Cześć
Umiecie może coś doradzić jak zadbać o silnik?:) oprócz lania dobrej benzyny i oleju,oraz zmiany filtru powietrza. Alfa świetnie chodzi i chciałbym aby silnik był w dobrej kondycji:)
1.8ts
Printable View
Cześć
Umiecie może coś doradzić jak zadbać o silnik?:) oprócz lania dobrej benzyny i oleju,oraz zmiany filtru powietrza. Alfa świetnie chodzi i chciałbym aby silnik był w dobrej kondycji:)
1.8ts
- na zimnym silniku nie przekraczać 3tyś rpm
- nie starać się jeździć tak zwanym stylem "emeryckim"
- kontrolować stan oleju
- panewki wymieniać co 100tyś km :P
- terminy przeglądów trzymać w ryzach.
- znależć dobrego mechanika który ma blokady do alfy.
- czytać forum.
- i się pytać ...
Olej dobrać zgodnie z API , gdy zajdzie potrzeba LPG przeznaczyć na ten cel dużo pieniędzy i poszukać dobrego gazownika co dobierze wtryski,parownik,zestroi,rozrząd wymieniaj wcześniej niż te umowne 100 czy 120 tys (dokładnie nie pamiętam ) rób to przy 50-60 tys km jak kręcisz wysoko to wiadomo ,że szybciej Pozdrawiam :)
mów jej ze ja kochasz,jak tak będziesz gadał to ja pokochasz jak pokochasz, zadbasz
I oczywiście ją głaskaj i całuj...
oczywiście,że to robię:D
A części do rozrządu dobieraj jedynie poprzez VIN pojazdu - wówczas masz 100% pewności, że zakładasz właściwy pasek (były różne, nie wszyscy o tym wiedzą i niestety to jedna z przyczyn zrywania zębów mimo terminowych wymian).
Pozdrawiam.
- Rafał
a cos o jts :P z tego co wiem ludzie ich nie lubia a mi sie bardzo dobrze nim śmiga w miare ekonomiczny elastyczny i fajnie gada ..... ps nagaru da sie uniknąć ??
A tak na poważnie przeczytaj instrukcję fabryczną.
---------- Post added at 09:50 ---------- Previous post was at 09:30 ----------
Też mam JTS-a. Kupiłem go nie świadomie. I teraz dziękuje opatrzności za ten zakup. Gdybym wcześniej poczytał tu na forum to pewnie bym go nie kupił.
Zresztą pewnie dla tego że ten silnik ma nie najlepszą opinię (moim zdaniem niesłusznie) auta z nim są tańsze. A przy najmniej były, bo zauważyłem że już powoli ta różnica się zaciera. Wtrysk bezpośredni był wtedy nowością a ludzie boją się tego czego nie znają i na wszelki wypadek trzymają się od tego z daleka. Niech inni wypróbują . Co do nagaru nic nie wiem, mam przejechane 227tyś km i na razie śmiga bez problemu. Jakieś 10 tys km temu założyłem instalacje LPG (droga cholera 4500zł) .Robię w nim to co instrukcja każe i na razie nie mam żadnych problemów. Raz mi poszła cewka zapłonowa 360 zł w ASO od 240 poza ASO. A reszta auta jest taka sama jak z innymi silnikami.
mozna jakies linki ciekawe o jts na forum wiekszość to przestrogi :( ja kupilem go nieświadomie ale od wujka kolegi z dojczów :P
Auto ma 86tys teraz o lpg nie mysle bo to 3 auto wypadowe praktycznie i nie oplacalo by mi sie wiec zostaje PB a i spalanie jest bardzo akceptowalne :0
Ps jak je użytkować na co zwracać uwagę jakies sugestie rady (narazie jedyne co zmienilem termostat ) i czeka mnie zawias 7 miesiecy w pl i juz dziekuje .....:(
Jedyne co mogę ci doradzić to : dokładnie przeczytać instrukcje fabryczną.
Jeśli się jej będziesz trzymał to autko na pewno ci długo bezawaryjnie posłuży.
tzn dla mnie nie ma tam nic ciekawego :P pomijam sprawy oczywiste jak okresy miedzy wymianami płynów/filtrów świec i jakie zamienniki stosować poza tym nic a jak koło wymienić to wiem:)
No i więcej nic nie trzeba żeby auto dobrze służyło.
Im mniej kombinujesz tym dłużej pojeździsz.
Udanego weekendu życzę.
w ts 16v obserwowac jakie daje cisnienie pompa oleju przy przebiegach ok 200tys moze one znacznie spadac, uzytkownicy 155 maja wskaznik tak wiec widza co sie dzieje, w razie niskiego cisnienia pompa do wymiany mimo ze nie zaswieca sie kontrolka od cisnienia jeszcze
ty sobie akurat zamontowales bo widzialem ale seryjnie tego nie bylo nigdzie poza 75, 164 i 155, generalnie przy rozgrzanym silniku ponizej 2 bar na wolnych i 2-3 na wysokich uwazam za niskie, ja po wymianie pompy akurat siadla mi jak wjezdzalem do garazu tak wiec sie uratowalem mam cisnienie wolne rozgrzany 3-4 wysokie obroty 4-6 zaznaczam ze chodzi mi o ts 16v gdzie uklad smarowanie nie najlepiej chyba rozwiazano ,nie wiem jak jest w jts ale chyba panewki tam nie siadaja tak czesto jak w ts
Zajrzyj do LPG w JTS tam już o tym pisałem.