-
Brak światła cofania...
Wczoraj przestało mi świecić światło cofania. Sprawdziłem żarówkę - jest OK. Dałem nową - też nie świeci.
Może być jakaś inna przyczyna niż czujnik przy/w skrzyni ?
Czy ewentualnie ktoś z Was wymieniał ten czujnik? Czy dużo roboty? Jak koszty?
Pozdro
Karol
-
-
-
Nie ma bezpiecznika od światła cofania. Sprawdzałem w weekend.
-
A po co Ci światło cofania?!
Przecież Alfa to wymarzone auto do jazdy przed siebie gdzie oczy poniosą...:)
A tak poważnie to przyjrzałbym się instalacji (tzn. przewodom) dochodzącej do gwintu/gniazda żarówki. Co więcej, po pierwsze spróbowałbym delikatnego puknięcia w ten cały "sprzęt". Jeżeli dobra żarówka choć na chwilę zaskoczy to znaczy, że "gdzieś nie łączy".
Sposób jest faktycznie z epoki kamienia łupanego, ale w mojej 159 czasami wyskakuje błąd spalonej żarówki oświetlenia tablicy rejestracyjnej - po takim "puknięciu" wszystko wraca do normy. Raz mi się też tak zdarzyło z żarówką pozycyjną z przodu... Może u Ciebie też jest podobna przypadłość:/
-
Światło do przeglądu technicznego i do czujników ;)
puknięcia nic nie dają, przewody sprawdziłem i żarówkę też.... :/
Jutro jadę do mechaniora na wymianę oleju i będzie patrzył za tym czujnikiem w skrzyni
-
jak pisałem od początku: czujnik w skrzyni padł. Wymiana i po kłopocie
-
Gdzie ten czujnik dokładnie się znajduje? Da radę samemu to ogarnąć?
-
otwierasz maske, i od przodu auta jest ten czujnik.
Bez problemu go idzie samemu wymienić
-
Coś dodam od siebie. jeśli chodzi o bezpiecznik to F35 i przekaźnik T20 obsługują min tylne światło cofania - wystarczy luknąć na schemat z eLearna.
Druga sprawa to może wiązka do klapy - pourywane kable - standard po latach w 159, wielu już to przerabiało. odchylić trochę tapicerki w suficie bagażnika, wypiąć wtyczkę i posprawdzać miernikiem, zarówno od strony auta czy jest zasilanie do żarówki i masa, a z drugiej strony czy są przejścia w wiązce do bagażnika do gniazda lampy. pinout itp popatrzyć sobie w eLearnie.
-
O dokładniej? Z której strony? Coś trzeba rozebrać czy jest widoczny odrazu po otworzeniu maski?
-
f35 pewnie bedzie w kabinie przy kierownicy, t20 zapewne w komorze silnika w skrzynce a wtyk od wiazki bagaznika zaraz jak wchodzi z klapy do nadwozia, nie pamietam ale pewnie trzeba szarpnac zeby ze 2 kolki wyszly i odchylic tapicerke w bagazniku
-
Sorry nie sprecyzowałem. Chodziło mi gdzie znajduję się czujnik o którym napisał KARMAL.
-
sciagnij sobie elearna i popatrz sam. inna sprawa ze moze w innym miejscu w instalacji elektrycznej latwiej byloby zmierzyc (dostep) znow klania sie elearn schematy i lokalizacje wtyczek
-
2 załącznik(i)
Nie mam przez jakiś czas dostępu do laptopa a na smartfona nie da rady ściągnąć eLearn. Poszperałem trochę pod maską. Czy to ten czujnik?
Załącznik 229387
Załącznik 229388
-
Chyba tak. Jak wykręcisz akumulator oraz podstawkę, to będziesz miał idealny dostęp do czujnika cofania.
Przy okazji - jak już będziesz miał zdjętą podstawkę akumulatora, przeprowadź regulację linek lewarka (bardzo prosta operacja - a znając życie, nikt wcześniej tego u Ciebie nie robił. Procedura jest banalna i opisana na forum).
-
Co do czujnika to jest on taki sam do wszystkich wersji w 159?
-
-
Cytat:
Napisał
mateuszszar
Nie widzę w Eperze tego czujnika.
-
A ten link Ci nie działa? Przecież wkleiłem link do konkretnej części: 71740080 WYŁĄCZNIK
Jak klikniesz na link, to otwiera się nowe okno -> strona EPER z komunikatem -> dajesz OK wracasz na okno z forum -> klikasz jeszcze raz link -> masz nowe okno z konkretną częścią. Z EPER'a wynika, że wszystkie samochody mają ten sam czujnik (wszystkie z listy).
-
2 załącznik(i)
Jakieś rady co z tym zrobić? Okazało się że przewody są przerwane. Czy wtyczkę z przewodem można kupić? Ma to jakiś numer katalogowy? Nie ma raczej szans żeby je ponownie połączyć bo przerwanie jest zbyt blisko wtyczki .
Załącznik 229759
Załącznik 229760
-
kup nową wtyczkę dwupinową hermetyczną w sklepie motoryzacyjnym. Wymienisz tylko metalową końcówkę, od której urwał się przewód, lub zmienisz sobie od razu całą wtyczkę na nową.
To są typowe wtyczki - ogólnie dostępne
A w motoryzacyjnym - sprzedawca nawet może sprawdzić dla 100% pewności - z włącznikiem/czujnikiem wstecznego (bo to też typowy element raczej dostępny od ręki w sklepie).
koszt ~5PLN.
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/06/177.jpg
-
Dzięki za podpowiedź Mateusz. Rozejrzę się czy jest to dostępne u mnie w Anglii.
-
Zwykłe dwupinowe szczelne (hermetyczne) złącze fiatowskie. Dość popularne. W sumie bez sensu wysyłać z PL do UK. Powinieneś znaleźć w lokalnych sklepach (lub na ebay).
-
Nowa wtyczka zamontowana i wszystko śmiga aż miło. Koszt operacji 5 funtów :)