Jak w temacie - przy jakim przebiegu należy zrobić rozrząd ?
Printable View
Jak w temacie - przy jakim przebiegu należy zrobić rozrząd ?
Co 60 tysięcy według książki.
W jakiej książce piszą żeby w v6 3.2 zmieniać rozrząd co 60tyś?
według książki jest co 120tys ale wedlug wielu zrodel zalecaja skracac o polowe, ale niech sie wypowiedza wlasciciele.
120 tysięcy książkowe można albo wsadzić między bajki, albo stosować w praktyce jednocześnie odkładając na remont silnika bo tyle rozrząd nie wytrzyma... Moim zdaniem 60 tyś przy tym aucie nie robi się raczej w rok więc dla własnego spokoju zmieniał bym co tyle.
60tyś lub 3 lata i tego się trzymaj. Poza tym weź pod uwagę, że tą wersją się troszkę inaczej jeździ :D. Tylko oryginalne części rozrządu razem z pompą wody i dobry mechanik co ma pojęcie o wymianie rozrządu w V6.
Aha no i musi mieć blokady wałków do V6 3.2L bo tu są inne niż do pozostałych V6.
Dzięki za informację.Mam 105 k przebiegu to zaraz trzeba będzie myśleć, mechanika nie potrzeba - sam daje rady z takimi sprawami - blokady trzeba kupić, do TS już mam to kolekcja się powiększy :)
Na alle widziałem coś za 300 zeta - oczywiście z manufaktury jakiejś.
---------- Post added 15-07-2011 at 09:29 ---------- Previous post was 14-07-2011 at 23:59 ----------
Dzisiaj znajoma z serwisu Fiat po obadaniu tematu podała mi:
- co 120 tys km lub
- co 5 lat przy lekkich warunkach lub 3 lata przy ciężkich warunkach pracy
ludzi z fiata nie słuchaj - chcieli mi wymieniać rozrząd na blokadach z 2.5 :D
tak jak piszą powyżej co 60tys lub 3, 4 lata w zależności, gdzie auto zimuje etc.
jak nie wiesz kiedy był robiony rozrząd, to wymieniaj natychmiast. chyba nie chcesz jeździć z tykającą bombą pod maską ;)
ja u siebie temat rozrządu przerabiałem przez 3 miesiące - istna epopeja
najpierw ustawiałem na oryginalnych alfy z numerem 1.870.849.000 potem były jakieś z dopiskiem RX11 (świeże z włoch)
za każdym razem auto nie chodziło jak powinno.
wczoraj pożyczyłem blokady HP o numerze 907 014 00 (brązowe) http://www.zup.com.pl/strony/fiat.php - tutaj je znajdziesz.
sam rozebrałem, ustawiłem, złożyłem i auto chodzi idealnie.
coxu możesz podać jeszcze raz źrodło skąd można te blokady wypozyczyć? bo podany przez Ciebie link nie działa...
zmienili stronę. masz tu: http://www.zup.com.pl/pl/zup/blokady...4--00_alfa.php
ja mieszkam od nich 10km tak więc nie robili problemu, ale zadzwoń zapytaj.
szef firmy to całkiem równy gość - po ustawieniu musiałem przyjechać się pochwalić alfą ;)
dzięki za namiar, wypożyczyłem od nich, faktycznie spoko gość, mam nadzieje ze kaucje mi odda po zwróceniu blokad ;-)
Coxu jakie miales objawy na tamtych blokadach ?
ja swoich blokad nie odesłałem (brak czasu), ale wpłaciłem kaucje - w sumie w wysokości takiej jakbym kupił blokady, więc je sobie zostawiłem, jakby ktos potrzebował to moge wypozyczyć. Rozrząd ustawiony idealnie, moge podesłać filmik po odpaleniu auta i postawieniu na silniku butelki z wodą ;-) widać drgania (jakie są malutkie ;-) )
wasyl: raz miałem chyba źle ustawiony rozrząd, bo miałem wrażenie, że silnik chce wyskoczyć spod maski. trzęsło budą, wydechem, etc.
wrażenie jakbym miał fotele z masażem :D
po ustawieniu podobnie jak u ol3ja silnik chodzi równiutko, test na zapalniczkę przeszedł pozytywnie :]
a wałek ssący był kiwnięty dosłownie o milimetry.
Aha w ten sposob wrecz. Ja to mialem wrazenie ze moglby byc u mnie zle ustawiony bo zdawalo mi sie ze auto wolniejsze sie zrobilo. Ale brak jakichkolwiek objawow opisanych przez ciebie. Olej, a filmik jak najbardziej podeslij :)
przejedź się "normalnym" autem to znowu poczujesz, że GTA jest w miarę szybkim autem :D
Ja tak czasem robię, jak mam wrażenie, że auto mi słabnie - siła przyzwyczajenia :]
No i przejazd na hamownie rozjaśnił mi sprawę, że jest ciut lepiej niż seria.
ja zakupiłem ostatnio s60r 4x4 300KM (na zime) i musze wam powiedzieć ze gta wydaje sie być szybsze... moze ze względu na masę, wyciszenie itp... gta to naprawde szybkie auto.
nie miałem okazji przejechać się 147gta, ale wydaje mi się, że pomimo tego, że waga i osiągi są praktycznie takie same jak 156gta to 147 sprawia wrażenie szybszej właśnie ze względu na gabaryty auta
Pierwsze odpalenie po wymianie rozrządu w GTA:
http://youtu.be/gB8YFtYYR0E
ol3j a zauważyłeś może coś takiego, że wraz ze zwiększeniem przebiegu po wymianie rozrządu silnik jakby zaczynał pracować jeszcze płynniej/spokojniej?
czytałem o tym, ale osobiscie nie zauważyłem, ale tak jak widać na filmiku od pierwszego odpalenia slinik naprawde chodził równiutko i płynnie, następnego dnia po nagraniu tego filmiku pojechałem na tor poznań i tam alfa dostała konkretnie w palnik ;-) silnik nadal chodzi tak samo ;-)
ja zamiast butelki stawiałem zapalniczkę na przedniej głowicy (patent od kolegów z Częstochowy) :]
u mnie po wymianie strzeliło już ponad 10kkm.
widzę odważnie, po tak grubej robocie od razu ostre gonienie :]
odważnie i nierozważnie, ale innego wyjścia nie było, termin wyjazdu był duzo wcześniej ustalany
na pewno bezpieczniej niż na starym rozrzadzie z przebiegiem 90tyś.
wiesz jak, z drugiej strony, jak auto chodzi poprawie przez pierwsze 10-20km to czemu nie miałoby chodzić później nawet przy ostrym gonieniu.
swoją drogą to 90tys też jest fest odważne ;)
GTA kupiłem z Włoch z przebiegiem 86tyś i raczej nie był rozrząd robiony, gdyż nawet hamulce (klocki, tarcze) nie były zrobione ;-) to trzeba było zrobić... przyszły własciciel będzie miał spokoj ;-)
za wolna, że jest mowa o przyszłym właścicielu? ;)
eee nie, nie za wolna, ale są rozmyślania o zawężeniu garażu ;-).. póki co luźne myśli..