http://moto.allegro.pl/euroscan-2011...736309851.html
Co o nim myślicie?
Ewentualnie co możecie polecić w rozsądnych pieniążkach?
Printable View
http://moto.allegro.pl/euroscan-2011...736309851.html
Co o nim myślicie?
Ewentualnie co możecie polecić w rozsądnych pieniążkach?
http://allegro.pl/diagnostyka-pl-fia...750665947.html
dwa dni i kabel w domu
Program prosty w obsłudze nawet dla nowicjuszy?
Kabel diagnostyczny podpinany jest do wtyczki przy bezpiecznikach wewnątrz auta?
tak - koło kierownicy obd II
FES ( Fiat Ecu Scan ) - prosty i czytelny ( podpinasz , spr błędy , kasujesz , robisz testy itp )
FES - daje radę ( i dostępny z crackiem ) ale stanu licznika nie zmieni
ale błędy kasuje i diagnoze robi
a full wersja najnowsza z aktualizacjami na zawsze to koszt 210zł ( więc też tanio )
tym kablem można działać też z innymi programami ( to nie jest kabel tylko do fes )
Witam Koledzy. Czy FES odczytuje przebieg samochodu? dzięki za odpowiedź
- tak
Nie chcę zakladać nowego tematu więc tutaj się "podepnę'. Który kabel byście polecili z tych ktore podałem poniżej. Różnią się przełącznikiem. Dla mnie narazie to ciemna magia więc proszę o poradę.
http://moto.allegro.pl/interfejs-fia...748239935.html
http://moto.allegro.pl/interfejs-fiat-alfa-romeo-lancia-airbag-abs-silnik-i1759192772.html
mar - wg mnie oba kable są takie same ( te same właściwości )
ja np kupiłem tu :
http://moto.allegro.pl/diagnostyka-p...750665947.html
i działa elegancko ( dwa dni i był u mnie )
Czyli tylko brać panie i nie narzekać?;)Dobra wieczorkiem chyba zamówię sobie ten "przetestowany"/polecany.
A czy przy pomocy tego kabelka za 47zł sprawdzę prace wtryskiwaczy,położenie przepustnicy,działanie sondy lambda, czy on służy tylko do odczytu i kasowania błędów?
Bocian.
Bądź ostrożny z reklamowaniem tego sprzedawcy. Kupiłem za Twoją namowa kabel tydzień temu. Kabla na razie nie ma. Nie odpowiada na maile i nawet nie odbiera telefonu. Zobaczymy dalej jak będzie.
---------- Post added at 15:15 ---------- Previous post was at 14:42 ----------
Trochę się zmieniło.
Się dodzwoniłem. Podobno kabel idzie. A i dla alfaholików daje 10% zniżki. Że też cholera nie wiedziałem.
apropos sprawdzenia przebiegu w FES`ie
u mnie "Odometer" Pokazuje 0km
co to znaczy?
0km oznacza, że ktoś mieszał z przebiegiem.
jak go w takim razie sprawdzic?
---------- Post added at 18:41 ---------- Previous post was at 18:37 ----------
z tego co gdzies czytalem 0km ma wielu uzytkownikow i niekoniecznie oznacza to ze ktos cos grzebal
Najczęściej tak jest. Choć zdarzają się wyjątki w sumie jak u mnie xD Sprawdź jeszcze alfadiagiem.
Jeśli mnie pamięć nie myli w fes'ie jest jeszcze jedna opcja ilość km od ostatniego programowania ECU czy coś takiego. Pewności nie mam ale chyba tam można też sprawdzić ile km temu było mieszane. Jak mówię może być ale nie musi specem nie jestem. W każdym razie jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi.
tak, sa tam jakies dwa "odometry", ale oba pokazuja 0 :)
Ja też już czekam tydzień czasu,telefonu nie odbiera.
Pablon2o
I jak masz już jakieś wieści lub kabel? Mnie sprzedawca twierdzi że wysłał 18-tego ale potwierdzenia jeszcze nie wysłał. Kabla na poczcie nie ma. Końmi chyba go wiozą.
A ja swój kabel właśnie kupiłem u sprzedawcy którego polecał Bocian. Zakupiłem 12.08 a 18.08 odebrałem z poczty. Sprawdźcie na poczcie bo ostatnio poczta u mnie zgubiła paczkę i znaleźli po 2 tygodniach moich nachodzeń...leżała gdzieś w rogu przysypana kartonami.
A żeby nie robić offtopa to mam pytanie. Przy wyborze ECU (system: silnik) mam dwa punkty do wyboru. BOSCH EDC15 Diesel Injection (1.9) i BOSCH EDC15C7 CF3/EOBD Diesel Injection (1.9, 2.4). Co wybrać i gdzie sprawdzić jakie mam ECU. Pytanie może dla wielu śmieszne ale ja nie wiem:rolleyes:
BOSCH EDC15 jeśli masz 105KM. BOSCH EDC15C7 CF3/EOBD to jest wersja 110 i 115
Witam
A moje pytanko jest proste:
Czy ten kabelek z programem jest w j polskim ?
Czy trzeba kupić tą wersję oryginalną za 210 zł?
A i jeszcze jedno czy ten sprzedawca w końcu jest wiarygodny? :)
siemka. pytanko do Bocian: jaki program musze miec zeby pokazywal aktualny przebieg silnika i skrzyni biegow i czy wogole da sie go kupic za jakies normalne pieniadze. i jeszcze jedno pytanko: podobno sa dwie pamieci licznika ten wyswietlany i glowny ktorego ciezko oszukac czy da sie wogole w jakis sposob odczytac aktualny przebieg jezeli bylo cos kambinowane?? z gory dziekuje.
Program jest w języku polskim ale dziś dopiero go podłączyłem i sprawdziłem. Jest OK ale program jest demo bo działa przez 20 minut i się wyłącza i trzeba go jeszcze raz włączyć.
Co do sprzedawcy to ja nie mam żadnych zastrzeżeń.
A moje pytania to:
1. Jak to się przeliczało przebieg bo w FES mam zakładki Odometer Fiat lub Lancia.
2. Wywaliło mi takie błędy jak w załączniku. Ktoś rozszyfruje?
Załącznik 33076
No ja już czekam na kabel od 16-tego i nic. Podobno mieli po dwóch tygodniach reklamować na poczcie i wysłać po raz kolejny ale na razie nie odpisują na maile.
No i w dalszym ciągu kabla nie mam. Zero odpowiedzi na maile i do tego nie odbierają telefonu. Lepiej chyba kupić gdzie indziej.
Pablon2o
A ty już swój dostałeś?
A nie lepiej było zamówić kabel u viaken.pl?...... :)
kabel zamówiłem 16.08,gdy się wreszcie dodzwoniłem powiedziano mi że oni wysłali 17.08 i to był 24 przesyłkę
otrzymałem 25, nie była wysłana 17 tylko 24 ,ale przynajmniej doszło,
dla porównania tego samego dnia zamówiłem coś jeszcze i przesyłka kosztowała tyle samo i miałem ją już 17!! mimo iż paczka była trzy krotnie większa.
kabelek jest i działa,jak ktoś lubi czekać to zamówcie u tego gościa ,ale za pobraniem!!
Mam pytanko: Zakupiłem powyższy kabelek. O ile mogę podłączyć się do poduszek i ABSu to nie mogę połączyć się z silnikiem (ECU) a i nie wiem który ECU mam wybrać [Bosch Motronic M1.5.5 Injection, M1.5.5 Injection (TS '98), Me7.3.1 EOBD Injection - a tak na marginesie to co one oznaczają]. Wyskakuje mi komunikat o sprawdzeniu kabla lub portu...Pomocy:)
Porty musisz mieć ustawione zarówno w kompie jak i w programie na któryś z pierwszych 4'ech (od com 1 do com 4). Oczywiście program i komp musi mieć ten samy com. Jeżeli kupiłeś kabel i dostałeś płytkę to jest na niej info jak to ustawić.
Dzisiaj doszedł do mnie kabel z płytką. Ale za nic w świecie nie udaje mi się go uruchomić. Ustawiłem port jak jest zalecane i nic.
czy ten kabel można podpiąć do innego samochodu nie z koncernu fiat.
ja zapinam swoim od PM ( zwykły obdII ) vw , seat i hula
podepniesz chyba każdy bolid z obd II
tylko program inny trza
a może znacie jakiś uniwersalny program diagnostyczny?
ScanXL, PCMscan, ale to qpy
Witam a moze ktos doradzi mi kabelek do mojej alfy i zeby bylo oprogramowanie
Witam a ja mam problem bo kupiłem kobel odb II i teraz podłączyłem , FES wystartowałem, połączyłem się ale po chwili wypluwa mi komunikat że "opóźnienie jest zbyt wysokie" więc kąbinowałem z tym portem ale ciągle jest to samo. więc co jest , jaki jest powód ? A z tego co zdąrzyłem na szybko sprawdzić to błąd przepływomierza -skasowany, w czasie testów wyszło że na luzie jest 9 kg/h powietrza. normalne ?