Witam, czy ktoś się może orientuje czy jest jakikolwiek sposób, aby odtwarzać filmy na głównym wyświetlaczu? Czy da rade to zrobić na seryjnie zainstalowanym systemie czy już trzeba coś grzebać? Pozdrawiam
Printable View
Witam, czy ktoś się może orientuje czy jest jakikolwiek sposób, aby odtwarzać filmy na głównym wyświetlaczu? Czy da rade to zrobić na seryjnie zainstalowanym systemie czy już trzeba coś grzebać? Pozdrawiam
Przy Lanci Lybrze da się
http://www.youtube.com/watch?v=p9mTFxKLRGE
ale nie wiem jak z Alfą
W 166 takze - http://www.youtube.com/watch?v=dtR0DP7NYHM
A jeśli mam fabryczną nawigację, ale nie mam gniazda USB to istnieje możliwość jego zamontowania? Jeśli tak to czy wówczas dałoby radę zamiast oryginalnej mapy stosować np. Automapę poprzez USB, np. z pendrive?
Pozdrawiam.
- Rafał
słyszałem, że są jakieś moduły podpinane pod AUX, które dają możliwość kilku gniazd USB
możesz podłączyć zmieniarkę na karty SD ewentualnie USB ale z tego co wiem to służy to tylko do odtwarzania muzyki. z tym odtwarzaniem filmów to mniejsze zmartwienie ale podłączenie usb tak żeby uruchomić automapę było by super nie musiałbym wozić dodatkowej nawigacji posiadając fabryczną :) tak jak to robię teraz.
widziałem taki moduli na alle...
coachu ale moduł pozwalający na...??
Swego czasu się tym interesowałem. Jakiś magik wpiął się bezpośrednio w procesor obrazu i udało mu się. Bardzo skomplikowana i ryzykowna operacja. Ale fajnie byłoby zamontować sobie np. kamerkę cofania z podglądem na Navi :)
Na allegro są kable z końcówką AUX i USB. Cena to coś około 40zł. Pytanie tylko czy jest sens...
Grzdylu ja mam tak samo. Navi wbudowana, ale w schowku druga nawigacja...
Pozdrawiam.
- Rafał
Szewi z forum159.com zamontował sobie taką w 159, ale nie w fabrycznym navi, a w jakimś kombajnie multimedialnym, który wstawił w to miejsce.
Dla chętnych fotki tutaj (trzeba być zalogowanym): http://www.forum159.com/kamera-cofania-t617.html
A propos kombajnów. Jest to droga sprawa, ale unifikuje wiele funkcji.
Mnie np. odpowiadałby taki, który robił by za audio, navi i telefon. Niby nic trudnego, ale przydałoby się jeszcze by można było tym sterować z kierownicy, a komunikaty były również wyświetlane na panelu między prędkościomierzem, a obrotomierzem.
Ciekawe który ze sprzętów jest najbardziej kompatybilny z Alfą.
Pozdrawiam.
- Rafał
seryjne navi robi to wszystko ale wszystko robi z kiepską jakością...telefon - tylko osbna karta (brak BT), audio - kiepsko odtwarza MP3, nawigacja - baaardzo słaba, nie intuicyjna, mało dokładna i dodatkowo jak działa navi to nie można odtwarzać płyty. Nie udał się im ten seryjny "kombajn"
a kto jest producentem tego fabrycznego kombajnu?
magneti marelli?
Spokojnie - Chińczycy opracowują właśnie urządzenie dedykowane dla 159/Brery/Spidera, które będzie kształtem pasowało do panelu Alfy, a funkcjonalność będzie 3x lepsza (Windows CE, Bluetooth wbudowany, możliwość podpięcia TV cyfrowej, kamery cofania, odtwarzanie DVD, nawigacja na SD, itp.). Kwestia miesiąca, dwóch i powinno dać się to już kupować.
Będzie to sprzęt znanej firmy Hyulingan ;) Jest on opracowywany konkretnie pod Alfę 159/Brerę/Spidera - więc oprócz wycięcia panelu przedniego w taki sposób, aby dokładnie wpasowywał się w otwór w konsoli 159 powinien obsługiwać także wielofunkcyjną kierownicę. Parametry:
- dotykowy ekran 800x480 pikseli, wyjście na oryginalny subwoofer z systemu Bose.
- opcjonalnie moduł TV cyfrowej
- funkcja czytania ebooków (lektor)
- obsługa CAN-BUS - kierownica wielofunkcyjna + wyświetlacz klimatronika (to to sam jestem ciekawy jak to będzie wyglądało)
- Bluetooth wbudowany
- odtwarzanie MP3, MP4
- złącze dla IPoda
- Tire Pressure Monitoring - dla pojazdów w to wyposażonych
- wejście na kartę SD z software do navi - czyli można sobie włożyć np. AutoMapę na karcie
- wejście USB
- 17 języków - w tym Polski
- odtwarzanie DVD, VCD, MPEG4, WMA
- system WinCE 5.0
- sprawdzona obsługa takich programów nawigacyjnych, jak: Igo 8, Route66, Gate5, Papago
W teorii wygląda to pięknie, zwłaszcza, że cena powinna się zamknąć w 2000 PLN za urządzenie z modułem TV cyfrowej i jakieś 1700 PLN za urządzenie bez tego modułu.
Wyglądać to ma mniej więcej tak:
http://www.car-vision.co.uk/alfa-romeo-navi-dvd/10424-alfa-romeo-159-2007-2010-gps-oem-replacement-media-system.html
oj to ja już odkładam kasę ;) czy wiadomo kiedy to cudo będzie w sprzedaży?
Tomek czy ty będziesz zajmował się dystrybucją? Jeśli tak lub masz namiary na osobę która będzie zajmowała się sprzedażą/montażem to będę wdzięczny za informację.
U mnie działa :) Po wczytaniu trasy przy próbie wyjęcia płyty CD z mapą navi wyświelta komunikat czy ma zapamiętać zaplanowaną trasę. Wciskasz tak. Chwilkę coś tam zgrywa z płyty chyba do pamięci, a następnie wysuwa płytę z mapą. teraz można włozyć plytkę z muzyczką a navi dalej działa z zaplanowaną trasą. Tak jest przynajmniej u mnie.
Ojjj.. to chyba moje play station będzie musiało poczekać.. :)))
Play station jak play station, ale do winCE będzie można jeszcze kilka rzeczy dorzucić. Jak dla mnie ideał zwłaszcza, że będzie wersja bez tunera TV. Swoją drogą ciekawe czy Chińczykom nie udostępnili "licencji" Androida lub nowszych Win. WinCE u nich króluje od kilku lat chyba we wszystkim co się rusza i nic nie zapowiada zmian.
Zgodnie z tematem tego wątku - czy którykolwiek z kolegów ma informacje w jaki sposób można podłączyć filmy do fabrycznej Navi.
Teraz mam podłączony zewnetrzny emulator zmieniarki, ma Aux, ale raczej nie ma przetwornika filmów. Może jest takie urządzonko w sprzedaży?
Podsumujmy, bo trochę nam się off-top zrobił. Odbiegając od wszystkich "kombajnów", czy jest możliwość odtwarzania plików wideo (w obojętnie jakim formacie) na seryjnej navi? Czy ktokolwiek spotkał się z taką opcją?
Nie ma takiej "opcji", ale jest to wykonalne, jeśli ktoś zna dobrego elektronika.
Ewentualnie elektronik może posiłkować takimi zestawami, jak np.: http://www.yatour.net/shop/?type=detail&id=48
Tomek_KRK rezerwuję jeden, na gwiazdkę sprawię sobie prezent :)daj znać jak już będziesz kupować zbiorowo może będzie taniej :)
Witam
To ja się podłączę do tematu i robię rezerwację na drugi egzemplarz, ale na Mikołaja :-), Tomek_KRK jak będziesz miał sprzęt już na stanie to proszę o info i ponieważ mam blisko to w 5 minut, stawiam się na montaż :-), fabryczny sprzęt zaczyna mnie doprowadzać na skraj wytrzymałości, jedyna zaleta jaką na dzisiaj dostrzegam to wygląd :-)
Pozdrawiam
Marcin
Rezerwuję 3cią sztukę, też na Mikołaja :)