Testował ktoś jakiś środek antykorozyjny (sporo ich na rynku). Taki, który wchodzi w reakcję z rudą, a nie ją zamyka w środku.
Printable View
Testował ktoś jakiś środek antykorozyjny (sporo ich na rynku). Taki, który wchodzi w reakcję z rudą, a nie ją zamyka w środku.
Cortanin F z organiki
Narazie wydaje sie wart polecenia
albo brunox ale na pędzel, troche droższy ale moim zdaniem lepszy niż cortanin
Miałem Cortaina F i Brunoxa epoksy. Cortain szybciej wysychał, a brunox pozostawia taka jakby powłoke żywiczna - mowa oczywiscie o preparatach na pedzel, bo są tez brunoxy w sprayu. Obydwa usuneły rdze. Cortainem miałem kiedys pomalowany błotnik, który lezał sobie luzem za podwórku (zima, lato), przez ok. rok i tam gdzie użyłem tego preparatu rdza sie ponownie przez ten czas nie pojawiła:)
Cortanin nie zostawia jako takiej powłoki lakierniczej, tylko przereagowuje rdzę i nadaje się pod lakierowanie. Brunoxa nie trzeba już lakierować, ale też można. No i Cortanin jest jakieś 4-6 razy tańszy. I bardziej śmierdzi. Faktycznie szybciej wysycha.
Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi! Czyli zakumpluję się z Brunonem.
Szerszeń, jeżeli chcesz coś zacząć grzebać z blacharką (antykorozja, podkłady, lakierowanie) poczytaj to:
http://lakierowanko.info/viewtopic.p...jaki+podk%B3ad
Generalnie to polecam to forum, a szególnie niejakiego PROJEKTERA, bo po lekturze mozna sie dowiedzieć naprawdę ciekawych rzeczy...
Cortanin to shit, używaj brunoxa a jak robisz powierzchnię, którą później można dokładnie umyć wodą to najpierw fosol i na to corina, chlorokauczuk i konserwacja albo podkład i lakier.
Ciężarówka wjechała mi w drzwi i błotnik. Drzwi wymienię, a błotnik na razie chcę jakoś zabezpieczyć, bo uszkodzenie nie jest duże.
---------- Post added at 11:17 ---------- Previous post was at 11:12 ----------
To on?
http://allegro.pl/brunox-epoxy-250ml...782996242.html
Ktoś z Was to dystrybuuje?
Ja polecam polrust. http://allegro.pl/polrust-akrylowy-g...772307086.html
Ja używam Brunoxa jest rewelacyjny . Tylko trzeba mu dać 24 godziny na wyschnięcie a potem położyć baranka czy jakiś podkład. Zrobiłem tak podłogę w mojej czarnej 155 i tak zrobię w V6.
Odświeżę temat, mam parę małych ognisk korozji podwozia, m.in. elementy do których mocowane są wahacze dolne, fragmenty podłogi. Chciałbym coś na to zaradzić i z tego co czytam najlepszym rozwiązaniem będzie Brunox, właśnie jadę zakupić.
Plan jest taki że najpierw oczyszczam mechanicznie ogniska korozji szczotką drucianą na wiertarce a następnie nakładam Brunox'a pędzlem. Pytanie czy to wszystko? Czy tak zagruntowaną powierzchnię powinienem dalej potraktować czymś jeszcze? Przypominam że chodzi o podwozie więc to nie ma wyglądać tylko sie trzymać :)
Z tego co czytałem powierzchnia na którą stosuje sie Brunox nie powinna być całkowicie wyczyszczona z rdzy bo ten środek właśnie z rdzą zachodzi w reakcję, prawda to?
Na brunoxa daj baranka. Dłużej wytrzymie :)
Wymiziane S3 mini!
Tak, Brunox wiąże się z rdzą, pół roku przyglądałem się takiej zaprawce na błotniku, nielakierowanej i wyglądało do końca tak samo czyli zero zmian po tych 6msc.
Nie kryj barankiem bo jak gdzieś będzie źle i zostanie ruda to zanim ją znajdziesz to odpadnie Ci cały płat blachy z tym barankiem, lepiej kup Tectyl od Valvo, ma gumową konsystencję po wyschnięciu i kamienie itp. mu nie straszne, u siebie zdrapałem kawałek dopiero wkrętakiem, wtedy też dowiedziałem się że mam podwozie pokryte tym środkiem.
Na rudą możesz też użyć Fertan stosowany przy zabytkowych autach, mam zamiar go przetestować w tym roku.
Kupiłem już Brunox na pędzel, w piątek chyba się tym zajmę. Właśnie, czemu lepiej na pędzel a nie spray? Warstwa nakładana na pędzel jest teoretycznie grubsza?
kasztelan ten Tectyl to mam na Brunox'a po wyschnięciu nałożyć czy podajesz to jako alternatywę dla Brunox'a ?
Tectyl na Brunoxa. Czy na pędzel... z fizycznego punktu widzenia to chyba lepszy jest spray, dotrze w więcej zakamarków niż pędzel choć sam mam Brunoxa "pędzlowego" i daje radę.
Powiem wam z doświadczenia że Brunox w spray jest jakiś gorszy od tego na pędzel. Porównałem 2 elementy tak samo robione i na tym po spray wyszła ruda. Ja będę w lecie moją czarną robił jeszcze raz tak jak czerwoną . Zróbcie tak jak ja. Tam gdzie można malujcie pędzlem, a tam gdzie nie dostaniecie poprawcie sprayem:)
Czytałem podobne opinie że jednak nakładanie pędzlem daje grubszą warstwę a i cena w Leroy Marlin za litr tego w spray'u jest niższa porównując względem butelki na pędzel więc coś w tym musi być. Ja zrobiłem wczoraj wszystkie ogniska korozji podwozia pędzlem tylko w dwóch miejscach musiałem sie posiłkować spray'em bo pędzel nie sięgał.
Zastanawiam się czy dawać na to baranka bo w sumie jak sie pojawią nowe ogniska to nie będę ich widział :/ może lakier bezbarwny w spray'u ?
Poczekaj 1-2msc, jeśli coś ma wyjść to zobaczysz, jeśli nic nowego się nie pokaże to myj i zabezpieczaj całe podwozie.
Również polecam brunoxa. Trzeba pamiętać, aby odlać sobie potrzebną dawkę do osobnego pojemniczka, a nie maczać pędzel w całym. Podobno osad z pędzla będzie reagował z całym brunoxem i straci swoje właściwości. Ja tak robiłem, miejsca zabezpieczone brunoxem trzymają już 2 lata, a są to tylne nadkola w Delcie (ranty), więc tak jak np. w 155 mocno narażone na gnicie (miały lekki nalot jak je oczyściłem i zamalowałem). Do progów polecam Tectyla + sonda z dyszą do psikania wewnątrz, progi zabezpieczone ponad rok temu, póki co, nic nie widać złego :) ( po 1 puszcze 500ml na próg).
Ja jakoś nigdy nie przepadałem za produktami brunoxa, natomiast jak osoba wyżej mogę polecić środki antykorozyjne tectyla. Używałem ich dość często, również w pracy, i jakoś nigdy nie słyszałem by ktoś się na nie skarżył.
Jakby ktoś jeszcze szukał to na tej stronie www.tectyl.pl macie całą listę dostępnych produktów z opisem/przeznaczeniem. Dość pomocna gdy nie zna się konkretnych rodzajów (jak ja :)).
Ja również polecam Tecytyl, mają go na benzyny.pl najlepszy na rudą.
Zdecydowanie Brunox. Testowałem i jest na prawdę ok.
Czyli zaden odrdzewiacz tylko gurunt epoxydowy dal najlepsza ochrone :)
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Witam. Z tego co się orientuję, dobrymi preparatami antykorozyjnymi są też produkty Valvoline. Pozdrawiam
Polecam zajrzeć na stronę rustcheckcorolon.pl, tam znajdziecie preparat który zabezpieczy przed korozją. Sam stosowałem, to naprawdę działa. Jak do tej pory nie znalazłem lepszych środków. :)
Dwa ostatnie wpisy typowa działalność reklamowa.
Moim zdaniem zdecydowanie bardziej skuteczny od brunoxa jest środek antykorozyjny ikorol! Mam znajomego lakiernika, który od paru lat przerzucił się na ikorol i mówi, że póki co najlepsze rozwiązanie na korozję jakie u niego się sprawdza.
Testowałem kilka lat temu. Blachy oczyszczone i pomalowane ikorolem dwa miesiące później były już pokryte ładnym, rdzawym nalotem.
Jak małe uszkodzenie to polecam neutralizator rdzy np. BOLL
DF
Swoje ostatnie auto położyłem w rowie delikatnie. No i blacharz zrobił robotę, pomalowałem "na chwilę", i tak już zostało do sprzedaży. Corizon - podkład reaktywny, pomalowałem z pędzla na gołą oczyszczoną blachę i tak został błotnik przez prawie 4 lata, nic nie zardzewiało...
"Ważniejsza od celu podróży jest radość z podróżowania" - Soichiro Honda
Cortanin najlepszy i stosunkowo tani.