Witam
Dzisiaj się okazało że padła mi uszczelka pod głowicą . Jakie mogą być tego koszty i co trzeba wymienić przy okazji tej roboty??
Printable View
Witam
Dzisiaj się okazało że padła mi uszczelka pod głowicą . Jakie mogą być tego koszty i co trzeba wymienić przy okazji tej roboty??
Robocizna ok. 500 zł + koszty części.
Warto przy okazji rozważyć wymianę rozrządu wraz z pompą płynu.
A ogólnie robota ciężka??? Dało by rade samemu ??
ja za robociznę wraz z częściami zapłaciłem 650zł. Co prawda wymieniałem w 1.9JTD. Dziś żałuje że robiłem to u tego mechanika gdyż po wymianie tej uszczelki straciłem od groma mocy. Samochód ledwo buja się do 150 a jadąc lewym pasem po "siódemce" na światłach muszę szybko zmykać na prawy pas bo blokuje drogę, ot do rozpędzenia alfki do 100 ponownie muszę odczekać ładnych kilkanaście sekund. Do dziś nie wiem co z alfą jest nie tak w mojej okolicy nawet niema dobrego mechanika który byłby w stanie coś stwierdzić. Mało tego podobny przypadek w 156 ma mój znajomy który wymienił rozrząd. Po prostu alfa straciła moc. Może tu jest jakiś mechanik który mógłby mi coś poradzić? Przepraszam za off topic. Aha i podkreślam ze nie jest to wina przepływomierza. Silnik przed naprawa chodził z odpięta przeplywka i zbierał sie o niebo lepiej 170 osiągał bez żadnych oporów a i przyspieszenie dawało odczucie wgniatania w fotel co prawda to tylko skromne 105KM ;)
Przypuszczalnie mechanik nie miał zestawu do ustawiania rozrządu w jtd i zrobił to nieprawidłowo.
Jedź do warsztatu, gdzie mają pojecie o alfach i niech sprawdzą poprawność ustawienia rozrządu.
---------- Post added at 05:32 ---------- Previous post was at 05:29 ----------
Wszystko da radę samemu, tylko potem będą kłopoty z ustawieniem rozrządu, bo do tego trzeba mieć specjalny zestaw narzędzi.
Tak właśnie myślałem że z tym rozrządem może być jazda bo robota wydaje sie być prosta tylko zajmująca dużo czasu z tąd cena robocizny .
no rzut beretem nie jest ale ...
http://www.pablogarage.pl/?kontakt,6
http://forum.alfaclub.pl/viewtopic.php?t=2023
I zaczyna się off top o mechanikach :)
A mam takie pytanie może się stać coś od jazdy z taką uszczelką nie chodzi mi o jakieś niewiadomo jakie trasy tylko po prostu małe przeloty po 4 km dziennie . Bez stania w korkach itp . Jestem zmuszony czekać na wypłatę do 10 a nie dam rady dojeżdżać w inny sposób do pracy .
ja tez mam podejrzenia co do uszczelki u siebie i pytalem sie wczoraj w ASO o koszt to robocizna przy wymianie uszczelki + kompletny rozrzad, wariator przy okazji ~900 zł
900 za wszystko czy za samą robocizne bo jak za wszystko to jak na aso to nie jest źle mi krzyknął prywatny mechanik minimum 800zł
to jest koszt robocizny
rozrzad 600 zl
uszczelka + rozrzad ~900 zl
trzeba doliczyc jeszcze planowanie glowicy ~100 zl
no i czesci
takie ceny mi podali w ASO fiat w elblagu
Wybacz za upierdliwość , ale mógłbyś to jakoś mniej chaotycznie opisać . Bo nie ogarniam.
hehe nie wiem czego tu nie ogarniasz :)
robocizna ktora liczy sobie ASO przy wymianie rozrzadu to 600zl, robocizna przy wymianie rozrzadu i uszczelki to 900zl. ASO w elblagu nie planuje glowic tylko daje komus do zrobienia a to koszt 100zl ktory trzeba doliczyc do tych 900
Do tego dochodza ceny czesci
kpl rozrzad ~500
wariator ~400
uszczelka ~100
olej, plyn ~200
Ogolnie dosc droga impreza i zastanawiam sie czy sie w to wogole bawic teraz czy zrobic to przy nastepnej planowanej wymianie rozrzadu ;P
Na wstępie napiszę, że w takich kosztach nie da sie dobrze zrobić takiej operacji.
Planowanie + sprawdzenie szczelności - około 100 pln, zestaw uszczelek głowicy, bo chyba do jasnej cholery wymienia się również podczas takiej operacji uszczelki kolektorów i pokrywy zaworów - około 250 - 300 pln, dobra uszczelka pod głowicę do jtd to koszt 150 - 200 pln, wymiana przynajmniej paska na nowy - od 60 pln, wymiana oleju silnikowego i płynu - od 150 pln. I jak niby ma wyjść ta kwota, o której napisałeś ???
Piszę oczywiście o takiej operacji, jak ją należy wykonać.
W Twoim konkretnym przypadku doszukiwał bym się w złej regulacji zaworów, tam nie ma hydrauliki.
---------- Post added at 06:27 ---------- Previous post was at 06:26 ----------
Podziękować ;)
---------- Post added at 06:30 ---------- Previous post was at 06:27 ----------
Kolejny przykład - uszczelka, a nie warto by było zrobić tego jak należy,wymienić jeszcze uszczelniaczy zaworowych i sprawdzić szczelność gniazd i zaworów, a nie na odpie***l, a potem płacz, ze się Alfa zesrała znowu zaraz po naprawie ??????
Drogi ten Elbląg.
W Ostrowie Wielkopolskim W ASO robocizna za wymianę rozrządu 360zł w 2.0 L JTS w TS-ach jest tańsza.
Nie wiem czym się różni wymiana.Powtarzam to co mi powiedzieli w ASO.
Mechanik który odbierał klucze z Punktu Obsługi Klienta twierdził że potrzebuje na to ponad 5 do 7 godz.Gdy nie chciałem tak długo czekać dali auto zastępcze.
nie wiem czy to ma znaczenie ale koszt ktory ja podalem to jest robocizna za wszystko paski, pompa, wariator, moze Tobie podali za sam pasek
a ja za wymiane uszczelki pod glowica zaplacilem 400 z robocizna i smigam juz ponad rok.glowicy nie planowal bo stwierdzil ze niama potrzeby
[QUOTE=Tomek_KRK;641757]
Jest jeszcze taka możliwość, że imć mechanik założył jakąś mega grubą wersję uszczelki pod głowicę. Po tym jak ostatnio rozebraliśmy 2.0 TS z założonymi DWIEMA (!!!!) uszczelkami pod głowicę, to już mnie nic nie zdziwi.
[/QUOTE
To też jest możliwe, jeśli uszczelka, która była wcześniej była najcieńsza, a założył najgrubszą, to może tak być.
---------- Post added at 09:59 ---------- Previous post was at 09:56 ----------
Wszystko zgodnie ze sztuką.
Gratuluję, tylko wiedz, że z takich oszczędności trafiacie na miny, a nie sprawne samochody.
I z tego samego powodu Alfa ma taką opinię jaką ma.
Do użytkownika Pablo.
Gdybyś był na tyle rozsądny by zapytać mnie czy to zrobiłem to tak było to wymieniane o czym piszesz. Kompletny rozrząd, pompa wody, wymiana płynów uszczelek na kolektorze jak i uszczelki zaworów tyle że tydzień wcześniej więc czemu miałbym pisać o tych kosztach?
A powie mi ktoś w końcu czy moge jeździć z padniętą uszczelką tak z 2 tygodnie ????
Bombelkowanie w zbiorniku wyrównawczym , no wiadomo ucieka woda , i mam takie masełko na korku oleju i jak zapalam to przez sekunde jak by chodzil na 3 garach poza tym jest spoko no chyba ze dam mu ognia to się szybko grzeje no ale ja tu mówie raczej o toczeniu sie max na 1500 obrotów :)
Ja raczej bym nie jeździł na takim oleju gdzie masz w nim wodę, olej traci swoje właściwości smarne a to grozi zatarciem silnika, nie jeździj nim bo obróci ci panewkę i wał trzeba będzie szlifować jak masz 4 km do pracy to pożycz od sąsiada rower jak swojego nie masz i śmigaj na rowerze!
pozdrawiam.