Mam pytanie na jakich oponach zimowych jeździcie ,chodzi o rozmiar .
Printable View
Mam pytanie na jakich oponach zimowych jeździcie ,chodzi o rozmiar .
205/50/16 GY UltraGrip7+
ja mam zgodnie z instrukcją, 195/60/R15, model Dunlop WinterSport
Moja pierwsza zima z bella przede mną, ale ostatnio zakupiłem oponki zimoe, tj. Michelin alpin a4 195/65/15 - zobaczymy co pokażą w zimie :)
Ja na tę zimę kupuję 185/65/R15 Yokohama W.drive. Powinny być dobre
Continental ContiWinterContact TS 830 205/55R16
215/45R17 i jest ok :P
http://img29.imageshack.us/img29/4223/20101129388.jpg
Dębica frigo 2 195/60/R15
Zimą używam kompletu Barum Polaris 2 195/60/15 na stalówkach i jest ok, pomimo że opony są z tańszej półki, mogę śmiało polecić, dają radę.
185/65/15 Dunlon SP Winter Sport 3D
w sezonie zimowym 2009/2010 miałem nowe Barumy Polaris 2 i o ile na śniegu dawały radę to na suchym/na mokrym/ na błocie pośniegowym już goorzej.. tak więc poszły do kosza..
Nokian WR G2 195/60 R15 - polecam.
Zgodnie z instrukcją ;) 205/55 R16 Fulda
U mojej córki w 147 są 205x60x16 - tył oraz 205x55x16 - przód i nie wiem czy jej nie kupić jakiś 195x60x16 bo przód jest trochę nisko a zasp u mnie na ulicy nie brakuje - jak to na dojazdówce bywa , na wiosnę na pewno jej kupię 205x55 ale narazie zima idzie
Barum Polaris 195/60/15 - dobra cena, dobra jakość (oczywiście za nowe opony)
W zeszłą zimę kupiłem komplet nowych BRIDGESTONE BLIZZAK LM-32 w rozmiarze 205/55/16 i szczerzę mogę polecić ;)
W dieslu niezgodnie z instrukcją ale typowy rozmiar 195/65/R15
W JTS zgodnie z instrukcją nietypowy rozmiar 205/60/R15
mam na sprzedaż dwie prawie nowe chińskie opony runway 225/50/17
i dwie nowe michelin wtym samym rozmiarze ;)
Dębica Frigo2 195/65/15
Continental ContiWinterContact TS810 - 205/55 R16 +kontrola trakcji i dają radę nawet w górach !! :)
Równiez jezdze na Debica Frigo 195/65/15.
To będzie ich trzecia zima w Alfie (kupiłem nówki) i daja radę jak za takie niskie pieniądze.
Moim zdaniem to niezłe opony z półki budżetowej, lepsze niż Fulda i Dębica w moim odczuciu, trochę stary model ale kilka lat temu wygrywał w testach w swojej klasie. Co do trzymania nie mam większych zastrzeżeń, problemem jak dla mnie jest duży profil 60, po zmianie kół na zimowe przez pierwsze kilka dni czuję się dziwnie ;) Przy dużych autostradowych prędkościach nie jest tak źle, najgorzej jest na Barumach przy ostrych zmianach kierunku albo bardzo gwałtownym hamowaniu, ale to praktycznie w każdej zimówce występuje taki dyskomfort to przesiadce z letnich gum. Na śniegu w testach z gazet barumy nie ustępowały droższym modelom, moim zdaniem warto je kupić za takie pieniążki, nowy komplet u mnie się sprawdził wyśmienicie ;) Warto kupić zimówki latem/jesienią, będą tańsze.Cytat:
w sezonie zimowym 2009/2010 miałem nowe Barumy Polaris 2 i o ile na śniegu dawały radę to na suchym/na mokrym/ na błocie pośniegowym już goorzej.. tak więc poszły do kosza..
Btw na letnich mam 2 nowe opony Barum Bravuris 2 i też nie ma lipy, także Barum nie taki straszny jak go malują.
195/65/15 GoodYear UltraGrip 7+
GoodYear UltraGrip 7+ 195/65/15
Firestone Winterhawk 2EVO - jak najbardziej polecam. Na śniegu trochę gorsze od dębicy ale na mokrym czy suchym asfalcie dużo lepsze. No i nic nie szumia
Popekały Ci ?
co do opon to nie mam pytań :D
Nic mi nie popękało. Dlaczego miałoby pękać po jednym sezonie? o_O
pierwszy sezon na Sava eskimo S3+ 195/65/15. Z zakupem zimówek zwlekałem zbyt długo co spowodowało iż wybór opon był bardzo mały a ceny poszybowały strasznie do góry. Zakładałem je z dużym grymasem na twarzy (można powiedzieć że nie było innego wyboru poza Dębicą, chińczykami i strasznie drogimi chyba goodyearami jak dobrze pamiętam). Muszę przyznać że miło mnie zaskoczyły, sprawowały się świetnie na śniegu, błocie itd. Jedynie można mieć zastrzeżenia do suchej nawierzchni przy wyższej temperaturze ale i tak wielki plus dla niej. Polecam:)
najlpszy stosnek jakości do ceny mają chyba Fulda Kristall Montero 3
moje po 4 miesiącach popękały od wewnatrz na boku. Nokian odmawia wymiany na nowe, ponieważ uważają że były używane na za niskim ciśnieniu. Opony oddałe do laboratoryjnej ekspertyzy, stwierdzono iż nie jest to wina zbyt niskiego ciśnienie itd.. Jestem na etapie pisma do Nokiana z norwegii z ta sprawa bo tak tego nie zostawię. Co jest najlepsze dostałem na piśmie informację iż z tymi pęknięciami mogę opony normalnie użytkować.
Ja się przymierzam do Savy. Sava w testach i opiniach też lepiej od Dębicy. Na śniegu obydwie b. dobre ale Dębica na suchym i chyba tymbardziej na mokrym asfalcie dużo słabiej wypadła w testach.
www.netcar.pl spoko strona z opiniami i testami adac
ja polecam stronę baloon.pl jeśli by ktoś chciał kupić opony. Różnie tam z dostępnością ale jak się czasem trafi coś to naprawdę dobra cena, super obsługa, błyskawiczne przesyłki gratis no i od każdej ceny zawsze dostaje się jeszcze 5% rabatu - tak było dotychczas.
Ja zimówki mam 225/40/18
Opony Pirelli 240 SnowSport..
Dają radę;)
;P nie no bez przesady :P Zresztą mój avatar to właśnie zdjęcie na zimówkach.. 18" telefony od Blackline 2 GT .. naprawdę spoko się jeździ.. w góry się nie wybieram tylko po Wawie jeżdze więc w zimę również wygląd się liczy.. Tylko gwint do góry i jazda ;)