Witam ile może więcej palić 1.9 jtd 105 KM na felgach 17 o profilu 215/45
wcześniej miałem r15 195/65 i spalanie ok 5,5 l a teraz jeszcze nie policzylem dobrze ale duzo wiecej kolo 7 l i sie zastanawiam czy to wina profilu opon czy cos z silnikiem.
Printable View
Witam ile może więcej palić 1.9 jtd 105 KM na felgach 17 o profilu 215/45
wcześniej miałem r15 195/65 i spalanie ok 5,5 l a teraz jeszcze nie policzylem dobrze ale duzo wiecej kolo 7 l i sie zastanawiam czy to wina profilu opon czy cos z silnikiem.
raczej nie mozliwe zeby przez opony tak mocno wzroslo spalanie.
Mi 115KM na zimowkach paliło 5,5 - 6l.
Teraz na letnich 17 pali powyżej 6.5 - 7l. mówię o mieście...
tez myslalem ze to coś chyba nie tak ale to chyba jednak wina opon....
jakos mi sie nie chce wierzyc zeby az taka roznica byla. Co prawda w alfie nie sprawdzalem jeszcze, ale w poprzednim aucie nie zauwazalem zadnej roznicy pomiedzy 14/175 a 15/205.
swoja droga - jak tam szefuni0, auto sprzedane? :)
niestety ewidentna wina opon, nie dość że szersze to i średnica koła większa. licznik ciebie czasem za bardzo nie okłamuje?
Spalanie może i nie wiele większe.
Tylko licznik pokazuje mniej przejechanych kilometrów . Przy tych "nowych " kołach masz większą średnicę niż przy oryginałach.
normalne ze wiecej pali :) u mnie to samo bylo, ale pojezdzij stylem PSJ zobaczysz ze bedzie to samo :)
Co znaczy PSJ ?
kolega ma stilo 1.9 jtd 115 KM po jakims chipie i na 17 215/45 pali mu ok 5,5 l przy takiej jezdzie do 130 km/h mowi ze nie butuje na starcie tylko spokojnie. A ja juz sam nie wiem wczesniej mialem r15 195/65 i palil tez cos kolo 5,5 l teraz jakos spala duzo wiecej takie mam odczucie chyba ze licznik oszukuje :D wielkościowo te kola sa mniejsze niz tamte stare 15 :D no tylko szersze troche :D chyba ze zbieg okolicznosci i cos mi padlo w tym momencie ale auto nie kopci ladnie sie zbiera nawet jak na 105 KM hmm przeplywka tylko przy pelnym bucie chce 1200 a pokazuje ok 1120 a tak to w wiekszosci sie pokrywa +/- 30
przy większych oponach zawsze spalanie wzrasta ponieważ opory toczenia sa inne - to oczywiste. Prędkościomierz także nie działa prawidłowo.
Ja stosuję zasadę tego co producent przedział do auta - ktoś to po coś projektuje Panowie więc należy to stosować - przeróbki na własne ryzyko.
A wszystko jest w instrukcji obsługi - ale trzeba ją najpierw przeczytać:)
Według mnie Alfa 156 najlepiej prezentuje się i zachowuje na alu 16 tzw kółeczka teflony - 205/55/R16 V =- ja mam takie BF Goodrich G-Grip NOWE 4 szt. nie ma bata na zakrętach w deszczu warto było zainwestować 1000 zł w nowe oponki - fele były ale komplet org. mozna za 500 zł wyrwac na Alledrogo więc tragedii z naszym FIATEM nie ma:)
Przy moim silniku 2.0 JTS 166km spalanie w mieście na 16" wynosiło ok 9l, teraz na 17" nie schodzi poniżej 10l ;/
To teraz odpowiedzcie na moje pytanie :D
Czy na kołach w mojej 2.5 17'" 235'40 spalanie 15l to dobry wynik?;p
Ile mógłbym palić na normalnych kołach :)
Moje V6 przy kołach 215/45/17, spala 13-14/100, z tymże lpg. Także, jeśli 15/100 dotyczy spalania benzyny, to albo to wynik "ciężkiej" nogi, albo szerokie kapcie powodują tak duże opory. Przy kołach zimowych 195/65/15, notuję spalanie niższe o ok 0,5-1l/100km.
ja po przejściu z 215/45/17 na 225/40/18 regularnie notuję spalanie wyższe o około 0.8l
Pozdrawiam
To jest właśnie bardzo spokojna jazda. Kiedy się wygłupiam potrafi spalić w granicach 17-18l nawet i mówimy tutaj oczywiście o benzynie.
To sporawe masz te spalanie w takim razie, nie wydaje mi się, żeby zasługą tego były wyłącznie szerokie opony.. Ja żeby spalić więcej jak 15/100 to już muszę się naprawdę "postarać", często gonić pod 200 i powyżej itp.
A który masz rok tej V6? Podobno te od 2001 ( 4 sondy lambda, inne wtryski) są trochę oszczędniejsze.
Z tym spalaniem na szerszych oponach to sobie porównajcie jazdę szosówką a rowerem do DH po asfalcie.. :P
Jak jeździłem na 16" przy normalnej jeździe (bez zamulania) miałem coś koło 6-7l średnio na 100. Teraz, na 18" 225/40 mogę śmiało do tamtego wyniku dodać 1 a nawet 2 litry. Coś za coś, trzymanie w zakrętach jest dużo lepsze przy tym klocku z przodu, na 16" piszczy każdy lacz na zakręcie :/.
http://www.rimsntires.com/specs.jsp
wg tego 17. mają mniejszą średnicę przez co robią więcej obrotów i auto więcej pali na 100