Gdzie macie zamontowane Cb Radia w Waszych 159?
Czy samo założenie jest skomplikowane?
jakie odbiorniki polecacie?
Printable View
Gdzie macie zamontowane Cb Radia w Waszych 159?
Czy samo założenie jest skomplikowane?
jakie odbiorniki polecacie?
Ja mam radio (Harry I ASC) ulokowane pomiędzy fotelem pasażera a konsolą środkową (wciśnięte do samego dołu), głośnik zewnętrzny (od zestawu głośnomówiącego Nokii) przy prawej nodze kierowcy (na dole), antena od CB (Sirio T3-27) zamocowana w miejsce oryginalnej anteny FM w tylnej części auta, a antena FM przyklejona do przedniej szyby (wynalazek Blaupunkta -działa nad wyraz skutecznie).
Co do modelu radia - jeżeli masz JTDm`a to zwróć uwagę na jakość filtrów w radiu. Słabo działające filtry/brak RF Gain`a mogą skutecznie obrzydzić Ci korzystanie z tego wynalazku.
Tak mam jtdm. To do cb trzeba mieć jeszcze dodatkowy głośnik?
Sam zakladales czy ktoś Ci to robił?
Nie trzeba mieć dodatkowego głośnika - radio ma swój. Jednakże nieraz sposób montażu radia uniemożliwia poprawne jego (głośnika) brzmienie/działanie, więc montuje się dodatkowy celem poprawy brzmienia/słyszalności.
Montaż anteny zleciłem (nie chciałem się bawić z tapicerką i montażem głowiczki w dachu- jak się potem okazało słusznie). Resztę zrobiłem sam (za dużo pracy z samą instalacją radia nie ma).
Ja znalazłem coś dla siebie: http://www.janserwis.pl/katalog/show...d_kategorii/24
I można ustawić czerwone podświetlenie :D Jak kupię i założę to napiszę co i jak. Wcześniej zastanawiałem się nad tym: http://allegro.pl/radio-cb-albrecht-...773174789.html ale Lafayette to dużo lepsze i dyskretniejsze rozwiązanie.
@sebsob: ja miałem w 156 na prawym tylnym błotniku. Ładnie się komponuje i nie ma problemu z wjazdem do garażu (75cm antena). W 159 też tak chyba zamontuję, zobaczę tylko, jakie tam jest dojście.
Ja mam prowizorkę - przedłużka od anteny puszczona pod siedzeniem pasażera i tylną kanapą do bagażnika, tam antena na magnesie wystawiana na klapę od bagażnika. Radio trzymam w bagażniku, jak jest potrzebne to montuje w szczelnie przy siedzeniu pasażera:)
właśnie, napisz jak to się sprawuje.
juz kilka lat temu na rynku bylo radio chyab Cobra sie nazywalo i dzialalo podobnie jak to z linku. wiec to zadna nowosc
i jak Ci się sprawuje ten Alan 42, bo ja też nad nim intensywnie myślę - oczywiście z dodatkową anteną zewnętrzną.
Jedyna wado to brak auto squelcha.
Tak jak napisałem wcześniej - CB używam sporadycznie, więc dla mnie wygoda i brak konieczności instalacji były istotnym argumentem. Gruszkę radia można np. zawiesić na pasie bezpieczeństwa, dzięki czemu nie musi być "rozkręcone" zbyt głośno, a schować je można prawie wszędzie.
Auto-squelcha niestety nie ma, podobnie jak obecnych w niektórych odbiornikach systemów redukcji szumów, ale i bez tych funkcji można prowadzić skuteczny "nasłuch".
Ja Alana używam z anteną Sirio Omega27:
http://www.cbradio24.pl/index.php?mo...b=pokaz&id=105
z którą zestaw spawuje się całkiem przyzwoicie.
---------- Post added at 21:28 ---------- Previous post was at 21:24 ----------
Może to była jakaś starsza konstrukcja, bo Alan42 też ma wszystko w gruszce, a kabel nie jest jakiś monstrualny (tradycyjna bodaj 3-żyłowa spirala).
To rzeczywiście CB warte zastanowienia.
Dlaczego ?
Najprościej, nadawanie do bani, słaby sygnał, nawet za zewnętrznej antenie. Takie ja wyciągnąłem wnioski.
Czyli innymi słowy coś za coś.
Panowie - w aktualnej rzeczywistości w eterze, jak i w sytuacji gdy co nowsze auta nie są idealne pod względem generowanych zakłóceń porządne filtry (czyt. poprawnie działające - np. ANL) w radiu CB + RF Gain (o Squelchu nie wspominam bo to standard) to podstawa.
Inaczej nie można mówić o komforcie używania CB w aucie - poziom hałasu będzie taki, że szybko straci się chęć używania tego udogodnienia.
A Ty używasz CB codziennie ?
Śledzę od początku ten wątek i nabieram coraz większej ochoty na CB, przy czym u mnie rozwiązanie to wyglądałoby jak u ryśka, tj. prowizoryczny montaż na czas przejazdu konkretnej trasy, a na codzień radio i antena w bagażniku (nieużywane).
Wstępnie myślałem o antenie dł. 1 m (aby mogła spokojnie leżeć w bagażniku gdy jej nie używam) z możliwością montażu na klapie bagażnika, natomiast nie mam pojęcia co do radia. Nie zależy mi na jakimś "wyjadaczu" do nadawania, bo raczej nastawiam się na nasłuch sytuacji na drodze (często jeżdżę drogami, które są w budowie/remoncie, przez co często jest konieczność szukania alternatywnych tras).
Jaki sprzęt zatem polecilibyście do takiego sporadycznego używania?
Dokłądnie do Ciebie to było. Dzięki za odpowiedz.
I powiedz czy takie CB dużo pomaga w jeżdzie, sam dużo jeżdzisz, wyobrażałbyś sobie teraz jechac w trasę bez CB ?
Większość użytkowników Cb jeździ tylko na odsłuchu. Ja staram się byc aktywny w tym temacie.
Czy pomaga, jasne. To nie tylko urządzenie do powiadomiania o MIsiakach, zwłaszcza w 159 - widać respekt na drodze, zresztą uprawniony - ale i korakch, poszukiwanych ulicach itd. Dziś nie wyobrażam sobie jazdy bez CB. Sporo jeżdżę, moja praca związana jest częściowo z bezpieczeństwem na drogach, a przez radio łatwiej zapytać miejscowych kierowców co np. na temat danego rozwiązania myślą. Ja zdecydowanie polecam.
Ja też nie wyobrażam sobie wyjechania gdzieś bez włączonego CB w aucie (stąd montaż "stały" całości zestawu) - mamy widzę b. zbieżny punkt widzenia.
Mnie już niejeden raz CB uratowało przed dużą stratą czasową (wypadek, korki, etc. - zablokowane drogi) czy finansową (niewidoczne dziury/wyrwy w jezdni, leżące gałęzie na drodze czy sławetne suszarki umiejscowione w enigmatycznym miesjcu, etc.) czy psychiczną (całkowicie nieoświetlony pijany rowerzysta wtaczający mi się pod auto na DK5).
Franek - dobra antena (rozumiem, że chcesz coś z mocowaniem na magnes -zwróć więc uwagę na Wilsona Little Wil, jest porządnie wykonana - choć pamiętaj, że poprawnie zamonotwana antena stacjonarna na aucie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem) + radio z dobrymi filtrami to podstawa. Jeżeli nie potrzebujesz nowego urządzenia (w sensie faktury) to możesz rozejrzeć się za pierwszą wersją Presidenta Johnnego lub Harrego - one są jeszcze zbudowane na podstawie starej, lepszej elektroniki (np. filtr ANL w tych radiach sprawdza się b. dobrze w naszych JTDm-ach, co nie jest taką oczywistą oczywistością w "nowych" konstrukcjach - np. nowy Harry III zupełnie sobie nie poradził u mnie w aucie).
No właśnie Harry III, się okazała lipa. Pożyczyłem z myślą zakupu, pojeżdziłem dzień, oddałem i wróciłem do swojego starego Yosana. Filtry super, odsłuch wystarczający, bez zbędnych gadżetów, ma co pwoinien mieć. No i antena, kupiłem i nie zmienię Wilson liitle will. Jak masz antenę na magnes, proponuję na miejsce montażu wybrać dach i miejsce ustaienia podklejić kawałkiem folii bezbarwnej lub w kolorsze nadwozia, no i kabel tak umieścić, żeby nie latał po rysuje.
Na radio nie potrzebuję faktury, ale chyba wolę sprzęt nowy niż używany...
Nie będę ukrywał, że zastanawiałem się nad tą anteną Wilsona, bo słyszałem o niej dużo dobrego. Wczoraj wieczorem znalazłem też antenę SIRIO CB 50 MAG, która wypada chyba najlepiej pod względem estetyki ze wszystkich, które widziałem. Boję się tylko, że jej długość kompletnie się nie sprawdzi na klapie...
A montaż anteny na klapie uznałem za najbardziej sensowny ze względu na sporadyczny sposób, w jaki chce używać tego radia - myślę, że pociągnięcie przewodu przez tylną krawędź klapy do bagażnika będzie najmniej inwazyjny dla lakieru (nie ma tam większych ruchów powietrza, przez co przewód nie będzie "latał" i ocierał o lakier jakby to miało miejsce w przypadku montażu anteny na dachu i puszczeniu przewodu np. przez tylne drzwi).
Zakładam, że sprzęt będzie w użyciu 3-4 razy w ciągu miesiąca.
Ja mam takiego Albrechta ze zdejmowanym panelem sterującym.. do tego mała antenka President i wszystko działa super, choc zeby miec porządny zasięg, trzebaby wększy bat zapiąć.. Radio siedzi pod fotelem kierowcy, tam jest przetłoczenie jakby stworzone dla CB.. panel sterujący mam przy lewym kolanie przy tym małym schowku.. kabelka nie widać, bo wpuściłem go do schowka i pod tapicerką poprowadziłem do radia.. Słuchawka leży w schowku obok popielniczki.. jest mocowana do radia.. Uznałem, że to jest optymalne rozwiązanie, bo taki mały panelik można sobie jeszcze gdzieś estetycznie zamontowac.. Antena jest przy tylnej klapie na dachu i przewód też poprowadzony został pod tapicerką, ale tak, by można było ją schować do bagażnika.. Jakby ktoś chciał fotkę, to mogę zrobić..
http://www.forum.alfaholicy.org/atta...dio-ae6890.jpg
Grucha jak w moim, minimalistyczna:D
Mariusz jeśli możesz, ja będę zainteresowany fotkami.
Proszę bardzo.. Oczywiście przy normalnym odsunięciu fotala kierowcy, radia nie widać..
http://www.forum.alfaholicy.org/atta..._radio-cb1.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/atta..._radio-cb2.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/atta..._radio-cb3.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/atta..._radio-cb4.jpg
http://www.forum.alfaholicy.org/atta..._radio-cb5.jpg
Dzięki Mariusz. Wygląda to całkiem przyzwoicie. Ile czasu zajęło Ci takie ułożenie radyjka, jeśli to Ty montowałeś ?
Dwa pytanka odstające od tematu:
- co Ci tam wystaje z kratki nawiewu ?
- masz Webasto fabryczne ?
No z półtorej-dwie godzinki na spokojnie to montowałem.. ogólnie kabelki dość łatwo się puszcza tylko odchylając uszczelkę przy progach.. Do anteny pusciłem lewą stroną najpierw przy progu, a później pod lewą tapicerką.. a wychodząc z bagażnika wciąłem się delikatnie w rynienkę, by przejść kabelkiem pod klapę po lewej stronie.. i tam zostawiłem więcej przewodu nagórze, żeby dało się antenę wrzucić do bagażnika..
Co do pytań..
- z nawiewu wystaje termometr do mierzenia temp. powierza wylatującego.. sprawdzałem wydajność klimy :)
- webasto mam podobno montowane w niemieckim ASO, swietna rzecz na zimę ..opcji schładzania nie testowałem nawet :)
Pewnie, że świetna, szczególnie jeśli ktoś parkuje pod chmurką.
Czyli przewody do CB w kabinie wpuszczałeś pod dolne uszczelki ?
Franek, ja używam radia sporadycznie 4-5 razy w miesiącu na dłuższe trasy, w mieście nie używam bo nie chce mi się go wyciągać.
Używam anteny 1m od sirio na szerszym magnesie. Magnes na podkładce gumowej, od dwóch lat nie stwierdziłem na klapie większych rys więc metoda się raczej sprawdza.
Radio było strojone w Szczecinie na Bohaterów Warszawy i równie dobrze chodziło na klapie jak i na dachu. Na klapie z wiadomych względów jest wygodniej.
Fakt, radia sie nie stroi. Stroi się antenę, każdą. Choć z tego co wiem, anteny helikalne nie wszyskie da się stroić.
Mój błąd, oczywiście miałem na myśli antenę. Co do strojenia anten magnesowych, to nie jestem specem od cb, ale jak kupowałem radio kilka miesięcy temu to generalnie na forach o tej tematyce panowała opinia, że wszystkie anteny się stroi, również te magnesowe. Nie wiem czy jest to słuszne. Pozdrawiam