Mam pytanie odnośnie pakietu TI w modelu 159. Czy nakładki progowe zewnętrzne to element osobny, czy może tworzą jednolitą całość z progami?
Pozdrawiam.
- Rafał
EDIT: Znam już odpowiedź. Są to odrębne nakładki.
Temat można zamknąć.
Printable View
Mam pytanie odnośnie pakietu TI w modelu 159. Czy nakładki progowe zewnętrzne to element osobny, czy może tworzą jednolitą całość z progami?
Pozdrawiam.
- Rafał
EDIT: Znam już odpowiedź. Są to odrębne nakładki.
Temat można zamknąć.
Można kopic cały na allegro :)
http://allegro.pl/alfa-159-pakiet-ti...762761787.html
tani nie jest :)
Nie no jak za wszystko z montażem to nie jest aż tak dużo. Ale i tak nie chciałbym, żeby moje auto udawało to czym nigdy nie było.
Te listwy, tylni zderzak i przedni wygląda jakby ktoś inspirację czerpał z Opla Calibry..... jak dla mnie szpetny na maxa !!!!!!!!!!
akurat mi się wydaje, że te progi i zderzaki są ze strony alfa romeo.
http://www.alfaromeo.it/it/#/accessori/159/tuning-and-performance
Jako, że przerabiałem trochę temat TI do "cywilnej" 159 to wygląda to następująco:
- pakiet na Allegro różni się od "fabrycznego" TI (tzn. pochodzi z linii Accessori AR, ale to nie jest pakiet Turismo Internationale),
- progi TI stanowią dodatkowy element do progu nadwozia i są do kupienia w ASO.
Jeżeli ktoś chciałby pokusić się o wygląd TI (chodzi o wygląd zewnętrzny, bez modyfikacji zawieszenia i wnętrza auta), to koszty kształtują się mniej więcej tak:
- progi TI wraz z lakierowaniem i montażem (nowe) - ok. 900-1200 zł
- lusterka/nakładki TI (nowe) - ok. 200-300 zł
- felgi TI z oponami (używane) - 3600-4000 zł
- oznaczenia TI (nowe) - ok. 100-150 zł
- ew. chromowana końcówka wydechu, jeżeli ktoś ma wersję inną niż Distinctive (bo tam chyba była w standardzie)
Na forum159.com jest user, który w "cywilnej" 159 zamontował lusterka i progi od TI - są zdjęcia (w dziale powitań), więc można zobaczyć jak to wygląda.
distinctive nie miała w standardzie końcówki wydechu..można kupić w ASO koszt....450zł !!! :) chyba tylko 2,2JTS, 3,2JTS i 2,4JTDM miały w standardzie chromowane końcówki wydechu a po lifcie 2,0JTDM też dostała chrom no i oczywiście 1,75TBi też
Dzięki za info, bo właśnie tego nie byłem pewien;)
A koszt? Hmm... zdecydowanie wolę za 100 zł z Allegro;)
z zewnętrznego pakietu Ti chciałbym mieć tylko aluminiowe nakładki na lusterka - reszta jakos mnie nie przekonuje. Zbyt duży wydatek , a różnica w wyglądzie niewielka...
nakładki na progi mogą mieć tą zalete, że nie piaskują sie nadkola. Ciekawe jak jest w rzeczywistości?
Hmm.. srebrne lusterka, to jak w większości tuningowanych aut, chyba nie ciekawe.
Jak masz nakładki progowe to nie rysuje się próg tylko nakładka która zresztą przy tylnym kole ma naklejony spory płat przeźroczystej folii antyodpryskowej. Natomiast dół drzwi i tylny błotnik dalej będzie ulegał piaskowaniu.
Myślałem o kupnie tych progów z wersji Ti, nawet na allegro jest(była) oferta za 1200zł, ale stwierdziłem że żeby był jakiś efekt to musiałbym mieć felgi minimum 18" a najlepiej 19" ( z pakietu Ti) bo na moich 17" to słabo by to wyglądało.
Myślę, że to piaskowanie drzwi i błotnika po zamontowani nakładek z TI było by w mniejszym stopniu widoczne. Sądzę tak bo zauważyłem pozytywny efekt montując nakładki progowe z wersji sportpack do 156.
Sickboy ma rację, że by efekt optyczny był zachowany to potrzeba większych kół, minimum 18" no i oczywiście obniżone zawieszenie...
Pozdrawiam.
- Rafał
albo montaż błotochronów czy chlapaczy - jak kto woli. Niestety estetyka ucierpi :/
Złotym środkiem i kompromisem jest nalepienie większych naklejek. Jak to zrobić, opisał kolega Sickboy w dziale "zrób to sam".
Ja dodatkowo tą folią okleiłem początki progów pod przednimi błotnikami, które najszybciej są obijane przez kamienie wypadające spod przednich kół.
Pozdrawiam.
- Rafał
Witam. Widze ze tutaj poruszył ktoś temat progów z wersji TI. Orientuje się ktoś gdzie takie progi mozna dostać ?
Pozdrawiam :)
nie wiem czy w ogole ktos sie skusi na te koncowski z ASO :) cena powala nawet pracownikow ASO :)
Ten pakiet na allegro to torche niepelny pakiet, bo oferuje tylko malowanie zaciskow a nie wymiane na 4 tloczkowe Brembo, nia ma w nim kierownicy TI, do tego alu listwy progowe z napisem TI, galka skrzyni biegow obszyta na czerwono, plus szczotkowane aluminium w srodku, do tego TI maja inna skore na fotelach / kanapie.
Listwy progowe tez sa inne i nie ma zadnych brzydkich dokladek z przodu (widocznie tutaj chca wyrownac braki i dokladaja dodatkowe nakladki IMO szpetne)
Generalnie jak sie podliczy to srendio oplacalna sprawa dokladac osobno, lepiej kupic juz z pakietem, a jak nie to dolozyc wieksze felgi.
Z listwami progowymi potwierdzam ze nie piaskuje sie tak szybko jak bez nich, ale tez efekt wystepuje mimo folii zabezp.
A jak montowane są te oryginalne nakładki progowe w TI?
Nie wierć otworów.
Zamontuj przy pomocy dobrego kleju, bez wiercenia otworów.
Pozdrawiam.
- Rafał
Najmocniejszy będzie chyba.....klej do szyb :D
Są tacy co kleją poduszki silnika klejem do szyb :D podobno nie do zdarcia :sheep:
Pewnie macie na mysli te progi:)
http://allegro.pl/alfa-romeo-159-ti-...064620648.html
Ja caly czas mysle nad kierownica z czarnym i czerwona nicia,kupil juz ktos od kolegi?
jesli mowisz o tej kierownicy http://allegro.pl/kierownica-alfa-ro...036810073.html to ja taka kupilem tyle ze od innego sprzedawcy pare miesiecy temu ... Dziwi mnie jedynie to ze zdjecia sa dokladnie te same co na mojej aukcji :) Byc moze to ten sam sprzedawca lub korzysta z innych zdjec ... W kazdym razie z kierownicy jestem bardzo zadowolony
nie żartuję ;) kiedyś słyszałem rozmowę na jakiś zlocie ;)
daleko szukać nie trzeba - http://www.google.pl/#hl=pl&output=s...w=1920&bih=952
to ten sam koles:)i podejrzewalem ze jestes jednym z tych co kupili,pochwaliles sie kiera od TI w naszych bellach,w sumie to jest czym,fajniutka:)
- - - Updated - - -
Ja mysle o takiej,gdyz mysle o pomalowaniu lub hydrorafice na konsoli,mysle o czarnej i male napisy alfe romeo po skosie(jesli hydrografika)
http://allegro.pl/kierownica-alfa-ro...051298770.html