Witajcie odkryłem że mam jakąs rurke niepodłączona w alfie jest zaślepiona śrubka jak ja wykręce to silnik pracuje bardzo nie równoZałącznik 31915Załącznik 31916
może ktos sprawdzic od czego ona jest ? gdzie powinna być podłaczona?
Printable View
Witajcie odkryłem że mam jakąs rurke niepodłączona w alfie jest zaślepiona śrubka jak ja wykręce to silnik pracuje bardzo nie równoZałącznik 31915Załącznik 31916
może ktos sprawdzic od czego ona jest ? gdzie powinna być podłaczona?
A wiesz może do czego podłączony jest drugi koniec?
Nawet nie pytam, czy masz gaz.....bo mogę się założyć, że to patent &^%$$# gazowników, którzy Ci montowali gaz.
Ciekawe czy mam rację?:P
NIe nie mam gazu alfę zamieniłem na hyundaia wiedziałem ze była walona ale teraz zacząłem wszystko odkrywaćdo czego podłączony rurka wychodzi z obudowy silnika pod przepływomierzem jak widać na 2 fotce ale zaraz zrobnę lepsza fotkę i wrzucę.
dodaje fotkiZałącznik 31917Załącznik 31918 czyli tak ja się patrzy za komputerem z tamtąd wychodzi ale gdzie s powinien chyba wejśc:-)
Na pierwszym zdjęciu widać że ona raczej biegnie w okolice kolektora ssącego.
O własnie tam jest podłączona natomiast 2 koniec tak jak pisałem zaślepiony srubką
To mnie zaskoczyłeś:).
Zobacz, czy to zdjęcie Ci coś pomoże, czy aby nie ma być podpięty do pokrywy zaworów?
http://www.alfa156.net/tech/fr_index...ch/engines.htm
Dzięki za fotkę już ide zobaczyc jak coś od razu odpiszeczy to tu. To i na przyszłośc może komus sie przyda.
Na pierwszy rzut oka wygląda jak rurka łącząca serwo z kolektorem ssącym tylko, ze ona jest sztywna a ta ze zdjęć wygląda na giętką.
Może to jest akurat wężyk od odmy który jest podłączony za przepustnicą bo ten pierwszy widać na zdjęciu że jest podpięty. Jego odetkanie powodowało by dostawanie się lewego powietrza do kolektora ssącego i w efekcie nierówną pracę silnika.
9chodzi o ten skierowany ku górze)
Załącznik 31919
Ok. Sprawdziłem jest już tam podłączony przewod i nie widzę innego wejścia , więc nadal mam problem szukałem różnych zdjęc fotek silników ale albo mają zdemontowane te pzewody albo wisza i też nie sado niczego podłączone może tam jakiś czujnik czy coś powinno byś wpiete bo jak zapale silnik to wali z niego powietrze jak ze spręzarki.
---------- Post added at 15:21 ---------- Previous post was at 15:16 ----------
Tak rurka nie jest sztywna , sprawdziłem pod pokrywą nie ma miejsca by gdzieś ją wpiąc
---------- Post added at 15:58 ---------- Previous post was at 15:27 ----------
Nadal nic nie mogęznależc możezrobię inną fotke silnika może faktycznie powinna być inna odma zamontowana?Załącznik 31921Załącznik 31922Załącznik 31923Załącznik 31924 dodałem te fotki może mam jakąs częsc nietaką (odma, przepustnica ) bo widać że są nowe a może powinny być inne
Kurde, nie mam pomysłu, jedyne co, jakoś mi się kojarzy....to odnośnie tzw. odmy i zaworka..tutaj przykładowy temat ze zdjęciem http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ek_odmy-2.html
Zobacz, to w czerwonym kółku (na końcu dorysowanego na zielono przewodu), a dokładnie co masz od spodu wpięte, bo widać, że masz pokrywę zaworów połączoną z zaworkiem.....a z drugiej strony zaworka?
Mechanikiem nie jestem:P raczej teoretykiem....wypadłem na cygara z pracy i poszedłm zobaczyć u siebie.....eee nie widać, ale jakoś tak mi się skojarzyło, że może.....jak napisałem wyżej.
Zapomniałem dodać....nie sugeruj się długością tego przewodu, bo jakiś patałach mógł założyć co miał pod ręką.
Bylem popatrzeć u siebie i nie zlokalizowałem tam żadnej takiej rurki tylko że ja mam 2.0 więc inny zapewne kolektor dolotowy. U Ciebie na zdjęciach widać że jednak wężyk od serwo jest na swoim miejscu, nie mam wielu pomysłów co to jest i do czego może służyć.
Okiej dzięki popatrze na Zaworek odmy i zobaczymy może cos ustale . Podjade do sklepu i zapytam czy mają cos takiego może faktycznie jakis partacz założy aby było .
Jak tylko cos wynajde to napisze
---------- Post added at 20:26 ---------- Previous post was at 18:43 ----------
NIc nie ustaliłem nie wiem co kombinować bo gdymym gdziekolwiek znalazł cos gdzie może wejsc wężyk to bymgo tam przyczepił . Może jak ktos ma TS 1.8 silni to by zerknął u siebie bo dosłownie brak mi pomysłów
To nie jest nic fabrycznego.
Myślę, że ta alfa miała kiedyś założoną instalację gazową I lub II generacji z parownikiem sterowanym podciśnieniem z kolektora ssącego.
Dlatego gazownicy nawiercili kolektor, wkręcili w niego dodatkowy króciec i połączyli parownik długim przewodem.
Kiedyś miałem taką instalację w fiacie 125p.
Jeśli wyjmiesz zaślepienie tego przewodu to silnik dostaje dużo lewego powietrza i zaczyna wariować.
Sądzisz że to mogło mieć gaz? to co moge ją całkowicie zaślepić? bardzo szczelnie ?
Aha i zapytam jeszce czy każdy TS z 1.8 silnikiem z 1999r miał klimę bo u mnie jej brak?
Tak, gaz był na pewno - jeśli dobrze poszukasz, znajdziesz ślady montażu butli w bagażniku, jakieś otworki w tylnym zderzaku na mocowanie wlewu (jeśli zderzak nie był wymieniony), ślady po mocowaniu centralki pod lewym kolanem i wiele innych śladów.
Takie instalacje "lubiły" czasami strzelać, więc kiedy pojawiły się kolektory plastikowe, które nie wytrzymują wybuchu gazu w kolektorze dolotowym, zaczęto stosować różne zawory upustowe, tzw. gwizdki i klapy antywybuchowe.
Gwizdki były montowane w kolektorach ssących, a klapy antywybuchowe zwykle na obudowach filtrów powietrza.
Sprawdź, czy czasami nie masz na kolektorze gwizdków lub zaślepionych otworów po gwizdkach.
Tzw. instalacje podciśnieniowe, czyli takie z mikserem - bez wtrysku gazu, były montowane dość powszechnie w latach 90tych i na początku lat 2000. W tych instalacjach były montowane różne parowniki, w tym sporo sterowanych podciśnieniem z kolektora ssącego. Każdy gazownik, który ma wieloletni staż na pewno to potwierdzi.
Ten wąż musi być szczelnie zaślepiony, aby silnik nie mógł zassać lewego powietrza.
W 156 z tamtych lat były również wersje bez klimatyzacji.
Panowie wielemsie od was dowiedziałem za chwile porządne zaślepię tą rurkę. I faktycznie poszukam czy czasmi nie ma sladów po gazie. Kartę pojazdu mam wtórnik więc pewnie celowo została zagubiona, został wykonany przegląd bez gazu, z dowodu wykreślony i nowy właściciel miał juz DR bez wbitego gazu a we wtórniki nic już się nie wpisuje to wiem bo pracowałem w wydziale Komunikacji:-) Jak by ktos miał jakieś pytanka odnosnie Wydziału komunikacji służe pomocą:-) troche się może i juz w przepisach zmieniło ale sąznajomości . Zawsze lepiej jak ja się dopytam i wam przekażę. chociaz oszczędzę stania w kolejkach:-). Zaraz ide zaślepiać i zobaczymy:-) Jeszcze muszewymienic łożyska w alternatorze bo je słychać i z tego co zaóważyłem mam . Nie wiem czy tak powinno byc luzy na pompie wspomagania . Można ją lekko wepchnąć i wyciągnąć chodzi mi o koło od paska i dodatkowo jak kręce lekko w prawo/lewo to słychac pukanie o metal. Tak chyba nie powinno być? :-) lecę działać od razu napisze jakie efekty:-)
tez na gaz bym obstawiał,aaa ciekawe moze ten samoch niemial gazu i sladów nieznajdziesz:)bo moze lepiej silnik miał zmieniany:)wszystko mozliwe
Okiej rozumiem miałem działać ale musiałem z córcią do lekarza jechać i teraz się za to wezmę. Aha czyli pompa do wymiany muszę znaleźć dobrą bo czytałem ze te nowe zamienniki są do d..
SG0240- dzięki za rady:-) W ogóle wszystkim dzieki:-) Bo moja bella chodzi jak diesel:-( grzechotka jak cholera. Początkowo myślałem że to tylko łożyska w alternatorze. Czyli teraz najlepiej kupić pompę płyn poczekać aż dojdzie i wyjąc za jedną robotą alternator i pome czyli trzeba szukac dobrej. Jeszcze mnie ciekawi czy kolektora wydechowego do wymiany nie bede miał bo cos jak by sie na nim osadzało ( a moze był klejony) i jak się rozgrzeje to śmierdzi jak poxipol po nagrzaniu czyli pewnie klejony.
Mam jeszce sporo rzeczy do wymiany duperelki ale zamek od wlewu paliwa+linka, klapka od wlewu, linka od ręcznego, grill, i znając życie jeszcze coś wynajdę:-)
Jeśli chodzi jak diesel to trzeba by sprawdzić, czy aby wariator nie jest do wymiany. Zresztą pewnie i tak będziesz robił rozrząd więc przy okazji i wariator można będzie wymienić.
Oj, coś mi się zdaje, że jeszcze trochę musisz dołożyć do tego samochodu.
No wiecie ja chyba wrócę do hyundaia którego zamieniłem na tą alfę , teraz się okazało jak wróciliśmy tak z ciekawości chwyciłem za bagnet a tu wpier... tyle oleju że masakra. Napisałem kolesiowi co wziął mojego hyundaia ze jutro jadę do wawy i zaleje go olejem zrobię mu dolewke na stan jak mi wezmie to niestety chce samochód swój z powrotem i dalej będę próbował go sprzedać. No wkur... sie ostro.
Aco do tej rurki zaślepiłem ją porządnie i oiej obroty duzo lepsze ale jak dodaje powoli gazu od 900 do 1200 to strasznie chodzi mi cały samochód jak by siedusił i po chwili załapuje. Ja go mu chyba oddam . Jeszce go na siebie nie przerejestrowałem.
A jeśli chodzi o wariator to można tylko go wymienic bo rozrząd był wymieniany zaglądałem pasek jak nówka napinacz też.... ahhh ale chybają oddam a tak fajna, bella:-(
Można wymieniić tylko wariator, ale wtedy i tak trzeba demontować rozrząd, więc koszty są dość spore, jesśi sam nie umiesz tego zrobić, bo wariator kosztuje ok. 500 zł, a wymiana ok. 300.
Lepiej oddaj tę alfę, jeśli możesz, bo tam było chyba za bardzo kombinowane i wydasz majątek, zanim ją doprowadzisz do przyzwoitego stanu.
Witam ponownie. Niestety poprzedni własciciel nieche się odmienić bo wpakował już trochę kasy w zawieszenie rozrząd itp , okiej ja to zrobię nagrm stukot jak zdejmepasek pompy wspomagania i ocenicie czy tak powinno byc dodatkowo odpale silnik z paskiem i bez a filmik wrzucę nie wiem czy tu sie da rade jak nie to może nagg czy na pocztę podeślę ? Trudno zainwestuje trochę by ją zrobić. Rozumiem że jak by to był waristor to uzywki nie wolno kupowactylko nówke . Ale nagram filmik to ocenicie.
Nagrałem filmiki jak chodzi silnik znaczy hałas , jak pracuje silnik po odpięciu przepływki (dużo równiej) tylko sie marchewa pali, i po zdjęciu pasa jak ruszam kołem od pompy i kołem od alternatora .
1 praca silnika "grzechotka" http://www.youtube.com/watch?v=6b-FZgDi4Is
2 filmik luzy na pompie wspomagania http://www.youtube.com/watch?v=jbapfwOd25M
3 filmik odpięcie przepływomierza (kostki) http://www.youtube.com/watch?v=14tRiosNanw
Zastanawiam sie jeszce czy sobie nie kupić kabla obd 2 do diagnozowania tylko jakis porządny program musiałbym złapać najlepiej PL
A to nagranie jest zrobione z założonym paskiem na osprzęt, czy bez paska?
Rzeczywiście fatalnie chodzi, ale porównanie do diesla jest nie na miejscu, bo diesel ma ładniejszy pomruk :)
A ten hyundai to jaki był?
dziwny ten odglos. co to jest?
Tak . Tak chodzi z paskiem a hyundai to był coupe z 1997 roku 1.6 16 V
Problem rozwiązany to że łożyska w alernatoze było słychać to wiedziałem i chciałem wymienić, ale ma luz . Nie zawsze ,trzeba odpowiednio go przekręcić i jest luz na alternatorze i wtedy słychać dokładnie ten stukot jutro go wyjmuje poszukam aby na forum jak to zrobić najszybciej i zabieram się za niego:-) oczywiście napisze czy pomogło al wydaj mi sie zepomoze