Witam. Padl mi termostat. Rozkrecilem go i pytanie takie czy da sie wymienic sam wklad termmostatu? Czy moze pasuje on z jakiegos innego samochodu?
Printable View
Witam. Padl mi termostat. Rozkrecilem go i pytanie takie czy da sie wymienic sam wklad termmostatu? Czy moze pasuje on z jakiegos innego samochodu?
Podbijam temat, bo sam chciałbym wymienić wkład termostatu.
Można kupić bez problemu sam wkład dedykowany do 2.5 V6?
Poszukajcie w dziale Zrób to Sam tam jakiś gości opisywał jak włożył wkład termostatu w środek węża tego co łączy silnik z chłodnicą. Podobno działa dobrze a koszt mniejszy niż flaszka "Finlandii"
a ja wam powiem że po zakupie nie podobał mi się mój termostat więc go wymieniłem na jakiś BEHR. Nic to nie dało temperatura pływała tak jak przed wymianą. Pomyślałem że tak ma być i jeździłem.
Po jakimś roku przez przypadek wyczytałem jak ktoś na forum napisał że u niego w V6 temperatura stoi równo i nic nie pływa więc przyjrzałem się dokładnie działaniu tego co miałem i zamówiłem ORYGINAŁ.
15min wymiany i u mnie też temperatura przestała pływać, w mieście 90 na trasie trochę poniżej ale wskaźnik stoi a nie lata od 80 do 100 stopni.
Od tego czasu również spalanie mam nieco mniejsze.
Polecam do alfy oryginalne części, ona to po prostu lubi i się odwdzięcza :)
A czy czasem Behr nie szedł na pierwszy montaż? Tak mi się coś obiło, ale może to tylko do JTD...
Dziękuję za informację. Kupię więc cały nowy termostat.
Tylko jakiej firmy najlepiej zamówić termostat?
Do V6 to wlaśnie Bher, i wymienia się samą wkładkę.
pzdr
Simba666 wiesz gdzie można zamówić samą wkładkę?
Jak wymieniałem (w poprzedniej V6) 1,5 roku temu to brałem chyba w autosklep24 przez allegro cena była 64 albo 67zł (za samą wkładkę)
teraz zajżałem i mają tylko całe termostaty, ale za prawie 150zł :/
może już przestali oferować wkładki, nie dobrze bo sie powoli przymieżałem do wymiany w nowej V6
pzdr
U mnie temperatura pływa od ok 60 do 90 - może zadam głupie pytanie, ale czy poza spalaniem ma to jakiś większy wpływ na pracę lub trwałość silnika? Nie jestem mechanikiem i moja archaiczna intuicja mechaniczna podpowiada mi że im lepsze chłodzenie tym lepiej, ale z tego co tu czytam wychodzi że się mylę
Nie jest to dobre dla silnika, zwłaszcza w zimie, miałem tak samo od 70 do 90 temp. skakała, wymieniłem termostat na BEHR za 150, i jest 90 cały czas, też nagrzewanie silnika trwa o wiele krócej.
Aby być na 100% pewny że to termostat można go sprawdzić, jak uruchomisz zimny silnik i przejedziesz do momentu aż wskazówka temp. się lekko podniesie, wtedy sprawdź ręką temperature chłodnicy, jeśli będzie ciepła to znaczy że termostat jest cały czas otwarty i jest do wymiany.
Jak wygląda wymiana w 2.5 V6, jest z tym jakaś zabawa?
Nie wiem jak jest z termostatem w 2.5 ale w 166 3.0 wkład pasuje z Corsy C.
Przy montażu trzeba zwrócić uwagę na mały "zadziorek" na wkładzie i go delikatnie dopasować.
Sprawdzone przeze mnie i kumpla u niego w 3.0 166. Działa ok i wskazówka trzyma równo 90 stopni.
Cena o ile dobrze pamiętam to niewiele ponad 30zł
Nie- spuszczasz trochę płynu, odkręcasz (o ile odkręcisz) śruby, wymieniasz, dolewasz, odpowietrzasz i gotowe. Przy odpowietrzaniu odkręć też tylni odpowietrznik bardzo ułatwi i przyspieszy proces. Znajdziesz go na wierzchu metalowej rurki za kolektorem na tylnej głowicy (klucz 10)
Zdaje sie, że to było 1.4 opel corsa C.
Wszystko pasuje i jest szcelny ale żeby go dobrze ułożyc trzeba przyciąć nożycami takie blaszki czy też wąsy mocująxce.
Nie wiem jak to opisać ale jeżeli będziesz miał stary termostat i nowy to zobaczysz.
Temp. otwarcia to chyba 92 stopnie
Grzesiek zastanawiałem się nad tym czy oby nie zrobi małego spustoszenia w silniku ale kumpel zaryzykował i póki co wszystko jest OK :)
Teraz jest zima i temp trzyma jak zaklęta ale jak myślisz, gdy nadejdzie lato i upały??
Może przegrzewać silnik??
To nie kwestia może, ale pewne. Wentylator bedzie chodzić cały czas na 1 biegu, w korkach na 2 bieg bedzie dobijać. 1 bieg w V6 się włącza bardzo szybko, już przy 96 stopniach chyba, drugi 105 stopni. Jeśli się mylę to niewiele.
Jak widać nie pasuje temostat taki, trzeba szukać z temperaturą otwarcia 84-86 stopni.
Myślę że niema co kombinować i robić eksperymentów na naszych bellach, tylko trza kupić BEHRa jak fabryka przykazała. TU znalazłem za 104zł - chyba warto
A u mnie faktycznie puścił. Dziś zrobiłem ok 20 km po mieście i miałem max 70 stopni (wg zegara wewnątrz)
W lecie będzie problem, przegrzewana V6tka puszcza płyn do oleju po nie długim czasie. Na przerobionym wkładzie, który ma początkową temperaturę otwarcia w okolicach 92stopni pełne otwarcie będzie około 102-105stopni dopiero, łatwo sobie wyobrazić co będzie się działo, na I biegu wiatraki będą zapierniczać ale obieg płynu na chłodnicę będzie zdławiony za mało otwartym termostatem, taka sama sytuacja ma miejsce w JTD ze źle dobranym termostatem.
Inna sprawa że to co widzicie jako 90 stopni w V6 na wskaźniku to nie jest 90 stopni realne, a jakieś 6-8stopni więcej.