co myślicie o takim czymś co znajduje się hurtowo na Alledrogo??
http://allegro.pl/chip-tuning-alfa-romeo-156-159-166-1-9-2-4-jtd-i1772586435.html?source=oo
i tym podobne wynalazki.
Printable View
co myślicie o takim czymś co znajduje się hurtowo na Alledrogo??
http://allegro.pl/chip-tuning-alfa-romeo-156-159-166-1-9-2-4-jtd-i1772586435.html?source=oo
i tym podobne wynalazki.
jestem sceptycznie nastawiony.
jeżeli chodzi o chiptuning jest temu poświęcony dział. tam się skieruj.
Daj sobie spokój. Nie masz problemów to je sobie zrobisz. Sam się tym interesowałem ale diagnosta komputerowy natychmiast wybił mi to z głowy. Jak chcesz to tylko profesjonalny chiptuning. np. www.kreatormocy.pl .
oki dzięki za bezstronne porady :)
NO tak koszt mały ale nie szkoda Ci silnika? Proponuję jednak jak się coś robi to zrobić porządnie dopłacić trochę i pojechać do kogoś kto się tym zajmuje profesjonalnie. Te uniwersalne sterowniki zwane boxami jak sama nazwa mówi są uniwersalne, każdy silnik ma jakąś charakterystykę swoją, ja na przykład miałem jakiś dziwny żabek pik mocy, który na pewno nie korzystnie wpływał na silnik jak i osprzęt, przebieg został wygładzony i podniesiony skala Y - (KM/Nm). Mam kilka przypadków kolegów co poszli po minimum i rzucili boxy namówiłem już większość z nich na hamownie, jednemu zamiast przybyć obiecanych 25 KM przybyło 8, a w Nm prawie nic nie zmieniło się, drugi fajnie wszystko podniesione ale od 3,5 tys. wykres mocy i momentu faluje w paru miejscach ( nie przepływka - mechanicznie sprawny ). Tak więc wybór pozostawiamy Tobie.
Chce kogoś kto zrobi to dobrze tak jak mnie daj znać zapłaciłem więcej ale jestem zadowolony nic nie dzieje się. pozdro
oki dzięki za porady :) krótko mówiąc to jest taka lipa i pic na wode .... tylko poco takie gó*** sprzedają.
Nie bój się, znajdzie się jakiś naiwny, który to kupi, a potem będzie roznosił opinię, że chituning to wielkie g...
...a mi się wydaje, że zanim wyrazi się opinię, warto byłoby mieć jakąś elementarną wiedzę jak działa to urządzenie no nie mówiąc, że bez testu to można sobie gdybać jedynie czy to działa i jak.. Problem w tym, że porządna hamownia z odczytem kilku dodatkowych parametrów będzie kosztowała tyle co to urządzenie.. i oczywiście też bym się cudów nie spodziewał, ale też wieszenie psów uważam za bezzasadne, bo nawet duże firmy tuningowe sprzedają boxy, co swiadczy o tym, że nie są to jakies niebezpieczne urządzenia.. a przynajmniej nie wszystkie.. :)
Kolega jest z okolic Śląska tak? to do Gliwic ma niedaleko... do kolegi Cinka , jeśli interesuje cię podniesienie mocy skieruj się do Marcina, wielu zadowolonych userów na tym i innych forach to najlepsza jego wizytówka. Cenowo wychodzi drożej niż box z Allegro :) ale zapewniam że bezpieczniej i masz hamowane auto przed i po... wiec widzisz za co płacisz... zresztą w razie draki zawsze można u tunera skorygowac soft a w przypadku takiego box-a jesteś zdany na łaske losu.
pozdr.
Podłączę się do tematu i zapytam, bo przekopałem forum i nie mogę znaleźć jakiejś dobrej/polecanej firmy z Warszawy lub okolic, która robiła już alfy i wywaliła by mi dpf, egr, no i zrobiła remap.
Podpowiedzcie plz.
Pozdrawiam
Przejedź się na Śląsk :) W wawie za indywidualne strojenie to sporo kasy sobie życzą.
A jakieś przykłady?? Bo poza Masters Tuning,nie ma jakichś chorendalnych cen.Żeby nie było, że jestem gołosłowny: w Masters tuning za program Marek Staszewski zażyczył sobie 1700zł + 300 za wywalenie EGR-u.U Andrzeja poniedziałka (Unitronic) to samo za 1500+300EGR.W VTG nie wiem ,ale pewnie na poziomie Mastersa,w MR MOTORS i tam robiłem, 1200zł + wycięcie egr i przepływki free,także nie ma co siać paniki na forum,a taniej raczej napewno nigdzie nie będzie.Wawa to skupisku tunerów ,więc i konkurencja zdrowa panuje.
Jak to po co? dla kasy:) W ogóle jeżeli chcesz się profesjonalnie bawić w podniesienie mocy to tylko wymiana komponentów- wymiana układu dolotowego, wydechowego, intercooler, turbosprężarka. Albo w ogóle swap silnika na mocniejszy. ale oczywiście w to wszystko wchodzą spooore koszty. Jeżeli chcesz na początek zaszczepić kilka- kilkanaście koni więcej na dobry początek, to proponuję wymianę filtrów powietrza na sportowe. Koszty zaczynające się 200 zł i jakiś tam początek jest ;)
Ale sportowe(stożki) filtry powietrza, to chyba tak średnio nadają się do diesla...
http://moto.allegro.pl/filtr-powietr...084938996.html
to wbrew pozorom nie jest stożek, tylko taki kształt jak seryjnie, w to samo miejsce montowany, natomiast różni się wykonaniem przpustowością powietrza , nie wymienia się go tylko czyści odpowiednimi preparatami co ok 50tys km
odbieram taki w poniedziałek :)
Czyszczenie co 50k? Jeśli już decyduje się kolega na taki filtr to czyścić go trzeba co 5-10k max to po pierwsze, po drugie należy się liczyć z szybkim zgonem przepływki szczególnie po nieumiejętnym czyszczeniu filtra.
Osobiście polecam zwykły wkład papierowy zmieniany max co 10k od takich wynalazków.
Pozdro
Moja drobna sugestia. Używając filtrów o mniejszym CX, nasączonych olejem warto przy czyszczeniu 5-10 tys.km. umyć przepływomierz ( t.z.w. gorący drut). Potrzebne jest do tego, benzyna ekstrakcyjna i mały pędzelek. Ja tak robię od 10 lat i przepływki nie padają.
http://img821.imageshack.us/img821/429/powerboxjtd.jpg
---------- Post added at 12:02 ---------- Previous post was at 11:58 ----------
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/02/98.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...2012/02/99.jpgVoila:rolleyes:
To nie jest firma tuningowa :) To jest SKLEP z czesciami do tuningu ;) To naprawde zasadnicza roznica.
novitec, squadratuning
Ok, nie kłócę sie. Ale wg mnie, jeśli w ofercie danej firmy tuningowej pojawia się box, to wniosek nasuwa się tylko jeden. Kapucha, kapucha i jeszcze raz kapucha. Taka firma jest zrobic wszystko aby wyciagnac hajs od danego klienta, nawet kosztem duzych strat finansowych osoby kupujacej. Dlatego takie firmy omijam z daleka.
Zapytajcie się Rogala, Compsport'ów, Aligatora, itd. czy w swojej ofercie maja Boxy i co o sadza o takim rozwiazaniu ;) Przeciez na czyms takim rowniez mogliby zarobic i to tanim kosztem, bo w ogole by sie nie napracowali ;)
box to box...a taki allegrowo/tescowy lądujący po railu grubo w całym zakresie to dopiero mina...albo cyfrówka wystrojona na rolkach, albo chips, reszta to lipa
...a poco tunerowi boxy za które musi bulić...jak softa ma za free ;)
Del.
Przeglądając zaległości w prasie motoryzacyjnej w marcowym numerze " Poradnika Auto Świat" Natrafiłem na ciekawy artykuł "Chipuj z głową" Konsultantem i fachowcem, który wypowiada się w kwestiach tunningu jest znany z naszego forum Cinek czyli Marcin właściciel firmy Cinsoft. Cinek coś ostatnio się nie odzywa na forum bo ma chyba sporo pracy. Opisywana jest Alfa 159 2.0 jtdm gdzie podniesiono moc z 176 km i 376 Nm do 215 km i 439 Nm. Polecam artykuł dla zainteresowanych tunningiem swoich belli.
kupiłem alfe 150 z niemiec/holandii
po podpięciu w MES oczekiwana masa powietrza ma zawsze wartość 1199,5
zmierzona masa powietrza zmienia się
kabel działa, bo kolega z forum swoją podpinał i było ok.
czy możliwe, że coś się popsuło, czy ktoś wirusa wgrał?
ECU i q-tronik programowane w 2011 roku
Wywalony EGR starym sposobem. A co do wirusa to musiałbyś pokazać dawkę paliwa
Można poznać modyfikację po logach.
Ale hamownia też się przydaje bo znasz dokładnie realny Nm/KM
no jak zrobiony zle to sprzegło zameczy:),jakos mi sie wydaje ze za ostro idzie jak na 150koni:)),albo wczesniej dojechane gtki oglądałem
jakie parametry w MES zaznaczyć?
4 bieg i but przy logach??
- - - Updated - - -
[QUOTE=szkodnik;1638175]co na naszym forum niepokazałes zap o Rad.klubie:)))
- - - Updated - - -
nawet tu jeszcze fotek nie wstawiałem :)
niedawno kupiłem....
Witam,
mam Alfę Romeo 159 2.0 JTDm 170 KM. Chciałbym ją podkręcić :), oczywiście w jakim specjalistycznym warsztacie. Może mi ktoś podpowiedzieć dobry warsztat w Poznaniu lub okolicach ??
I oczywiście podstawowe pytanie się nasuwające:
- jakie są +/-
- jakie ryzyko podniesienia mocy - problemy awarie
- czy silnik się szybciej zużywa ??
- o ile zwiększy się spalanie ,
może ktoś robił w 2.0 JTDm taka przeróbkę proszę o podzielenie się doświadczeniem i obserwacjami z użytkowania po podkręceniu.