Czy łozysko jest wymienne czy występuje w całości??
Printable View
Czy łozysko jest wymienne czy występuje w całości??
Występuje samo łożysko , zarówno z przodu jak i z tyłu
Dzięki za podpowiedź, w poniedziałek wymiana :)
To, że występuje jeszcze nie znaczy, że samodzielnie je wymienisz w piaście - radzę zaopatrzyć sie w nową piastę z łożyskiem, bo możesz polec już na wstępie.
Nie ma nic nadzwyczajnego w wymianie łożyska , przód to już wogole bo jest na 4 śrubach , a tył standardowe łożysko, ściągacz i nie ma problemu , tymbardziej że jeśli ktoś mysli o wymianie łożyska samodzielnie , to jakieś pojęcie o mechanice ma.
SG0240:
Wymieniałeś sam łożysko , co Cie tak wystraszyło na wstępie ???
Idąc tym tropem , to może lepjej zaopatrzyć się w nowy samochód ?
http://allegro.pl/lozysko-piasta-alf...705834027.html
http://allegro.pl/lozysko-piasta-kol...704728023.html
Kolego cichyy - ja wymieniałem, ale ty chyba nie za bardzo, jeśli nie odróżniasz samego łożyska od łożyska z piastą.
Wyżej możesz sobie zobaczyć, jak wygladają łożyska z piastą. Jeśli z tych piast potrafisz wyjąć samodzielnie same łożyska i wprasować nowe, a nastepnie stare piasty z nowymi łożyskami założyć do samochodu to jesteś jeden z nielicznych, bo tego nawet warsztaty nie za bardzo chcą robić.
A co do nowego samochodu to i owszem - chętnie bym sobie kupił...
zgadzam sie z kolega z postu wyzej wymienialem tez lozysko u siebie i lepiej kupic nowe z piasta a niebawic sie w przekladanie niweiadomo czy piasta wytrzyma przy wywaleniu starego lozyska
No akurat zmieniałem i z przodu i z tyłu.... ale już widze że z przodu inaczej zrozumieliśmy słowo piasta :) dokładnie chodziło mi o to co przedstawiłeś w linku, tylko dla mnie to z piastą ma niewiele wspólnego.
Z tyłu przy tej cenie co podałeś na aukcji faktycznie nie ma się co bawić w wybijanie samego łożyska , tylko kupić całą piaste.
Witajcie,
Ja akurat w sobotę wymieniałem u siebie w prawym przodzie i łożysko i osłonę wewnetrznego przegubujeżeli chodzi o oslonę to pikuś, łożysko natomiast to już się namęczyłem i to nieźle ale dobry hydrauliczny ściągacz i jakoś poszło, ale jak się trafi tak zapieczona piasta w łożysku jak umnie to naprawdę życzę powodzenia!
Następnie łożysko wyjąć ze zwrotnicy kolejna zajawka i kupa roboty jak nie masz kolego czym, mówię tu o dobrych kluczach ampulowych do odkręcenia przyklejonych śrub od łożyska, i dobrego ściągacza to zapomnij o wymianie samemu.
Pozdrawiam
My z majstrem wymienialiśmy i nie obeszło się bez prasy. Jak myślisz że wymienisz to pod blokiem odkręcając tylko te śrubki i wyjdzie to się mylisz.
Zgadza się, kolega też pewnie wymieniał więc pewnie wie co to znaczy:) swego czasu zmieniałem piastę w Oplu Omega dłużej zeszło mi odkręcanie zacisku hamulcowego niż zdjęcie piasty ale Alfa to nie Omega!
Oby u kolegi wszystko poszło gładko, wpierw musisz wyjąć piastę z łożyska a następnie łożysko ze zwrotnicy. To tyaka mała podpowiedz ale zdejmiesz tarcze to wszystko zobaczysz:)
A kto moi koledzy napisał, że sam osobiscie i to jeszcze na parkingu przed blokiem będę je wymieniać??
Łożysko zostało wymienione w całości tak jak na zdjęciach, niestety nie w tej cenie jak na alledrogo u zaprzyjaźnionego mechanika i przy dużej pomocy.
Sam zapewne bym sobie nie poradził.
W każdym bądź razie dziękuję za wszelkie pomocne wskazówki.
ile dales jesli mozna wiedziec?
nie opłaca się i nawet lepiej się nie zabierać za wymiane samego łożyska, o ile takie dostaniesz. Patrząc na te aukcje nie polecam kupować takich własnie firm, typu MaxGear czy inna chinszczyzna. Tylko Ruville bądź SKF, gwaracja dobrej jakości i wytrzymałości
to jak to jest z wymiana piasty i łożyska, da się to zrobić "pod blokiem" na lewarku bez większych problemów ?? Jakiś manual ?
Lub orginał,francuski SNR
Już nie raz były o to kłótnie i niepotrzebne wrzuty,ale nie ważne kolega już zmienił. Dla mnie to jest "łożysko z obudową" :P chyba najlepsze określenie
lcaise bez jaj ;) "pod blokiem" to może nie,bo niby jak odkręcisz łożysko ze zwrotnicy chociażby? Nogą przydepniesz do krawężnika? :) Potrzebne jest dobre imadło,jakiś stół to jest dobrze dokręcone,dać sie da ale to dla hardkorów już podblokowych :P Ja to robiłem w garażu u siebie z kanałem i mimo że wszystko mi się ładnie rozebrało to cztery śruby impulowe jak pisze ktoś wyżej były doje....ne ze złością wiec dobre imbusy tez potrzebujesz.
PS. Miałem sąsiada który swego czasu był w stanie dwa razy w tygodniu wymienić silnik w swojej skodzie 105 na piaskowym parkingu pod blokiem ;)
hehe tak myślałem ;)!
co do podblokowych wymiataczy, to zanikajaca tradycja niestety .. a szkoda.
Pamietam jak moj śp dziadek remontował trabanta pod blokiem, to z 10 kibiców miał [kibic = kumpel fachura-doradca]. To były czasy :)!