocieszyliście...w poniedziałek odstawiam auto do mechanika...jak coś zdiagnozuje dam znac.....
Panowie, a może problem z dostarczaniem paliwa.
Sprawdzał ktoś filtr paliwa, może akurat przy tych obrotach występują zakłócenia bo to ani niskie ani wysokie obroty?
właśnie w poniedziałek zaczynam od wymiany wszystkich filtrów plus olej...potem sprawdzenie świec i wtrysków, następnie czyszczenie erg.....
zapomniałem dodać że to szarpanie ma miejsce tylko przy rozgrzanym silniku....
filtry wymieniam wszystkie mam nadzieję że to przyniesie rezultat?
dzisiaj odebralem auto od mechanika... wszystkie filtry wymienione, olej wymieniony...narazie auto jeździ jakby lepiej... dzisiaj szarpnęło tylko może z dwa razy.
Komputer oczywiście żadnego błędu nie wykazał! (zastanawiam się jaki jest sens jezdzenia na komputer- jak zawsze wykazuje ze wszystko jest ok?)
Nalałem lotos dynamic i zobaczymy?
Ja jestem umówiony na Piątek. Pojeździmy trochę z egzaminerem podpiętym wyczyścimy czujnik doładowania, sprawdzimy overboost, możliwe że wyjdzie na egzaminerze że któryś z parametrów przy równej jeźdże @1500 OBR nie jest w normie
to daj znać bo bardzo chciałbym rozwiązać ten problem....
Cześć,
Wizyta w Serwisie nie dała do końca odpowiedzi na pytanie co jest nie tak, wymieniłem przy okazji sprzęgiełko alternatora, które było całkowicie zablokowane i powodowało nieprzyjemne zgrzyty przy odpalaniu... jakby problem się uspokoił... panowie jeździli z egzaminerem ale według niego parametry silnika były wzorcowe, akurat jak to z reguły bywa jak samochodzik zajedzie do serwisu to sie wystraszy i działa ;-)
Umówiliśmy na zainstalowanie przenośnej kostki do zgrywania parametrów silnika. Jak ją odzyskają od innego klienta. Pojeżdżę z tym z tydzień dwa i zobaczymy co w trawie piszczy. Zasugerowano mi że może być kolektor dolotowy zasyfiony i dlatego jest problem. Możliwe że panowie mają rację... EGR był tak zapchany w maju że prawie nie miał prześwitu. Wolał bym jednak narazie go nie zdejmować bo to droga zabawa...
zapchany EGR? no to masz możliwą przyczyne przycinania silnika...nawet jak wyczyścisz zawór to może byc niesprawny i się zawieszać...nowy zawór to 400zł więc jakieś kosmiczne kwoty nie są a może rozwiązać problem.
Z tym że ja już mam nowy od maja :-)
Wniosek jest taki że skoro poprzedni był zawalony na amen to kolektor zapewne nie jest w lepszym stanie
aaa rozumiem :) możlwe, że jest jak mówisz...a może by tak rozebrać kolektor i przeczyścić?
Rozważam to ale to droga zabawa, trzeba mieć trochę doświadczenia żeby nie zepsuć, i niestety trzeba rozpiąć rozrząd.
W Serwisie zaśpiewają 1000zł ja nic :|
...u mnie tak ja pisałem wcześniej po wymianie oleju i filtrów problem zanikł na jakiś tydzień. Do tego zrobiłem dwie trasy po 300km...
niestety dzisiaj szarpanie od nowa....
MASAKRA!!!!!
Czy zdarza ci się czuć zapach spalin zaraz po odpaleniu autka?
Czy samochód szarpie lub zamula gdy przejedziesz kilkanaście metrów zaraz po odpaleniu?
Panowie odłączą sobie kostkę od przepływomierza na próbę.
U mnie falowanie było w przedziale 1800-2500 tyś obr w jtd 16v
Żadnych błędów, parametry wzorcowe, mnóstwo części powymienianych by znaleźć przyczynę a pomogła wymiana przepływomierza.
Witam.
U mnie podobnie jak w temacie. Szarpanie pojawiło się kilka tyg. temu z tym ze przy zimnym silniku po kilku metrach szarpanie jest znacznie bardziej odczuwalne a z kolei przy rozgrzanym silniku wydaje się być sporadyczne. Rozumiem ze są to początki... i zastanawiam się jakie jest rozwiązanie problemu. Filtr paliwa nie był wymieniany na pewno od 20 tys. reszta wymieniona. Wiec w czym tkwi problem?
Pozdrawiam.
>>>Przepływomierz<<<
Pozdrawiam;)
cześć możesz dać więcej szczegółów odnośnie którą kostkę odłączyć?
i czy po odłączeniu można normalnie jeździć? jaki powinien być efekt?
To bardzo znany problem, podobno czasem pomaga założenie zaślepki EGR. Dodatkowo do opli z tym samym silnikiem co w naszych 159 producent zmieniał oprogramowanie na takie, które miało szarpanie niwelować.
http://forum.vectraklub.pl/index.php..._hl__szarpanie
http://forum.vectraklub.pl/index.php...panie__st__480
U mnie problem poszarpywania występuje w przedziale 1800-2500 obr. Dwa dni temu miałem wyjęty DPF do czyszczenia i założona została nowa obejma na dolocie do turbiny bo była luźna. Po wyjechaniu z warsztatu auto nie dość, że poszarpuje dużo bardziej to jeszcze doszedł do tego dziwny odgłos popiskiwania najbardziej dokuczliwy przy zmianie biegu z 2 na 3 w okolicach 2500 obr. Czy również macie taki dziwny odgłos przy szarpaniu?
EGR mam wyczyszczony i od kwietnia jeździłem z zaślepką ale na razie się jej pozbyłem bo nie wiem czy nie było to powodem szybszego zapychania się dpf-a. Nie wytrzymywał przebiegu między wypalaniami i od ok 500 km samochód był całkowitym mułem a przy 800 km wyskakiwał błąd a auto przechodziło w tryb awaryjny. Myślałem, że w serwisie będą mogli ustawić wypalanie samoczynne co 600 km ale okazało się, że podobno nie ma takiej możliwości. Czy ktoś wie coś na ten temat?
Przetestowałem dziś rano odpięcie przepływomierza na 40 kilometrowym odcinku i wygląda na to, że przyczyna tkwi właśnie w przepływce. Auto nawet raz nie szarpnęło nie było charakterystycznego popiskiwania przy zmianie biegu a odpychał się bardzo płynnie. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie wyskoczył błąd. Wiele razy juz odpinałem przepływomierz i za każdym razem błąd wyskakiwał. Na przepływomierzu przejechałem ok 45 tkm, więc to nie jest imponujący wynik. Potestuję rozłączony przepływomierz przez cały tydzień i ciekawe jaki będzie to miało wpływ na spalanie i inne parametry. Oczywiście poinformuję Was o moich obserwacjach.
Obawiam się że to przypadek.
Moze inny silnik troszke ,ale mialem takie szarpanie u siebie przy obrotach okolo 1800 ,auto dostawalo czkawki jak delikatnie wciskalem gaz ,tez na kazdym biegu ,przyczyna byl EGR ,czyscilem go milion razy, ale juz po prostu byl niewydolny i nie trzymal tak jak nowy ,skonczylo sie na wymianie i po problemie...
hmmm w takim razie mam dwie potencjalne przyczyny:
- przepływomierz lub erg a może oba?
Co zrobić aby ustalić który to z nich?
Znacie może koszty tych napraw?
A sprawdzałeś przepływomierz jak cuoreventi radził?
Jak już wcześniej pisałem odłączyłem przepływomierz i nie wywaliło błędu ale nie na długo bo przy trzecim odpaleniu jednak wyskoczył błąd. O dziwo zrobiło jej to dobrze bo śmiga bez przepływki znakomicie.
Wniosek z tego taki, że muszę kupić nowy przepływomierz i tu mam do znawców wiedzy czysto technicznej pytanie:
Jakie znaczenie ma końcowy nr ( 3 ostatnie cyfry ) na oryginalnym przepływomierzu bosha?
Pytam ponieważ jest kolosalna różnica w cenie między przepływomierzem do silnika 1.9 JTDm 16V 150KM w AR 159 i 147 a jeszcze inna cena jest do fiata cromy i vectry. Do 159-ki nr. bosha 0 281 002 861 i kosztuje ponad 1070 zł. Do 147-ki ma końcówkę 792 a koszt to ok 440 zł. Natomiast do cromy i vectry końcówka 683 i cena 740 zł. Ceny z e-sklepu intercarsu.
Przetestowałem przepływomierz od 147-ki z końcówką 792 i nie wywala błędu ale nie wiem czy parametry zadane są na tyle prawidłowe aby moja 159-ka poprawnie przyśpieszała i równo pracowała. Po przejechaniu 10 km wszystko jest ok ale nie wiem co będzie za kilka tys km.
Panowie
W takim razie pytanie za 100pkt....
w którym miejscu jest kostka przepływomierza abym mógł ją odpiąć i sprawdzić?
hej chciałem odświeżyć trochę temat.... może ktoś wrzucić fotkę co mam odpiąć aby sprawdzić przepływomierz?
Witam.Odświeże troche temat,bo też miałem problemy z poszarpywaniem w zakresie 1500-1800 obr.Problem ustąpił sam kiedy powietrze stało sie chłodniejsze.A jak jest teraz z Waszymi autami,czy zaobserwowaliście jakieś zmiany?
szarpanie w trakcie jazdy to temat rzeka :) Niektorzy mogli by sie na ten temat doktoryzowac ;)
1. Pierwszy podejrzany w takiej sytuacji to EGR (objawy szarpanie, brak mocy z dolu, gasniecie silnika jak sie zatnie, wtedy zapala sie check)
2. Dalej sprawdzilbym wtryski - ich rezregulowanie / zuzycie moze dawac objawy szarpania przy okreslonych obrotach, wieksze zuzycie paliwa, nierowna prace na biegu jalowym, czasem auto moze zgasnac lub byc problem z odpaleniem.
3. kolektor ssacy i zacinajace sie klapy wirowe - w dalszje kolejnosci szarpanie moze tez byc kwestia stareg kolektora kiedy zaczynaja sie zacinac klapy wirowe (nie zawsze od razu wyskakuje check, dopero jak zatnie sie xx razy).
4. Rzadziej pada przeplywka bo niby ma dzialac dozytwotnio...- sprawdzic ja mozna odpinajac i patrzac czy problem wystepuje (znakjdziesz ja z lewej taka puszka na dolocie z wpietym od gory kabelkiem, odlaczenie wiazki blokuje zatrzask, ktory trzeba wysunac do gory srobokretem)
5. DPF choc jak sie np zapcha to tez masz check - przy prawidlowej jego pracy nawet nie wiesz kiedy sie wypala.
6. Niestety moga byc tez inne przyczyny...
Jaki przeplywomierz i z ktorym numerem sprawdzisz w ePERZe po numerze VIN auta tu: http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE
lub dzwoniac do czesci w ASO. Jazda na przeplywce od 147 wg mnie kiepski pomysl bo wbrew pozorom te urzadzenia sie zmienialy a jeszcze czesciej ich nnumeracja - musi byc przeplywka do danego auta, od tego zalezy optymalna praca jednostki napedowej.