Witam
Takie pytanie czy da sie założyc kierownice multifunkcyjna do modelu 159 jak nie miała w seri?
Może ktoś już miał przejście w tę strone.
Printable View
Witam
Takie pytanie czy da sie założyc kierownice multifunkcyjna do modelu 159 jak nie miała w seri?
Może ktoś już miał przejście w tę strone.
Pewnie się i da, ale trzeba będzie zrobić Proxy Alignment.
racja.
A mozecie rozwinąć temat bo nie wiem o co chodzi?
Proxy Alignment to tzw. osiowanie proxy (przynajmniej tak na to w Polsce mówią). Chodzi o to, że bodycomp w aucie jest każdorazowo dostosowany do jego fabrycznego wyposażenia. Dodanie jakiegoś innego wyposażenia do auta, np. kierownicy multifunkcyjnej w przypadku gdy fabrycznie w danym egzemplarzu nie była przewidziana, wymaga "dostosowania" komputera pokładowego do nowej sytuacji. Można to zrobić np. przy użyciu programu FES oraz kabla ELM327, który daje dostęp do CAN. W przypadku kierownicy multifunkcyjnej tak się jeszcze zastanawiam... czy wersje, które nie miały tego dobrodziejstwa będą miały odpowiednią złączkę i konektory wyprowadzone ? Jak wiadomo te przyciski z kierownicy muszą być podłączone do radia.
popraw montarz w tytule wątku :)
w tytule sie nie da ale tutaj u góry jest poprawiony(dziura forum??) :]
No tak to rozbiore kiere i zobacze czy są jakies wtyczki wolne , obawiam sie ze nie bedzie z racji oszczedzania. ale cos napisze jak rozbiore jak narazie dzieki za informacje
Sprawdź jeszcze, czy po wyjęciu radia masz tam odpowiednią wiązkę do podpięcia ! Z rozbieraniem kierownicy to nie jest taka prosta sprawa, ale jak poszukasz na forum to znajdziesz instrukcję, jak to zrobić.
Powiedzcie, czy kierownica multifukcyjna różni się czymś w swojej budowie poza posiadaniem przycisków, czy może jest taka sama?
Innymi słowy, czy do kierownicy, która nie miała przycisków da się je domontować wraz z nakładką na zasadzie plug&play, czy np. inny jest stelaż kierownicy itp.
Pozdrawiam.
- Rafał
To jest dokładnie opisane w dziale zrób to sam
kolega PHOENIX dokładnie to opisał tylko ze do 156. http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...funkcyjna.html
A wiec tak sprawdziłem u siebie i niestety ale jest podobnie jak w 156 czyli wymiana taśmy, tej srebrnej nakładki na kierownice (nie trzeba całej kierownicy) dokupienie przycisków, wymiana wiązki w kierownicy ( ta od taśmy do poduszki, klaksonu i interesujących nas przyciski) nie wiem jak jest dalej czyli co potrzeba zmienić od taśmy w kierunku radia lub nie wiem gdzie (niestety nie posiadam jeszcze schematu 159).
jak ktoś z kolegów ma to bardzo bym prosił o jakieś dobre pdf-y
Dzięki interside. Co jeszcze potrzebne, tego nie wiem, bo ja akurat multifunkcyjną mam, chciałem jedynie wiedzieć czy same koła kierownicy czymś się różnią...
Pozdrawiam.
- Rafał
kierownica da sie wymienic, musi byc tylko wersja wyposazenia najlpiej gdzie jest juz fabryczna wiazka do podlaczenia przyciskow, konieczne jest zrobienie proxy potem bo miga licznik - nie dziala przycisk / sluchawki odbioru rozmowy z zest glosnomowioacego ale reszta przyciskow dziala (mowie na podst doswiadczenia z poprzedniego auta).
No niestety ale u mnie są wiązki bez przewodów prowadzących do przycisków wiec wiąski do wymiany razem z taśma ja raczej daruje sobie bo zdecydowanie za drogo mnie ten bajer wyniesie tym bardziej ze kupiłem z radiem nie oryginalnym tylko mam zamontowany pioneer avic d3 to jeszcze interface dochodzi to rezygnuje. może w następnej juz będzie w standardzie :).
Ja zamontowałem sobie praktycznie plug&play sterowanie radiem z kierownicy. Wydaje się że zależy to od wersji wyposażeniowej auta. Na szczęście u mnie wszelkie wiązki były. Osiowania proxy nie musiałem robić. Natomiast okablowania do tempomatu nie było … i trzeba było je extra „pociągną”. Zastanawiam się czy w Twoim przypadku wymiana koła kierownicy nie załatwiłoby tematu ... na allegro można dość tanio zdobyć wersje multimedialne w dobrym stanie już za 150 pln … oczywiście pod warunkiem ze kolor czarny.
Mały tutorial jak i gdzie, procedurę zdejmowania poduszki opisywałem przy wymianie manetek (temat wymiana kierownicy) ale powtarzam:
Odłączamy akumulator - aby uniknąć blokowania kierownicy kluczyk musi być w stacyjce wtedy możemy kręcić kierownicą do woli
1. Odkręcamy obudowę kierownicy dolną 4 imbusy od spodu wyjmujemy złączkę pod kierownicą ma specjalne złącza masujące poduszkę
2. Zdejmujemy poduszkę - skręcamy kierownicę o 90' i wkładamy płaski śrubokręt od dołu w otwór od tyłu kierownicy (jak na zdjęciu) mocno skręcamy śrubokręt poduszka sama odskoczy później skręcamy kierownicę tak żeby mieć dostęp do drugiego otworu i znów robimy akcję z śrubokrętem, zaznaczam nie idzie łatwo zatrzask jest duży i mocny ale jak mocno skręcimy to zadziała. Proszę się nie zrażać po pierwszej nieudanej próbie. Odkryłem że naciskanie nie działa lepiej przekręcić
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...0714_00083.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...0714_00084.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/atta...0714_00085.jpg
3. Odpinamy kable od poduszki
4.Odkręcamy osłonę śrubokręt krzyżakowy jak na zdjęciu
Załącznik 63635
Całość robimy na założonej kierownicy wiec otwory są z tyłu :)
5. Zdejmujemy osłonę
6. Odkręcamy śruby mocujące pierścień klaksonu - klucz torx
Załącznik 63636
7. Delikatnie zdejmujemy pierścień bo są tam sprężyny i takie płaskie złącza klaksonu można pogubić - wkładamy wiązkę ze złączem przycisków multifunkcyjnych
Załącznik 63637
wiązkę od przycisków przekładamy pod pierścień żeby nie przeszkadzał podczas wciskania klaksonu
7. Zakładamy osłonę z przyciskami - przykręcamy śruby - podłączamy akumulator - osiowanie PROXI i wszystko działa
Załącznik 63669
Operacja zajmuje jakieś 30min polecam kupić całą kierownicę żeby mieć wiązkę z dodatkowymi kabelkami to przycisków
Działa w każdej wersji, musi bo mam włoskie BASIC czyli wersję która nie miała nic
Powiedzcie, czy jeśli mam kierownicę multifunkcyjną w 159 i zamienię ją na tą bez przycisków, ale przełożę do niej nakładkę z przyciskami, to nie braknie mi przypadkiem jakichś przewodów i wszystko da się połączyć, czy może sama nakładka to za mało, bo i kierownica musi być pod multifunkcję?
Pozdrawiam.
- Rafał
A ja mam pytanko co to jest to osiowanie Proxi,wymienialem w 156 i nic nie robilem takieo,musi to byc zrobione?
Wiec tak kierownica założona , dzieki pomocy kolegi cała operacja trwała 15 min.
Wszystko działa bez osiowania , przełozona cała kierownica z przyciskami .
A mam pytanie, gdzie i za ile dorwałeś kierownicę ? :)
W 1 poście tego tematu dał znać do zrozumienia, że chyba miał wcześniej zwykłą kierownicę ;)
A dziekuje,ale w druga strone inni pisali ze trzeba......a sie okazuje ze nie:)
Witam
Chciałbym odświeżyć temat.
Planuję zakupić kierownicę wielofunkcyjną - niestety nie mam tego dobrodziejstwa.
Chciałby wziąść
http://allegro.pl/kierownica-orygina...751923037.html
lub
http://allegro.pl/kierownica-alfa-ro...765571418.html
Część panów pisze o konieczności dokładania wiązek, część że wystarczy założyć i nawet bez programowania będzie działać.
Boje zabierać się za temat ale jeżeli ma to wyjść za kierownicę kilka stówek + ew. jakieś programowanie to zaryzykuję. Wiadomo dodatkowe cuda jak wiązki to kolejne duże pieniądze...
Czy ktoś jeszcze więcej zabierał się za zmianę ??
Z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam
Odkopię i odświeżę trochę temat bo dawno nie był poruszany.
Mam możliwość zamiany kierownicy zwykłej z mojej 159 na kierownicę ze 159TI z przyciskami. Kiedyś się tym tematem interesowałem i niektóre źródła pisały że da radę obsłużyć przyciski po przekładce po zastosowaniu proxy alignment (żeby przebieg nie migał).
Jest to pewna sprawa? Czy wyjmując swoją kierownicę zobaczę gdzieś tam kabelki albo gniazdo/wtyczkę gdzie te przyciski z kierownicy TI wczepić? Czy potrzebna jakaś większa zabawa?
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź, bo mam czas do wieczora :)
edit: widzę że w sumie u post u góry zawiera mniej więcej to samo o co mi chodzi :) Niemniej podbiję tym postem temat na główną, może się ktoś jeszcze wypowie utwierdzając mnie w przekonaniu, że można to przełożyć i korzystać z przycisków.
W sumie nawet jakby przyciski nie działały, to dla samego wykonania kierownicy chyba warto przełożyć :)
Warto to zrobić. U mnie wszystko zadziałało po wykonaniu proxy alignment. Niezbędne okablowanie było na swoim miejscu.
Ok, jestem już po przekładce, pomógł mi kolega. Nie trzeba było robić Proxy, wszystko działa bez zarzutu, radio reaguje na przyciski! Licznik nie mryga, wszystko działa sprawnie, a kierownica jest obłędna. Raz że gruba, mięsista fajnie wyprofilowana, to jeszcze z czerwonym przeszyciem :)
Hej czyli rozumiem że kupuje cała kierownice np. z allegro... stara demontuje zakładam nową.... wszystkie wtyczki są na miejscu...i wszystko mi ładnie działa?? fes mam także jak licznik miga to sobie proxy zrobie. Mam zwykłe radio CD bez MP3 - tam nic nie muszę już majstrować przy radiu -będzie titać wszystko?
Panowie szybkie pytanie,jak zdemontowac poduszke a by odkrecic kierownice?sa trzy srubki od tylu ale to od panelu z guzikami,ale jak wyciagnac poduszke?na sile ciagnac?czy gdzies podwazyc czy cos?prosze o odp,czeka kiera z TI:)
Mam pytanie czy można bez problemu zamontować taką kierownicę do 159 z 2008 roku. Czy będzie możliwość podłączenia sterowania radia jeśli moja obecna kierownica nie posiada żadnych przycisków? Czy ktoś już kupił tą kierownicę od tego sprzedającego, jeśli tak to jakie opinie?
http://allegro.pl/kierownica-alfa-ro...075216462.html
należy zdemontować osłonę plastikową za kierownicą (śrubki od dołu) i płaskim dość długim śrubokrętem odpiąć zatrzaski poduszki - są dwa otwory od strony liczników w kierownicy w które należy ten śrubokręt wsadzić i przekręcić tak aby poducha się odpięła (ja kierownicę przekręcałem dla wygody) - oczywiście wszystko na rozłączonym akumulatorze
Dzieki,ja kupilem od tego kolesia,kiera obledna:)
- - - Updated - - -
Zamontowana:)wszystko dziala licznik nie mruga,bez proxy:)
Witam. Zakupiłem 159 przedliftową z wymienioną kierownicą multifunkcyjną z modelu po lifcie i z nie działającymi przyciskami w kierownicy. http://allegro.pl/alfa-romeo-159-bre...568833844.html
Podczas demontażu okazało się, że nie mam odpowiednich przewodów do podłączenia przycisków. Proszę o podpowiedź, w jakie kable muszę się zaopatrzyć, żeby wszystko działało?
Pozdrawiam.
Marcin
Mam ten sam problem. Kierownica zwykla, szukam multi oraz tempomatu. Dwa problemy do rozwiazania. Model z 2007 1.9 sedan, obudowa dolna z otworem na jeden przelacznik. problem jest ze znalezieniem obudowy pod dwa (lewe) przelaczniki. Co do kierownicy mam rowniez zwykly odtwarzacz cd bez mp3.
Podlacze multi pod takie radio, czy potrzebuje dodatkowych kabli. a co z tempomatem (cruise control).. podlacze to cacko bez dodatkowych problemow? :(
Leb mi od tego peka, nie wiem jak sie za to zabrac:fie:
- - - Updated - - -
Byłbyś w stanie krok po kroku odtworzyc przebieg przeinstalowania kierownic?
Postaram sie jak moge
odkrecamy dolna obudowe
przekrecamy kierownice o 90 stopni
w otwor z tylu kiery wkladamy plaski srubokret i ten srubokret tylko przekrecamy(na poczatku go odginalem i szlak mnie trafial)wystarczy go przekrecic i poduszka odskoczy
przekrecamy kiere o 180 stopni i to samo w otwor i przekrecamy
poduszka odskakuje i ja wyciagamy i odlaczamy(ja odpinalem aku na wszelki wypadek)
odkrecamy kierownice odpinajac kabelki
zakladamy nowa z guzikami podlaczamy kabelki
poduszke podlaczyc i wcisnac
moja nowa kierownica miala przyciski stara nie,tylko podlaczylem kabelki i dziala
czas operacyjny z ta wiedza 15minut
co do tempomatu nie pomoge
...a wie ktos może gdzie znajde dolna pokrywe obudowy pod kierownice, aby po (jak bedzie sukces) zainstalowaniu dodatkowego przelacznika moc to wszystko zamknac?
Tutaj mam fotke o co chodzi (moja po prawej - cel osiagniecie efektu po lewej)
Załącznik 117563
aggi2807 o to samo pytales juz tu, po co pytac w 2 roznych tematach, potem robi sie syf na forum.